30.8.07

ΚΕΔΑΚ , Υπουργείο Ανάπτυξης: η ποιότητα των καυσίμων αποτελεί πρωτεύουσα επιλογή!

Θα τα έχετε δει στα πρατήρια βενζίνης να κάνουν ελέγχους! Είναι τα βανάκια των ΚΕΔΑΚ (Κέντρα Ελέγχου Διακίνησης και Αποθήκευσης Καυσίμων) του υπουργείου Ανάπτυξης, με ειδικό εξοπλισμό για την επί τόπου διαπίστωση της νοθείας των καυσίμων.

Μετά την ήδη τριών και πλέον χρόνων λειτουργία τους ο κόσμος τα ξέρει.Ηδη επιτελούν σημαντικό έργο που σχετίζεται με τον ποιοτικό έλεγχο των καυσίμων, τη ρύθμιση της αγοράς πετρελαιοειδών και τον περιορισμό της ατμοσφαιρικής ρύπανσης που είναι ένα από τα μεγάλα σύγχρονα προβλήματα που συνδέονται με τις κλιματικές αλλαγές.

Βασική καινοτομία οτι οι έλεγχοι πραγματοιούνται επιτόπου και μάλιστα τα αποτελέσματα μεταδίδονται αυτομάτως και σε πραγματικό χρόνο στο Υπουργείο μέσω του συστήματος τηλεματικής τεχνολογίας GPRS. Τόσο το πληροφοριακό σύστημα των ΚΕΔΑΚ όσο και ο τεχνολογικός εξοπλισμός τους περιορίζουν σημαντικά την ανθρώπινη παρέμβαση μη επιτρέποντας τις γνωστές λαθροχειρίες του παρελθόντος..


Διενεργούν δεγματοληπτικούς ελέγχους σε βενζίνες, πετρέλαια κλπ. με δοκιμές τόσο ποιοτικές όσο και ποσοτικές, ελέγχουν το θειάφι που ως γνωστόν αποτελεί ειδικό περιβαλλοντικό δείκτη που επηρεάζει τόσο την παραγωγή διοξειδίου του θείου (SO2)στην ατμόσφαιρα όσο και τα συνακόλουθα φαινόμενα της όξινης βροχής και της ερημοποίησης... Και φυσικά ελέγχουν τους χώρους διακίνησης και αποθήκευσης των καυσίμων..

Οπως είναι ίσως γνωστό το «νέφος» της Αθήνας διανύει ήδη την τρίτη γενιά του. Το «κλασικό ή συμβατικό νέφος» με επικρατέστερους ρύπους το SO2 και τον καπνό, περιορίστηκε κυρίως χάρις στην βελτίωση της ποιότητας των καυσίμων (και ειδικότερα του πετρελαίου) και σιγά-σιγά άρχισε να παραχωρεί τη θέση του ήδη από τα μέσα της δεκαετίας του 1980 στο «φωτοχημικό νέφος» και στη συνέχεια στο «υδρογονοσωματιδιακό νέφος».
Ομως κι εδώ οι επικρατέστεροι ρύποι είναι τα οξείδια του αζώτου (NOx), το μονοξείδιο του άνθρακα (CO),το όζον (Ο3), τα αεροσωματίδια και διάφοροι πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες (συχνότατα καρκινογόνοι).
Κύρια πηγή παραγωγής των ρύπων αυτών είναι τα βενζινοκίνητα οχήματα καθώς και η βιομηχανία.

Καταλαβαίνουμε λοιπόν τη σημασία που έχει για τον έλεγχο του φαινομένου της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, η ποιότητα των παραγόμενων και διακινούμενων πετρελαιοειδών

Με σκοπό την αποτελεσματικότερη αξιοποίηση των ΚΕΔΑΚ, συστάθηκε πρόσφατα στο υπουργείο Ανάπτυξης η Διεύθυνση Ελέγχου Διακίνησης και Αποθήκευσης Καυσίμων (ΔΕΔΑΚ) με αναβαθμισμένο στελεχιακό δυναμικό, νέο μητρώο ελεγκτών αλλά και πολύ καλύτερη υλικοτεχνική υποδομή ώστε να επεκταθούν οι έλεγχοι ολόκληρο το 24ωρο καθημερινές και αργίες καθώς και σε όλα τα στάδια και της παραγωγικής αλλά και εμπορικής διαδικασίας: από τα διυλιστήρια και τις εταιρείες εμπορίας, μέχρι τους μεταπωλητές και τα πρατήρια..

Επισημαίνεται ότι ήδη έχουν παραδοθεί στην Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών 10 επιπλέον βαν των ΚΕΔΑΚ με σκοπό αφενός την εντατικοποίηση των ελέγχων και αφετέρου την επέκτασή τους σε όλη την επικράτεια..

Υπάρχουν και θετικά λοιπόν, αρκεί να υπάρχει διάθεση να τα δει κανείς!

Το κράτος δίνει το στίγμα του, ενίοτε δε και το καλό του πρόσωπο।

Περισσότερα για τον ποιοτικό έλεγχο των καυσίμων νομοθεσία, εκπαιδευτικά βίντεο κλπ)

[Τζεφέρης Πέτρος]

4 comments:

Paranoia είπε...

Την Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου στις 12 το μεσημέρι για τρία λεπτά να προκαλέσουμε μαζική α-κινητοποίηση, στην μνήμη των νεκρών και των χαμένων, στην ελπίδα μιας διαρκούς και μόνιμης διαμαρτυρίας για προστασία και αναγέννηση.

Την Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου στις 12 το μεσημέρι για τρία λεπτά να προκαλέσουμε μαζική α-κινητοποίηση, οχημάτων, εργασιών, σκέψεων, θορύβων όρθιοι και σιωπηλοί όπου βρεθούμε να αφουγκραστούμε τους ήχους της γης.

Την Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου στις 12 το μεσημέρι για τρία λεπτά να προκαλέσουμε μαζική α-κινητοποίηση, όλου του συστήματος, οικονομικού, πολιτικού, εργασιακού, επικοινωνιακού να δείξουμε ότι δεν είμαστε πολλοί, είμαστε όλοι, που πενθούμε, ελπίζουμε και συμπαραστεκόμαστε ενεργά.

Την Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου στις 12 το μεσημέρι για τρία λεπτά να προκαλέσουμε μαζική α-κινητοποίηση, να παγκοσμιοποιήσουμε το δικό μας μήνυμα σε όλο το πλανήτη στέλνοντας το μήνυμα για συμμετοχή την ίδια ώρα Ελλάδας σε όλο τον κόσμο σε όλες τις γλώσσες.

Μήνυμα για SMS και email

ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 5 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΣΤΙΣ 12 ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ ΓΙΑ ΤΡΙΑ ΛΕΠΤΑ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΟΥΜΕ ΜΑΖΙΚΗ Α-ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ. ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΝΑ ΑΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΟΧΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΕΖΟΙ, ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ ΟΡΘΙΟΙ ΚΑΙ ΣΙΩΠΗΛΟΙ, ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΩΝ ΝΕΚΡΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΧΑΜΕΝΩΝ, ΣΤΗΝ ΕΛΠΙΔΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ, ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ, ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ. ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ.

Διαδώστε την προσπάθεια με sms και email στην Ελλάδα και το εξωτερικό, σε απλούς πολίτες , Μ.Μ.Ε., Οργανώσεις. Όποιος μπορεί ας το μεταφράσει . Να γίνει μήνυμα σε όλες τις γλώσσες του κόσμου μιας κοινής αφετηρίας, μιας κοινής προσπάθειας, μιας κοινής νέας αρχής.

Περισσότερα και συντονισμός δράσης στο http://manosnik.blogspot.com/

ΠΑΥΛΟΣ είπε...

Ναι όταν θέλει δείχνει και ένα καλό πρόσωπο. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα μείνει μόνο σ' αυτό.

anemos είπε...

ego pistevo pos o kosmos afipnezete...

oi parees ton mblogger oloi sto ena to pnevma milane...

floges anapsane se oles tis gonies tis gis kai i afipnisi siopila proxoraei..to mpan pistevo tha ghnei sintoma...

o kompos eftse sto xtenei...
stin kipro pou pathane ta idia me emas ,
parakolouthiste sto PIK. pos antedrase to kratos..
OI DIKIA MAS ekklhsia kai politiki an ta doune...tha prepei na kremastoyn monoi tous epano stin siki.

Lorelei Am Rhein είπε...

Πολύ κατατοπιστικό το άρθρο.

Με συνεχείς ελέγχους και βελτίωση της ποιότητας των καυσίμων, μπορούμε και μεις να πλησιάσουμε τα ευρωπαϊκά standards.
Καλημέρα!

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλέπω σε έναν ευπρεπή διάλογο χωρίς κακόβουλα και υβριστικά σχόλια που προσβάλλουν την αισθητική μας αλλά κι εκείνη της ελληνικής γλώσσας. Εντούτοις, όλα τα σχόλια δημοσιεύονται!