31.7.07

ΠΡΑΣΙΝΙΣΤΕ ΤΗΝ ΕΡΗΜΟ (μέρος 2ο)

' ΠΑΝΤΟΥ Η ΦΥΣΗ ΜΑΣ ΑΓΑΠΑ! '

(…συνέχεια)
Η «τριτοκοσμικοί», λοιπόν, Τυνήσιοι προσπαθούν με νύχια και με δόντια να σταθούν αφενός στα πόδια τους και αφετέρου να «πρασινίσουν την έρημο»!! Και δεν τα πάνε διόλου άσχημα δεδομένων των συνθηκών (κλιματολογικών, πολιτικών, κλπ)
Οι χουρμαδιές, τα τεράστια φοινικοειδή - για την καλλιέργεια των οποίων υπάρχει επιδότηση απο το κράτος -, είναι ίσως από τα λίγα είδη που ευδοκιμούν στη ζέστη της ερήμου και στους 50-55οC. Έτσι οι οάσεις δημιουργούνται από τεράστιες φυτείες φοινίκων τα οποία φροντίζουν και κάνουν ~160kg καρπό το χρόνο. Γευστικότατοι οι χουρμάδες, αλλά χρήσιμα και όλα τα λοιπά μέρη του δέντρου. Δίνουν την κύρια απασχόληση στους ‘αγρότες’ των οάσεων. Οι οποίοι σημειωτέον ανεβοκατεβαίνουν στα πανύψηλα δέντρα στο πι και φι!!
Λίγο έξω από μια άλλη όαση συναντάμε νερό που ψύχεται!!! Σε πολλά μέτρα βάθος έχουν βρει νερό το οποίο έρχεται από τα βάθη της γης στην θερμοκρασία εως και 80οC , για να γίνει αυτό το νερό χρήσιμο , έχουν κατασκευάσει μια μορφή «ανοιχτού ψυγείου» (μες την έρημο!!!) με πλάκες από αλουμίνιο όπου το νερό με μια τεχνιτή διαδικασία ψύχεται και έρχεται σε πιο φυσιολογικές θερμοκρασίες , ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί.
Μικρές υδροφόρες , σαν αυτές που συναντάγαμε στα νησιά μας πριν 20 χρόνια μεταφέρουν το νερό για το πότισμα. Οι κήποι , στις πλατείες στα ξενοδοχεία και στα υπόλοιπα δημόσια μέρη ποτίζονται από κηπουρούς του δήμου!
Ειδικό ψήφισμα έγινε και νόμος του κράτους όπου απαγορεύει στους Δήμους τη χρήση αυτόματων ποτιστικών προκειμένου να έχουν δουλειά κάποιες εκατοντάδες κηπουροί ανά τη χώρα!!!
(πόσα τέτοια «τριτοκοσμικά» εντυπωσιακά άκουσα εκεί…)!!!
Η καθαριότητα στους δρόμους, ακόμη και στα μικρά μισό – ερημωμένα χωριά ήταν εντυπωσιακή. Τροχονόμοι στις μεγάλες διαβάσεις και τα φανάρια σχεδόν ανύπαρκτα (πλην της Τύνιδας και της Χαμεμέτ).
Ο τουρισμός , τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει να γίνεται μια άλλη βασική πηγή εισοδήματος για τη χώρα. Εξαιρετικές ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις , ιδίως στο Βορά με όλα τα χρειαζούμενα για τον τουρίστα και με αρκετά καλές παροχές. Η έρημος προσφέρεται για βόλτες με τζιπάκια 4Χ4 και η αδρεναλίνη στα ύψη πηδώντας σχεδόν από αμμόλοφο σε αμμόλοφο. Η Τυνησία κατασκευάζει δικά της τζιπάκια με ευρωπαϊκές σχεδόν προδιαγραφές!!! 6-8 θέσεων air-condition κασετόφωνο (δεν είναι εκ παραδρομής…ακούνε κυρίως κασέτες ακόμα) και υψηλής αντοχής. Κόστος ~25,000€ το τζιπάκι. Οδηγοί της ερήμου, έμπειροι στις διαδρομές του ‘πουθενά’ βολτάρουν τους τουρίστες και δημιουργούν άλλη μια μορφή εισοδήματος. Αρκετά επικερδής η επιχείρηση απ’ όσο μάθαμε!
Στην έρημο έχουν στηθεί κατά καιρούς σκηνικά για γυρίσματα γνωστών κινηματογραφικών ταινιών, όπως «ο Πόλεμος των Άστρων», «Τζέιμς Μπόντ» κ।α। Αυτά τα διατηρούν με σχεδόν θρησκευτική ευλάβεια και τα χρησιμοποιούν ως αξιοθέατα για τους επισκέπτες।

Το ταξίδι μας συνεχίστηκε , από το Νότο προς το Βορά. Ο δρόμος της επιστροφής σας να λέμε. Συνεχίσαμε διασχίζοντας την έρημο, συναντώντας καμήλες στη διαδρομή, και βλέποντας αυτό το βεδουίνικο τοπίο να μας μαγεύει. Για να πάψουμε να είμαστε πολύ ονειροπόλοι , μας ενημέρωσαν ότι πλέον οι βεδουίνοι δεν τριγυρνούν με καμήλες, αλλά τα καραβάνια τους αποτελούνται από τζιπάκια 4Χ4!! Οι καμήλες όμως –εκτός από τουριστική ατραξιόν – συνεχίζουν να είναι ιδιαιτέρως πολύτιμες στην έρημο.
Είδαμε και την ψευδαίσθηση μιας όασης, έναν αντικατοπτρισμό ουσιαστικά. Παιχνίδια του ήλιου… Και ιδού ένα ακόμα φυσικό κάλος! Το Ελ Τζερίντ , μια ημιαποξηραμένη λίμνη που δίνει τόνους αλάτι! Το αλάτι αυτό χαμηλό σε ιώδιο δεν είναι κατάλληλο για φαγητό, όμως εξάγεται στις Βόρειες χώρες που το χρησιμοποιούν στους δρόμους για τον πάγο.
Θέαμα εκπληκτικό. Η φύση άλλη μια φορά δίνει ρεσιτάλ χρωμάτων και οπτικών ερεθισμάτων. Λευκό το αλάτι σαν πάγος και όπου υπάρχει νερό στις ακρες δημιουργεί κρυστάλλους που αντανακλούν την τρομερή λευκότητα του τοπίου κάνοντας παιχνιδίσματα με το φως. Όμως τι στη φύση είναι μονότονο και κουραστικό? Κάποια χημική ένωση (τι να σας κάνω; η απομυθοποίηση της επιστήμης!!!) δημιουργείται όταν το νερό συναντά το αλάτι και εμφανίζονται μεγάλες ή μικρότερες λιμνούλες κόκκινες. Σαν να χει στάξει αίμα. Πολύ αίμα όμως! Μες τη λευκότητα του τοπίου , οι κόκκινες πινελιές της …χημικής αντίδρασης δίνουν ένα πραγματικά ιδιόρρυθμο και αξιοθαύμαστο αποτέλεσμα.
Οι ντόπιοι πουλούν νεράκι παγωμένο , cart postal, μικρο – αναμνηστικά και ‘ρόδα της ερήμου’
Αλήθεια δεν σας μίλησα γι’ αυτά!! Τόνοι άμμου συσσωρεύονται σε αμμόλοφους, στα βάθη των οποίων η υγρασία της νύχτας κυλά। Με τα χρόνια δημιουργούνται κρύσταλλοι, (απλά οι κόκκοι της άμμου ενώνονται με την υγρασία και δημιουργούν πετρώματα που τείνουν να έχουν το σχήμα του ροδοπέταλου όπως οι σταγόνες κυλούν. Το ένα κολλά πάνω στ’ άλλο και έτσι φτιάχνουν συστάδες ροδοπέταλων που ονομάζονται ρόδα της ερήμου… Μαγικό!!
Ίσως να ‘ναι άλλο ένα οδοιπορικό για τον αναγνώστη, μια ταξιδιωτική / τουριστική περιγραφή, για μένα όμως αυτό το ταξίδι ήταν μια αποκάλυψη!
Ξαναέγραψα νωρίτερα , ότι σ’ αυτή τη χώρα είναι πολύ έντονες οι μορφολογικές αλλαγές του τοπίου και από τους καταπράσινους ελαιώνες φθάνεις στις στέπα και μετά στην έρημο. Η αποκάλυψη για μένα ήταν πως κάθε κομμάτι γης, κάθε γωνίτσα της φύσης έχει να δώσει τόσα σε μας τους ανθρώπους.

Στη μέση του πουθενά, στην σχεδόν στείρα άμμο, οι φτωχοί Τυνήσιοι παλεύουν να πρασινίσουν το τοπίο, όταν τα δάση σε όλη την Ευρώπη καίγονται.
Για εκείνους είναι επιβίωση, όμως ακόμα και αυτή η «στείρα» άμμος, έχει ρόδα να προσφέρει, έχει αλάτι , στη μέση του πουθενά, ευνοεί τις χουρμαδιές που και αυτές με τη σειρά τους δίνουν πλήθος αγαθών στους ανθρώπους…
Ο κακώς εννοούμενος πολιτισμός μας, μόνο καταστρέφει , καταργεί και μας κάνει να ξεχνάμε. Να ξεχνάμε πως πριν λίγα μόλις χρόνια οι παππούδες μας και οι γιαγιάδες μας ζούσαν όπως περίπου , οι τυνήσιοι, προσπαθώντας να καλλιεργήσουν τη γη και να ζήσουν απ’ αυτή.
Παντού η φύση μας αγαπά, στους πάγους όπου τρέχουν οι πιγκουΐνοι , στα βουνά που φυτρώνουν τα έλατα και τα εντελβάις, στην στέπα που γεμίζει από φραγκοσυκιές, στο βυθό που καμαρώνουν τα κοράλλια…

Αρκεί να τα προσέξουμε, να τα παρατηρήσουμε όλα τούτα και με μιάς θα τα λατρέψουμε !!

[αναπνοή]

η ζωή είναι όμορφη!! χαμογελάστε της!



Πόσο δύσκολο είναι να χαμογελάμε?
Πόσο δύσκολο είναι να διακρίνουμε την ομορφιά της κάθε μέρας , της κάθε στιγμής που περνά. Γυρνώ γύρω μου και αντικρίζω ανθρώπους θλιμμένους, σκυθρωπούς. Η δυστυχία και η κακομοιριά ζωγραφίζεται σε κάθε ρυτίδα έκφρασης του προσώπου τους , σε κάθε τους μισή καλημέρα …
Το χαμόγελο απουσιάζει. Αν τους ρωτήσεις τα έχουν όλα ή εν πάση περίπτωση σχεδόν όλα. Μα τι λείπει??
Λείπει μήπως μόνο το χαμόγελο από τα χείλη τους? Και πώς να έρθει? Πώς να κάνεις έναν άνθρωπο να χαμογελά. Πως αλήθεια να τον κάνεις να βλέπει τα όμορφα και να αγνοεί τα άσχημα ή έστω να μην τους δίνει προτεραιότητα??
Πώς να δώσεις χιούμορ.. πώς να πεις στον καθένα χωριστά να σηκώσει τα μάτια του στον ουρανό και να θαυμάσει το ολόγιομο χθεσινοβραδινό φεγγάρι?
Πώς να του θυμίσεις πως κάθε χάραμα που ξυπνά δύσθυμος να πάει στη δουλειά τα πουλιά εκεί έξω κελαηδούν (ναι ακόμη και μες την Αθήνα κελαηδούνε) και σου τραγουδάνε καλημέρα!!
Πως αλήθεια να του θυμίσεις ότι δεν είναι μόνο η δουλειά θέμα συζήτησης? Πως υπάρχουν τόσα άλλα μικρά και μεγάλα που γεμίζουν την ψυχή και το νου μας…

Πως αλήθεια θα μπορέσεις να πείσεις πως όταν κοιτάς τη ζωή χαμογελαστά σου χαμογελά και εκείνη… ??
Πως αλλιώς αφού όλα είναι αλληλεπίδραση!!! Ότι δίνουμε ακριβώς αυτό εισπράτουμε , όπως και στη φύση
[αναπνοή]

29.7.07

ΠΡΑΣΙΝΙΣΤΕ ΤΗΝ ΕΡΗΜΟ (μέρος 1ο)

3 το πρωί, το μικρό τσάρτερ απογειώνεται με προορισμό Μοναστιρ! ΒΑ της Τυνησίας. Ένα ταξίδι αρχίζει.

Μια χώρα που ακούγεται λίγο τριτοκοσμική στα δικά μας αυτιά, πολύ κοντινή στη δική μας ιστορία και το Βόρειο τμήμα της μορφολογικά και κλιματολογικά θυμίζει πολύ Ν. Ελλάδα.

Καθεστώς ολοκληρωτικό. Γλώσσα Αραβική και Γαλλική. Ιστορία που ξεκινά από τους Φοίνικες , συνεχίζει με στοιχεία της Αρχαίας Ελλάδας, Βυζαντινή Αυτοκρατορία, Γαλλια , Ισπανία και πολύ Αραβική ‘εσάνς’!!

Ολο αυτό το ανακάτεμα των πολιτισμών είναι έκδηλα αποτυπωμένο στα απίστευτα μωσαϊκά και στα αραβουργήματα στους τοίχους των μαυσωλείων και των τζαμιών. Καλλιτέχνες στα υδραγωγεία –εξ ανάγκης άλλωστε - αλλά και στη μίξη της κουλτούρας.
Πλακάκια που γεμίζουν τους τοίχους με όλων των λογιών τα χρώματα και τις τεχνοτροπίες (τούρκικη από το μπλέ τζαμί, αραβική, ισπανική, κύωνες δωρικού τύπου κλπ κλπ)

Αλλά και εκείνα τα δαντελένια γύψινα γλυπτά που θαρρείς και είναι καμωμένα με το βελονάκι της γιαγιάς!!
Η χώρα δεν είναι πλούσια, ούτε σε υπέδαφος, ούτε ευνοούνται ιδιαίτερα οι καλλιεργειες λόγω κλιματολογικών συνθηκών. Το βόρειο τμήμα της Τυνησίας είναι γεμάτο ελαιώνες, απίστευτους. Οι ελιές θαρρείς ότι σχηματίζουν θάλασσα , και πάνε όσο πιάνει το μάτι σου. Οι φράχτες μεταξύ των ελαιώνων για να ξεχωρίζουν οι ιδιοκτησίες είναι φυσικοί , φτιαγμένοι από φραγκοσυκιές!! Κουρεμένες έτσι ώστε να σχηματίζουν φυσικούς φράχτες μα και ανοίγματα όπου χρειάζεται. Όσο κατεβαίνεις νότια διακρίνεται η διαφορά στην καλλιέργεια της ελιάς. Αρχίζουν να μεγαλώνουν τα διαστήματα φύτευσης και ένας σωρός από χώμα δημιουργεί ένα λοφάκι γύρω από τη ρίζα των δέντρων ώστε να συγκρατεί περισσότερη υγρασία.

Το ταξίδι συνεχίζεται προς τα νότια. Είναι εκπληκτικές οι μορφολογικές αλλαγές που παρατηρεί ο ταξιδιώτης σε μια διαδρομή ~6 ωρών. Οι ελιές φεύγουν από τα μάτια μας και απίστευτα μακρινές φυτείες φραγκόσυκου εμφανίζονται. Αυτό που εμείς βλέπουμε στα βραχώδη σημεία του νότου μας και φύεται συνήθως στην Ελλάδα σε γκρεμούς και βράχους από μόνο του εκεί δημιουργεί το δεύτερο ίσως βασικό παραγωμενο προϊόν. Ο καρπός αυτού του κάκτου είναι εξαιρετικά γευστικό φρούτο , τα φύλλα σαρκώδη και αν γεμάτα αγκάθια επεξεργάζονται και δίνουν αρκετά παράγωγα μεταξύ άλλων και ίνες για την υφαντουργία.
Πλησιάζουμε στη στέπα. Αρχίζουν και οι φραγκοσυκιές να ελαττώνονται και η διαδρομή είναι στεγνή , άμμος και κατι πράσινα θαμνάκια χαμηλά . Η άμμος εκεί γεμάτη σκορπιούς και φίδια


Πλησιάζουμε στην έρημο! Σαχάρα… τι γοητεία θεέ μου που ασκεί και μόνο το άκουσμα της λέξης…. Σ Α Χ Α Ρ Α… Στο δεξί μας χέρι κατεβαίνοντας προς το νότο έχουμε σχεδόν συνέχεια τον Άτλαντα , την οροσειρά που διασχίζει και δημιουργεί φυσικό σύνορο με την Αλγερία. Το βουνό λειτουργεί και σαν κλιματολογικός βοηθός προς την Αλγερία εμποδίζοντας τις αμμοθύελλες μέχρις ενός σημείου. Από την άλλη διαθέτει κοιτάσματα φωσφόρου, δίνοντας δουλειά στους ντόπιους αλλά και μεγάλα ποσοστά καρκίνου των πνευμώνων.

Μπήκαμε στην έρημο. Τωρα το μάτι πουθενά δεν αντικρίζει παρά μόνο το ατελείωτο μπεζ της άμμου. Μαγεία , αισθάνεσαι στη μέση του πουθενά και όμως…εκεί στο βάθος υπάρχει ζωή. Ζωή , νερό και πράσινο που δημιουργούν οι άνθρωποι. Το πρόγραμμα λέει… «ΠΡΑΣΙΝΙΣΤΕ ΤΗΝ ΕΡΗΜΟ» και σε λίγο θα δούμε την πρώτη όαση!!!
Προς το παρόν βλέπουμε μόνο λόφους και πεδιάδες άμμου και κάποια τεχνητά λίγο πρωτόγονα , ξύλινα φράγματα που έχουν δημιουργήσει οι άνθρωποι προκειμένου να συγκρατούν τους αμμόλοφους και να μην εμποδίζει η μετακίνησή τους την κυκλοφορία των κεντρικών δρόμων.

Α να ! ένα fake βενζινάδικο…!! Μερικά μπιτόνια βενζίνη που φέρνουν λαθραία από τη Λιβύη οι κάτοικοι της Τυνησίας. Το κράτος κάνει τα στραβά μάτια μια και η βενζίνη είναι πολύ ακριβή για τους κατοίκους της Τυνησίας.


Ένας μικρός οικισμός , μια πρώτη μικρή όαση. Μερικά φοινικόδεντρα κάποια πολύ μικρά , μόλις έχουν φυτευτεί, κάποια λίγο μεγαλύτερα. Το κράτος δίνει νερό, ρεύμα και εργαλεία στους κατοίκους και 10 χρόνια περίοδο αφορολόγητη να δημιουργήσουν μια όαση. Αν τα καταφέρουν σε μια 10 ετία η γη τους ανήκει και αρχίζουν να πληρώνουν και εφορία. Η γραφειοκρατία είναι μάλλον άγνωστη σ’ αυτούς . Κάθε πόλη έχει παράρτημα όλων των υπηρεσιών που χρειάζονται. Έτσι δεν είναι ανάγκη ούτε να μετακινηθούν ούτε να στριμώχνονται στις ουρές των γραφείων της πρωτεύουσας. (συνεχίζεται....)

[αναπνοή]

28.7.07

Πού βρίσκεται το άγαλμα της φωτο; Πόσο παλιό είναι; Μήπως ξέρει κανείς και την ιστορία του;




[οικολογούντες]

26.7.07

Αρχαίοι Κούροι της Νάξου και Λατομική Δραστηριότητα!










Ναί, φυσικά και είναι στη Νάξο κοντά στο χωριό Μέλανες/Φλεριό. Η Νάξος ειναι ιδιαίτερα πλούσια σε λευκό μάρμαρο καλής ποιότητας που και σήμερα αποτελεί αντικείμενο εντατικής εκμετάλλευσης ιδαίτερα στην περιοχή της Κυνιδάρου.

Οι Νάξιοι προχώρησαν πρώτοι στην χρήση του υλικού αυτού στην αρχιτεκτονική και την πλαστική. Οι τεχνίτες τους ξεκινώντας από τους χώρους των τότε λατομείων ανάμεσα στα χωριά Φλεριό Μελάνων και την Ποταμιά και δουλεύοντας οχι μόνο στη Νάξο αλλά και στην Αθήνα, στην Δήλο, στην Βοιωτία και αλλού πρωτοπόρησαν κατά τον 6ο-7ο πΧ αιώνα στην ανάπτυξη της μνημειώδους μαρμάρινης ελληνικής αρχιτεκτονικής και πλαστικής.

Στα υψώματα της Νάξου που βρέθηκε ο συγκεκριμένος Κούρος αλλά και ακριβώς δίπλα στο μισοτελειωμένο άγαλμα, έχουν διατηρηθεί πλούσια λείψανα της αρχαίας λατομικής δραστηριότητας. Τα αρχιτεκτονικά μέλη και τα γλυπτά αποκτούσαν στο λατομείο χονδρικά το σχήμα τους και στη συνέχεια μεταφέρονταν στον προορισμό τους όπου γινόταν η τελική διαμόρφωσή τους ακριβώς για να μην υποστούν κατά την μεταφορά τους φθορές. Τυχόν ατυχήματα κατά την διαδικασία αυτή, ειδικά αν επρόκειτο για πολύ μεγάλα και εύθραυστα έργα, μπορούσαν να συμβούν οπότε και τα έργα ενίοτε εγκαταλείπονταν στα λατομεία.

Το μαρμάρινο άγαλμα της πρώτης φωτο παρίστανε ένα γυμνό νέο άνδρα σε υπερφυσικό μέγεθος (ύψος 5,5 μ) σε αρχαϊκή μετωπική, αδρανή στάση.. Το πιθανότερο ειναι τα πόδια του να έσπασαν κατά την μεταφορά..Χρονολογείται γύρω στο 570 πΧ.. την εποχή που ισχυροί ευγενείς μας παραγέλλουν μνημειώδη έργα που επιβάλονται με την αυστηρή δομή και το μέγεθος τους..

Υπάρχει και ένα ακόμη παρόμοιο άγαλμα ψηλότερα στο λόφο..του οποίου πρόσφατα βρέθηκαν και τα πόδια τα οποία και εκτιθενται πλέον κοντά του (φωτο)..

Υπάρχει επισης και ο ο υπερμεγέθης κούρος (11 μέτρα) του Θεού Διονύσου, στο Χωριο Απόλλων της Νάξου.. μαζί με δεκάδες τομές στα μάρμαρα και πολλά κομμάτια από μέλη αρχιτεκτονικά, αλλά και απομεινάρια από ημίεργους κούρους.

Να λοιπόν που κάποτε συνδυαζόταν η λατομική δραστηριότητα με την πλαστική και την γλυπτική!

Kείμενο-Φωτογραφίες: Πέτρου Τζεφέρη

Σε ποιο νησί βρίσκεται ο Κούρος της φωτο δηλ. το ημιτελές αγαλμα του 570 π.Χ που είχε εγκαταλειφθεί σε λατομείο?

Πού βρίσκεται ο πύργος της φωτο?

20.7.07

Το μετέωρο βήμα χρήσης της πυρηνικής ενέργειας: “inconvenient truth” or “convenient lie”?


δες αρθρο

10.7.07

Μπουμπούκια...ποιος θα τα μάθει να οδηγούν??

Καθημερινά χρησιμοποιώ κάποια στενάκια για τη διαδρομή προς τη δουλειά μου. Ετσι για να κόβω δρόμο και γιατί δεν γουστάρω τις λεωφόρους!
Δυο διασταυρώσεις αναγκαστικά περνώ και στις δυο κάτι θα γίνει να με συνγχίσει!!!
Σήμερα μπροστά μου στο φανάρι ήτω.. ο συμπαθέστατος κος φορτηγατζής!! Εξαιρετικός νέος ...δεν λέω!! Μόνο που με το μαρσάρισμα του ματρακά του βγήκε ένα σύννεφο μαύρο από την εξάτμιση , τόσο που αναγκάστηκα να κοιταχτώ στον καθρέπτη της μηχανής μπας και 'χω γίνει μαύρη σαν την Τσίλα ένα πράμα!!
Ευτυχώς γλίτωσα... (μάλλον έχω απορροφητική επιδερμίδα δεν εξηγείται αλλιώς!!)

Στην επόμενη διασταύρωση ήταν άλλος εξαιρετικός τυπάς!! μπουκι - μπουκι μπουμπούκι!!
Φτιαγμένο αμαξάκι , λευκό σένιο, με όλα τα έξτρα σουπα μουπες... Με ζάντες ρε παιδί μου με φτερά .. με ..με... Απ'ουλα είχε!! Και μουσική στο τέρμα πρωι πρωί να ξυπνήσουμε κιόλας!!!!
Αλλά βιαζόταν κιόλας το παιδί. Μάλλον είχε αργήσει στη δουλειά! ΅Ε!! όση ώρα το φανάρι ήταν κόκκινο εκείνος μαρσάριζε με τις διπλές εξατμίσεις του να τρέμουν και να κάνουν εκείνο τον υπέροχο ήχο που σου κάνει το νεύρο κατσαρό (νεκρούς ανασταίνει!!)
Είπα να του πω... Αλλά μάλλον θα συνγχιζόμουν χειρότερα.

Αντε καλή μέρα να έχουμε!!!


οικολογική οδήγηση??? για δείτε και αυτό : http://www.greenpeace.org/greece/137368/137396/138763
[αναπνοή]

7.7.07

Ζήτω το ...Μάτσου Πίτσου!


Πόσο ακόμα θα ιδούμε, τα ...μάρμαρα να λάμπουν, να λάμπουν στον ήλιο....

Έξω από τη λίστα των 7 σύγχρονων θαυμάτων του κόσμου έμεινε τελικά η Ακρόπολη (μαζί με την Αγιά Σοφιά της Κωνσταντινούπολης και το άγαλμα της ελευθερίας της Νέας Υόρκης), σύμφωνα με ψηφοφορία στο διαδίκτυο, στην οποία πήραν μέρος πάνω απο 90 εκατομμύρια άνθρωποι.. όπως τουλάχιστον ισχυρίζεται η εταιρεία που την διεξήγαγε...
Είδατε τι μπορούμε να πάθουμε που δεν προτείναμε την ...ψαρού της Μυκόνου αντι της Ακρόπολης?

Σύμφωνα με την ψηφοφορία τα 7 σύγχρονα θαύματα του κόσμου που ψηφίστηκαν, είναι η πυραμίδα της Ίτζα στο Μεξικό, το άγαλμα του Χριστού στο Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας, το Σινικό Τείχος στην Κίνα, η αρχαία πόλη των Ίνκας Μάτσου Πίτσου στο Περού, η αρχαία πόλη Πέτρα στην Ιορδανία, το Κολοσσαίο της Ρώμης και το Ταζ Μαχάλ στην Ινδία.

Αυτά για να μας θυμίζουν 1) πόσο ανιστόρητη είναι η παγκόσμια κοινότητα ειδικά εκείνη που ψηφίζει στο διαδίκτυο.. απο τα τέρατα της Eurovision στο ..Μάτσου Πίτσου 2) ότι δεν είμαστε το κέντρο του κόσμου και οτι πρέπει να ..κρούουμε το καμπανάκι και να κοπιάζουμε κατάλληλα για να μας "προσέχουν"... 3) ότι πρέπει τα μουσεία μας να είναι πάντα ανοιχτά και σε προσιτές τιμές ...

Περιπιπτόντως το Μάτσου Πίτσου, η ιερή πόλη των Ίνκα, βρίσκεται στο Περού, στην καρδιά του δάσους των Ανδεων...
Η φωτογραφία του παραπάνω link είναι σύνθεση από 400 φωτογραφίες και έχει μέγεθος 1500 MegaPixels. Μπορείτε να κάνετε zoom μέχρι να δείτε απίστευτες λεπτομέρειες...


[Πέτρος Τζεφέρης]

Ξέρετε που βρίσκεται η τοποθεσία της φωτο;

5.7.07

Tίς πταίει??


Έμαθες πατέρα τα νέα;
Δεν θα δούμε σήμερα το ζετεμ της Ανίτας, έχει καλύτερη ταινία…
Ούτε θα δούμε την «άβολη αλήθεια» του Αλ Γκορ γιατί σε εμάς τους αγωνιστές του καναπέ δεν μας αρέσουν τα άβολα…
Σήμερα η τιβι το βράδυ έχει καινούργια ταινία, με τίτλο cervus elaphus: το κόκκινο ελάφι της Πάρνηθας..
Ελάτε, θα έχει πολύ σασπένς …
Θα δούμε δέντρα να καίγονται, δασοπυροσβέστες να κρατάνε κλαδιά και να πασχίζουν. Θα δούμε ελάφια να τρέχουν πανικόβλητα και ζεματισμένα…
Θα περάσουμε καλά εμείς οι εθελοντές του φραπέ, οι οικολογούντες , οι σοσιαλιστές της πάρτης μας, οι αδιάφθοροι του λαδώματος, οι πανταχού απόντες… Με την αγένεια στο ύφος και στο στόμα…

ΑΓΚΑΓΚΑΟΥ....ΑΓΚΑΓΚΑΟΥ....ΑΓΚΑΓΚΑΟΥ....
Όχι δεν είναι η κραυγή της ζακουλας!!...
είναι μια κραυγή πόνου…κι απελπισίας.. για τις αυταπάτες με τις οποίες ζούμε..για τις αλήθειες που δεν υπάρχουν πια...καλυμμένες από τον τηλεοπτικό φαρισαϊσμό..

για τα λουλούδια που ανθίζουν τον χειμώνα πλέον και τις αρκούδες που δεν μπορούν να κοιμηθούν στα δάση...για τη φτελιά, το πεύκο, το ελάφι της Πάρνηθας που αποδεκατίστηκε…
για την βιώσιμη ανάπτυξη, την βιοπολιτική, την βιοθεώρηση της τεχνολογίας ..που ακούγονται σαν κλανιές, άηχες και άοσμες….

ΑΓΚΑΓΚΑΟΥ....ΑΓΚΑΓΚΑΟΥ....ΑΓΚΑΓΚΑΟΥ....
Είναι η δική σας κραυγή που προσπεράσατε.. ωχ αδελφέ,
Που ζείτε, περιμένοντας να ζήσετε…

Τι να πεις αλήθεια σε έναν κόσμο που χάνει ένα εκατομμύριο δέντρα και σου απαντάει «ευτυχώς δεν κάηκε κανένα σπίτι» ή αλλάζει κουβέντα «πάω γρήγορα γιατί μου χάλασε το κλιματιστικό..»

Τι να πεις σε ένα ζώο, που πιστεύει ότι αναφανδόν η δική του ζωή έχει μεγαλύτερη αξία από τις άλλες ζωές τριγύρω του;

Τι να πεις σε ένα ζώο, που είναι τόσο ζώον ώστε δεν ξέρει ότι είναι ζώον…

Να του πεις πατέρα, ότι η επόμενη ταινία θα έχει τίτλο Homo sapiens: το πιο αλαζονικό ζώο..

Όπου τη θέση του ελαφιού θα την πάρει ο πολύφερνος εαυτός μας… όχι δεν θα υπάρχει κανείς άλλος να παίζει στην ταινία για να βγάλει το φίδι από την τρύπα..
Εμείς και μόνο εμείς.. και η αλαζονεία μας φυσικά..

Και νά 'σαι σίγουρος ότι δεν πρόκειται να σηκωθεί από τον καναπέ…ούτε τότε..
Θα περιμένει το ίδιο αλαζονικός, αφελής και αραχτός να δει την καινούργια ταινία με πρωταγωνιστή τον εαυτό του..
Για να βρει ποιος φταίει, ποια είναι τα αίτια και τα αιτιατά…
Σύντομα στην οθόνη μας λοιπόν… Να δούμε όμως πόσοι λίγοι θα έχει απομείνει για να δουν την ταινία εκείνη… Πόσοι πραγματικά…

ΥΓ. εκείνο το ρημάδι το τσιμεντοχώραφο το νοικιάζουμε κάθε τέσσερα χρόνια και στο χέρι μας είναι να ελέγχουμε τους εκάστοτε διαχειριστές της περιουσίας μας..

Μεις όμως αφού το νοικιάσουμε πάμε μόνιμα για φραπέ, οφθαλμόλουτα στην τιβί, air condition και αγορές …αγρών..

Αφήνουμε τους πάντες να κάνουν τα πάντα! Με έναν όρο ΜΟΝΟ: not in my back yard.. επί το ελληνικότερον «φτύστε άφοβα, παρακαλώ μόνο εξω από την μερσεντές μου…». Είναι ο τρόπος που αντιλαμβανόμαστε την βιώσιμη ανάπτυξη, την ανάπτυξη με όρους ανθρώπινους…

Ο Απών Λαός που δεν ενδιαφέρεται για την περιουσία του, μοιάζει περισσότερο με Ενοικιαστή παρά με Κυρίαρχο Λαό…

Το δέντρο είναι να αγωνίζεσαι να αλλάξεις τους διαχειριστές-ενοικιαστές (και να πάρεις τη θέση τους..). Το δάσος όμως είναι να προστατεύεις διαρκώς την περιουσία σου, ανεξάρτητα από τον όποιον ενοικιαστή βάζεις πάνω…

Και το πρόβλημα είναι ότι εμείς ποτέ δεν καταλάβαμε ποια είναι η πραγματική μας περιουσία που πρέπει να μην στερήσουμε από τα παιδιά μας… Είναι η αυλίτσα μας, η μερσεντές μας ή ολόκληρο το χωράφι όπου είμαστε συνιδιοκτήτες;


Ν'αγαπάς την ευθύνη. Να λες, εγώ μονάχος μου έχω χρέος να σώσω τη γη. Αν δε σωθεί, εγώ φταίω» έγραφε ο παρεξηγημένος ως υπερβολικός Νίκος Καζαντζάκης. Να που οι «υπερβολές» του γίναν επίκαιρες….

[Πέτρος Τζεφέρης]

3.7.07

οι φωτιές απο δορυφόρο στις 28-6-2007


1.7.07

1000 + 1 τρόποι να βοηθήσουμε το περιβάλλον



Κλείστε τον διακόπτη!


Προστατέψτε το κλίμα και την τσέπη σας με μια απλή και ανέξοδη κίνηση
Πόσο «ύπουλες» είναι οι ηλεκτρικές συσκευές σας; Η τηλεόραση, το βίντεο, ο υπολογιστής και άλλες ηλεκτρικές συσκευές απορροφούν ενέργεια ακόμα κι όταν δε λειτουργούν, ιδίως όταν βρίσκονται σε κατάσταση αναμονής. Κλείνοντας την τηλεόραση από τον κεντρικό διακόπτη και όχι από το τηλεχειριστήριο, μπορείτε να κερδίσετε έως και 16 ευρώ από το λογαριασμό του ηλεκτρικού το χρόνο. Ταυτόχρονα, με την ίδια κίνηση αποφεύγεται η έκλυση στην ατμόσφαιρα μέχρι και 212 κιλών διοξειδίου του άνθρακα ετησίως.
Πολλές ηλεκτρικές συσκευές καταναλώνουν ενέργεια διαρκώς, εν αγνοία μας. Το ηλεκτρικό ρεύμα που απορροφάται από συσκευές σε κατάσταση αναμονής είτε δε χρησιμεύει σε τίποτα, είτε εξασφαλίζει ασήμαντες λειτουργίες, όπως την άμεση ανταπόκριση στις εντολές του τηλεχειριστηρίου ή τη λειτουργία ενός ρολογιού. Περίπου το 1,5% της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα καταναλώνεται από ηλεκτρικές συσκευές που βρίσκονται σε κατάσταση αναμονής (stand by). Η ενέργεια αυτή ευθύνεται για την εκπομπή 600.000 τόνων διοξειδίου του άνθρακα ετησίως.
http://www.greenpeace.org/greece/137368/137440


ΠΟΥ ΠΕΤΑΜΕ ΤΙΣ ΜΠΑΤΑΡΙΕΣ??

Στα Σχολεία (υπάρχουν στα περισσότερα ειδικά κουτιά συλλογής )
Τα καταστήματα
PRAKTICER
GERMANOS
VODAFON

Οι ουσίες που περιέχει μια μικρή μπαταρία (όπως αυτές που έχουν τα ρολόγια μας ή οι φωτογραφικές μας μηχανές) είναι ικανές να ρυπάνουν 1 κυβικό μέτρο χώμα ή 400 κυβικά μέτρα νερό!!!
Πάνω από 10 δισεκατομμύρια μπαταρίες παράγονται κάθε χρόνο στη γη. Στην Ελλάδα κυκλοφορούν κάθε χρόνο:
- 1.000.000 μπαταρίες αυτοκινήτων. (Οι περισσότερες είναι μολύβδου.)
- 100.000.000 μπαταρίες «οικιακής χρήσης» διαφόρων μεγεθών και τύπων,
- 5.000.000 μπαταρίες σε σχήμα κουμπιού (κομβιόσχημες).
- Χιλιάδες συσσωρευτές βιομηχανικού τύπου (βιομηχανίες, ΟΤΕ, στρατός) που είναι συνήθως μολύβδου ή καδμίου/νικελίου.
Στις προθέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι, στο μέλλον, οι μπαταρίες να συλλέγονται μέσω αυστηρών νομοθετικών ρυθμίσεων. Ως τότε όμως;



Τι μπορούμε να κάνουμε;
Από όλα τα επικίνδυνα οικιακά απορρίμματα το μόνο που αυτή τη στιγμή μπορούμε να στείλουμε για ανακύκλωση είναι οι μπαταρίες. Υπάρχουν τρόποι, αν θέλουμε, να μειώσουμε το πρόβλημα:

1. Αποφεύγουμε τη χρήση μπαταριών όσο είναι δυνατό. (π.χ. στο σπίτι ακούμε μουσική βάζοντας τη συσκευή στην πρίζα και όχι με μπαταρίες)
2. Δεν αφήνουμε μπαταρίες μέσα σε συσκευές που δεν χρησιμοποιούμε συχνά.
3. Προτιμάμε ηλιακές μπαταρίες όπου αυτές είναι διαθέσιμες. Φορτίζουν με το φως του ήλιου και δεν τις πετάμε…
4. Προτιμάμε τις επαναφορτιζόμενες . (Κοστίζουν περισσότερο στην αρχή αλλά συμφέρουν γιατί επαναφορτίζονται πολλές φορές με μηδαμινή κατανάλωση ρεύματος. Επιπλέον: δεν αναγκαζόμαστε να πετάμε συχνά μπαταρίες)
5. Ανακυκλώνουμε αυτές τις μπαταρίες που είμαστε σίγουροι ότι δεν «αντέχουν» άλλο. (Προσοχή: δεν τοποθετούμε μεταχειρισμένες μπαταρίες μαζί με καινούριες στην ίδια συσκευή! Είναι επικίνδυνο και βλάπτει και τις μπαταρίες)

Ας συνηθίσουμε να χρησιμοποιούμε τους ΜΠΛΕ ΚΑΔΟΥΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ!!

Οι συσκευασίες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα είναι τα αλουμινένια κουτάκια (από μπίρα, αναψυκτικά), τα γυάλινα μπουκάλια, τα πλαστικά μπουκάλια (από νερό, αναψυκτικά, απορρυπαντικά, τρόφιμα), οι σιδερένιες κονσέρβες (από γάλα ή τρόφιμα), τα χαρτοκιβώτια και οι χάρτινες συσκευασίες υγρών προϊόντων (από χυμούς και γάλατα) και, τέλος, το έντυπο χαρτί από εφημερίδες, περιοδικά και βιβλία.



http://www.herrco.gr/web/pages.fds?lang=1&page=7

Ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών

H παλιά μας τοστιέρα χάλασε, πήραμε καινούριο ψυγείο ας μην τ'αφήσουμε στο πεζοδρόμιο με την ελπίδα ότι κάποιος θα τα πάρει!!!

Για αυτές τις συσκευές (ψυγεία, τηλεοράσεις, καφετιέρες, ηλεκτρονικούς υπολογιστές κλπ.) μπορούμε να επικοινωνήσουμε με τη Διεύθυνση Καθαριότητας του Δήμου στον οποίο ανήκουμε (εφόσον είναι συμβεβλημένος με το πρόγραμμα της ανακύκλωσης) για να μας πουν πότε προγραμματίζουν την επόμενη περισυλλογή συσκευών ή μεταφέρουμε οι ίδιοι τις μικροσυσκευές μας στα Δημοτικά Σημεία Συλλογής, όπου υπάρχουν.

Διαφορετικά, όταν αγοράζουμε μια καινούργια συσκευή και θέλουμε να απαλαγούμε από την παλιά μας απευθυνόμαστε στον λιανοπωλητή ο οποίος βάσει νομοθεσίας οφείλει να παραλαμβάνει χωρίς επιβάρυνση αποσυρόμενο εξοπλισμό με σχέση ένα προς ένα και ισοδύναμου τύπου.

Έτσι θα απαλλαγούμε από τις παλιές συσκευές χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση

Ποια διαδρομή ακολουθούν οι συσκευές που δίνουμε για ανακύκλωση;-Μεταφέρονται στο εργοστάσιο της Ανακύκλωσης Συσκευών Α.Ε., το οποίο βρίσκεται στους Αγίους Θεοδώρους και έχει τη δυνατότητα να επεξεργάζεται μέχρι και 20.000 τόνους αποβλήτων ετησίως.

-Ταξινομούνται κατά είδος.

-Αποσυναρμολογούνται και απορρυπαίνονται με χειροκίνητο τρόπο.

-Περνάνε από την μονάδα μηχανικής επεξεργασίας.

-Τα επικίνδυνα υλικά καταλήγουν σε αδειοδοτημένες εταιρείες που αναλαμβάνουν τη διαχείριση τους.

-Οι άχρηστες συσκευές μας, αποκτούν ξανά αξία και επιστρέφουν στο ρεύμα της αγοράς σαν πρώτη ύλη.

[αναπνοή]

Πού να πετάξω το λάδι μαγειρέματος;

Ξέρετε πού να ρίξετε το λάδι μετά από το μαγείρεμα στο σπίτι;

Συνήθως, ρίχνουμε το χρησιμοποιημένο λάδι στο νεροχύτη της κουζίνας. Αυτό είναι ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που μπορούμε να κάνουμε. Και αυτό, γιατί ΕΝΑ ΛΙΤΡΟ ΛΑΔΙΟΥ ΜΟΛΥΝΕΙ ΣΧΕΔΟΝ ΕΝΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ ΛΙΤΡΑ ΝΕΡΟΥ, ποσότητα η οποία είναι ικανή να καλύψει τις ανάγκες ενός ατόμου σε νερό για 14 χρόνια !!!.

Γενικότερα δεν πρέπει να πετάμε χημικές ουσίες όπως μπογιές, βερνίκια, εντομοκτόνα, φάρμακα ή άλλα χημικά στο νεροχύτη.

Όλα αυτά μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα στο σύστημα επεξεργασίας των αποβλήτων καταστρέφοντας την πανίδα ή φράσσοντας τις σωληνώσεις.

Αν δεν υπάρχει σύστημα επεξεργασίας και τα υλικά αυτά απορρίπτονται στο αποχετευτικό σύστημα και από εκεί μολύνουν κατευθείαν τους υδροφόρους ορίζοντες, ακόμη χειρότερα.

Σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία είναι υποχρεωτική η σταδιακή μείωση της διάθεσης των βιοαποδομήσιμων αστικών αποβλήτων (δηλαδή των οικιακών οργανικών απορριμάτων - περιλ. και τα λάδια) στους ΧΥΤΑ («Μέτρα και όροι για την υγειονομική ταφή των αποβλήτων» Κ.Υ.Α. 29407/3508 ΦΕΚ 1572Β/2002). Ένας από τους λόγους είναι και το μεθάνιο που εκλύεται από τους ΧΥΤΑ εξαιτίας των οργανικών απορριμμάτων, το οποίο είναι ένα από τα αέρια του θερμοκηπίου. Ένας δεύτερος λόγος είναι η μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα από τα στραγγίσματα των οργανικών απορριμμάτων στις χωματερές (ΧΑΔΑ) - αλλά και στους ΧΥΤΑ.

Γι αυτό λοιπόν, το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να εντοπίσουμε το κέντρο συλλογής αυτών των υλικών στη γειτονιά μας (αν υπάρχει) και να τα απορρίψουμε εκεί।

Ήδη λειτουργούν εγκεκριμένα από το ΥΠΕΧΩΔΕ Συστήματα που συλλέγουν τα λιπαντικά και τα λάδια και τα επαναφέρουν σε χρήση (ανακύκλωση). Ελέγξτε αν στον Δήμο σας λειτουργεί πρόγραμμα συλλογής λιπαντικών και ελαίων.

Αν οχι, επικοινωνήστε με την ESK OIL (Μιχάλης Σπυρόπουλος (697) 478-0808 / 621-6305 / Λυκόβρυση 17 Μεταμόρφωση 14410)

Eπίσης η ΕΛΤΕΠΕ (Ελληνική Τεχνολογία Περιβάλλοντος ΑΕ) δραστηριοποιείται στον τομέα της εναλλακτικής διαχείρισης των αποβλήτων λιπαντικών ελαίων (Α.Λ.Ε.) με τρόπο φιλικό προς το περιβάλλον.

http://www.eltepe.gr/

Αυτά και εύχομαι κάθε μέρα που περνάει οι οικολογούντες να λιγοστεύουν και οι περί τα περιβαλλοντικά πράττοντες να πληθαίνουν..

**Τα παραπάνω στοιχεία που δίνουμε για την ενημέρωση των επισκεπτών αποτελούν προτάσεις και μόνο. Δεν διαφημίζουμε κανέναν, ούτε έχουμε καμμία επαγγελματική σχέση με κανέναν από τους παραπάνω αναφερόμενους. Παρακαλούμε τους επισκέπτες μας να χειρίζονται τις παραπάνω πληροφορίες με σύνεση και αφού επαληθεύσουν οι ίδιοι την εγκυρότητά τους. Ο αρμόδιος φορέας για την ανακύκλωση στην Ελλάδα είναί το ΥΠΕΧΩΔΕ, Γραφείο Εναλλακτικής Διαχείρισης Συσκευασιών και Άλλων Προϊόντων, οδός Πατησίων 147 Αθήνα, Τηλ. 210-8627444 και package@otenet.gr

[Τζεφέρης Πέτρος]