30.10.07

Tα 10 μεγάλα περιβαλλοντικά προβλήματα του πλανήτη.















Δρος Πέτρου Γ. Τζεφέρη

Το περιβάλλον όπου ζούμε διατηρεί ευτυχώς την¨ομοιόστασή" του.
Αυτό σημαίνει οτι δεν πέθανε ακόμη, είναι ομως σίγουρος ο "θάνατός" του, όσο ακολουθείται σε παγκόσμιο επίπεδο η σημερινή, σχεδόν ανύπαρκτη τακτική, για τη σωτηρία του...








29.10.07

Tί πρέπει να κάνουμε για να μην μας κλέβουν κατά την παραλαβή πετρελαίου θέρμανσης

Η πλέον αξιόπιστη μέθοδος μέτρησης, την οποία μπορείτε να εφαρμόσετε και να ελέγξετε οι ίδιοι είναι η μέθοδος προμέτρησης – επιμέτρησης της στάθμης της δεξαμενής σας, σύμφωνα με τις παρακάτω οδηγίες:

Μέτρηση στάθμης δεξαμενής με χρήση μέτρου


Χρησιμοποιήστε το δικό σας μεταλλικό μέτρο ή βέργα μέτρησης, ή το μέτρο του οδηγού της ελίν, τα οποία έχουν σωστή διαβάθμιση.
Ελέγχετε ώστε στην προμέτρηση, το μέτρο να ακουμπά στον πυθμένα της δεξαμενής.
Ελέγχετε ώστε το μέτρο να είναι άκαμπτο και κατά την επιμέτρηση να τοποθετείται κατακόρυφα μέσα στη δεξαμενή.
Τοποθετείτε το μέτρο στο ίδιο σημείο στην προμέτρηση και στην επιμέτρηση.
Για να κάνετε την επιμέτρηση περιμένετε 2 – 3 λεπτά μετά το πέρας της παράδοσης έτσι ώστε να «ηρεμήσει» η επιφάνεια του πετρελαίου απο το άφρισμα.
Να γνωρίζετε τις ακριβείς διαστάσεις της δεξαμενής σας για να μπορείτε να υπολογίσετε σωστά τον όγκο του καυσίμου ανά εκατοστό ύψους της δεξαμενής.


Ποσότητα (ανα εκ. Ύψους, σε λίτρα) = Mήκος (σε εκ.) x Πλάτος (σε εκ.) : 1000

Μέτρηση μέσω μετρητή δεξαμενής


Χρησιμοποιήστε το μετρητή δεξαμενής μόνο ως συμπληρωματικό τρόπο μέτρησης. Προτιμήστε τη μέθοδο προμέτρησης – επιμέτρησης με μέτρο.
Προσέξτε ώστε το περιεχόμενο του σωλήνα στάθμης να είναι όμοιο με το περιεχόμενο της δεξαμενής, και οχι καποιο ελαφρυτερο υγρο, όπως μείγμα βενζίνης με ιώδιο, το οποιο μπορει να δειχνει υψηλοτερη σταθμη απο την πραγματικη που βρισκεται μεσα στην δεξαμενη.


Μέτρηση μέσω μετρητή βυτιοφόρου

Προσέξτε ώστε το περιεχόμενο της μάνικας να αδειάζει εξ’ ολοκλήρου στη δεξαμενή σας. Αυτό κανονικά γίνεται με παροχή αέρα με πίεση στο τέλος της παράδοσης.
Στο τέλος της παράδοσης, όταν αδειάζει η μάνικα, προσέξτε να μη «γράφει» ο μετρητής.
Συμβουλευτείτε το μετρητή του βυτιοφόρου μόνο ως βοηθητικό τρόπο μέτρησης και ακολουθήστε τη μέθοδο της προμέτρησης και επιμέτρησης της δεξαμενής με τη χρήση μέτρου.

«Αυτόπτης Μάρτυς»

Να είστε παρόντες κατά την προμέτρηση και την επιμέτρηση. Τα αποτελέσματα της προμέτρησης και της επιμέτρησης πρέπει (σύμφωνα με τις αγορανομικές διατάξεις) να αναγράφονται στο δελτίο αποστολής, αφού προηγουμένως συμφωνηθούν μεταξύ πελάτη και μεταφορέα.


Καθαρισμός δεξαμενής

Δεν υπάρχει τρόπος εξακρίβωσης της ποσότητας του ιζήματος στον πυθμένα της δεξαμενής κατα την διαδικασια καθαρισμου της. Παρακολουθήστε όσο πιο κοντά μπορείτε τη διαδικασία καθαρισμού της δεξαμενής.


Σύστημα ελέγχου παραδόσεων από τον προμηθευτή του πετρελαίου

Στην επιλογή του προμηθευτή σας για πετρέλαιο θέρμανσης, εκτός των άλλων κριτηρίων, πρέπει να λάβετε σοβαρά υπόψη την τιμή, την εξυπηρέτηση, την αξιοπιστία του καθώς και αν διαθέτει ικανοποιητικές διαδικασίες ελέγχου των μεταφορέων του, αν πραγματοποιείται δειγματοληπτικός έλεγχος σε ανύποπτο χρόνο, από ειδικούς ελεγκτές κ.λ.π.

Η εταιρεία Elinoil AE από την ιστοσελίδα της οποίας ειναι δανεισμένες οι ως ανω πληροφορίες, έχει αναρτήσει και ενα κατατοπιστικό βιντεο για το θέμα.. [Τζεφέρης Πέτρος]

25.10.07

Πέτρου Τζεφέρη: Η τιμή και η ατίμωση της ελληνικής σημαίας...



[του Πέτρου Τζεφέρη] [by Tzeferis Petros]

Θυμάμαι με τι αγωνία και με τι καμάρι περίμενα να σηκώσω τη σημαία..
Να τη δέσω στον ιστό κάθε πρωί.
Να τη βάλω στο λεωφορείο και να παρελάσω κάθε εθνική γιορτή..
Δεν άφηνα κανέναν να την ακουμπήσει.. Ούτε τους παραστάτες...
Ηθελα όλοι μέσα στο λεωφορείο ή στο δρόμο να ξέρουν ότι εγώ ήμουνα ο σημαιοφόρος. Μάταια οι συμμαθητές μου προσπαθούσαν να μου την πάρουν και να την κρατήσουν για λίγο....

Θυμάμαι που μαζευόμασταν στην πλατεία Καραϊσκάκη (ως πειραιώτικη μαθητιώσα νεολαία) και εκεί παριστάμεθα με όλες οι σημαίες των σχολείων όταν μετά την δοξολογία στην Αγία Τριάδα γινόταν κατάθεση στεφάνου για τους επιφανείς νεκρούς.

Κρατάγαμε ψηλά το σύμβολο, κι ας μην ξέραμε ακριβώς το ρόλο μας τότε. Θυμάμαι ακόμη ότι γράφαμε στον τελαμώνα το όνομά μας, οι διατελέσαντες σημαιοφόροι. Και καμαρώναμε.. Κι αν έχω κορνιζάρει δύο φωτογραφίες μου ως μαθητής, αυτές είναι κρατώντας τη σημαία.

Τί ήταν αλήθεια για μένα η σημαία, ήταν η πρωτιά και η επιβράβευση η σχολική ή ήταν και κάτι παραπάνω;

Τα χρόνια πέρασαν και μεγαλώσαμε κι εμείς μια γενιά ερμαφρόδιτη, που ήταν αγέννητη το σαράντα, που δεν έλαβε μέρος στον εμφύλιο, που λαγοκοιμόταν την περίοδο της χούντας όντας στο δημοτικό σχολείο. Που δεν ήταν καν μες στην αυλή του Πολυτεχνείου τότε, αλλά αργότερα για να μοχθήσει φοιτητιώσα.

Που όμως δάκρυζε όταν έβλεπε τις ταινίες του Τζειμς Πάρις και του Παπαφλέσσα....Που έκλαιγε γοερά όταν αργότερα κουβαλούσαν έστω και «αλλοδαποί» τα μετάλλια από τους ολυμπιακούς.. Που εξαγριωνόταν όταν επανειλημμένα έκαιγαν τη σημαία οι «γνωστοί-άγνωστοι» στο Πολυτεχνείο...

Οι καιροί άλλαξαν.Και ήρθε η ώρα άλλα παιδιά, τα δικά μας, να παρελάσουν, να σηκώσουν και αυτά με τη σειρά τους τη σημαία.. Με μια διαφορά όμως..
Οτι τα περισσότερα από τα παιδιά στην χρησιμοθηρική εποχή μας, δεν παρελαύνουν επειδή αισθάνονται "ανατριχίλα" στην θέα την εθνικών συμβόλων, ούτε επειδή αποτίουν κανένα φόρο τιμής σε κάποιους προγόνους. Τα περισσότερα δεν γνωρίζουν γιατί το κάνουν. Οι παρελάσεις θυμίζουν κατι απο φολκλόρ αν οχι από πασαρέλα. Οπότε, το ερώτημα τίθεται εύλογα: τί νόημα εχει μια τέτοιου είδους συμμετοχή στην παρέλαση;

Φυσικά δεν φταίνε σε τίποτε τα παιδιά αυτά. Δεν μπορείς να πας μπροστά, αν δεν γυρίσεις πίσω, να δεις τα ίχνη των προηγουμένων. Δεν μπορεις να αποκτήσεις ιστορική συνείδηση αν δεν διαθέτεις ιστορική γνώση, και μάλιστα συνολική οχι αποσπασματική. Ομως τα παιδιά μας βρίσκονται χαμένα μέσα στο άγος της ημιμάθειας και της ταριχευμένης αδιοφορίας που επιβιώνουν για αιώνες στο σύγχρονο ελληνικό κράτος.


Φυσικά υπάρχουν και κάποιοι που δεν ανήκουν στην κατηγορία αυτή. Που για κάποιους λόγους αισθάνονται την αγνή πατριωτική έπαρση και την κατάνυξη μπροστά στα εθνικά σύμβολα. Που ως ελεύθεροι πολίτες, ως συνειδητοποιημένοι μαθητές, "γουστάρουν" να παρελάσουν, να τιμήσουν τα εθνικά σύμβολα.

Ακόμη, ήρθε η ώρα και αλλα παιδιά, παιδιά με αλλοδαπούς γονείς να «μετάσχουν κι αυτά της ελληνικής παιδείας», και μάλιστα ορισμένα με καλύτερους βαθμούς απ’ τα δικά μας. Δεν είναι κάτι καινούργιο διεθνώς. Ποιός μπορεί να ξεχάσει τους έλληνες μετανάστες της Γερμανίας, που από εργάτες μέχρι κάτοχοι διδακτορικού έφταναν μέχρι τη ..μπειζλάιν και ποτέ λίγο πιο πάνω.. Ποιός ξεχνά τους εγχρώμους του αμερικανικού νότου, πόσα τράβηξαν μέχρι να καταφέρουν να κερδίσουν μια θέση καθιστού επιβάτη στο λεωφορείο της γραμμής ή μια θέση σε αγώνα μπάσκετ όπου κυριαρχούσαν οι αμιγείς λευκές ομάδες.. Ούτε ξεχνάμε, ότι ποτέ μετανάστης ή έγχρωμος δεν έγινε πρόεδρος της Αμερικής.. Τουλάχιστον μέχρι τώρα!

Δυστυχώς πέρασε ο καιρός που εμείς οι Ελληνες αλλάζαμε τη ροή της ιστορίας.

Ηρθε η ώρα να αντιμετωπίσουμε ιστορικά κι εμείς το ίδιο ερώτημα: ξενοφοβία ή ανεκτική κοινωνία, μοναχική ελλαδάρα ή παγκοσμιοποιημένη ελλαδίτσα, ρωμέικη γλώσσα ή ιντερνετικά greekglish, σημαία απ’ τα κόκκαλα βγαλμένη, βαριά και δυσθεώρητη ή σύμβολο ανθρωπιάς και πολυ-πολιτισμικής συναίνεσης;

Από τη μια, οι γονείς μας (κι εμείς οι περισσότεροι) δεν μπορούμε να ξεχάσουμε πόσο αίμα μούσκεψε το ιερό πανί και άγιασε τα όνειρά μας στην ιστορική διαδρομή. Πόσα χρόνια «εκεί μέσα εκατοικούσε, πικραμένη κι εντροπαλή»...πριν έρθει ένας Καραισκάκης, ένας Αθανάσιος Διάκος, ένας Παύλος Μελάς, να τη σηκώσει με τη θυσία του!

Από την άλλη, οι νεώτεροι δεν ενοχλούνται να δουν έναν Αλβανό, έναν Ρώσο ή έναν Φραγκολεβαντίνο, γόνο οικονομικού μετανάστη, να θεωρεί τιμή του να σηκώσει το γαλανόλευκο πανί, κι ας μην γνωρίζει ακριβώς την ιστορία του. Γι αυτόν σημαίνει την αξιοπρέπεια, την καταξίωση σε μια ξένη χώρα, την επιβράβευσή του ως μαθητή.Και τα διό φαίνεται αδύνατο να συνυπάρχουν.

Κι όμως, η ουσία είναι το σύμβολο της Ελλάδος να είναι ψηλά. Η σημαία, να στέκεται πάντα ψηλά. Πότε πια κατεβασμένη, πικραμένη, μόνη κι εντροπαλή. Aλλά υψωμένη, ακμαία, δυναμική και πανανθρώπινη!

Το πόσο ψευτο-δίλημμα είναι το διαπιστώνει άνετα αν αναλογιστεί κανείς ότι δεν πέρασε πολύς καιρός από την απόλυτη εμπορευματοποίηση (στο euro 2004) που το υπερήφανο σύμβολο του έθνους μας, το ίδιο που μάτωσε κάποτε στο πολεμικό μετερίζι ή στην αυλή του φθινόπωρου, έγινε τατουάζ σε μάγουλα και αστραγάλους, στάμπα σε κάθε είδους πλαστικό ή πάνινο προϊόν, φθηνό μοδάτο αξεσουάρ στα ράφια των σουπερμάρκετ. Με την γαλανόλευκη στην κιθάρα του να φλερτάρει με την τέχνη, εμφανίστηκε ο Γιώργος Νταλάρας στο Ρίο-Αντίρριο και η Καίτη Γαρμπή, που ήθελε να βγει στον δρόμο «με σημαία της μια φούστα», βγήκε τελικά ως διαφημιστική αφίσα στους δρόμους, με τη γαλανόλευκη να καλύπτει τις καμπύλες του στήθους της...

Και τώρα μας ενοχλεί που την ..ποδοσφαιροποιημένη γαλανόλευκή μας στάμπα θέλουν να τιμήσουν αριστούχοι αλλοδαποί μαθητές! Οχι τυχαίοι, αλλά παιδιά πατεράδων που κατά τεκμήριο, εργάζονται σκληρά, συμβάλουν στα ασφαλιστικά ταμεία και φορολογούνται με ίσους όρους στη χώρα μας.

Αλλά ας είναι. Κάποτε δεν υπήρχε καν δίλημμα. Ούτε μετά από κάποια χρόνια θα υπάρχει. Ούτε και τώρα υπάρχει, παρά μόνο σαν αντίδραση, στιγμιαία αντανάκλαση στο ψευτοδίλημμα. Αντίδραση όμως που διχάζει τις μαθητικές (και όχι μόνο) κοινότητες, βάζει λουκέτα στα σχολεία, και προκαλεί πολιτικούς κραδασμούς.

Επιτέλους, κάθε πράγμα στον καιρό του. Και ο καιρός σήμερα, φυσάει προς την απόλυτα εθελοντική διαχείριση των εθνικών μας συμβόλων και εκδηλώσεων. Πριν καταλήξουν γελοιοποιημένα φολκλόρ, στάμπες και μοδάτα αξεουάρ, αποθέωση του εθνολαϊκιστικού κιτς και βορά σε κάθε είδους τηλεοπτική αχόρταγη πασαρέλα...

Ας είναι λοιπόν εθελοντική η μαθητική συμμετοχή στις παρελάσεις καθώς και η ύψωση του εθνικού συμβόλου.
Οποιος θέλει να συμμετέχει, όποιος έχει την ελεύθερη βούληση και "γουστάρει" πάει στις παρελάσεις..

Οποιος αισθάνεται την "ανατριχίλα" από την συνειδητοποίηση της απότισης ελάχιστου φορου τιμής και μνήμης προς εκείνους που αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για την ελευθερία, σηκώνει τη σημαία.
Οι υπόλοιποι, σπίτι τους... στον τηλεοπτικό καναπέ τους, ή στην πασαρέλα της καφετέριας της γειτονιάς τους... Και χωρις εθνικά σύμβολα στα χέρια και στα ρούχα..

Και κάτι ακόμη. Ας αποσυνδέσουν επιτέλους οι υπεύθυνοι την ύψωση του εθνικού συμβόλου με την επίδοση στα μαθήματα. Ας κάνουν μια σχολική εκδήλωση στο τέλος της χρονιάς και ας βραβεύουν τους πρώτους. Ας τους δίνουν ένα κύπελλο, έναν συμβολικό έπαινο «αιεν αριστεύειν και υπείροχον έμμεναι άλλων». Ας τους επιβραβεύσουν με έναν άλλο τρόπο!
Ισως τότε, όταν λείψουν οι τηλεοπτικοί και άλλοι φαρισαϊσμοί, οι γνωστές Κασσάνδρες που διογκώνουν τις αντιθέσεις και τα διλήμματα με το αζημίωτο, να δουν πόσοι λίγοι θα θέλουν να κρατήσουν τη σημαία. Και πόσοι να παρελάσουν. Πόσοι πραγματικά.

[Τζεφέρης Πέτρος][by Tzeferis Petros]

24.10.07

Eίμαι ένα κτίριο ... Ξέρεις οτι είμαι ζωντανός οργανισμός;

Ενεργοβόρα αποδεικνύονται κτίρια του δημόσιου και ευρύτερου δημόσου τομέα (ξεπερνούν τα 200 χιλιάδες) σύμφωνα με πρόσφατη ερευνα του ΚΑΠΕ, όπου επισημαίνεται οτι αν εφαρμοστούν κατάλληλες προδιαγραφές εξοικονόμησης ενέργειας (βλ. οδηγία 91 ΕΕ) η μέση ετήσια εξοικονόμηση θα έιναι της τάξης του 22%, δηλαδή ίση με 140 χιλιάδες τόνους ισοδύναμου πετρελαίου το χρόνο.

Τί ακριβως σημαίνει αυτό? Και ποιά ειναι τα κίνητρα, αν υπάρχουν τέτοια?

Εξοικονόμηση Ενέργειας στον κτιριακό τομέα..

Κίνητρα για την εφαρμογή μέτρων εξοικονόμησης στα κτίρια ..

Amsterdam Forum on Energy Efficiency..
[Πέτρος Τζεφέρης]











20.10.07

Η πρώτη κατοικία στη Ελλάδα με γεωθερμικό σύστημα ψύξης-θέρμανσης και παραγωγής ζεστού νερού..

Τα ηλιογεωθερμικά συστήματα αποτελούν πλέον μια εφαρμοσμένη τεχνολογία με αρκετές εφαρμογές (τόσο ανοικτών όσο και κλειστών συστημάτων) σε ολη την ελλάδα και αρκετές εταιρείες που εξειδικεύονται στον τομέα.

Λόγω της χαμηλής κατανάλωσης και στης σχεδόν ανύπαρκτης συντήρησης του εξοπλισμού, το γεωθερμικά συστήματα κλιματισμού μπορούν να εξοικονομήσουν μέχρι και 70% της ετήσιας διαπάνης σε σύγκριση με ένα συμβατικό σύστημα θέρμανσης-ψύξης।
Aν μάλιστα συνδυαστούν και με άλλες μεθόδους εξοικονόμισης ενέργειας, με σωστή εξαρχής σχεδίαση και εφαρμογή, τότε αποτελούν μια συμφέρουσα από οικονομικής άποψης επένδυση.

Και φυσικά στηρίζονται σε μια πηγή ενέργειας ανανεώσιμη και φιλική στο περιβάλλον (σημαντική μείωση των εκπομπών του CO2 και μηδενική οπτική όχληση).

Τα συστήματα αυτά χρησιμοποιούνται πανω από 20 χρονια σε κράτη όπως η ΗΠΑ, η Ιαπωνία, η Γερμανία, η Ελβετία, η Σουηδία.

Καιρός λοιπόν να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε σοβαρά την αντικατάσταση των κλιματιστικών, αφού φυσικά εξετάσουμε επίσης σοβαρά τα οικονομικά μια τέτοιας λύσης, σε βάθος χρόνου..



Πότε ομως και από ποιούςέγινε η πρώτη κατοικία στην Ελλάδα;

Δείτε στο παρακάτω αρθρο του κ. Πέτρου Τζεφέρη, από το Περισκόπιο της Επιστήμης (δεκαετία, 90)















19.10.07

Έχω ένα παπάκι, να μου κάνει πα...

πήραμε πάλι σήμερα ενα μειλ:

"Έχω ένα παπάκι να μου κάνει πα
να μου κάνει πα, πα, πα
Και ένα κουνελάκι που όλο μου κουνάει
που όλο μου κουνάει τ' αφτιά

Και δε μου καίγεται καρφί
αν εσύ περνάς και δε μου ξαναμιλάς
Ίσως να ξανάρθεις όταν θα' χω πια
όταν, θα' χω πια χαθεί
ή θα μ' έχουν θάψει ή θα έχω μα-
ή θα έχω μαραθεί

Και ας μη σου καίγεται καρφί
Και ας συνήθισες και ας συνήθισες
και εσύ...."


Νανούρισμα κι αυτό..Τί πικρή γλύκα...τί γλυκιά πίκρα...

Ο νικολας ο Ασιμος (στίχοι) τελικα αυτοκτόνησε...
λες κι αυτη η ζωη ανήκει μονο στους αδιάφορους...
Ομως η ζωη ανήκει σ'αυτους που εχουν μεγάλη καρδιά,
ανοιχτό μυαλό και ψυχή.."

όλοι το ξέρουμε αυτό καλωδιακέ μας φίλε..
αρκεί να βρεθεί και η απόδειξη...







17.10.07

Μεσογείων και Κατεχάκη: ας είναι καλά το καλατραβάκι...κι ο θεός των πεζών βοηθός!!!

Είπα δεν θα κάνω τόσο trivial θεματα..δεν κρατιέμαι ομως..

Εχετε βγει ποτέ από το μετρό στην κατεχάκη; Εχετε εκεί δοκιμάσει να περάσετε απέναντι; Κι αν τύχει και θέλετε να πάτε στα ανατολικά προς Ζωγράφου, Ιλίσια, Καισαριανή, κλπ έχει καλώς...

Αν ομως θέλετε να πάτε προς τα κάτω δηλ. το Ερρίκος Ντυνάν, το Mega, το Υπουργείο Ανάπτυξης, Δικαιοσύνης, Πανόρμου κλπ, τί γινεται τότε; Πρέπει να περάσετε απέναντι, να διασχίσετε κάθετα την Μεσογείων προς τη δυτική της πλευρά (ναι εκει που ειναι το περίφημο Καλατραβάκι..) και μετά να διασχίσετε επίσης και την Κατεχάκη και να πατε προς τα κάτω την Μεσογείων από το απέναντι πεζοδρόμιο... Αν βιάζεστε, για να πάτε στη δουλειά σας, δυστυχώς χάσατε..

Διότι, το μεν καλατραβάκι που πληρώσαμε κάποια εκατομ.ευρω παρακαλώ, για να "κοσμεί" την πόλη μας, είναι χρήσιμο μόνο σε συνταξιούχους που βγάζουν τα εγγόνια τους βόλτα.. Βγάζει αλλού για αλλού...εκει που θες ακόμη ..χιλιόμετρα για να φτάσεις την κατεχάκη και θα βρεθείς και παλι μπροστά σε δρόμο που πρέπει να διασχίσεις (την κατεχάκη...).. Οταν ομως εχεις πληρώσει τόσα λεφτά για μια πεζογέφυρα απαιτείς να σε πηγαίνει ακριβώς εκεί όπου εξυπηρετείσαι... Η πεζογέφυρα στο κάτω κατω κατασκευάστηκε για να αποκαταστήσει το γεγονός οτι ο συγκεκριμένος σταθμός του μετρό είναι ο μόνος σε όλο το δίκτυο που λόγο στενότητας χώρου δεν διαθέτει δύο προσβάσεις...Ψιλά γράμματα...

Και αν τύχει και είναι εκεί στη διασταύρωση και ο γνωστός τροχονόμος που νομίζει οτι δουλειά του ειναι να κάνει ο,τιδήποτε αντίθετο από ότι υπαγορεύουν τα φανάρια για να κανει αισθητή την παρουσία του....έχασες στην κυριολεξία... Ο συγκεκριμένος αφήνει τους οδηγούς μιας κατεύθυνσης να περνάνε για 5 λεπτά και όλους τους άλλους να κορνάρουν... Και φυσικά καμμιά μέριμνα για τους πεζούς που έτσι δεν περνούν ποτέ..σε εύλογο χρόνο, αν δεν κάνουν λαθροχειρία.. δηλ. να διασχίσουν διαγώνια ή οταν δεν επιτρέπεται...τους δρόμους...

Αλήθεια πότε επιτρέπεται να διασχίσουν το δρόμο οι πεζοί, όταν ο τροχονόμος τους "κλέβει" τον χρόνο που δικαιούνται να περάσουν και δεν τους τον αποδίδει ποτέ;
Ψιλά γράμματα για τον τροχονόμο της περίπτωσης...

Το μόνο θετικό στοιχείο στην διασταύρωση ειναι το σπιτάκι με τους "πολυ-κάδους" (φωτο) που είναι στην έξοδο του μετρό και όπου μπορεί κανείς να ανακυκλώσει σχεδόν οτιδήποτε...απο πλαστικό και γυαλί μεχρι πολυστρωματικό χαρτί και κινητό τηλέφωνο..

Περιμένω την γνώμη σας...

[Tζεφέρης Πέτρος]

16.10.07

Βlog action day! (πως λέμε η μέρα της γυναίκας...)

Πήγες στην τηλεόραση..αγαπητέ blogger..

Δεν ήξερες, δεν ρώταγες;

Γενικότερα, για το blog action day συμφωνούμε με τον
χασοδίκη..


Ναι, το πρόβλημα του περιβάλλοντος δεν λύνεται από τον καναπέ, με τη βοήθεια ενός πληκτρολογίου, όμως προτιμώ αυτό το ζωντανό, ελεύθερο και πολυφωνικό βήμα από τον "καναπέ" της τηλεόρασης που είναι λερωμένος και "φιμωμένος"..από εκείνους που χρηματοδοτούν την καθημερινή του ύπαρξη...ακολουθώντας χωρίς αναστολές μόνο τον κανόνα της τηλεθέασης και του προσδοκώμενου κέρδους..

Και φυσικά, ναι προτιμώ αντι του καναπέ, τη δράση, έστω κι αν αυτή δεν περιλααμβάνει την αναρρίχησή μου στα φουγάρα για να κρατάω πανώ αλλά την απλή μου μετάβαση μέχρι τον πολυκάδο του δήμου για να ανακυκλώσω πλαστικά μπουκάλια..

Ad augusta per angusta.. έλεγαν οι αρχαίοι λατίνοι, δηλ. στα ένδοξα φτάνεις μέσω της στενής οδού..

Think big and act small... επί τω ελληνικότερον..

Ο νοών, νοήτω....

[Πέτρος Τζεφέρης]

15.10.07

Κρύο-κρύο! καιρός για καλούς ...διαχειριστές στις πολυκατοικίες!!




Και μια και o χειμών μας χτυπά εμφανώς πλέον σήμερα την πορτούλα μας και έχοντας τη διαχείριση της πολυκατοικίας μου 5 χρόνια τώρα , να σας θυμίσω:

Η σπατάλη ενέργειας στα κτίρια ξεπερνά το 50% της κατανάλωσής τους!
Σωστή και τακτική (ανά έτος) συντήρηση του καυστήρα /λέβητα , για καλύτερη λειτουργία ,μεγαλύτερη απόδοση και λιγότερη ρύπανση του περιβάλλοντος και (τελικά)οικονομία στην τσέπη μας!!
Στατιστικές έρευνες έχουν δείξει ότι ο ένας στους δύο λέβητες δε συντηρείται καν με αποτέλεσμα αφενός τη δημιουργία καυσαερίων που επιβαρύνουν σοβαρά το περιβάλλον και αφετέρου την μικρή αποδοτικότητα που επιδρά άμεσα στην κατανάλωση του καυσίμου και φυσικά στην τσέπη μας..


Αλλάξτε ( ή προτείνετε στο διαχειριστή της δικής σας πολυκατοικίας ) να αντικαταστήσει όλες τις κοινόχρηστες λάμπες με οικονομικές των 20W & 18W . Φροντίστε να σβήνουν τα φώτα όταν ξημερώσει και για σιγουριά τοποθετήστε στον κοινόχρηστο φωτισμό ένα χρονοδιακόπτη ή ένα φωτοκύτταρο.


Ο κοινόχρηστος φωτισμός δεν ειναι για κατάχρηση, αλλά για κοινόχρηση!


Το οικονομικό όφελος από τη χρήση ενός οικονομικού λαμπτήρα 20W στις 12.000 ώρες (ή 50 ημέρες) λειτουργίας ανέρχεται σε € 80 !


Σημειωτέον επίσης, οτι εδω στην ελλάδα οι οικονομικοί μη συμβατικοί λαμπτήρες ειναι και πολύ φτηνότεροι απ΄ότι στις αγορές της ΕΕ.


Φροντίστε τις τυχόν "διαρροές" θέρμανσης στα διαμερίσματά σας. Πόρτες με μεγάλο κενό, παράθυρα που δεν κλείνουν σωστά ή μένουν (απο συνήθεια) μισάνοιχτα, είναι υπευθυνα για την απώλεια θέρμανσης του σπιτιού σας , και συνέπεια καταρχήν στην τσέπη σας αλλα και σαφώς στην σπατάλη ενέργειας.



Ρυθμίστε το θερμοστάτη του καλοριφέρ σε χαμηλή θερμοκρασία (19-20 oC) και αφήστε το μόνιμα εκεί. Φροντίστε να κλείνετε τις πορτες σε δωμάτια που δεν χρησιμοποιείτε και χαμηλώστε το διακόπτη του σώματος του καλοριφέρ σε αυτά.



Μονώστε κατάλληλα τα φθαρμένα προστατευτικά των σωλήνων μεταφοράς νερού των ηλιακών θερμοσιφώνων ( πχ με ελαστικό ISOPIPE ) ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι απώλειες θερμότητας. Συντηρήστε (ή και αλλάξετε ) το ανόδιο μαγνησίου του ηλιακού, που συνήθως πιανει "πουρί" και μειώνεται η ωφέλιμη επιφάνειά του και συνακόλουθα η αποδοτικότητά του.





Αφήνουμε στους ειδικούς τα θέματα για την πολυσυζητημένη Ενεργειακή Απόδοση των Κτιρίων (τελευταία ισως ευκαιρία για την εφαρμογή της Βιοκλιματικής Αρχιτεκτονικής στην Ελλάδα) και την οδηγία 91 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που μας έχει "χαρίσει' αρκετές ..."αιτιολογημένες γνώμες" ante portas στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο:



http://www.cres.gr/energy_saving/Ktiria/ktiria_intro.htm






Εμεις θυμόμαστε οτι η ενέργεια εχει ενα σημαντικό μειονέκτημα: δεν ειναι ορατή (οπως πχ. το νερό) και συνεπώς είναι πολύ εύκολο να την κατασπαταλάμε και να την πληρώνουμε αδρά, χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε έγκαιρα..


Για το πετρέλαιο, ελπίζω να μην σας έχουν αφήσει την παραμικρή απορία, οι τηλεοπτικές κασσάνδρες... Ελπίζω ομως καλύτερα, να έχετε φυσικό αέριο και να μην χρειάζεται να αγοράσετε πετρέλαιο!

και για όσους έχετε την τύχη να διαθέτετε τζάκι μην το αφήνετε για διακόσμηση, είναι τόσο κρίμα!! Τα ξύλα που τρίζουν στο τζάκι είναι απίστευτη παρέα , δημιουργούν μοναδική ατμόσφαιρα ζεστασιάς και θαλπωρής !! και αν φροντίσετε για την έγκαιρη προμήθεια τους, μπορεί να αποβεί και οικονομικότερο μέσο..


Καλό χειμώνα!


[Πέτρος Τζεφέρης] + {αναπνοή}

14.10.07

Bιοτεχνολογία, Μεταλλουργία και Προστασία του Περιβάλλοντος: ψιλά γράμματα...

BIOHYDROMETALLURGY:BIOMYTHOLOGY OR BIG BUSINESS?? (C.R. KUPP)

Oι εφαρμογές της βιοτεχνολογίας είναι ευρύτατα γνωστές στους κλάδους της Φαρμακευτικής, Iατρικής και Bιομηχανίας Tροφίμων για την παραγωγή προϊόντων με υψηλή προστιθέμενη αξία. Eτσι, καθαρά βιολογικές διεργασίες που είχαν μελετηθεί σε κυτταρικά συστήματα, έχουν μεταφερθεί σε ημιβιομηχανικό ή βιομηχανικό επίπεδο, με τρόπο ώστε να μπορεί η ίδια διεργασία να γίνεται σε μεγάλη κλίμακα, ανεξάρτητα του φυσικού κυττάρου και να παράγεται το ίδιο προϊόν που παραγόταν και μέσα στο κύτταρο. H Bιοτεχνολογία συνεπικουρούμενη και από άλλες συναφείς επιστήμες (Bιολογία, Bιοχημεία, Γενετική Mηχανική, κ.α.) που εξελίσσονται θεαματικά τα τελευταία χρόνια, πιστεύεται ότι θα μπορέσει σύντομα να διευρύνει το πεδίο εφαρμογής της και να δώσει αποτελεσματικές και οικονομικές λύσεις σε πολλά προβλήματα της Mεταλλουργίας, Xημικής Tεχνολογίας και Τεχνολογίας Περιβάλλοντος.

[Δρ. Τζεφέρη Πέτρου]
[photos by tzeferis peter]




Αν τυχόν ενδιαφέρεται κανεις για παραπάνω:

P.G. Tzeferis: Leaching of a low-grade hematitic laterite ore using fungi and biologically produced acid metabolites



Tzeferis, P. G. ; Agatzini-Leonardou, S.: Leaching of nickel and iron from Greek non-sulfide nickeliferous ores by organic acids

Tzeferis, P. G: Mineral leaching of low-grade laterite ores using "bioacids" by molasses fungal metabolism


S Agatzini and P Tzeferis : Bioleaching of Nickel-Cobalt Oxide Ores"

Σ. Αγατζίνη: Ειδικά Θέματα Υδρομεταλλουργίας"