12.7.08

Και το όνομα αυτού: ατταπουλγίτης...

Ολοι μας, ειδικά οι ζωόφιλοι, που έχουν γατούλες στο σπίτι, ξέρουμε την "άμμο υγιεινής" ή Cat litter ή kitty litter...

Πρόκειται για το υλικό που προσφέρει ένα καθαρό και ασφαλές περιβάλλον για τις γάτες και για όσους ξέρουν η αγορά στον τομέα αυτό είναι ιδιαίτερα μεγάλη, με τεράστια ποικιλία προϊόντων, εν πολλοίς "εισαγόμενη" και απαιτητική. Υπάρχουν άμμοι από 1,5 μέχρι 11,00 ευρώ (το δεκάκιλο ή και το πεντάκιλο!!!), αλλες κολλάνε στο τρίχωμα της γάτας, άλλες σηκώνουν σκόνη, άλλες "μυρίζουν" γιατί δεν εξουδετερώνουν τις δυσάρεστες οσμές ουρίας και αμμωνίας , άλλες έχουν άρωμα φρούτου, άλλες σχηματίζουν μαλακούς σβώλους που διασπείρονται στην υπόλοιπη άμμο μη επιτρέποντας να παραμένει καθαρή για την επόμενη χρήση. ...

Πόσοι ομως γνωρίζουν από που προέρχεται το υλικό αυτό; αν είναι εισαγόμενο ή οχι; και πώς έχει έρθει στα ράφια των σουπερμάρκετ; Ελάχιστοι γνωρίζουν οτι πρόκειται για ορυκτό (όχι σε όλες τις περιπτώσεις) που παράγεται και στην Ελλάδα και επεξεργάζεται κατάλληλα μέχρι το τελικό προϊόν που εφοδιάζει τα εμπορικά ράφια..

Τα τελευταία χρόνια, στην Κνίδη Γρεβενών, η εταιρεία ΓΕΩΕΛΛΑΣ Α.Μ.Μ.Α.Ε ξεκίνησε τη βιομηχανική επεξεργασία ενός ορυκτού με εξαιρετικές απορροφητικές και θιξοτροπικές ιδιότητες , του ατταπουλγίτη, το οποίο εξορύσσεται επίσης από τα λειτουργούντα λατομεία της εταιρίας στους νομούς Γρεβενών και Κοζάνης. Απο το ορυκτό αυτό, που έχει ιδιότητες ανάλογες με τον επίσης ελληνικότατο μπεντονίτη της Μήλου, μετά από φυσικο μηχανική επεξεργασία , σε υποδειγματικές από ασφάλεια και υγιεινή συνθήκες και χωρίς απόβλητα, κατάλοιπα ή αέριες εκπομπές προς το περιβάλλον, παράγεται η περίφημη άμμος υγιεινής, που προσελκύει και τις πιο ιδιότροπες γάτες...

Τα κοιτάσματα του ατταπουλγίτη (αλλά και σαπωνίτη) της εταιρείας ειναι υψηλής ποιότητας, τα μοναδικά τέτοιου μεγάθους στην Ευρώπη και απο τα μεγαλύτερα παγκοσμίως. Ηδη τα επερξεγασμένα προϊόντα της υπόψιν εταιρείας καλύπτουν γενικότερα και άλλες ανάγκες: για συνεκτικό υλικό για χρήση σε μοριακά φίλτρα, anticaking agents, gels,thickeners, αποχρωστικές γαίες σπορελαίων και λιπαρών, παραφικών, λιπαντικών κλπ. καλύπτοντας ανάγκες ραφιναριών και δυλιστηρίων.

Τώρα μπορείτε να ξέρετε: υπάρχει και ελληνική άμμος υγιεινής στα σουπερ μάρκετ. Και μάλιστα αποτελεί απολύτως φυσικό προϊόν που σημαίνει οτι δεν είναι σε καμία περίπτωση καρκινογόνος... Ρωτήστε γι' αυτήν και προτιμήστε την...

Και κάτι γενικότερο: τα ορυκτά και η εξορυκτική δραστηριότητα, όπως ποικιλοτρόπως εχει αναφερθεί από το βήμα αυτό, δεν είναι a priori καταστρεπτική για το περιβάλλον. Αντίθετα, υπό προϋποθέσεις, όπως για παράδειγμα ο ελληνικός μπεντονίτης και ο ατταπουλγίτης, μπορούν να προσφέρουν στην ανάπτυξη αλλά και στο περιβάλλον!
[Πέτρος Τζεφέρης]

Για περαιτέρω ενημέρωση:






Λατομεία και Περιβάλλον...: πόσο "βιώσιμη" είναι η σχέση τους;






















6 comments:

KitsosMitsos είπε...

Και όμως μπορούμε ακόμη περισσότερα. Αμ'έπος αμ'έργον λοιπόν.

Ανώνυμος είπε...

that's way too cool.

ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ είπε...

Πολύ ενδιαφέροντα πράγματα μαθαίνω για ποροϊόν που χρησιμοποιώ χρόνια τώρα για τις γάτες μου.
Καλό καλοκαίρι!

Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές

popelix είπε...

Μήπως ξέρει κανείς τι είναι ο σαπωνίτης;

Ευχαρστώ εκ των πρωτέρων!

Τζεφέρης Πέτρος είπε...

Μόλις είδα το ερωτημα, διότι ήμουν εκτός δικτύου λίγες μέρες.
Ο σαπωνίτης ή και σαπουνόπετρα είναι μία αργιλος που έχει απορροφητικές, θιξοτροπικές και άλλες συγκερκιμένες ιδιότητες ώστε να μπορεί να είναι εκμεταλλεύσιμος ως βιομηχανικό ορυκτό. Ο ατταπουλγκίτης στον οποίο κυρίως αναφέρεται το ποστ είναι κι αυτός μια αργιλος με ανάλογες ιδιότητες, που χρησιμοποιείται πχ. μεταξύ άλλων, ως cat litter.
Αν θελεις περισσότερα πρέπει να καθορίσεις τί ακριβώς σε ενδιαφέρει για το σαπωνίτη.
Υπάρχουν τα στελέχη της ΓΕΩΕΛΛΑΣ, που εκμεταλλεύεται τα κοιτάσματα σαπωνίτη της δυτικής μακεδονίας (περιοχής Κοζάνης και Γρεβενών) που είναι μοναδικά στην Ευρώπη και από τα μεγαλύτερα παγκοσμίως, και μπορούμε να απευθύνουμε οποιοδήποτε ερώτημα.

popelix είπε...

Ευχαριστώ πολύ για τις πληροφορίες!

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλέπω σε έναν ευπρεπή διάλογο χωρίς κακόβουλα και υβριστικά σχόλια που προσβάλλουν την αισθητική μας αλλά κι εκείνη της ελληνικής γλώσσας. Εντούτοις, όλα τα σχόλια δημοσιεύονται!