20.12.08

Η γύψος και η γκριζούπολη!

Τα χελιδονάκια μετέτρεψαν την Γκριζούπουλη σε …παραδεισούπολη, μια πόλη με σπιτάκια από γύψο, γυψοσανίδες, πετροβάμβακα και τσιμεντοσανίδες, ώστε να είναι πιο ασφαλή πιο ανθεκτικά στο σεισμό και την υγρασία, πιο ζεστά το χειμώνα, πιο δροσερά το καλοκαίρι, πιο φιλικά στο περιβάλλον.

Εχουμε ορυκτή γύψο στην ελλάδα; Φυσικά. Στην Αιτωλοακαρνανία (Κατούνα, κονοπίνα, περιοχή αμφιλοχίας, Βόνιτσας κλπ), στην Θεσπρωτία, στην Κρήτη (Αλτσι Λασιθίου, περιοχή Ιναχωρίου Χανίων κλπ), υπάρχουν κοιτάσματα αλλά και ορυχεία γύψου που χρησιμοποιείται ειτε για παραγωγή γυψοσανίδων είτε ως πρόσθετο στην τσιμεντοβιομηχανία.

Και στην Ζάκυνθο εξορύσσεται ο μοναδικής καθαρότητας λευκός γύψος καλλιτεχνίας και εκμαγείων. Είναι η ίδια γύψος που στη διάφανη μορφή της (σεληνίτης) χρησιμοποιήθηκε στην αρχαία ελλάδα για την κατασκευή εκμαγείων σε αντίγραφα ελληνικών αγαλμάτων. Και είναι η ίδια περιοχή (στη Ζάκυνθο) που η εξόρυξη καταφέρνει να επιβιώσει για πολλά χρόνια μαζί με τις χελώνες καρέτα-καρέτα στον κόλπο του Λαγανά και τα Σεκάνια. Η γύψος και η εξόρυξη πάνω στο βουνό, αυτές από κάτω στους ορμίσκους και στα νησάκια…

Και συμπληρωματικά υπάρχουν εγκαταστάσεις βιομηχανικής επεξεργασίας της γύψου για την παραγωγή γυψοσανίδων στην Αμφιλοχία και στο Αιτωλικό.

Και ακόμη υπάρχουν μοναδικά κοιτάσματα αμφιβολίτη (πετροβάμβακα) στη Μακεδονία (Σέρρες), ο οποίος είναι μεταμορφωμένο πέτρωμα που μετά από επεξεργασία τοποθετείται ανάμεσα στις γυψοσανίδες (και όχι μόνο) ως θερμο- και ηχο-μονωτικό υλικό. Πρόκειται για μια ακόμη εξαγωγική δραστηριότητα της εξορυκτικής βιομηχανίας που προσφέρει στην ελληνική περιφέρεια δουλειά και αξιοπρέπεια… [Πέτρος Τζεφέρης]

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλέπω σε έναν ευπρεπή διάλογο χωρίς κακόβουλα και υβριστικά σχόλια που προσβάλλουν την αισθητική μας αλλά κι εκείνη της ελληνικής γλώσσας. Εντούτοις, όλα τα σχόλια δημοσιεύονται!