28.2.08

ΣΤΟΧΑΣΟΥ, ΚΑΙ ΑΡΚΕΙ...'Ω 'Αναγνώστα : άλλο η ανωνυμία και άλλο η συστηματική κατάχρησή της...

Φυσικά και η προστασία του ανώνυμου λόγου είναι ζωτική για τον δημοκρατικό διάλογο…
και η ανωνυμία αποτελεί καταφύγιο από τη τυραννία της "πλειοψηφίας" υλοποιώντας επιπλέον ένα βασικό στόχο του Συντάγματος: την προστασία μη δημοφιλών πολιτών από την αντεκδίκηση μιας μη ανεκτικής κοινωνίας…

Σωστά, ενδεχομένως, ο "Ανώνυμος 'Ελλην" να μην είχε γράψει ποτέ την "Ελληνική Νομαρχία" αν ήταν υποχρεωμένος από τις τουρκικές αρχές, να φανερώσει το πραγματικό του όνομα…

Το δικαίωμα της ανωνυμίας του απλού πολίτη και φυσικά του μπλόκερ είναι και πρέπει να παραμείνει ιερό και απαραβίαστο.

Ομως επειδή, "ο Λόγος περί ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ" όπως εγραφε και ο περίφημος "Ανώνυμος Ελλην", άλλο η ανωνυμία και άλλο η κατάχρησή της, που περιορίζει τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των άλλων.

Η ενδεχόμενη κατάχρηση στην ανώνυμη εκφορά του λόγου στο διαδίκτυο, δυστυχώς δεν μπορεί να ελεγχθεί.

Φυσικά αυτό δεν σημαίνει οτι πρέπει να καταργήσουμε το δικαίωμα της ανωνυμίας, με οποιοδήποτε πρόσχημα.

Ομως εφόσον δεν μπορούμε να ελέγχουμε τα αποτελέσματα από ενδεχόμενη κατάχρηση και κανιβαλισμό που αφορά πρόσωπα του δημοσίου βίου, θα πρέπει να προσέχουμε τη χρήση αυτού του δικαιώματος. Ειδικά εκείνοι που δημοσιοποιούν πράγματα, διαχειρίζονται μέσα, συμμετέχουν στο δημόσιο βίο, διαβάζονται, βλέπονται, ακούγονται από άλλους.

Κι αν το δικαίωμα της ανωνυμίας για τον απλό ανώνυμο πολίτη ή μπλόκερ είναι ιερή, η συστηματική κατάχρηση της ανωνυμίας με διάφορους αδιαφανείς σκοπούς, ειδικά από πρόσωπα που ειναι εξουσιοδοτημένα για να προασπίζουν το δημόσιο βίο και να στηλιτεύουν τα κακώς κείμενα, είναι ανίερη.
[Πέτρος Τζεφέρης]

25.2.08

Πέτρου Τζεφέρη: Τα μπλοκς δεν (πρέπει να ) είναι ένα ανώνυμο βήμα!

Τα μπλοκς δεν είναι ένα ανώνυμο βήμα.
Ενα βήμα για να λασπολογούμε,να συκοφαντούμε οποιονδήποτε χωρίς να λογοδοτούμε.Το δικαίωμα του blogger να γράφει ελεύθερα την άποψή του είναι φυσικά ιερό. Αν με αυτά που γράφει όμως καταπατά συγκεκριμένες νομοθετικές διατάξεις, υπάρχουν διαδικασίες για την δίωξή του. Συνεπώς η ανωνυμία του blogger είναι ένα υπό αίρεση δικαίωμα στο βαθμό που αυτός δεν παραβιάζει με σαφή τρόπο διατάξεις του νόμου.

Οι μπλόκερς (πρέπει να) ειναι επώνυμοι.
Και είναι επώνυμοι. Εχουν ταυτότητα, έχουν όνομα, έχουν ηλεκτρονικό ίχνος γραφής.
Διαφορετικά ενδέχεται να ειναι απλοί, ανώνυμοι συκοφάντες!
Ειδικά αυτοί που έχουν βήμα και αλλού και μάλιστα αμειβόμενο και προβεβλημένο.
Που ανήκουν στην δημοσιογραφική οικογένεια. Που χρησιμοποιούν αλλού την επωνυμία και αλλού την ανωνυμία, αποκομίζοντας ωφέλη ένθεν και εκείθεν!

Τα μπλοκς δεν είναι ένα ανώνυμο, έστω καταγγελτικό, βήμα. Τα μπλοκς, κύριοι, είναι ένα βήμα διαλόγου για τους "επώνυμους" (με την ευρεία έννοια) που δεν διαθέτουν εναλλακτικό βήμα. Για τους "επώνυμους" που ζουν στο περιθώριο, που σιωπούν, που είναι φιμωμένοι, περιθωριοποιημένοι. Που είναι "ανώνυμοι" με ονοματεπώνυμο. Που δεν τους προσκαλεί κανένα κανάλι, παρά το γεγονός οτι (ενδεχομένως) προσφέρουν στο κοινωνικό σύνολο περισσότερα απο ότι ενα κανάλι... Που ζουν στο ημίφως της ελλάδας που καταδικάστηκε σε αυτό επειδή απλά σέβεται το λόγο της. Που θλίβονται βλέποντας ημιμαθείς και ανήθικους, δέσμιους του λούσου και της φτηνής εικόνας να προβάλονται διαρκώς και αδιακρίτως.

Που έχουν ομως και όνομα και προσωπικότητα και άποψη και υπογραφή. Κι ενίοτε, χωρίς αυτό να είναι απαραίτητο, έχουν όραμα και στόχο. Και που, όταν θέλουν να καταγγείλουν, καταγγέλλουν επώνυμα, ρισκάρουν και αναλαμβάνουν την ευθύνη. Που έχουν αυθεντική φωνή και δομημένο, τεκμηριωμένο λόγο. Ο οποίος εντούτοις δεν συνάδει με τη φωνή του ανώνυμου καταγγελτικού ή (και) συκοφαντικού λόγου, που κρύβεται πίσω από το google, το δήθεν ανώνυμο χάος του παγκόσμιου ιστού, που "κλείνει το μάτι" στον φακό των τηλεοπτικών χαλίφων... εκκολαπτόμενος ο ίδιος ως χαλίφης στη θέση του τυχόν εκπεσόντα χαλίφη.

Είπαμε οτι αυτή η άλλη ελλάδα, η κατατρεγμένη και απροσκάλεστη, πρέπει επιτέλους, να αποκτήσει φωνή. Οχι όμως τέτοια φωνή. Αυτή η φωνή δεν είναι σεμνή, είναι απλά υβριστική. Και πιο κοντά στα γούστα της δοκησίσοφης τηλεοπτικής μπουρζουαζίας..

Κρίμα...διότι το ζητούμενο δεν ήταν τα μπλοκς να αποκτήσουν το δικό τους τηλεοπτικό παράθυρο.. και μάλιστα ένα τέτοιο παράθυρο.. Ούτε να πάρουν ένα μέρος της τηλεθέασης. Το ζητούμενο ήταν (και είναι) να συνεχίσουν να έχουν καθαρή και αυθεντική φωνή. Και να αποτελούν ελεύθερο βήμα πολυφωνικού διαλόγου..

Το μάθημα του πώς γίνεται αστέρας ένας δημοσιογράφος της σειράς το εμπεδώσαμε πολλές φορές μέχρι σήμερα. Ψάχνουμε εναγωνίως για το μάθημα όπου ένας πραγματικός αστέρας, θα αναδειχθεί ως πρότυπο για μας και τα παιδιά μας...

[Τζεφέρης Πέτρος][by Tzeferis Petros]

Πάλι για τη θεά του διαδικτύου, την ανωνυμία

15.2.08

Climatherm 2008: έχουν μέλλον τα φωτοβολταϊκά στην Ελλάδα

Τα φωτοβολταϊκά συστήματα (Φ/Β) έχουν φυσικά πολλά πλεονεκτήματα ειδικά για την ελλάδα με το γνωστό ηλιακό δυναμικό.

Δεν είναι ομως χωρίς μειονεκτήματα που συνήθως ολοι τα ξεχνούμε. Το υψηλό αρχικό κόστος επένδυσης (που σχετίζεται και με την εκάστοτε επενδυτική πολιτική για επιδοτήσεις), ο σχετικά μικρός βαθμός απόδοσης (14% περίπου) και η απαίτηση για σχετικά μεγάλες επιφάνειες εγκατάστασης (σχετίζεται με το χωροταξικό σχεδιασμό και γενικότερα την περιβαλλοντική πολιτική) είναι σημαντικά μειονεκτήματα που περιορίζουν την άμεση ευρεία διάδοσή τους.

Στη χώρα μας, η εγκατεστημένη ισχύς Φ/Β συστημάτων συνολικά το 2006 ήταν μόλις 6,7 MWp, ενώ στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης έφτανε τα 3.418 MWp.

Υπολογίζεται ότι σε αυτά τα μεγέθη προστέθηκαν άλλα 2,5 MWp ως το Σεπτέμβριο του 2007, ποσοστό που συνιστά αύξηση 100% σε σχέση με το 2006, αλλά παραμένει εξαιρετικά χαμηλό, τόσο σχετικά με το επενδυτικό ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε όσο και σε σύγκριση με άλλες χώρες.

Σύμφωνα με τον ΣΕΦ (Συνδεσμο Εταιρειών Φωτοβολταϊκών) «το πρωτόγνωρο επενδυτικό ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε το 2007 δεν μεταφράστηκε σε πραγματικά έργα». Ο βασικός λόγος, κατά το σύνδεσμο, γι’ αυτή την καθυστέρηση είναι «οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις που εμποδίζουν την απρόσκοπτη ανάπτυξη της αγοράς και ακυρώνουν στην πράξη το θεσμικό πλαίσιο που ισχύει από το 2006 (Ν.3468/06)».

Ν. 3468/06 (ΦΕΚ 129 Α/27-6-2006)Παραγωγή Ηλεκτρικής Ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και Συμπαραγωγή Ηλεκτρισμού και Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης και λοιπές διατάξεις..

πλήρες άρθρο για τις προοπτικές των Φ/Β στην Ελλάδα...

και το όνομα αυτής Λετονία...

Climatherm 2008

9.2.08

Είμαι μία πλαστική σακούλα και ζώ πολλά, πολλά χρόνια!

H γλώσσα των ..αριθμών για τις πλαστικές σακούλες

1,2 τρισ. πλαστικές σακούλες καταναλώνονται ετησίως σε όλο τον κόσμο.
11 εκατ. πλαστικές σακούλες καταναλώνονται την ημέρα στην Ελλάδα
500 έως και 1.000 χρόνια απαιτούνται για την αποσύνθεση μιας πλαστικής σακούλας.
88,5 δισ. πλαστικές σακούλες καταναλώνονται στις ΗΠΑ ετησίως.
100 δισ. τόνοι πλαστικού ρυπαίνουν τις θάλασσες και αποτελούν το 90% της θαλάσσιας ρύπανσης.
267 είδη θαλάσσιων οργανισμών απειλούνται από την κατάποση πλαστικών.


Τί κάνουν οι άλλοι με τις πλαστικές σακούλες. Διεθνή παραδείγματα...

Αγγλία
Στο Λονδίνο έχει ανακοινωθεί η χρέωση της πλαστικής σακούλας από το 2009. Οι επιμέρους δήμοι (33) της Αγγλικής πρωτεύουσας εξετάζουν την πλήρη απαγόρευσή της.

Γαλλία
Πλήρης απαγόρευση πλαστικών σακουλών ισχύει από την αρχή του χρόνου.

Δανία
Φορολογεί τη χρήση της πλαστικής σακούλας και ενθαρύνει τη χρήση σακούλας πολλαπλών χρήσεων.

Βέλγιο
Η πλαστική σακούλα δεν διανέμεται δωρεάν, αλλά πωλείται από τα εμπορικά καταστήματα.

Γερμανία
Χρεώνει τη χρήση πλαστικής σακούλας στο σούπερ μάρκετ.

Ιρλανδία
Φόρος 15 περίπου ευρώ για κάθε σακούλα επιβάλλεται από τον Μάρτιο του 2002 και η κατανάλωση έχει μειωθεί κατά 90%.Βλέπε και το επόμενο ποστ..

Σκωτία
Η πλαστική σακούλα φορολογείται 10 πέννες.

Ελβετία
Τα σούπερ μάρκετ χρεώνουν 12-15 ευρώ τη χάρτινη σακούλα.

Σαν Φρανσίσκο ΗΠΑ
Πρόσφατα αποφάσισε την πλήρη αντικατάστασή της από χάρτινες και βιο-διασπώμενες σακούλες.

Δείτε περισσότερα για τον "πόλεμο της πλαστικής σακούλας" από την PopArt εδω


Παρακάτω παρουσιάζεται το θέμα της πλαστικής σακούλας από ένα νέο, ενδιαφέρον, περιοδικό με τίτλο Green : Η Οικολογία στην Πράξη (INFOCUS EΠE), του οποίου ευχόμαστε καλή επιτυχία..

Διανέμεται δωρεάν. Διαβάστε το.

[by tzeferis petros]










5.2.08

Το να κρατάς πλαστική σακούλα είναι πλέον κοινωνικά απαράδεκτο στην Ιρλανδία...Στην Ελλάδα;

Απαγορεύονται οι κοινοί λαμπτήρες πυρακτώσεως από τον Γενάρη του 2009, στην Ιρλανδία. Οι Ιρλανδοί θα μπορούν να προμηθεύονται μόνο λαμπτήρες χαμηλής κατανάλωσης από τα καταστήματα. Το νέο μέτρο έχουν υπολογίσει ότι θα βοηθήσει τη χώρα να πετύχει τους στόχους της ΕΕ για μείωση των αερίων του θερμοκηπίου κατά 20% μέχρι το 2020.

Παρελθόν επίσης και η πλαστική σακούλα από την Ιρλανδία... Μετά από μια μεγάλη διαφημιστική εκστρατεία, οι κάτοικοι χρησιμοποιούν πλέον υφασμάτινες σακούλες πολλών χρήσεων, τις οποίες κρατούν στο γραφείο ή στο πορτ-παγκάζ του αυτοκινήτου και όταν ψωνίζουν τις χρησιμοποιούν. Οι πλαστικές δεν απαγορεύτηκαν, ούτε και οι χάρτινες (παρότι βιοδιασπώμενες εχουν καλύτερη περιβαλλοντική συμπεριφορά, συμβάλλουν κι αυτές σημαντικά στην έκλυση αερίων θερμοκηπίου κυρίως με την παραγωγή τους).

Εντούτοις, το να κρατάς πλαστική ή χάρτινη σακούλα είναι πλέον κοινωνικά απαράδεκτο στην Ιρλανδία...

Η Ιρλανδία αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα μοντέλου ανάπτυξης, το οποίο ενέπνευσε σε μεγάλο βαθμό τη Στρατηγική της Λισαβόνας. Πέτυχε, μέσα σε μια δεκαετία να μειώσει το ποσοστό ανεργίας κατά δέκα μονάδες, να περιορίσει το δημόσιο χρέος και τελικά να πετύχει το υψηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα από τις χώρες-μέλη της ευρωζώνης. Χωρίς μαγικά. Με τον απλούστερο τρόπο. Βάζεις στόχους, πετυχαίνεις, προχωράς...
Κοιτάς μπροστά, όχι τον διπλανό σου..

Τώρα πρωτοπορεί και στα θέματα περιβάλλοντος και ενεργειακής αποδοτικότητας.

Το παράδειγμα της Ιρλανδίας, μιας μικρής χώρας (4 εκατομ. κάτοικοι) με αντίστοιχες καταβολές και ιδιαιτερότητες όπως εμείς, θα μπορούσε να μιμηθεί και η Ελλάδα.

Λέμε τώρα, εμείς, οι οικολογούντες...

(για να μην αδικούμε κανένα πρέπει να επισημάνουμε εδώ οτι η Αθήνα αποτελεί ήδη μέλος της διεθνούς πρωτοβουλίας σαράντα μεγάλων πόλεων του κόσμου, της C40 δηλαδή, με σκοπό την ανταλλαγή πληροφοριών, τεχνικών και βέλτιστων πρακτικών για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Μάλιστα ο δήμαρχος της Αθήνας, Ν. Κακλαμάνης, ήδη έχει εξαγγείλει ενα πρώτο μέτρο στα πλαίσια της C40, το οποίο ειναι η αντικατάσταση της πλαστικής σακούλας των σουπερ μάρκετ με τσάντες κατασκευασμένες από υλικά φιλικότερα στο περιβάλλον (καλαμπόκι ή πατάτα). Bέβαια υπάρχει ο προβληματισμός διότι η βιοδιασπώμενη σακούλα από καλαμπόκι ή πατάτα, οδηγεί σε υπερεντατική καλλιέργεια των προϊόντων αυτών ενώ αν προχωρούσαμε κατευθείαν σε πάνινη θα είχαμε καλύτερο αποτέλεσμα. Ιδομεν... Από 14 Απριλίου του 2008..

(oρισμένοι όπως τα σουπερ μάρκετ του βερόπουλου ήδη τις χρησιμοποιούν, βλέπε φωτο)

Ευγε!

[Πέτρος Τζεφέρης]

Δείτε περισσότερα για τον "πόλεμο της πλαστικής σακούλας" από την PopArt εδω

4.2.08

και το όνομα αυτής ...Λετονία!




Πρώτη η Λετονία στη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας εντος ΕΕ (των 27).

Απο κοντά η Σουηδία...

Σε ποιά θέση βρίσκεται η Ελλάδα;