10.10.09

Εξορυκτική δραστηριότητα και Περιβάλλον..once again..

ΟΜΙΛΙΑ Δρ. Πέτρου Τζεφέρη: ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΗ –ΛΑΤΟΜΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ by tzeferisp



Η εξορυκτική δραστηριότητα, φειδωλή ή όχι, κι ανεξάρτητα της έντασης της εξόρυξης, είναι δυνατόν ναι είναι βιώσιμη: όταν απελευθερώνει τις δημιουργικές δυνάμεις, δεν παραβιάζει τους βιογεωχημικούς κύκλους, μετακινείται προς την οικονομία της γνώσης και της καινοτομίας, συνδέει τους νέους ανερχόμενους τομείς της τεχνολογίας με τους παραδοσιακούς, εξασφαλίζει σταθερή αύξηση της παραγωγικότητας εφαρμόζοντας ορθολογική και όχι ληστρική εκμετάλλευση, ενισχύει την εξωστρέφεια της οικονομίας, οδηγεί στη σύγκλιση των περιφερειών και στη μείωση των ανισοτήτων, χωρίς όμως να βάζει στην άκρη το περιβάλλον και την κοινωνική συνοχή.

Κι ακόμη όταν ανακυκλώνει τα παράγωγά της στο μέγιστο δυνατό βαθμό, χρησιμοποιεί ανακυκλώσιμα υλικά επίσης στο μέγιστο δυνατό βαθμό, ώστε να μην διακυβεύεται η βιωσιμότητα του περιβάλλοντος, των φυσικών πόρων και αγαθών.

Όταν γενικότερα δεν ξεχνά τον πολίτη και τον βίο του και μάλιστα διαχρονικά. Όταν τελικά, υπηρετεί τις ανάγκες των πολιτών για ασφάλεια, υγεία και ποιότητα ζωής. Οταν οι μετρήσιμοι δείκτες βιώσιμης ανάπτυξης, αποδεικνύουν ότι τα παραπάνω πραγματώνονται και δεν αποτελούν κενό γράμμα και αφορμές για ανέξοδη οικολογική αμετροέπεια…

Όταν με την εξωστρέφεια, την διαφάνεια, την αποτελεσματικότητα και την συναίνεση πείθει τον πολίτη...

[Τζεφέρης Πέτρος]

2 comments:

Unknown είπε...

Το πρόβλημα είναι πως δεν έχω δει κανενός είδους δραστηριοποίηση να υπηρετεί τον πολίτη, μόνο το κέρδος. Ίσως τελικά χρειαζόμαστε μεταμόσχευση εγκεφάλου ως είδος...

Τζεφέρης Πέτρος είπε...

ισως..φτιάνουμε δραστηριότητες που δεν μας υπηρετούν συνολικά, αλλα μόνο τον καθένα μας ξεχωριστά ή κάποιους μόνο από εμας.. αυτός είναι ο πολιτισμός μας, της ατομικότητας. Αυτός πρέπει να αλλάξει..

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλέπω σε έναν ευπρεπή διάλογο χωρίς κακόβουλα και υβριστικά σχόλια που προσβάλλουν την αισθητική μας αλλά κι εκείνη της ελληνικής γλώσσας. Εντούτοις, όλα τα σχόλια δημοσιεύονται!