22.6.09

Και master, πλέον, τα διπλώματα του ΕΜΠ

H Πρυτανεία του ΕΜΠ, προχώρησε στην απόφαση να χορηγεί πλέον στους αποφοίτους παράλληλα µε το δίπλωµα και πιστοποιητικό σπουδών ισοδύναµο µε MASTER εµβάθυνσης στις επιστήµες του µηχανικού που διδάσκονται σε κάθε Σχολή. Με αυτό τον τρόπο το ΕΜΠ, παρακάπτοντας ουσιαστικά το Υπουργείο Παιδείας, δίνει το δικαίωμα στους απόφοιτους του Πολυτεχνείου να πηγαίνουν για διδακτορικό σε πανεπιστήμια του εξωτερικού:

Π Ι Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Τ Ι Κ Ο

Σύντομα το θέμα θα έρθει και στο δημόσιο όσο αφορά την αξιολόγησή των μηχανικών για την πρόσληψη ή τον διορισμό ή οποιαδήποτε μεταβολή της υπηρεσιακής ή μισθολογικής τους κατάστασης. Ηδη το ΤΕΕ έχει καλέσει εγγράφως τους φορείς του δημοσίου αλλά και του ιδιωτικού τομέα να ανταποκριθούν.

Και master, πλέον, τα διπλώματα του ΕΜΠ

Και master, πλέον, τα διπλώματα του ΕΜΠ2

Μήπως το Υπουργείο Εσωτερικών είναι καιρός να πάψει να κωφεύει τόσο καιρό για το θέμα;

Φυσικά υπάρχει πάντοτε και η άλλη άποψη ΕΔΩ την οποία θα σχολιάσω όταν επιστρέψω απο την μακρινή (και κρύα) αμερικανική Δύση..
[ΠΈΤΡΟΣ ΤΖΕΦΕΡΗΣ]

20.6.09

9 (ακόμη) συμβουλές για τον ...πλανήτη αλλλά κυρίως για μας



9 (ακόμη) συμβουλές, όχι φυσικά για να σώσουμε τον πλανήτη, αλλά για να τον κάνουμε να χαμογελάσει για τους συνειδητοποιημένους κατοίκους του...

9 συμβουλές για τον ...πλανήτη αλλλά κυρίως για μας

19.6.09

Tα γλυπτά της φύσης και τα σκουπίδια της ..ιστορίας

Το πάρκο "Arches" είναι ένα θαύμα της φύσης, ένα θαύμα της "διάβρωσης", 100 εκ. χρόνων διάβρωσης. Νερό και πάγος, ακραίες θερμοκρασίες και η υπόγεια δράση του θαλασσινού νερόυ δημιούργησαν αυτό το εξαιρετικό βραχώδες τοπίο που θα το ζήλευε και ο καλύτερος γλύπτης: the Arches National Park.

Το πάρκο βρίσκεται πέντε μίλια βόρεια απο την μικρή τουριστική πόλη moab (utah, USA) μέσα σε ένα ερημικό τοπίο που διασχίζει ο ποταμός κολοράντο.. περπατάς και κατω από τα πόδια σου βρίσκεις τα απολιθώματα που φανερώνουν ότι εκει ήταν κάποτε ο πυθμένας του ωκεανού. Ενα ακόμα θαύμα της φύσης και της γεωλογικής ιστορίας.. εφάμιλο με τα δικά μας που μόνο από κοντά μπορεί κανείς να νιώσει πραγματικά!

Τα γλυπτά της φύσης μέσα στο γεωλογικό γίγνεσθαι υπάρχουν παντού στον κόσμο μας, όπως παντού υπάρχουν και τα σκουπίδια της σύγχρονης ζωής μας... [by tzeferis peter][του Πέτρου Τζεφέρη]

Arches National Park, Utah USA

5.6.09

Πράσινος, μπλε ή καφέ πλανήτης; Η μήπως μόνο βιώσιμος;

Ο οικολογικός τρόπος ζωής έχει γίνει πολύ της μόδας τον τελευταίο καιρό. Κάθε πολιτική ατζέντα περιέχει την πράσινη ανάπτυξη, χωρίς φυσικά να την ορίζει ούτε να βασανίζεται πολύ για την σχέση της με την βιώσιμη ανάπτυξη. Πολιτικοί, καλλιτέχνες, σχεδιαστές, άνθρωποι του θεάματος γενικότερα διακηρύσσουν σε κάθε ευκαιρία τα «πράσινα» πιστεύω τους και τις οικολογικές τους πεποιθήσεις. Πράσινες στέγες, πράσινα σπίτια και ρoύχα, πράσινα αυτοκίνητα και πράσινη οδήγηση, πράσινα βιολογικά προϊόντα, πράσινες εκδηλώσεις, πράσινα φεστιβαλ, πράσινοι σταρ, πράσινοι γάμοι… Ακομη και πράσινη ταφή , ταφή στο απέραντο της θάλασσας αποτελεί την τελευταία μόδα της επέλασης του πράσινου που αλώνει ακόμη και το τελευταίο κεφάλαιo της ζωής του ανθρώπου. Όλα πράσινα λοιπόν. Και ό,τι δεν μπορεί να γίνει το βάφουμε πράσινο..

H φετινή Παγκόσμια Ημέρα του Περιβάλλλοντος βρίσκει τον πολίτη απορημένο από το πόσο μοδάτη είναι η πράσινη ανάπτυξη.. Αν δεχτούμε οτι τίποτε από όσα λέγονται, γράφονται και γίνονται δεν αποτελούν σενάρια κάποιου σατανικού μάρκετινγκ αλλά προέρχονται από ένα αληθινό ενδιαφέρον, τοτε οφείλουμε να ικανοποιηθούμε απο όλο αυτό το eco crazyness..

Μόδα; Και μόδα. Και περιστασιακά. Και μεμονομένα. Ευπρόσδεκτος λοιπόν αν κάποιος ασχολείται με το περιβάλλον, ακόμη κι αν αυτό γίνεται επειδή είναι στη μόδα. Πόσο όμως αξιόπιστος μπορεί να είναι κάποιος που πάει να φυτέψει δέντρα επειδή για τον ίδιο λόγο πάει και το κορίτσι που του αρέσει; To πράσινο είναι πράσινο ανεξάρτητα απο το αν "φυτεύεται" με οικολογική συνείδηση ή χωρίς θα πουν κάποιοι.. Αρκεί να συμβάλουμε στο στόχο των 7 δισ. δέντρων που έχει βάλει ο ΟΗΕ για το χρόνο αυτό..

Εχω μια απορία όμως: αν μια μέρα πάψει να αρέσκεται στο συγκεκριμένο κορίτσι, τί γίνεται τότε; Αν το κορίτσι γίνει μπλέ ή καφετί θα συνεχίσει ο φίλος μας να διατηρεί την οικολογική του συνείδηση;

Πράσινος λοιπόν ή μπλε ή καφέ πλανήτης; Η μήπως μόνο βιώσιμος; Μήπως το αν ο πλανήτης είναι πράσινος ή μπλέ ή καφέ θα πρέπει να μας απασχολήσει λίγο παραμέσα από την επιδερμίδα;

Στις εκλογές για την ευρώπη ψηφίζουμε και για το κλίμα... οχι φυσικά για έναν πράσινο πλανήτη, όπως όλοι μας κανοναρχούν, προσπαθώντας να πείσουν για το όμορφο χρώμα του γενικόλογου κατά τα άλλα οράματός τους... Ο πλανήτης μας δυστυχώς,με δεδομένη την αναπτυξιακή του πορεία και δυναμική, δεν μπορεί παρά να είναι ..γκρίζος. Ψηφίζουμε όμως για αυτούς που είναι ειλικρινείς μαζί μας, δεν μας λένε μισόλογα ή μεγάλα ψεύτικα λόγια, αλλά έστω μικρές ή στατιστικές αλήθειες. Και που έχουν διαχειριστικά πρότυπα να εφαρμόσουν για έναν πλανήτη περισσότερο βιώσιμο. Το όραμα υπάρχει και δεν έχει χρώμα, έχει όμως ουσία: ένας πλανήτης, μια ζωή περισσότερο βιώσιμη.. ενας αξιοβίωτος βίος!
[Πέτρος Τζεφέρης][tzeferis peter]

2.6.09

Save the F'n planet? Today, on World Environment Day (WED) ?


"Τhe planet isn't going anywhere. WE ARE! We're going away. Pack your shit, folks. We're going away…»
"The planet is fine, the people are fucked."
"Don't worry about the planet. The planet will be here "long long looooong time after we are gone, , and it will heal itself ".
«Τhe planet has been through a lot worse than us. The planet will shake the human race off like a dog shakes off water…».
«Save the planet? We don't even know how to take care of ourselves yet. We haven't learned how to care for one another, we're gonna save the fucking planet?
«I'm getting tired of that shit. Tired of that shit. Tired! I'm tired of fucking Earth Day! I'm tired of these self-righteous environmentalists; these white, bourgeois liberals who think the only thing wrong with this country is there aren't enough bicycle paths. People trying to make the world safe for their Volvos..».
«Besides, environmentalists don't give a shit about the planet. They don't care about the planet. Not in the abstract they don't. Not in the abstract they don't. You know what they're interested in? A clean place to live. Their own habitat…»

(από τις καλύτερες στιγμές του περίφημου κυνικού αμερικανού κωμικού George Carlin ,1937 – 2008, ο οποίος δεν μεταφράζεται ούτε μεταφέρεται στο χαρτί.. Απολαύστε τον..)

Ας πούμε όμως κάτι εδώ: η υποκρισία έχει όρια, όπως και ο κυνισμός..
Άλλο είναι το ψευδεπίγραφο ατομικό συμφέρον που σαφώς καταδικάζει ο αείμνηστος κωμικός και άλλο η ικανοποίηση των ατομικών μας καθημερινών αναγκών που επίσης φαίνεται να ειρωνεύεται με τον δικό του μοναδικό τρόπο.
Όμως, πόσο μεμπτό είναι να θέλεις ένα καθαρό μέρος να ζήσεις ή καθαρό νερό να πιείς; Κι ακόμη ένα ποδήλατο αντί τα ενεργοβόρα και ρυπογόνα ΙΧ; Οι περισσότεροι έχουμε θαυμάσει το εξαιρετικό ποδηλατικό “path system” στο Παρίσι αλλά και στο Αμστερνταμ (ακόμα και στην ..καρδίτσα!).
Κι ακόμη όσο υποκριτικές φαίνονται οι συμμετοχές μας σε εκδηλώσεις για «παγκόσμιες ημέρες» περιβάλλοντος, όπου διαδηλώνουμε, τραγουδάμε κλπ αλλά και πετάμε ανερυθρίαστα τα πλαστικά ή άλλα απορρίμματά μας, άλλο τόσο δημοκρατικό και απόλυτα ωφέλιμο είναι να μπορούμε, να έχουμε το δικαίωμα αυτό….
[by tzeferis Peter] [Πέτρος Τζεφέρης]

1.6.09

Μια ..ορυκτή μέρα, βήμα προς βήμα

[πηγή Σύνδεσμος Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων, ΣΜΕ]