27.10.09

Μεταλλευτική περιήγηση...στο παλαιότερο αλατωρυχείο του κόσμου!

[του Πέτρου Τζεφέρη] [by peter Tzeferis]

Αν πάτε στο Ζάλτσμπουργκ τα Χριστούγεννα, δείτε και το παλαιότερο αλατωρυχείο στον κόσμο! Το συγκεκριμένο αλατωρυχείο βρίσκεται σε ένα χωριουδάκι κοντά στο Ζάλτσμπουργκ της Αυστρίας και λειτουργεί ακόμα και σήμερα.

Πρόκειται για το αλατωρυχείο στο Hallstatt της Αυστρίας, ενα αλατωρυχείο, προσβάσιμο στο κοινό, που υφίσταται παρακαλώ από το 6000 πΧ!

Το Χάλστατ βρίσκεται στην περιοχή Salzkammergut της Άνω Αυστρίας και είναι χτισμένο στην ομώνυμη λίμνη (Hallstattersee). Στην περιοχή αναπτύχθηκε στην πρώιμη εποχή του σιδήρου ο "πολιτισμός του Χάλστατ".
Το Χάλστατ είναι δημοφιλής τουριστικός προορισμός λόγω της μοναδικότητας του τοπίου του, που συνδυάζει την ιστορική αρχιτεκτονική του γραφικού οικισμού, τη λίμνη και τα ψηλά βουνά που την περιβάλλουν καθώς και τα πλούσια προϊστορικά, ιστορικά, αρχαιολογικά και πολιτιστικά αξιοθέατα καθώς και τη δυνατότητα για χειμερινά σπορ.

Ομως ίσως πιο εντυπωσιακό απ' ολα είναι η μεταλλευτική περιήγηση στο αλατωρυχείο.


Κάντε ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο και ανακαλύψτε πώς δημιουργήθηκε και πώς εξορύσσεται το ορυκτό αλάτι, πηγή πλούτου εδώ και χιλιάδες χρόνια για τους κατοίκους της περιοχής. Ήδη από τη 2η π.Χ., τα αλατωρυχεία αποτέλεσαν τη βάση για την οικονομική άνθηση της περιοχής. Οταν οι σύγχρονοι αλατωρύχοι δεν βγάζουν το φημισμένο ροζ αλάτι της περιοχής, το ορυχείο είναι πόλος επίσκεψης των τουριστών.

Μπείτε τρία χιλιόμετρα μέσα στην καρδιά του βουνού, μάθετε και δείτε τον «άνθρωπο που βρέθηκε μέσα στο αλάτι» το 1734. Πρόκειται για το πλήρως διατηρημένο σώμα ενός αλατωρύχου που χρονολογείται στο 300 πΧ και ονομάστηκε "ο άνθρωπος του αλατιού"

Ζήστε αυτό που στην ελλάδα είναι λίγο πολύ άγνωστο, την μεταλλευτική περιήγηση...


Είναι μάλιστα τέτοιος ο ανταγωνισμός που σε πολλά μέρη της κεντρικής ευρώπης, η μεταλλευτική περιήγηση των αλατωρυχείων είναι αρκετά συνηθισμένη..

Αν ταξιδέψετε στην Πολωνία (Κρακοβία), περιοχή της Βιελίτσκα, 15 χλμ. από την Κρακοβία, μπορείτε να επισκεφτείτε το αλατωρυχείο της, που ισχυρίζονται επίσης οτι πρόκειται για παλαιότερο τόπο εξόρυξης ορυκτού άλατος στην Ευρώπη.

Στο αλατωρυχείο/μουσείο που έχουν διαμορφώσει εκεί κατεβαίνετε με τον ανελκυστήρα σε βάθος 135 μέτρα κάτω από τη γη , διανύετε 2,5 χιλιόμετρα και βλέπετε μόνο το 2% του συνολικού ορυχείου. Σμιλεμένα αγάλματα, αναπαραστάσεις από τη ζωή των εργατών, λίμνες, πάνω από 40 εκκλησίες και βέβαια ο μεγαλύτερος υπόγειος ναός του κόσμου προς τιμήν του St Κinga. Τα πάντα είναι φτιαγμένα από αλάτι και έγιναν από τους ανθρώπους που δούλευαν εδώ.

[πέτρος τζεφέρης]

ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙΤΕ διαδικτυακά το Hallstatt Salt Mine στο http://www.salzwelten.at/.

Δειτε περισσότερα για το Wieliczka Salt Mine στο ΕΔΩ

24.10.09

Μια φωνή ακούγεται από το βάθος: η φωνή της ....σιωπής!



Θέλεις να τα προλάβεις ολα..
Ομως δεν εχει καλό τέλος αυτός ο δρόμος..
Θέλεις να βλέπεις γύρω σου το σωστό και δίκαιο αλλά τίποτα δεν είναι ετσι...
Βροντοφωνάζεις το σωστό αλλά βλέπεις έκπληκτος τον κόσμο να φεύγει από κοντά σου. Τους δίνεις δικαιοσύνη αλλά αυτοί λαχταράνε τη συγνώμη. Φωνάζεις πολύ και αυτοί λαχταράνε τη σιωπή.
Λίγο-λίγο χάνεις την παιδική σου ματιά, μέχρις ότου ξεχνάς τελείως πως όλοι επιδιώκουμε το καλύτερο αλλά τελικά προδινόμαστε από το ίδιο μας τον εαυτό. Οσο το ξεχνάς αυτό, τόσο πιο άτεγκτος και σκληρός γίνεσαι με τους γύρω σου.
Παρατηρείς και κρίνεις τα πάντα, προσπαθείς να φτειάξεις τον κόσμο, αλλά την ίδια ώρα γεμίζεις ανεπαίσθητα, περιφρόνηση για τον κόσμο. Χωρίς να το καταλάβεις, έχεις ανεβάσει τον εαυτό σου σε ένα ψηλό θρόνο και από εκεί μετράς τους πάντες και τα πάντα με το δικό σου μέτρο. Και μιλάς πολύ, μιλάς διαρκώς... είσαι homo communicans. Νομίζεις ότι η κάθε είδους επικοινωνία σε γεμίζει αλλά στην πραγματικότητα αισθάνεσαι μόνος... Αν βρεθείς για λίγο χωρίς ιντερνετ, sms, e-mail και Facebook παθαινεις discomgoogolation...όμως δεν είναι αυτά που θα σε καταξιώσουν στον εαυτό σου..
Μπορεί να είσαι εγώ αλλά μπορεί να είσαι κι εσύ και σίγουρα δεν είμαι μόνος μου που χάνομαι μέσα σ'αυτή τη δίνη..

Συμμάζεψε όσο μπορείς το βλέμμα σου από τα μαλάματα και τη ...συνάφεια του κόσμου, περιόρισε όσο μπορείς τη διάσπαση του νού σου. Πάλεψε για τη σιωπή του νού σου. Η πολυδιάσπασή του, η περιφορά του από δω κι εκεί, χωρίς σκοπό και νόημα, θα σε διαλύσει τελείως.
Είναι η ώρα για τη σιωπή. Η σιωπή θα σε απαλλάξει από το φτωχό σου μέτρο με το οποίο μετράς τον κόσμο: το πόσο θόρυβο κάνει...
Η σιωπή θα αφήσει στην καρδιά σου χώρο για μια άλλη διάσταση..
Νέα, διαφορετική, αδιάφορη για την καθημερινή ανοησία, αδιάφορη για τη γνώμη των πολλών αλλά και των ολίγων..
Θα γίνεις άτρωτος στη συκοφαντία, την κατάκριση, τη γνώμη ή την αδιαφορία των άλλων.
Θα μπορείς να προσφέρεις χωρίς να μετράς τι κάνουν αντ'αυτού οι άλλοι.
Θα μπορείς να σκεφτείς και τη μεγάλη αυλή μας, τον πλανήτη μας και να πράξεις για αυτόν, για σένα δηλαδή.
Θα βρεις το χρόνο να αρχίσεις να διακρίνεις και τα δικά σου λάθη, τα δικά σου κρίματα. Ισως τότε μάλιστα εκπλαγείς με το πόσα πολλά είναι και δεν εχεις πλέον καμιά διάθεση και χρόνο να ασχοληθείς με τους άλλους..

Μια φωνή ακούγεται από το βάθος: η φωνή της ....σιωπής!
Ξέρω δεν μπορείς να την ακούσεις, πού καιρός...
Θα ξανάρθει όμως, θα ξανάρχεται. Και κάθε φορά, εσύ θα είσαι και πιο ευάλωτος, πιο κοντά στο άδοξο τέλος...


[το κείμενο δεν έχει καμία ...διάθεση να νουθετήσει, ποδηγετήσει, παρακινήσει, υποδείξει, συστήσει, συμβουλεύσει ή κατηχήσει κανέναν!]

[Τζεφέρης Πέτρος] [by Tzeferis Peter]

21.10.09

Πάλι για το CCS....

19.10.09

Περιοδικό Λατομείο: Οι λατομικές περιοχές/ζώνες και η χωροθέτηση των λατομείων αδρανών

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΛΑΤΟΜΕΙΟ 13ο ΤΕΥΧΟΣ : ΤΖΕΦΕΡΗ ΠΕΤΡΟΥ, Η ΧΩΡΟΘΕΤΗΣΗ ΤΩΝ ΛΑΤΟΜΕΙΩΝ ΑΔΡΑΝΩΝ by tzeferisp



Είναι γνωστό ότι ο κλάδος των αδρανών αποτελεί ζωτικής σημασίας κλάδο της μεταλλευτικής δραστηριότητας για όλες τις εθνικές οικονομίες. Ακόμη και την περίπτωση που συνυπολογίσουμε την παραγωγή ενεργειακών ορυκτών, τα αδρανή υλικά αντιπροσωπεύουν πάνω από το 50% της συνολικής παραγωγής ορυκτών πρώτων υλών παγκοσμίως.
Στην Ελλάδα δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι ο κλάδος αποτελεί την μεγαλύτερη "βιομηχανία" της Χώρας, τόσο από άποψη παραγωγής όσο και λόγω του μεγάλου αριθμού των λατομείων. Συγεκριμένα τα αδρανή υλικά κατέχουν επίσης το 50% περίπου της συνολικής παραγωγής ΟΠ και το 40% του συνόλου των εγκατεστημένων μονάδων (λατομείων, ορυχείων κλπ) που είναι εξαπλωμένες σε όλους του νομούς της επικράτειας.
Η παρούσα εργασία ασχολείται με το χωροταξική διάρθωση των λατομείων αδρανών.

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΛΑΤΟΜΕΙΟ

Ομιλία της Υπουργού Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής στη Βουλή (Προγραμματικές Δηλώσεις)

Είναι τιμή μου που βρίσκομαι σήμερα στο βήμα αυτό ως εξωκοινοβουλευτική Υπουργός στο νέο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Ένα Υπουργείο που δημιουργήθηκε για να προχωρήσει τις αλλαγές που χρειάζονται για τη μετάβαση στην πράσινη ανάπτυξη.

Πράσινη ανάπτυξη είναι η ανάπτυξη των ΑΠΕ στο Αιγαίο και την ηπειρωτική Ελλάδα που θα δημιουργήσει τεχνογνωσία στο εσωτερικό, νέες θέσεις εργασίας και επενδύσεις ιδιωτικού και δημόσιου χαρακτήρα.

Πράσινη ανάπτυξη είναι η προστασία του πάρκου της Ζακύνθου από την αυθαίρετη δόμηση όχι μόνο για την προστασία της χελώνας αλλά και της Ζακύνθου ως πρότυπο τουριστικό προορισμό, διασφαλίζοντας υψηλό εισόδημα για τους κατοίκους της.

Πράσινη ανάπτυξη είναι και η πεζοδρόμηση ενός μικρού δρόμου που μεγαλώνει το δημόσιο χώρο.

Υπάρχουν ακόμη πολλα μικρά και μεγάλα παραδείγματα.

Η πράσινη ανάπτυξη δεν είναι θέμα κυβέρνησης ή Βουλής.

Είναι θέμα όλων μας, είναι θέμα της κοινωνίας.

Απαιτείται μια νέα, πλατιά συμμαχία των πολιτών .

Mια συμμαχία που υπερβαίνει τις στενές κομματικές γραμμές

Δεν αφορά ορισμένες μόνο κοινωνικές ομάδες.

Δεν έχει σχέση με ηλικία.

Δεν έχει σχέση με το που ζεις και εργάζεσαι.

Ως τόπος έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να συστρατευτούμε σε μια μεγάλη προσπάθεια αν πειστούμε ότι υπάρχει αποτέλεσμα.

Αυτό είναι το μεγάλο μας στοίχημα. Θα δουλέψουμε προς την κατεύθυνση αυτή υποστηρίζοντας την δημιουργία ενός μεγάλου εθελοντικού κινήματος, μιας συμμαχίας γύρω από τους στόχους που θέλουμε να πετύχουμε.

Τέσσερις είναι οι μεγάλες μας προτεραιότητες:

πλήρης ομιλία

15.10.09

Είναι αλήθεια τόσο μεγάλη πολυτέλεια;

Σήμερα δεν έχω καμία όρεξη να γράψω για την blog action day και την κλιματική αλλαγή..
Δικαίωμά μου δεν είναι;
Αγαπημένο μου ιστολόγιο,
σήμερα θα σου πω το παράπονό μου κι εσύ σύνδεσέ το με την κλιματική αλλαγή ή με ότι αλλο θέλεις..
Είναι τόσο σπουδαίο να θελω το πρωί που παίρνω το τραίνο ή το λεωφορείο (μιας και αποφάσισα να χρησιμοποιώ μόνο ΜΜΜ) να αισθάνομαι σαν άνθρωπος;
Και οχι σαν πληγωμένο ζώο;
Να μπορώ να μην σπρώχνομαι , να μην προπηλακίζομαι, να μην μυρίζω βρωμιές, να μην ακούω βρισιές;
Να μην ψάχνω εναγωνίως για μια θέση να σταθώ;
Είναι τόσο μεγάλη πολυτέλεια να θέλω να καθήσω και να διαβάσω το βιβλίο μου ή τις σημειώσεις μου;
Που, σε ποιό δυσεύρετο DNA, είναι κρυμμένος ο πολιτισμός μας για τόσες χιλιάδες χρόνια;
Τον ξεχάσαμε για πάντα στο γιαταγάνι του Παπαφλέσα και στον κοντυλοφόρο του Μακρυγιάννη;
Δυστυχως δεν μπορώ να τον πιάσω και να συντονιστώ μαζί του σε καμία συχνότητα όσο κι αν μετακινώ την κεραία, κάθε πρωί..
Αλήθεια, έτσι θα αλλάξουμε τον κόσμο, έτσι θα κάνουμε οριζόντιες και κάθετες πολιτικές για το περιβάλλον;
Ετσι θα σώσουμε τον πλανήτη, ας γελάσω... ας καγχάσω καλύτερα.. Αγκαγκαού....
Και για ποιόν μωρέ; Για ποιά παιδιά, αυτά που θα φέρονται ομοια κι απαράλλαχτα με μας;
Τόσο πολύ ταλαιπωρημένοι είμαστε που δεν μπορούμε να δώσουμε στον άλλον μια σταλιά χώρο, λίγο αξιοπρέπεια, λίγο χαμόγελο;
Η ζωή μας έγινε τόσο γρήγορη, σαν το mp3! Γίναμε τόσο προβλέψιμοι και δήθεν, τόσο επιθετικοί και ανασφαλείς που δεν υπάρχει καθόλου χώρος για τον άλλον.
Σε λίγα χρόνια ο ένας θα τρώει τον άλλον live στους δρόμους και θα κόβουνε και εισητήρια..
..........................
Ευτυχώς οι άνθρωποι μοιάζουμε μόνο λίγο στο σχήμα..
Αυτό ειναι όλο κι όλο, το περίγραμμα, το σχήμα.
Και όλα τα άλλα , τα πολλά, είναι η φαντασία μας..
Η ουσία είναι αλλού..
Ευτυχώς..
..........................
Αυριο το πρωί θα είμαι πάλι εκεί να μετακινώ την "κεραία" μήπως και φύγουνε τα χιόνια και πιάσω έστω και ένα χαμόγελο..
[Πέτρος Τζεφέρης] [by Tzeferis Peter]

11.10.09

Το διακύβευμα για το νέο υπουργείο περιβάλλοντος, ενέργειας και κλιματικής αλλαγής...

Πολλοί βγαίνουν καθημερινά και υποδεικνύουν στην νέα υπουργό περιβάλλοντος τι να κάνει..
Καθένας έχει την έκθεση ιδεών στο τσεπάκι του: εμπιστοσύνη, καινοτομία, συνέπεια, σύγκρουση με το πελατειακό σύστημα του δημοσίου κλπ. Πολλοί είναι πιο συγκεκριμένοι, μιλώντας για κατάργηση υπηρεσιών, δημιουργία ανεξάρτητων αρχών, φορείς διαχείρισης και χίλια δύο άλλα.

Οι περισσότεροι είναι καβάλα στο ποδήλατό τους και τυρβάζουν στα υπουργεία ως παρατηρητές. Αλλοι πιο συνειδητοποιημένοι, που ίσως έχουν προσπαθήσει να αδειοδοτηθούν ή να στήσουν κάτι περιβαλλοντικά βιώσιμο αλλά συνάμα αναπτυξιακό σε αυτόν το τόπο, συγκρατιούνται περισσότερο και απλώς εύχονται.. της εύχονται καλή επιτυχία..

Η αλήθεια είναι ότι οι προσδοκίες των ενεργών πολιτών ξαναέγιναν υψηλές και ο ο πολιτικός χρόνος διαφοροποιήθηκε και πάλι. Αντί να εισέλθουμε σε έναν “αραιό” πολιτικό χρόνο, όπου οι νικητές των εκλογών θα απολαμβάνουν τα ..λάφυρά τους, μπαίνουμε σε φάση “συμπυκνωμένου” πολιτικού χρόνου, καθώς μπολιάστηκε εκ νέου η προσδοκία στους πολίτες.

Hic rhodus, hic shaltus...

Και κάτι ακόμη μιας και ολοι ασχολούνται με αυτό. Φυσικά και ναι στο casual look της κυρίας Τίνας Μπιρμπίλη. Δεν χάλασε ο κόσμος αν εμφανιστεί και μια πολιτικός που μοιάζει περισσότερο με άνθρωπο και λιγότερο με ατσαλάκωτη πολιτική καρικατούρα, αριστερόθεν ή δεξιόθεν του πολιτικού ορίζοντα..

Τώρα αν η εμφάνιση αυτή την βοηθήσει ώστε να παράγει έργο και μάλιστα οριζόντιο, σε έναν τομέα που διατρέχει οριζοντίως και καθέτως κάθε ανθρώπινη, κοινωνική, οικονομική και αναπτυξιακή δραστηριότητα, αυτό ειναι μια άλλη ιστορία...

Ομως η παραγωγή αυτού του έργου είναι η ουσία, το ζητούμενο..

Φυσικά και το περιβάλλον δεν (πρέπει να) είναι μόδα, αλλά είναι συστατικό και μετρήσιμο στοιχείο ενσωματωμένο σε κάθε αναπτυξιακή πολιτική. Στα θέματα του Περιβάλλοντος δοκιμάζονται η παιδεία και ο πολιτισμός μας, διακυβεύεται η πολιτική υγείας και κοινωνικής πρόνοιας, ελέγχεται η βιωσιμότητα του μοντέλου οικονομικής ανάπτυξης του τόπου μας.

Ομως από το σημείο αυτό μέχρι να επιτύχουμε να κάνουμε "πράσινο" το λιγνίτη, τα λατομεία, τη ΔΕΗ, το θαλάσσιο περιβάλλον, τον μαζικό τουρισμό, τα μαυρισμένα μας δάση κλπ. και να παντρέψουμε σωστά τις διάφορες δραστηριότητες του τουρισμού, της ενέργειας, της πρωτογενούς παραγωγής χωρίς να τις χωρίσουμε καθεμιά στο δικό της (ρυπογόνο) δωματιάκι, έχουμε πολύ δρόμο... Η βιώσιμη ανάπτυξη δεν γίνεται με αποκλεισμούς δραστηριοτήτων αλλά με πάντρεμα.. και οι παντριές ήταν πάντα ο δύσκολος δρόμος... Το ζητούμενο δεν είναι ένα ακόμη Υπουργείο, υπερτροφικό και γραφειοκρατικό, που είτε δεν θα καταφέρνει να έχει αποτελεσματικότητα λόγω ασύνδετων υπηρεσιακών μηχανισμών είτε θα αυτοϊκανοποιείται λέγοντας «όχι σε όλα».

Το περιβάλλον είναι ένα κοινό τοις πάσι αγαθό, που ανήκει εξ αδιαιρέτου σε όλους μας. Το ίδιο όμως ισχύει και για το δικαίωμα της ανάπτυξης. Όταν το αποδεχθούμε αυτό, θα αντιληφθούμε ότι η μόνη ρεαλιστική λύση, η μόνη ρεαλιστική δυνατότητα άσκησης περιβαλλοντικής πολιτικής είναι η εξεύρεση συμβιβαστικών λύσεων μεταξύ αντιτιθέμενων απόψεων και συμφερόντων.

Πρέπει, το περιβάλλον από πεδίο λανθάνοντος πλεονεκτήματος κατάλληλου για εκθέσεις ιδεών να μετατραπεί επιτέλους σε πραγματικό πεδίο συγκριτικού πλεονεκτήματος. Κι αυτό απαιτεί μια ενιαία και αποτελεσματική περιβαλλοντική πολιτική, η οποία θα είναι ευέλικτη και θα οδηγεί στην βιώσιμη ανάπτυξη, όχι στο αειφόρο τίποτε.

Αυτό είναι το ζητούμενο από την νέα ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.. Και το διακύβευμα για όλους εμάς είναι ότι ίσως είναι η τελευταία μας ευκαιρία να δώσουμε στα παιδιά μας ένα καλύτερο αύριο..

[Τζεφέρης Πέτρος][by tzeferis Petros]

10.10.09

Εξορυκτική δραστηριότητα και Περιβάλλον..once again..

ΟΜΙΛΙΑ Δρ. Πέτρου Τζεφέρη: ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΗ –ΛΑΤΟΜΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ by tzeferisp



Η εξορυκτική δραστηριότητα, φειδωλή ή όχι, κι ανεξάρτητα της έντασης της εξόρυξης, είναι δυνατόν ναι είναι βιώσιμη: όταν απελευθερώνει τις δημιουργικές δυνάμεις, δεν παραβιάζει τους βιογεωχημικούς κύκλους, μετακινείται προς την οικονομία της γνώσης και της καινοτομίας, συνδέει τους νέους ανερχόμενους τομείς της τεχνολογίας με τους παραδοσιακούς, εξασφαλίζει σταθερή αύξηση της παραγωγικότητας εφαρμόζοντας ορθολογική και όχι ληστρική εκμετάλλευση, ενισχύει την εξωστρέφεια της οικονομίας, οδηγεί στη σύγκλιση των περιφερειών και στη μείωση των ανισοτήτων, χωρίς όμως να βάζει στην άκρη το περιβάλλον και την κοινωνική συνοχή.

Κι ακόμη όταν ανακυκλώνει τα παράγωγά της στο μέγιστο δυνατό βαθμό, χρησιμοποιεί ανακυκλώσιμα υλικά επίσης στο μέγιστο δυνατό βαθμό, ώστε να μην διακυβεύεται η βιωσιμότητα του περιβάλλοντος, των φυσικών πόρων και αγαθών.

Όταν γενικότερα δεν ξεχνά τον πολίτη και τον βίο του και μάλιστα διαχρονικά. Όταν τελικά, υπηρετεί τις ανάγκες των πολιτών για ασφάλεια, υγεία και ποιότητα ζωής. Οταν οι μετρήσιμοι δείκτες βιώσιμης ανάπτυξης, αποδεικνύουν ότι τα παραπάνω πραγματώνονται και δεν αποτελούν κενό γράμμα και αφορμές για ανέξοδη οικολογική αμετροέπεια…

Όταν με την εξωστρέφεια, την διαφάνεια, την αποτελεσματικότητα και την συναίνεση πείθει τον πολίτη...

[Τζεφέρης Πέτρος]

5.10.09

Η Πράσινη Ανάπτυξη και οι Σπάνιες Γαίες

2.10.09

Δεν βρέθηκε ακόμη γονίδιο για την ανθρώπινη ψυχή..



Μπορεί η τύχη και η μοίρα μας να ειναι "κοινή"..

Εντούτοις, οι διαφορετικές επιλογές μας, το μυαλό μας, τα συναισθήματά μας, οι επιτυχίες μας, τα προβλήματα και πως τα αντιμετωπίζουμε, η αισιοδοξία μας και η μιζέρια μας, μας κάνουν τελείως διαφορετικούς.

Μπορεί η φύση να είναι θαυματουργή θεά αλλά

δεν υπάρχει τίποτε πιο γοητευτικό απο την ανθρώπινη ζωή.

Ας την κρατήσουμε λοιπόν δική μας..

Η ζωή μας, δεν ανήκει ούτε στην τηλεόραση, ούτε στα κομπιούτερς, ούτε στους πολιτικούς.. Ούτε καν στους δικούς μας, πολύ δικούς μας ανθρώπους!

Ας κάνουμε λοιπόν διαφορετικά πράγματα..

Ας κάνουμε μια μέρα escape στις υπάρχουσες προτεραιότητες. Kαι μετά control+alt+delete..

Ισως μετά να εκπλαγούμε για τους εαυτούς μας!