28.7.10

Η Περιβαλλοντική ηθική απαιτεί (μόνο) περιβαλλοντική παιδεία...


ΤΟ ΞΥΡΙΣΜΑ...Δείτε εδώ..

Αλήθεια πόσα χρόνια χρειάζεται να ξαναφυτρώσει η πίστη σε αυτόν τον τόπο;
Η πίστη ότι τελικά θα επικρατήσει το δίκαιο, το περί δικαίου αίσθημα του ανθρώπου; Η πίστη ότι το εγώ είναι το ίδιο με το εμείς; H πεποίθηση ότι κάπου στο βάθος υπάρχει το δίκαιο και η κοινωνική περί δικαίου συνείδηση;

Μα τι λεω αλήθεια; Ποιά συνείδηση και ποιό δίκαιο;

Aρθρο ΤΕΕ

24.7.10

tzeferis petros: mani makes the world go round...

23.7.10

ΥΠΕΚΑ: Εγκύκλιος για τον περιορισμό λειτουργίας κλιματιστικών



Σε άμεση ισχύ τίθεται η εγκύκλιος που υπεγράφη, στις 20 Ιουλίου, από τον υφυπουργό Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Γιάννη Μανιάτη και τον υφυπουργό Εσωτερικών Αποκέντρωσης για τον περιορισμό της λειτουργίας των κλιματιστικών μηχανημάτων και του φωτισμού στα ιδιόκτητα ή μισθωμένα κτήρια του Δημόσιου και ευρύτερου τομέα, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των Εποπτευόμενων Φορέων. Η απόφαση ισχύει έως τις 31 Αυγούστου 2010, από την έναρξη έως την λήξη του ωραρίου λειτουργίας των υπηρεσιών. Εξαιρούνται τα Νοσοκομεία και οι Φορείς Περίθαλψης, Κοινωνικής Προστασίας και Ασφάλισης.

Στο σκεπτικό της εγκυκλίου αναφέρεται - μεταξύ άλλων - ότι κατά τους καλοκαιρινούς μήνες η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας καθιστά συχνά οριακή την λειτουργία του ηλεκτρικού συστήματος της χώρας και επιβάλλει τη συνετή διαχείρισή της. Επιπλέον, η εξοικονόμηση ενέργειας συμβάλλει στη δραστική μείωση του συνολικού κόστους του ηλεκτρικού μας συστήματος και ανακουφίζει σημαντικά το βάρος που επωμίζεται ο έλληνας φορολογούμενος, με άμεση συνέπεια και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της Εθνικής οικονομίας.

22.7.10

Avatar: τεχνολογικό, οικολογικό ή εικαστικό γεγονός;

21.7.10

Η πύλη latomet.gr

12.7.10

Σπείρε και συ ένα Φωτοβολταϊκό, μπορείς! Η μήπως όχι;

Σε μικρούς παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας φιλοδοξούν να μετατραπούν χιλιάδες αγρότες ανά τη χώρα, εκτιμώντας ότι τα ηλιακά επιδοτούμενα πάνελ θα τους εξασφαλίσουν άκοπα υψηλό εισόδημα. Στα καφενεία ανά την επικράτεια τις συζητήσεις μονοπωλούν οι αποδόσεις των φωτοβολταϊκών και οι αμοιβές των μελετητικών γραφείων που έχουν κυριολεκτικά κατακλύσει τις επαρχιακές πόλεις και τα χωριά.


Δείτε πως προμοτάρεται το ...νέο "επάγγελμα":

"...Ξεχάστε την αβεβαιότητα που είχε μέχρι τώρα το επάγγελμα του αγρότη. Πλέον, δε σας νοιάζουν τα άστατα καιρικά φαινόμενα ούτε η απώλεια εισοδήματος από τη μειωμένη γεωργική παραγωγή ούτε η πτώση της τιμής στα γεωργικά προϊόντα. Εσείς θα μπορείτε να έχετε το εισόδημά σας κάθε μήνα ξεκούραστα και σίγουρα..."

Είσαι αγρότης; Τώρα είναι η ευκαιρία σου.......

Απο τη μία, για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες, επιχειρείται μια σημαντική αναδιανομή του πλούτου, με το δικαίωμα που δίνεται στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, «κατ΄ εξαίρεση και κατά προτεραιότητα», να παράγουν ρεύμα από φωτοβολταϊκά. Ηδη η ΠΑΣΕΓΕΣ και οι κατά τόπους Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών, εξελίσσονται σε ένα από τους σοβαρότερους παράγοντες στο χώρο των μικρών πράσινων επενδύσεων.

ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ ΓΙΑ ΑΓΡΟΤΕΣ. ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΕΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΚΑΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ.

Από την άλλη ομως,  οι αγρότες εγκαταλείπουν μαζικά τις καλλιέργειές τους χωρίς δυστυχώς να ειναι όλοι γνώστες των κινδύνων που ελλοχεύουν, κυρίως διότι πέραν των γραφειοκρατικών προβλημάτων που πρέπει να λυθούν άμεσα, οι "επιδοτήσεις" χάριν της ειδικής τιμολόγησης της παραγωγής ρεύματος από τα ηλιακά πάνελ δεν θα διαρκέσουν επ΄ άπειρον, και επομένως πολλοί κινδυνεύουν να μείνουν με επένδυση χωρίς απόσβεση.

Σπέρνουν... φωτοβολταϊκά

Το ζήτημα δεν είναι φυσικά ότι η διαδικασία δεν έχει ακόμη ανοίξει, διότι εκκρεμεί η έκδοση ερμηνευτικών εγκυκλίων από τις αρμόδιες υπουργούς  τόσο για τις διαδικασίες αδειοδότησης όσο και το ποιος θεωρείται επαγγελματίας αγρότης ή οχι.

Το ζήτημα είναι ότι αλλάζει ριζικά η "αγροτική πολιτική" μας εφόσον μέχρι τώρα δεν επιτρεπόταν η εγκατάσταση μονάδων ηλεκτροπαραγωγής σε γαίες υψηλής παραγωγικότητας, όπως άλλωστε και οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα πέραν της γεωργίας, ενώ τώρα πλέον καθορίζεται ρητά ότι: «Σε αγροτεμάχια που χαρακτηρίζονται ως αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας (πλην ορισμένων εξαιρέσεων), απαγορεύεται η άσκηση οποιασδήποτε άλλης δραστηριότητας, εκτός από τη γεωργική εκμετάλλευση και την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από σταθμούς Α.Π.Ε.».

Και ποιός εγγυάται με τον πυρετό  που επικρατεί ότι τούτο το "νέο επάγγελμα" του "να κάθεσαι και να σου αβγατίζουν τα κέρδη από τα Φ/Β" θα παραμείνει συμπληρωματικό του αγροτικού επαγγέλματος; Και ποιός θα επιμείνει στην αγροτική παραγωγή, η οποία άλλωστε δεν επιδοτείται; Ποιοί δηλ. θα είναι πλέον οι  "κατ'επάγγελμα" αγρότες που θα συνεχίσουν να ασκούν το αγροτικό επάγγελμα; Και μέχρι πότε θα επιδοτούνται τα φωτοβολταϊκά με την ευνοϊκή τιμολόγηση της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας; Και από ποιόν παραγωγικό τομέα, από ποιά προστιθέμενη αξία θα αφαιρείται η "επιδότηση" για να προστίθεται σε αυτά;

Σε φούσκα εξελίσσονται τα φωτοβολταϊκά

Φωτοβολταϊκά παντού. Το μεγαλύτερο Φ/Β του κόσμου αλλάζει θέση!
[Πέτρος Τζεφέρης] [by Tzeferis Peter]

11.7.10

Tα ορυκτά στη ζωή μας και το ελληνικό "παράδοξο"


  • Το στοίχημα για όλους εμάς που υπηρετούμε αυτό τον επιστημονικό χώρο – ανακάλυψη, εξόρυξη πρώτων υλών και παραγωγή – είναι ένα: να συμβάλλουμε και με έρευνα και εκπαίδευση στη γνώση και την τεχνολογία που στηρίζει και εξελίσσει περισσότερο τις απαιτήσεις των καιρών αλλά πρέπει να λαμβάνουμε οπωσδήποτε μέριμνα για πλήρη αξιοποίηση των εξορυσσόμενων υλικών για εφαρμογή των αρχών περιβαλλοντικής προστασίας και για εφαρμογή των αρχών ανακύκλωσης.
  • Ο επιχειρηματικός κόσμος πρέπει να περάσει από την περίοδο της περιβαλλοντικής ασυλίας και των πρακτικών που στιγμάτισαν την εξορυκτική βιομηχανία, προς τη φιλοσοφία της βιώσιμης ανάπτυξης.
  • Η γενιά μας είναι εκείνη που δέχεται την πρόσκληση των κοινωνικοοικονομικών επιπτώσεων και είναι εκείνη που θα πρέπει να συμβάλει στην θεμελίωση της αγωνίας μεταξύ των αναγκών της κοινωνίας, του περιβάλλοντος και της βιομηχανίας. Πρέπει να συμμετέχουμε όλοι. Η κοινωνία διατηρεί μια θέση δυσπιστίας απέναντι στον επιχειρηματικό κόσμο και περισσότερο όμως δυστυχώς δεν εμπιστεύεται τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του κράτους για την προστασία που της προσφέρει.
  • Δε θα λύσουμε όμως εμείς όλα αυτά τα ζητήματα αν δεν επενδύσουμε στο πιο εύκολα υλοποιήσιμο θέμα που είναι η ευρεία ενημέρωση του κόσμου αλλά επίσης ακόμα βαθύτερα σε δράσεις που εξασφαλίζουν και παράγουν παιδεία, καλλιεργούν κουλτούρα και εξασφαλίζουν προσέγγιση των περιβαλλοντικών προβλημάτων.

[Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Σχολή Μηχανικών Μεταλλείων-Μεταλλουργών ]

9.7.10

How deep is your love..



στο κάπιτολ ήταν θυμάμαι..
στο πασαλιμάνι
εκεί που ειναι το γνωστό φαγάδικο σήμερα..
Η πινακίδα έγραφε "Πυρετός το Σαββατόβραδο. Mόνον Oρθιοι.."
μα εμείς δεν βλέπαμε
παρά μόνο με τα ακούραστα εφηβικά μας μάτια
κι ετσι όρθιοι, στις μύτες σταθήκαμε να δούμε την ταινία
χέρι-χέρι με τις πλατούλες ν' ακουμπούν
ντροπαλά στον τοίχο του γεμάτου σινεμά
Πρώτη λυκείου ήμουνα εγω..
κι έμεινα ακόμη εκεί μέχρι σήμερα..
Εσύ αλήθεια τί απέγινες;

[by tzeferis peter,  to my daughter]

7.7.10

AΠΕ κι Ελλάδα: αισιοδοξία ή σκεπτικισμός;

Aπό τη μια... η αισιοδοξία για τις ΑΠΕ

[του Πετρου Τζεφέρη] [by Tzeferis Peter]
Τα σημαντικά οφέλη από την προσεκτική και ορθολογική εφαρμογή ενός πακέτου πράσινων δράσεων αναδεικνύει η νέα επιστημονική έκθεση του WWF Ελλάς και του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών «Πράσινα μέτρα: αξιολόγηση οφέλους/κόστους από την υλοποίηση σειράς δράσεων προώθησης των ανανεώσιμων πηγών (ΑΠΕ) και της εξοικονόμησης ενέργειας» που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.

Οι δράσεις που εξετάστηκαν αφορούν την διείσδυση των ΑΠΕ κατά 35% στην ηλεκτροπαραγωγή έως το 2020, την ανάληψη μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας στον κτιριακό τομέα και την βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των μεταφορών.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έκθεσης, η προώθηση των ΑΠΕ θα απαιτήσει επενδύσεις σχεδόν €11 δις έως το 2020, ενώ για κάθε ευρώ που επενδύεται στις ΑΠΕ παντός είδους προκύπτει πως θα παρουσιαστεί όφελος της τάξης των 2,4€. Στον κτιριακό τομέα τα μέτρα που εξετάστηκαν θα απαιτήσουν επενδύσεις τουλάχιστον €15 δις, αλλά τα οφέλη θα είναι περισσότερα και θα ξεπεράσουν τα €17 δις. Αντίστοιχα, όπως προκύπτει από την έκθεση, η βελτίωση της απόδοσης των μεταφορών θα φέρει πολλαπλές ωφέλειες. Η αύξηση του μεριδίου των μέσων μαζικής μεταφοράς κατά 10% θα προσδώσει όφελος σχεδόν €1 δις, ενώ η κατάλληλη προώθηση της οικολογικής οδήγησης αναμένεται να προκαλέσει όφελος €1δις τη στιγμή που το κόστος για την Πολιτεία θα είναι ελάχιστο.

Το μεγάλο πλεονέκτημα από την εφαρμογή μέτρων για τις ΑΠΕ και την εξοικονόμηση ενέργειας αφορά κυρίως τις νέες θέσεις εργασίας που πρόκειται να δημιουργηθούν. Έτσι η προώθηση δράσεων εξοικονόμησης στα κτίρια αναμένεται να φέρει έως 215.000 νέες θέσεις εργασίας, ενώ η διείσδυση των ΑΠΕ κατά 35% στο ενεργειακό μίγμα θα προσθέσει επιπλέον 30.000 νέες θέσεις. Βασική προϋπόθεση για τις ΑΠΕ θα αποτελέσει η δημιουργία εγχώριας βιομηχανίας παραγωγής εξοπλισμού (ανεμογεννήτριες, φ/β πλαίσια).
 
Δείτε ολόκληρη την έκθεση εδώ  
 
 
   
Από την άλλη.. ο σκεπτικισμός για τις ΑΠΕ
 
Οι δημοφιλείς σήμερα τεχνολογίες των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας συνιστούν σταθμούς "αιχμής φορτίου" και με την παρέμβασή τους προσθέτουν προβλήματα στη λειτουργία ενός συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας, επειδή είναι απρόβλεπτες και η παραγωγή τους αλλάζει με ταχείς ρυθμούς.
 
Δεν μπορούν να αποτελέσουν αυτόνομες μονάδες, αλλά αντίθετα απαιτούν, να συνδυάζονται με εργοστάσια είτε α) Φορτίου βάσης που λειτουργεί πχ. μονάδες λιγνίτη, λιθάνθρακα και πυρηνικούς σταθμούς είτε β) ενδιαμέσου φορτίου πχ. μονάδες φυσικού αερίου και ορισμένες υδροηλεκτρικές.


Η αιολική ενέργεια. Δεν είναι ασυνήθιστη μιά αλλαγή 50% στην παραγωγή μέσα σε λίγα λεπτά. Οι προσπάθειες για την πρόβλεψη της παραγωγής των αιολικών πάρκων για περισσότερο από μιά ώρα δεν ήταν επιτυχείς. Ο συντελεστής φόρτισης κυμαίνεται από 18% έως 37%.
Η ηλιακή ενέργεια. Η παραγωγή ποικίλλει προβλέψιμα και απρόβλεπτα κάθε μέρα, κάθε φορά που περνάει ένα σύννεφο πάνω από τον ήλιο. Ένα σύννεφο μπορεί να προκαλέσει πτώση της παραγωγής έως και κατά 60%. Ο συντελεστής φόρτισης είναι περίπου 20%.

Ολες αυτές οι τεχνολογίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας δεν μπορούν να πραματοποιηθούν χωρίς μαζικές επιχορηγήσεις κατά την κατασκευή και τις υψηλές επιδοτήσεις κατά τη λειτουργία. Οι ΑΠΕ, ακόμα και για το 20% της ενέργειας το 2020, απαιτούν πολύ υψηλά κεφάλαια για την υλοποίησή τους ενώ παράλληλα θα πρέπει να υπάρχει και η συμβατική θερμική ισχύς για την υποκατάστασή τους τις περιόδους χαμηλής απόδοσης.Τον λογαριασμό θα τον πληρώσει βέβαια ο φορολογούμενος και ο καταναλωτής.
Δύο ακόμη σκέψεις είναι απαραίτητες για την παροχή ρεύματος, παρόλο που σχεδόν πάντα αγνοούνται.

Σταθερότητα συχνότητας. Τα ηλεκτρικά συστήματα έχουν ανάγκη διατήρησης της συχνότητας και το ποσό της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται πρέπει πάντα να ταιριάζει ακριβώς στη ζήτηση. Τα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας πρέπει να μπορούν να αυξήσουν ή να μειώσουν την παραγωγή των πολύ γρήγορα για να αποφευχθεί η κατάρρευση του συστήματος. Αυτό είναι απαραίτητο εάν υπάρχει μια ξαφνική αλλαγή σε μεγάλο φορτίο. Ένα κλασικό παράδειγμα είναι η έναρξη και η λήξη ενός δημοφιλούς τηλεοπτικού προγράμματος. Οι συμβατικοί σταθμοί έχουν σχεδιαστεί για να αντιμετωπίσουν τις διακυμάνσεις αυτές.

Αποθήκευση ενέργειας. Η ενέργεια από τις ανανεώσιμες πηγές, όπως η αιολική ή η ηλιακή, δεν παράγεται όταν χρειάζεται και έτσι η αποθήκευση είναι αναγκαία. Η αποθήκευση όμως είναι ακριβή. Όλοι οι φορείς προώθησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αγνοούν την ανάγκη για αποθήκευση. Αυτό που χρειάζεται είναι μια μεγάλης κλίμακας τεχνολογία που με αποτελεσματικότητα και χαμηλό κόστος να μπορεί να αποθηκεύει τεράστιες ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας για εβδομάδες ή μήνες. Δεν υπάρχει κατάλληλη τεχνολογία ή το θέμα δεν έχει εξεταστεί ακόμη διεξοδικά. Τα φράγματα άντλησης - αποθήκευσης είναι το καλύτερο που έχουμε. Είναι ακριβά και απαιτούν δύο πολύ μεγάλες λίμνες αποθήκευσης που δεν απέχουν πολύ μεταξύ των ενώ παράλληλα πρέπει να έχουν μια ικανή υψομετρική διαφορά. Οι απώλειες του συστήματος είναι 25%. Το κόστος, οι απώλειες, καθώς και η δυσκολία εξεύρεσης κατάλληλης τοποθεσίας είναι αξεπέραστα εμπόδια για την ευρεία υιοθέτηση της υδραυλικής αποθήκευσης. Έτσι όσοι λένε ότι είναι δυνατόν να λειτουργούν σύγχρονα συστήματα ισχύος από αιολική, ηλιακή και τα θαλάσσια ενέργεια δεν λένε, τουλάχιστον, όλη την αλήθεια.

Μάριου Λεονάρδου: Μπορούμε να επιβιώσουμε μόνο με ΑΠΕ;

Ποιά είναι η αλήθεια για τον ελληνικό λιγνίτη;

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΙΓΝΙΤΗΣ ΛΕΟΝΑΡΔΟΣ ΜΑΡΙΟΣ by tzeferisp


Η αρχική ιδέα ήταν να κάνουμε μια προσέγγιση σχετικά με τα λιγνιτωρυχεία της ΔΕΗ της Β. Ελλάδας σαν παράγοντα ενεργειακής ασφάλειας για τη χώρα και μοχλός οικονομικής ανάπτυξης για τη Δ.Μακεδονία.
Θα έλεγα ότι κάποια πράγματα είναι πλέον προφανή, τα ξέρουν όλοι. Οπότε τελικά είπαμε να κάνουμε μια παρουσίαση σχετικά με τις προοπτικές. Πρώτο πράγμα που θα θέλαμε να δείξουμε είναι τα στερεά καύσιμα και πόσο χρησιμοποιούνται στην Ευρώπη. Εδώ υπάρχουν 3 ειδών στερεά καύσιμα. Είναι λιθάνθρακας, παραγόμενος εγχώρια στην κάθε χώρα, λιθάνθρακας εισαγόμενος και λιγνίτης.

Απλώς ήθελα να κάνω μια επισήμανση για την πράσινη Δανία. Η πράσινη Δανία έχει ένα πολύ μεγάλο ποσοστό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από λιθάνθρακα. Έχει 8 εκατομ.εισαγωγές το χρόνο σε λιθάνθρακα. Είναι μεγάλο το νούμερο για τη μικρή αυτή χώρα.

Εδώ έχουμε μια κατάταξη των ευρωπαϊκών χωρών στην παραγωγή λιγνίτη. Έχουμε βιαστεί και έχουμε βάλει και την Τουρκία μέσα. Ας μας το επιτρέψουν κάποιοι ίσως είναι λάθος. Εν πάση περιπτώσει η Τουρκία βγάζει περισσότερο λιγνίτη απ’ ότι βγάζει η Ελλάδα. Κάποτε η σειρά ήταν ανάποδη. Η Τουρκία προχωράει, εμείς μένουμε πίσω  κυρίως επειδή τα αποθέματά μας εξαντλούνται.

Read More

Μπορούμε να επιβιώσουμε με αιολική, ηλιακή και θαλάσσια ενέργεια;

6.7.10

European Minerals Conference, Minerals – Essential to Society

1.7.10

Εξορυκτική δραστηριότητα και H&S της εργασίας

Σε έναν κλάδο που παρουσιάζει αναγκαστική χωρική συγκέντρωση σε συγκεκριμένους τόπους λόγω της άμεσης εξάρτησης από το προϊόν εκμετάλλευσης («κοίτασμα») κι ακόμη εμπλέκει φυσικούς, χημικούς και βιολογικούς παράγοντες κατά την εκτέλεση των εργασιών (θόρυβος, δονήσεις, μικροκλίμα, σκόνη, αυξημένη κυκλοφορία οχημάτων κ.ά.) είναι αναμενόμενο να υπάρχουν οχλήσεις αλλά και κίνδυνοι που σχετίζονται με την επαγγελματική ασφάλεια και υγεία.

Οι βασικές έννοιες της επαγγελματικής ασφάλειας και υγείας, η εκτίμηση και διαχείριση των κινδύνων που παρουσιάζονται συχνά στις εξορυκτικές βιομηχανίες (π.χ. κατά τις εκσκαφές, τη φόρτωση και τη μεταφορά υλικών, από εκρήξεις ή καταπλακώσεις κλπ), ο έλεγχος και η παρακολούθηση μέτρων προστασίας, η υφιστάμενη νομοθεσία αλλά και οι ευρωπαϊκές οδηγίες, θα πρέπει να εξετάζονται σε καθημερινή βάση στους εργασιακούς χώρους.

Σχετικά με τις δονήσεις και τα εκρηκτικά, η άποψη ότι η χρήση τους στους λατομικούς χώρους είναι από τις πιο επικίνδυνες δραστηριότητες όχι μόνο για τους άμεσα εμπλεκόμενους αλλά και για τους υπόλοιπους εργαζόμενους καθώς και τους περιοίκους, διερχομένους κλπ., είναι λανθασμένη και έχει βλάψει σημαντικά την εικόνα του κλάδου. H αλήθεια είναι ότι η τεχνολογία των εκρηκτικών υλών έχει αναπτυχθεί σε τέτοιο βαθμό ώστε σε συνδυασμό με τις προσπάθειες της μεταλλευτικής βιομηχανίας, των κατασκευαστών καθώς και της πολιτείας, έχει βελτιωθεί σημαντικά το επίπεδο ασφάλειας στους εξορυκτικούς χώρους, τουλάχιστον όσο αφορά τη χρήση τους. Στην Ελλάδα, τα τελευταία 15 χρόνια έχουν συμβεί πάνω από 100 θανατηφόρα ατυχήματα σε εργαζόμενους στους μεταλλευτικούς και λατομικούς χώρους εξόρυξης (ΜΟ τελευταίας 20ετίας:7), και από αυτά μόνο 4 οφείλονταν στην χρήση εκρηκτικών. Τα εκρηκτικά λοιπόν, είναι επικίνδυνα μόνο σε χέρια ανθρώπων που δεν γνωρίζουν να τα χρησιμοποιούν κι εκείνο που θα πρέπει κυρίως να προβληματίσει είναι ότι τα τυχόν ατυχήματα χαρακτηρίζονται από υψηλή ένταση συνεπειών που μπορεί να είναι πολύ σοβαρές έως καταστρεπτικές.


Σύμφωνα με πρόσφατες (2009) αναφορές των χωρών μελών της ΕΕ σχετικά με τα αποτελέσματα εφαρμογής των οδηγιών 92/91/ΕΕ και 92/104/ΕΕ για την ασφάλεια της εργασίας στον εξορυκτικό τομέα κέθε Κ-Μ, προέκυψαν τα εξής:

  • Ο δείκτης συχνότητας των ατυχημάτων έχει μειωθεί, όμως τα επίπεδα είναι ακόμα μη αποδεκτά.
  • Ενώ στις μεγάλες και μεσαίες εξορυκτικές επιχειρήσεις έχουμε πολύ καλά αποτελέσματα, στις μικρές η κατάσταση παραμένει προβληματική, κυρίως επειδή εκεί δεν διατίθενται υποδομές για την άσκηση αποτελεσματικής πολιτικής για την υγεία και την ασφάλεια.
  • Υπάρχει αύξηση στους δείκτες ατυχημάτων που συμβαίνουν σε εργαζόμενους εργολαβικών επιχειρήσεων, με κύριες αιτίες την έλλειψη επαρκούς εκπαίδευσης και ειδίκευσης καθώς και δυσκολίας γλωσσικής επικοινωνίας στις περιπτώσεις αλλοδαπών.

  • Τα θέματα ασφάλειας παρακολουθούνται σχετικά ικανοποιητικά, όμως για τα θέματα υγιεινής και συγκεκριμένα για τις επιπτώσεις στην υγεία των εργαζομένων, μιας σειράς παραγόντων όπως η σκόνη, ο θόρυβος, οι υψηλές ή/και χαμηλές θερμοκρασίες, οι δονήσεις, κ.λ.π. δεν υπάρχουν στοιχεία.
Για να βελτιωθεί η κατάσταση στην ΕΕ, η κοινοτική στρατηγική για το 2007-12 ενθαρρύνει τα κράτη μέλη να θεσπίσουν εθνικές στρατηγικές θέτοντας ποσοτικούς στόχους για τη μείωση των εργατικών ατυχημάτων και των επαγγελματικών ασθενειών, να επικεντρωθούν σε τομείς και εταιρείες με το χειρότερο ιστορικό, και να εστιάσουν την προσοχή τους στους πιο κοινούς κινδύνους και στους πιο ευάλωτους εργαζόμενους.


Στον τόπο μας, η οδηγία 92/104/ΕΟΚ έχει μεταφερθεί στο εθνικό δίκαιο (με την ΥΑ Δ7/ΑΦ1/14080/732/96, ΦΕΚ 771/Β/28.8.1996), ο αναμορφωμένος ΚΜΛΕ από μέρα σε μέρα θα εκτεθεί σε δημόσια διαβούλευση   ενώ μια εικόνα (ελλειπτική είναι αλήθεια) για το θέμα δίνουν τα παρακείμενα διαγράμματα που αφορούν μόνο τα θανατηφόρα ατυχήματα της τελευταίας εικοσαετίας (αριθμητική, γεωγραφική κατανομή αλλά και κατανομή με βάση το είδος των εργασιών, εργολαβικές ή μη για την τελευταία πενταετία).


Στοιχεία που αφορούν γενικότερα τα εργατικά ατυχήματα στον τόπο μας και οχι μόνο του εξορυκτικού τομέα,  μπορεί να αντλήσει κανείς και από τις εκθέσεις πεπραγμένων του Σ.ΕΠ.Ε (Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας) :


Όπως προκύπτει από τον παραπάνω πίνακα, το 2009 δηλώθηκαν 6.381 ατυχήματα στις υπηρεσίες του Σ.ΕΠ.Ε., έναντι 6.657 το 2008 και 6.561 το 2007. Όσον αφορά τα θανατηφόρα ατυχήματα, αυτά ανήλθαν, με εξαίρεση των οφειλομένων σε παθολογικά αίτια (παθολογικά), σε 84 το 2009 έναντι 104 το 2008 και94 το 2007.


Σύμφωνα με την μακάβρια στατιστική του ΣΕΠΕ για το 2009, τα σκήπτρα των θανατηφόρων ατυχημάτων συνεχίζει να κατέχει ο κλάδος των κατασκευών (κατασκευές κτιρίων και έργα πολιτικού μηχανικού), παρά τη μείωση  σε σχέση με τα προηγούμενα έτη (43 το 2009 έναντι 48 το 2008 και 59 το 2007, χωρίς τα παθολογικά).  Bλ. και πίνακα κατανομής των θανατηφόρων ατυχημάτων ανά τομέα δραστηριότητας.  

Πτώση από ύψος, ηλεκτροπληξία, ανασφαλής εξοπλισμός εργασίας, χειρισμός μηχανημάτων έργου (Μ.Ε.) χωρίς την προβλεπόμενη άδεια και ανασφαλείς μέθοδοι εργασίας, περιλαμβάνονται μεταξύ των συνηθέστερων αιτίων.

H δημοσιοποίηση ορισμένων ενδεικτικών δυστυχημάτων του 2009 που αφορούν την εξορυκτική δραστηριότητα, από  την πηγή   http://www.latomet.gr/ όπου εκεί παρουσιάζονται αναλυτικά και οι διατάξεις του ΚΜΛΕ οι οποίες δεν έχουν τηρηθεί (η έχουν παραβιασθεί) κατά περίπτωση, πραγματοποιείται με σκοπό τον προβληματισμό και την λήψη μέτρων από όλους τους εμπλεκόμενους κοινωνικούς εταίρους.

Ας ελπίσουμε ότι η δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων αυτών  δεν θα ξεστρατίσει και δεν θα γίνει αφορμή για το γνωστό copy-paste και την μονομερή εκμετάλλευσή τους,  αλλά όλοι θα εστιάσουν στον ουσιαστικό στόχο δηλ. την διασφάλιση της ασφάλειας και της ποιότητας στην εργασία, τη διατήρηση της εργασιακής ειρήνης και την αναβάθμιση των εργασιακών σχέσεων. Στόχος που δεν θέλει ψευδεπίγραφες ανακοινώσεις και ευκαιριακές αναλύσεις αλλά ουσιαστικές αλλαγές. Οπως είχε γράψει ο George Lichtenberg «Δεν μπορώ να πω με σιγουριά ότι τα πράγματα θα διορθωθούν αν αλλάξουν…Είμαι σίγουρος όμως ότι για να διορθωθούν πρέπει να αλλάξουν!»
[του Δρ.Τζεφέρη Πέτρου] [by Dr.Tzeferis Peter]

Σημείωση Συγγραφέα: Η οποιαδήποτε χρήση ή  αναδημοσίευση υπόκειται στην εφαρμογή των όρων χρήσης της ιστοσελίδας http://elladitsamas.blogspot.com