31.12.10

Στοχευμένες δράσεις για την ανάπτυξη του ορυκτού μας πλούτου

[του Τζεφέρη Πέτρου]

Η ανάπτυξη της εξορυκτικής βιομηχανίας παραγωγής και επεξεργασίας ορυκτών πρώτων υλών, αποτελεί στρατηγική επιλογή για τον τόπο μας. Πρόκειται για ζωτικό τομέα της oικονομίας μας που έχει συμβάλλει αποφασιστικά στην Περιφερειακή Ανάπτυξη, στην Απασχόληση, στις εξαγωγές και στην εισαγωγή συναλλάγματος. Ταυτόχρονα συνδέεται εμμέσως και αποτελεί την κινητήρια δύναμη σε πολλές άλλες οικονομικές δραστηριότητες ενώ έχει αποδείξει κατά το παρελθόν ότι μπορεί να προσελκύσει σημαντικές επενδύσεις.

Εντούτοις η ανάπτυξη αυτή πρέπει να είναι όχι μόνο ανταγωνιστική αλλά και βιώσιμη και περιβαλλοντικά ασφαλής ενταγμένη στα σημερινά πλαίσια, σε ένα παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον, με πολλές προκλήσεις, αλλά και πολλές δεσμεύσεις. Σε ένα παγκόσμιο περιβάλλον στενότητας των πόρων, τόσο φυσικών όσο και οικονομικών, όπου η ορθολογική αξιοποίηση αλλά και η γεω-οικονομία των πρώτων υλών αποκτά πρωτεύοντα ρόλο. Σε ένα περιβάλλον, που δεν είμαστε μόνοι μας, αλλά εντός της ΕΕ, γεγονός που αφενός μας υποχρεώνει σε σκληρή ανταγωνιστικότητα και αυστηρότατες νομοθετικές δεσμεύσεις αλλά τουλάχιστον μας διασφαλίζει σε σημαντικό βαθμό από τις συναλλαγματικές ανισορροπίες του παρελθόντος.

Επιπλέον, η ανάπτυξη αυτή πρέπει με κατάλληλες θεσμικές και άλλες παρεμβάσεις να υπερκεράσει ένα σύνολο από εγγενή προβλήματα και ιδιαιτερότητες που επηρεάζουν καθοριστικά τη χωροθέτηση και τη «βιώσιμη» διαχείριση των ορυκτών πόρων και των δραστηριοτήτων που αφορούν την εκμετάλλευσή τους. 

23.12.10

Let's Save Christmas!!!!


white christmas!

Χαμογελάς με νόημα, παρατηρώντας την πόλη που προσπαθεί να ντυθεί και πάλι χριστουγεννιάτικα, τις βιτρίνες να στολίζονται, τα λαμπιόνια να αναβοσβήνουν, τους ανθρώπους να μιλάνε ολο για μαγειρέματα, γλυκά και φώτα. Και την οικονομική κρίση στο φόντο...

Κι εσύ? Eσύ είσαι αλλού. Απών. Υπεράνω. Δεν έχει να σου δώσει κάτι η παραδοσιακή γιορτή και δεν συμμετέχεις..

Μεγαλώσαμε λοιπόν, δεν πιστεύουμε στα παραμύθια. Δεν εμπιστευόμαστε τα άστρα, τους αγιοβασίληδες, τους μάγους, τα fairy tales, τα Carousel.. Ξεχάσαμε οτι η ζωή είναι ένα παραμύθι, η ιστορία του οποίου εξαρτάται από μας...

Αν ομως, αν.. πες βρε αδελφέ, ότι ξάφνου γινόμασταν και πάλι παιδιά! Και πιστεύαμε πάλι σε όλους και σε όλα. Στην μικρή και μεγάλη αγκαλιά του κόσμου. Στην θαλπωρή της αγάπης κι όχι στην υποκρισία των πάντων. Στην καρδιά, την πιο γλυκειά πατρίδα. Λέω αν..

Τότε θα σώζαμε τα χριστούγεννα..

Και που ξέρεις; Μαζί με αυτά, κι άλλα πολλά!

[πέτρος τζεφέρης][by tzeferis peter]

22.12.10

Σε δημόσια διαβούλευση ο Εθνικός Φορέας Έρευνας και Εκμετάλλευσης Υδρογονανθράκων


Όλες οι μέχρι σήμερα ερευνητικές εργασίες και μελέτες, παρότι αποσπασματικές, ασυνεχείς και ανολοκλήρωτες, επιβεβαιώνουν ότι η χώρα διαθέτει πετρελαϊκό δυναμικό.
Εκείνο που απαιτείται είναι η διενέργεια ερευνών ώστε να είναι δυνατή η ανακάλυψη και παραγωγή υδρογονανθράκων, οι οποίοι εκτιμάται ότι θα μπορούσαν να καλύπτουν το ένα τρίτο των ενεργειακών αναγκών της χώρας τα επόμενα 30 χρόνια, με ό, τι αυτό συνεπάγεται σε μείωση δαπανών αγοράς αργού, έσοδα του δημοσίου, αύξηση των θέσεων εργασίας, κ.α.

Αυτό μεταξύ άλλων αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση του νομοσχεδίου για τη "Σύσταση Φορέα για την Έρευνα και Εκμετάλλευση Υδρογονανθράκων" που τέθηκε σήμερα σε δημόσια διαβούλευση, στο opengov.gr, από το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Η κατανάλωση πετρελαίου της Ελλάδας είναι 120 εκατ. βαρέλια το χρόνο, συνεπώς σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ τα κοιτάσματα που βρίσκονται στη χώρα μπορούν να αποδώσουν περίπου 40 εκατ. βαρέλια ετησίως.

Το νομοσχέδιο προβλέπει την ίδρυση Εθνικού Φορέα Υδρογονανθράκων, που θα έχει τη μορφή Ανώνυμης Εταιρίας με την επωνυμία Ελληνική Διαχειριστική Εταιρία Υδρογονανθράκων και 100 % συμμετοχή του Δημοσίου. Η δραστηριότητα της εταιρίας περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:

-Την διαχείριση των δικαιωμάτων του Δημοσίου στην αναζήτηση, έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων.

-Τη διερεύνηση και αξιολόγηση του δυναμικού της χώρας σε υδρογονάνθρακες, τη συλλογή επεξεργασία και αποτίμηση των δεδομένων από τις έρευνες που έχουν γίνει ή θα γίνουν στο μέλλον, την υποβολή εισηγήσεων προς την πολιτική ηγεσία για τις περιοχές που θα παραχωρηθούν για έρευνα.

-Την προετοιμασία και διεξαγωγή των διαγωνισμών για την προσέλκυση πετρελαϊκών εταιριών που θα αναλάβουν τις έρευνες.

Στην αιτιολογική έκθεση αναφέρεται ακόμη ότι ένα θαλάσσιο κοίτασμα του μεγέθους του Πρίνου (περίπου 100 εκατ. βαρέλια) απαιτεί επενδύσεις ύψους 1,2 δισ. δολαρίων για την ανακάλυψη και ανάπτυξή του, οι δαπάνες παραγωγής για 25 χρόνια είναι 1,5 δισ., τα έσοδα συνολικά είναι 7.5 δισ. δολάρια και οι φόροι που εισπράττει το Δημόσιο 3 δισ. δολάρια. Εκτός από τα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στον Πρίνο, από τις έρευνες που έχουν γίνει μέχρι στιγμής στην ελληνική επικράτεια έχουν ανακαλυφθεί δύο μικρά κοιτάσματα πετρελαίου στο Κατάκολο και ένα κοίτασμα φυσικού αερίου στην Επανομή.

Η δημόσια διαβούλευση θα ολοκληρωθεί στις 15 Ιανουαρίου 2011 ενώ σε ορίζοντα 12 - 18 μηνών η εταιρία που θα δημιουργηθεί θα προχωρήσει στη διενέργεια διεθνούς διαγωνισμού για την παραχώρηση των δικαιωμάτων έρευνας και παραγωγής "σε περιοχές όπου τα δεδομένα είναι ώριμα και υπάρχουν ενδείξεις ύπαρξης πετρελαίου ή/και αερίου".

Διαβούλευση για το Σχέδιο Νόμου «Σύσταση φορέα για την Έρευνα και Εκμετάλλευση Υδρογονανθράκων»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Συνέντευξη Υφυπουργού ΠΕΚΑ Γιάννη Μανιάτη στον Ρ/Σ Real Fm 97,8 και στον Νίκο Χατζηνικολάου

Η υφαλοκρηπίδα του Αιγαίου και τα κοιτάσματα πετρελαίου.

H ανάκαμψη του Πρίνου

Λύση ή... όνειρο η ύπαρξη κοιτασμάτων πετρελαίου στον ελλαδικό χώρο;

17.12.10

Ποιόν προτιμάτε; Τον Κεμάλ του Μάνου (Χατζιδάκη) ή του Μανώλη (Ρασούλη);



Οποιον και να προτιμάτε,
έτσι είναι αν έτσι νομίζετε
ο κόσμος όμως θα είναι πάντα ο ίδιος
και θα προχωρά πάντα
με φωτιά και με μαχαίρι
και πάντα χωρίς εμάς!
Καληνύχτα κόσμε, καλημέρα κόσμε...

13.12.10

Η Ελλαδίτσα μας έχει Ορυκτό Πλούτο, όμως αυτό δεν αρκεί!

Εκθεση Δραστηριότητας Για τ... by PETROS TZEFERIS on Scribd

Η Ελλαδίτσα μας έχει Ορυκτό Πλούτο. Οχι επειδή το είπε κάποτε ο πρόεδρος της (τότε) ΕΟΚ, κ. Γκαστόν Τόρν (1981) ή ο αρθρογράφος των FINANCIALS TIMES (1978), διαπιστώσεις οι οποίες έγιναν με βάση το οικονομικό περιβάλλον του τέλους της δεκαετίας του 1970. Η Ελλαδίτσαμας διαθέτει Ορυκτό Πλούτο και σημαντική εξορυκτική βιομηχανία παρά το γεγονός ότι τα τελευταία 20-30 χρονια είχαμε αναστολή πολλών επενδυτικών σχεδίων (πχ. αλουμίνας ή και ανοξείδωτου χάλυβα) αλλά και την διακοπή λειτουργίας ορισμένων από τις μεγαλύτερες μεταλλευτικές βιομηχανίες της Χώρας μας (Συγκρότημα Σκαλιστήρη, Μποδοσάκη, ΕΛ.ΣΙ: Ελληνικά Σιδηροκράματα, Γαλλική Εταιρεία Μεταλλείων Λαυρίου κ.τ.λ.) ή την μετατροπή τους σε προβληματικές και την εξ'αυτού του λόγου κρατικοποίησή τους (π.χ. ΛΑΡΚΟ).

H ύφεση αυτή, με μια μικρή ανάπαυλα,συνεχίζεται στις μέρες μας. Η παγκοσμιοποίηση των αγορών φαίνεται να επηρεάζει αρνητικά την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών (αλλά και των ευρωπαϊκών εξορυκτικών επιχειρήσεων) σε σχέση με τις αντίστοιχες επιχειρήσεις τρίτων χωρών, διότι εκεί υπάρχει μεγάλη διαφορά στο κόστος εργασίας, στις απαιτήσεις ασφάλειας εργασίας καθώς και στο κόστος του περιβαλλοντικού αποτυπώματος

Το ποτάμι όμως δεν μπορεί να γυρίσει πίσω. Η χώρα μας ανήκει πλέον στην ΕΕ και πρέπει να βαδίζει μπροστά λειτουργώντας ανταγωνιστικά σε ένα παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον. Συνεπώς, οι νέες προκλήσεις (πρέπει να) σχετίζονται κυρίως με τον εκσυγχρονισμό της παραγωγής, τη διασφάλιση της ποιότητας και την προστασία του περιβάλλοντος. Μόνον έτσι μπορούμε να ελπίζουμε σε βιώσιμη αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου, διαφορετικά επανερχόμαστε στο παρελθόν και στους μύθους του, στα "χρυσά" τούβλα του κ. Σκαλιστήρη και στην "ψωροκώσταινα" που της απέκρυβαν ότι ήταν "μεταλλευτικό ελντοράντο"!


Read More

12.12.10

The Slow Movement: σπεύδε βραδέως!



Οι καιροί αλλάζουν άρδην και σήμερα πλέον ενάντια στην εγρήγορση του πολιτισμού μας, το Διεθνές Κίνημα Επιβράδυνσης (The Slow Movement) έρχεται να μας θυμίσει πόσο σημαντική είναι η ενασχόληση με πράγματα που  έχουν αργή κινητική και μας δίνουν πραγματική ευχαρίστηση. Δεν πρόκειται για ένα κίνημα που πρεσβεύει την κατάργηση της εργασίας ούτε ένα κίνημα σαν εκείνο της αποανάπτυξης (deGrowth), αλλά για μια προσπάθεια να βρούμε την κατάλληλη κινητική ταχύτητα, τον κατάλληλο ρυθμό  στη ζωή μας. Υπάρχουν φορές που πρέπει να τρέξουμε, άλλες που πρέπει να πάμε αργά και άλλες που πρέπει να κινηθούμε κάπου ανάμεσα. Σύμφωνα με το Κίνημα Eπιβράδυνσης, η ζωή είναι ένας συνεχής αγώνας ταχύτητας που όμως οφείλει να έχει διακοπές  με περιόδους ανάκτησης δυνάμεων.

Οι «αργές πόλεις» (http://www.cittaslow.net/)  που έφτασαν αισίως τις 135 πιστοποιημένες σε όλο τον κόσμο, η «αργή ανάγνωση» (slow reading), τα «αργά ψώνια» (slow shopping), τα slow festivals (www.slowfestival.co.za),  και ένα σωρό άλλες ενέργειες έρχονται να καταγραφούν από τους θιασώτες του  Κινήματος  Βραδύτητας

Στις «αργές πόλεις» γίνεται επαναπροσδιορισμός στην οργάνωση του αστικού τοπίου και οι άνθρωποι ενθαρρύνονται να "κόψουν ταχύτητα" και να έρθουν σε ουσιαστική επαφή μεταξύ τους. Για να λάβει τη σχετική πιστοποίηση μια πόλη θα πρέπει να έχει πληθυσμό έως 50.000 κατοίκους, να προωθεί τα τοπικά προϊόντα, να μην έχει λωρίδες ταχείας κυκλοφορίας (!), να προστατεύει το περιβάλλον και γενικώς οι κάτοικοι να κινούνται με πιο αργούς ρυθμούς και να επικοινωνούν ουσιαστικότερα μεταξύ τους. Μήπως, δεν έχουν κι άδικο;

www.slowdownnow.org
www.slowplanet.com
www.slowdesign.org
www.slowgardening.net
www.slowmoney.org
slowhomestudio.com

READ MORE

10.12.10

Τελικά υπάρχει σύμβαση “Cooper” και σε τί αναφέρεται;

H σύμβαση Copper by tzeferisp


Eπειδή έχουν πυκνώσει τα ερωτήματα σχετικά με τη σύμβαση “Cooper”  όπως προκύπτει τόσο από την υπ. αριθ. 6696/25.11.2010  ερώτηση ενώπιον της Βουλής των Ελλήνων του βουλευτή κ. Κυρ. Βελόπουλου προς την Υπ. ΠΕΚΑ, όσο και από πάρα πολλές ιστοσελίδες που αναρωτιούνται:

ΤΕΛΙΚΑ ΥΠΑΡΧΕΙ Ή ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ COOPER;


ΞΕΡΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΑΡΑΓΕ ΤΗΝ ΣΥΜΒΑΣΗ COOPER ;


ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΣΥΜΒΑΣΗ COOPER ;

ενημερώνουμε ότι η σύμβαση αυτή αφορούσε Υδραυλικά έργα και στην εκμετάλλευση της υδροηλεκτρικής ενέργειας που θα παραγόταν από τα νερά του Αχελώου, κυρώθηκε με τον Αναγκ. Νόμο υπ’ αριθ. 2220 της 14/17 Φεβρ. 1940 (ΦΕΚ Α΄ 65) «Περί κυρώσεως συμβάσεως δια την παραχώρησιν υδραυλικής δυνάμεως Αχελώου ποταμού»

Έπίσης στο άρθρο 52 της ανωτέρω σύμβασης, παράγραφος 1 (σ. 421), αναφέρεται: ...παρέχεται εις τον Ανάδοχον το δικαίωμα όπως... ιδρύση εν Ελλάδι βιομηχανικάς εγκαταστάσεις ηλεκτρομεταλλουργίας και ηλεκτροχημίας, με το δικαίωμα να παράγη εν αυταίς τα εν άρθρω 56 της παρούσης συμβάσεως οριζόμενα προϊόντα άνευ ουδενός οιουδήποτε περιορισμού όσον αφορά την ποσότητα αυτών, την εφαρμοζομένην μέθοδον παρασκευής, παραγωγής, κατεργασίας, χρησιμοποιήσεως υλών και βιομηχανοποιήσεως ως και το σύστημα ή συστήματα των βιομηχανιών, τας ποσότητας και τα είδη των χρησιμοποιουμένων υλών και τέλος την πώλησιν των προϊόντων τούτων είτε εν Ελλάδι είτε εν τω εξωτερικώ, άτινα πάντοτε έσονται της απολύτου εκλογής του Αναδόχου.

Στο δε άρθρο 56, παράγραφος 1 (σ. 422), αναφέρεται:‘Ο Ανάδοχος θα δικαιούται να παράγη εις τας παρ’ αυτού ιδρυθησομένας βιομηχανίας πάντα ή τινά των κάτωθι προϊόντων: α’) άζωτον (αζωτούχα προϊόντα), συνθετικήν αμμωνίαν, νιτρασβέστιον (NITRO-LIME), καυστικήν σόδαν, νιτρικόν οξύ. β’) Μη σιδηρούχα μέταλλα (NONFERROUS METALS), αργίλιον και οξείδιον αργιλίου, μαγνήσιον, χαλκόν, νικέλιον, ψευδάργυρον, μαγγάνιον, μόλυβδον και κασσίτερον, είτε εις σχήματα όγκων, πλακών, ράβδων, φύλλων, κόνεως, καλωδίων είτε λειαντικών. γ’) Χρώμιον εις σχήματα όγκων, πλακών, ράβδων ή φύλλων, δ’) Πάντα συνδυασμόν των ανωτέρω μετάλλων.

Δείτε κι εδώ, στη σελίδα 106:   Kων/νου Τενεκετζή: Οι οικονομικές συνθήκες στην περίοδο της δικτατορίας της 4ης Αυγούστου


Oπως προκύπτει άλλωστε κι από τις σημειώσεις του τελευταίου κειμένου (βιβλ. παραπομπή αρθ. 64), η σύμβαση  “Cooper” δεν εφαρμόστηκε τελικά ούτε για τα νερά και το πρώτο έργο υδροηλεκτρικής εγκατάστασης στον Αχελώο έγινε από τη ΔΕΗ το έτος  1966.

Ποιός ήταν ο Hugh Lincoln Cooper;

Λίγο περισσότερη προσοχή λοιπόν! Πρώτα μελετάμε και μετά σχολιάζουμε ή αναπαράγουμε. First things first...

[Πέτρος τζεφέρης] [Tzeferis Petros]

8.12.10

Αναζητούνται επενδυτές για τη γεωθερμία

Στην Προκήρυξη Δημόσιου Διεθνούς Ανοικτού Πλειοδοτικού Διαγωνισμού για την Εκμίσθωση του Δικαιώματος Έρευνας Γεωθερμικού Δυναμικού Δημόσιου Μεταλλευτικού χώρου σε τέσσερεις μη ερευνημένες περιοχές της Ελλάδας (Δέλτα ποταμού Νέστου, Δέλτα Έβρου, Σαμοθράκη και νότια Χίος) προχωρεί το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, μετά και την ολοκλήρωση της Δημόσιας Ηλεκτρονικής Διαβούλευσης.

Διεξαγωγή Διεθνούς Διαγωνισμού για την εκμίσθωση περιοχών για γεωθερμική έρευνα υψηλών θερμοκρασιών


Γεωθερμία, η πιο αδικημένη μορφή ΑΠΕ στην Ελλάδα!


4.12.10

Tuvalu Island: a sinking paradise...




Χαμηλές φέτος οι προσδοκίες στο Κανκούν

UNFCCC COP16/CMP6, Cancun Mexico, Nov.29-Dec.10

3.12.10

Θα επιβιώσει τελικά το Τουβαλού;


[του Πέτρου Τζεφέρη] [by Tzeferis Peter]

Τα νησιά Τουβαλού, οι εννέα κοραλλιογενείς ατόλες, των 26 τετρ. χιλ. και των 10.000 ανθρώπων, που εκτείνονται μόλις λίγα μέτρα (4-5) πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας σε μια μακρινή γωνιά του Ειρηνικού Ωκεανού, ανοικτά της Αυστραλίας, κινδυνεύουν να "βυθιστούν"  στα επόμενα 30-50 χρόνια εάν συνεχισθεί ο σημερινός ρυθμός ανόδου της στάθμης των υδάτων.


Θα βυθιστεί άραγε το Τουβαλού; Το ερώτημα φαντάζει εύλογο. Τι πιο εύλογο άλλωστε για ένα μικρό έθνος που βρέθηκε ξαφνικά να αγωνίζεται για την επιβίωσή του,  απλώς και μόνο επειδή οι μεγαλύτεροι γείτονές του υπερκαταναλώνουν και ρυπαίνουν; Κι ακόμη πρόκειται για ένα ερώτημα που "επεκτείνεται" σε πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους που  ζουν σήμερα σε κοραλλιογενή νησιά σε ολόκληρο τον κόσμο, και τα οποία κινδυνεύουν να σβήσουν για πάντα από το χάρτη, δημιουργώντας τους πρώτους πρόσφυγες της κλιματικής αλλαγής στην ιστορία της ανθρωπότητας.  Και δεν είναι μόνο αυτοί.  Εκτός από τα νησιά Τουβαλού και τις Μαλδίβες, η άνοδος της στάθμης της θάλασσας απειλεί σήμερα την περιοχή γύρω από το δέλτα του Γάγγη στο Μπανγκλαντές και στην Ινδία, που σήμερα φιλοξενεί 150 εκατομμύρια κατοίκους, καθώς και ορισμένες περιοχές του Βιετνάμ.

READ MORE

2.12.10

Η υφαλοκρηπίδα του Αιγαίου και τα κοιτάσματα πετρελαίου.

Eκείνο που θα ήθελα να θυμίσω είναι οτι η ελληνοτουρκική διαφορά για την υφαλοκρηπίδα του Αιγαίου δημιουργήθηκε λίγο μετά την ανακάλυψη εκμεταλλεύσιμων κοιτασμάτων πετρελαίου στον Πρίνο, το Νοέμβριο του 1973 !   Τότε όπως ειναι γνωστό παραχωρήθηκε άδεια για έρευνες στην κρατική εταιρία πετρελαίου της Τουρκίας, σε μικρή απόσταση από ελληνικά νησιά κι αυτό ήταν η αφορμή.   Το 1974 η αδειοδότηση επεκτάθηκε γεωγραφικά και σε δύο περιπτώσεις τουρκικά ωκεανογραφικά σκάφη πραγματοποίησαν έρευνες στο Αιγαίο (1974, 1976). Ολοι θυμόμαστε τα τουρκικά …ωκεανογραφικά Σισμίκ και Χώρα. Το πρόβλημα παραλίγο να οδηγήσει σε  πολεμική σύρραξη Ελλάδας - Τουρκίας το 1987, όταν το «Σισμίκ» συνοδεία πολεμικών πλοίων προσπάθησε να διεξαγάγει έρευνες σε μικρή απόσταση από την αιγιαλίτιδα ζώνη των ελληνικών νησιών. Και όλοι φυσικά θυμόμαστε το «Βυθίσατε το Χώρα..» που όμως δεν βυθίστηκε τελικά!

Και φυσικά πίσω από τα ωκεανογραφικά ήταν τότε τα δύο κοιτάσματα που ο τότε υπουργός Ενέργειας Ευάγγελος Κουλουμπής είχε καταγράψει σε άρθρο «στο Αιγαίο, έπειτα από έρευνες ειδικά σε δύο περιοχές, είμαστε σίγουροι ότι υπάρχει πετρέλαιο, το οποίο μπορεί να καλύψει ακόμη και το σύνολο των αναγκών της χώρας. Και οι δύο αυτές περιοχές αμφισβητούνται από την Τουρκία και αυτός είναι ο λόγος που έχει εμποδίσει την εκμετάλλευσή τους».

Τα δύο αυτά κοιτάσματα (κατά τον Ε. Κουλουμπή) είναι :

• το κοίτασμα στη θέση Μπάμπουρα, ανατολικά της Θάσου, το οποίο μάλιστα μας έφερε τρεις φορές στα πρόθυρα πολέμου με την γείτονα Τουρκία: το 1976, το 1982 και το 1987. «Είναι μία περιοχή που τμήματά της αμφισβητούνται από την Τουρκία (βρίσκονται μεταξύ 6 και 12 μιλίων των ελληνικών χωρικών υδάτων). Από έρευνες που έγιναν υπάρχει βεβαιότητα για πετρελαϊκό δυναμικό που κυμαίνεται από 120 έως 200 εκατομμύρια απολήψιμα βαρέλια, που θα μπορούσε να καλύψει περίπου το 40% των αναγκών της χώρας και για πολλά χρόνια».

• Το κοίτασμα στη θαλάσσια περιοχή κοντά στη Μυτιλήνη και τη Λήμνο, όπου ανήκει και η νήσος Ζουράφα. Η νήσος Ζουράφα υπάγεται διοικητικά στον Νομό Εβρου και αποτελεί το βορειανατολικότερο νησάκι των Θρακικών Σποράδων. Η «ελληνικότητα» της βραχονησίδας αμφισβητείται έντονα από την Αγκυρα, η οποία είχε συμπεριλάβει τη  Ζουράφα στο εγχειρίδιο που εξέδωσε το 1997 το τουρκικό Γενικό Επιτελείο Ναυτικού για τις "γκριζες ζώνες". Συγκεκριμένα είχε καταχωρηθεί μεταξύ των 130 βραχονησίδων, οι οποίες, σύμφωνα με την Τουρκία τελούν υπό καθεστώς αμφισβήτησης και από τότε ονομάζονται «γκρίζες ζώνες».

Με όλα τα παραπάνω δεν θέλω να αναζητήσω αφορμές για να αναθερμάνω το όνειρο του μαύρου χρυσού που θα λύσει ως δια μαγείας … τα οικονομικά προβλήματα της χώρας. Αυτό το κάνουν άλλοι. Απλώς θέλω να τονίσω ότι το θέμα της ελληνοτουρκικής υφαλοκρηπίδας σχετίζεται άμεσα με το θέμα των κοιτασμάτων πετρελαίου!

H ανάκαμψη του Πρίνου

Λύση ή... όνειρο η ύπαρξη κοιτασμάτων πετρελαίου στον ελλαδικό χώρο;