30.3.11

Η εντός "Natura 2000" ανάπτυξη

TEE-2622_EPONYMOS- ΠΕΤΡΟΥ ΤΖΕΦΕΡΗ : "Η ΕΝΤΟΣ NATURA 2000 ΑΝΑΠΤΥΞΗ" by Peter Tzeferis on Scribd

20.3.11

Ομορφος κόσμος ..ψηφιακός, αγγελικά πλασμένος!

[του Πέτρου Τζεφέρη] [by Tzeferis Peter]

Ο κόσμος μας σήμερα είναι ψηφιακός. H εξέλιξη της Mικροηλεκτρονικής και η Tεχνολογία της Πληροφορίας παρέχουν πλέον πρόσβαση σε απεριόριστες πηγές δεδομένων και απεριόριστη επικοινωνιακή δυνατότητα.

Μας αρέσει ο ψηφιακός μας κόσμος της κινητής τηλεφωνίας, τα ασύρματα δίκτυα των τηλεπικοινωνιών και του ιντερνετ, τα δίκτυα WLAN-WiFi, τα hot spots, τα bluetooth και η απόλυτα άνετη χωρίς καλώδια επικοινωνία που διαρκώς εξαπλώνονται παγκοσμίως αλλά και στη χώρα μας. Αποτελεί μάλιστα για πολλούς ένδειξη ποιότητας ζωής και πολιτισμού. Η ψηφιακή στρατηγική, η ηλεκτρονική διακυβέρνηση και οι βέλτιστες πρακτικές τους αποτελούν σήμερα στόχους για την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας επιχειρήσεων, στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης.

H πολυσυσκευή του πολύ κοντινού μέλλοντος, για την κατασκευή της οποίας ήδη διαγκωνίζονται οι μεγάλες εταιρείες τηλεπικοινωνιών και πληροφορικής, θα είναι ένα ασύρματο πλήρες όργανο ενημέρωσης, μεταφοράς ψηφιακών δεδομένων, ψυχαγωγίας και επικοινωνίας, από παραδοσιακή τηλεόραση και βίντεο μέχρι κομπιούτερ, PDA, εφημερίδα και φυσικά τηλέφωνο. Eπίσης, θα είναι ατζέντα, ρολόι, αρχείο, ραδιόφωνο, GPS και βοηθός για ...ψώνια. Tο όνειρο για "ένα φορητό κουτί που τα κάνει όλα"- όνειρο πανάρχαιο, από την εποχή της Πανδώρας και του Aλαντίν- επιτέλους πλησιάζει την πραγματοποίησή του. Περνάμε από την εποχή των "mass media" στην εποχή του "my media" όπου ανατρέπεται ριζικά η παθητική σχέση πομπού με δέκτη. Ακόμη και η τέχνη δεν αντέχει στον πειρασμό και γίνεται ψηφιακή σήμερα. Ακόμη και τα μοναστήρια του Αγίου Ορους πλέον έχουν μετατραπεί σε «ψηφιακά» διαθέτοντας ασύρματα ευρυζωνικά δίκτυα που έχουν επιδοτηθεί από την ΕΕ και την Πολιτεία. Και φυσικά ο αόρατος κόσμος των ασύρματων επικοινωνιών διεισδύει παντού, δια συνδέοντας ηλεκτρονικές συσκευές και ανθρώπους.

 Η αποϋλοποίηση της τεχνολογίας αποτελεί σήμερα την κατεύθυνση, το ορόσημο της βιώσιμης ανάπτυξης. Πού στηρίζει τα πόδια του ο όμορφος ψηφιακός μας κόσμος; Και πόσο βιώσιμος και αγγελικά πλασμένος είναι;

Ένα μικρό δείγμα πήραμε από το ορυκτό κόλταν και τα ορυχεία του Κονγκό:

Congo's Bloody Coltan: καλημέρα αληθινέ κόσμε …

Kι ένα ακόμη από το μονοπώλιο των σπανιών γαιών ποου ρυθμίζουν σήμερα το οικολογικό μας μέλλον:

Δρ. Πέτρου Τζεφέρη: OI ΣΠΑΝΙΕΣ ΓΑΙΕΣ EINAI ΠΡΑΣΙΝΕΣ Η ΚΑΦΕ;

Όμως δεν στηρίζεται μόνο εκεί. Στηρίζεται ακόμη στην άγνοια αλλά και στην ένοχη ή αφελή ανοχή κάποιων για τις ενδεχόμενες βλαπτικές επιδράσεις στην υγεία μας από τη χρήση της ασύρματης τεχνολογίας και την ακτινοβολία όλων των διάσπαρτων κεραιών που διαρκώς αυξάνονται και πληθύνονται. Ο πολιτισμένος ψηφιακός μας κόσμος δεν αρέσκεται τα ορυχεία, τα μεταλλεία, τα μπάζα και γενικά τα υλικά σκευάσματα διότι είναι αναλώσιμοι πόροι που οδηγούν σε απόβλητα.

Όμως κι αυτός δεν είναι άμοιρος ευθυνών και αρνητικών συνεπειών που αφορούν την υγεία μας και την ποιότητα της ζωής μας. Και μπορεί η ασύρματη τεχνολογία να «έλυσε τα χέρια» των πολιτών, κανείς όμως δεν μπορεί να αγνοήσει το γεγονός ότι κρύβει και κινδύνους, στο βαθμό που η χρήση ασύρματων συσκευών μπορεί να προκαλέσει βλάβες στον ανθρώπινο οργανισμό, προσβάλλοντάς τον ακόμα και από ανίατες ασθένειες. Κινητά και ασύρματα τηλέφωνα, φορητοί υπολογιστές, καλώδια υπερυψηλής τάσης και πυλώνες δίπλα και πάνω από τις κατοικίες, οικιακές συσκευές: η έκθεση του ανθρώπου στα ηλεκτρομαγνητικά κύματα ημέρα με την ημέρα αυξάνει.

Για του λόγου το αληθές μπορεί να δει κανείς τα αποτελέσματα σε μια τυπική μέτρηση της εκπεμπόμενης ακτινοβολίας συσκευών που χρησιμοποιούμε καθημερινά (Κινητό κι ασύρματο τηλέφωνο, Ασύρματο δίκτυο Ιντερνετ (router), φούρνο μικροκυμάτων κλπ).


ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ: Μετρήσαμε τις συσκευές που συνήθως χρησιμοποιούμε σε καθημερινή βάση



Το ερώτημα είναι ένα, οι απαντήσεις όμως που δίνονται είναι πολλές. Τα τελευταία χρόνια οι επιστήμονες έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου για την διεξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων.

Μέχρι τότε όμως; Μέχρι τότε οι μη ιον(τ)ίζουσες ακτινοβολίες (ΜΙΗΜΑ) θα προκαλούν βιολογικές βλάβες, καταστροφή του DNA, καρκινογενέσεις, σκλήρυνση κατά πλάκας, αλτσχάιμερ, αποδυνάμωση του ανοσοποιητικού κλπ. σε όλους όσους εκτίθενται στο περιβάλλον της ηλεκτρονικής ρύπανσης, δηλ. σε όλους μας χρήστες και μη. Και μάλιστα με αθόρυβο, ύπουλο τρόπο αλλά με διαρκώς αυξανόμενη σε συχνότητα και ένταση, όσο οι χρήστες του κυβερνοχώρου αυξάνουν.
[συνεχίζεται]

17.3.11

Στον συνάδελφο Ανδρέα Αθανασόπουλο!



E maremma maremma maremma
E scure ma scur ma scur ma
E mo' m' accido mo' m' accido mo' m' accido
Un gol altar.

Γιατί Θεέ μου;

15.3.11

Στην μνήμη των χιλιάδων θυμάτων σαν τον Σεργκέϊ...

Και τώρα (μετά την ιαπωνική πυρηνική πανωλεθρία) τί ;

Θα ξαναγράψουμε τη Sevezo II και θα την πούμε Sevezo III και θα πάψουμε να χρησιμοποιούμε το άλλοθι της (μέχρι προχθές) τεχνολογικά προηγμένης Ιαπωνίας όπου δηλ. παρά την έντονη σεισμικότητα κατάφερνε να διατηρεί αναίμακτα το πυρηνικό της οπλοστάσιο;

Οπως αναφέρει η Guardian παρόλο που η Ιαπωνία είχε προειδοποιηθεί πολλές φορές ότι οι ακτές της είναι ίσως το πιο επικίνδυνο σημείο στον κόσμο για την κατασκευή πυρηνικών εργοστασίων, κανείς δεν είχε λάβει υπόψη του την ταυτόχρονη σωρευτική επίπτωση ενός σεισμού και ενός τσουνάμι. Το ερώτημα είναι τώρα αν μπορεί να έχει πλέον κανείς εμπιστοσύνη στην πυρηνική βιομηχανία.

Οταν μέσα σε 25 χρόνια σημειώθηκαν τρία καταστροφικά ατυχήματα, τα οποία στοίχισαν τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων, κατέστρεψαν τη ζωή εκατομμυρίων άλλων και προκάλεσαν τεράστιες καταστροφές. Στο διάστημα αυτό, η πυρηνική βιομηχανία επιδοτήθηκε με πολλά τρισεκατομμύρια δολάρια, ενώ θα χρειαστούν τώρα εκατοντάδες δισεκατομμύρια για να αποκατασταθούν οι ζημιές που έχουν προκληθεί.

Το μέλλον μοιάζει ακόμη χειρότερο. Ο πλανήτης έχει τώρα μια γενιά αντιδραστήρων που φτάνουν στο τέλος της ζωής τους και οι πολιτικοί ασκούν τεράστιες πιέσεις για την παράταση της ζωής τους. Τα επόμενα 20 χρόνια σχεδιάζουμε  ώς πλανήτης να διπλασιάσουμε την παγκόσμια παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από την πυρηνική ενέργεια, χωρίς να διαθέτουμε εξειδικευμένους μηχανικούς για να διαχειριστούν τα εργοστάσια. Ιδιωτικές εταιρείες ισχυρίζονται χωρίς αποδείξεις ότι τα εργοστάσια είναι ασφαλή. Δέκα ακόμη χώρες, μεταξύ των οποίων και οι γείτονές μας Τούρκοι,  σκοπεύουν την επόμενη πενταετία να στραφούν στην πυρηνική ενέργεια.

Αλλά υπάρχουν κι άλλα κακά νέα. Πάνω από 100 αντιδραστήρες είναι ήδη εγκατεστημένοι σε ζώνες υψηλής σεισμικής δραστηριότητας, ενώ πολλοί από τους 350 νέους αντιδραστήρες που προβλέπεται να κατασκευαστούν προορίζονται για μια περιοχή του Ειρηνικού όπου υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για σεισμούς, τσουνάμι και άλλες φυσικές καταστροφές. Εξακολουθούμε να μην έχουμε βρει λύση για τα πυρηνικά απόβλητα και τώρα γνωρίζουμε ότι δεν μπορούμε να προστατεύσουμε τα εργοστάσια από όλους τους κινδύνους.

Αυτό που δεν μπορούν να δεχθούν οι κυβερνήσεις και η βιομηχανία είναι οι δύο αναλλοίωτοι νόμοι της ζωής: ο νόμος του Μέρφι και ο νόμος των ακούσιων συνεπειών. Αν μπορεί κάτι να πάει στραβά, θα πάει στραβά. Μπορείς να αποτρέψεις κάποιες τεχνολογικές αδυναμίες, αλλά δεν μπορείς να αποτρέψεις τις ακούσιες συνέπειες.


Προσθήκη λεζάντας
 Την επόμενη φορά, η καταστροφή δεν θα οφείλεται σε σεισμό ή σε τσουνάμι, αλλά σε τρομοκρατία, σε κλιματική αλλαγή, σε κατασκευαστικό λάθος, στη διάδοση του πλουτωνίου ή σε έναν τρελό μάνατζερ. Αν δεν υπήρχαν εναλλακτικές λύσεις, η βιομηχανία και οι κυβερνήσεις θα είχαν μια δικαιολογία. Αλλά όταν οι κίνδυνοι είναι τόσο μεγάλοι και υπάρχουν ασφαλέστεροι δρόμοι, είναι τρέλα να μην τους ακολουθήσουμε.

Η  Γαλλία, η άλλη μεγάλη πυρηνική υπερδύναμη, μαζεύει τους υπηκόους της απο την χώρα του ανατέλλοντος ήλιου, την ίδια ώρα που ο τουρκος πρωθυπουργός δηλώνει ευθαρσώς σχετικά με το Ακούγιου και την σχεδιαζόμενη εκεί πυρηνική εγκατάσταση: "δεν υπάρχει επένδυση χωρίς ρίσκο..". Ευχαριστούμε γείτονα για τα δωρεάν μαθήματα...

Σε ένα μήνα, κλείνουν 25 χρόνια από το ατύχημα του Τσερνόμπιλ!

Η Ιαπωνία, δεν έχω καμία αμφιβολία, θα καταφέρει να σταθεί και πάλι στα πόδια της.

Με τους χιλιάδες Σεργκέι , τα χιλιάδες θύματα του πυρηνικού ολέθρου, τι θα γίνει;

Διήγημα: ΣEPΓKΓEI MATBEΓEΦ

[To διήγημα αυτό στηρίζεται σε πραγματικό γεγονός και  γράφτηκε  ορισμένα χρόνια μετά το ατύχημα του Τσερνόμπιλ. Ο Πειραϊκός Σύνδεσμος το βράβευσε το 1995. Και ο Σεργκέϊ χάθηκε το 1996. Ηταν πάλι Απρίλης, 10 χρόνια μετά το ατύχημα]


«Πυρηνική ενέργεια; Οχι, ευχαριστώ»!



[του Πέτρου Τζεφέρη][by Tzeferis Peter]

Xίλιες φορές πάνω από το φυσιολογικό επίπεδο μετρήθηκε η ραδιενέργεια σε ηλεκτροπαραγωγικό πυρηνικό εργοστάσιο της Tokyo Electric Power, μετά το σεισμό των  8,9 βαθμών, εναν από τους μεγαλύτερους στην ιστορία της ανθρωπότητας.

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, επεξέτεινε τη ζώνη εκκένωσης στα 10 χιλιόμετρα γύρω το εργοστάσιο, εξαιτίας του φόβου διαφυγής μεγάλης ποσότητας ραδιενέργειας λόγω της υψηλής πίεσης σε 2 αντιδραστήρες, καθώς η σεισμική δόνηση προκάλεσε ζημιές στα συστήματα ηλεκτροδότησης και υδροδότησης των ίδιων των αντιδραστήρων προκαλώντας πολύ σοβαρά προβλήματα στα συστήματα ψύξης του.

Περίπου 45.000 κάτοικοι στις γύρω περιοχές αναγκάσθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους κοντά στο εργοστάσιο....


Παράλληλα, στη μία μετά τα μέσάνυχτα (ώρα ελλάδος) η ίδια εταιρία Tepco ανακοίνωσε ότι απώλεσε τη δυνατότητα να ελέγχει την πίεση σε 3 αντιδραστήρες και σε ένα δεύτερο ηλεκτροπαραγωγικό πυρηνικό εργοστάσιό της στη Φουκουσίμα, στη βορειοανατολική Ιαπωνία.

"Δεν είναι πιθανό να υπάρξει [μια καταστροφή τύπου] Τσέρνομπιλ σε έναν αντιδραστήρα ελαφρού ύδατος. Η απώλεια ψύξης σημαίνει αύξηση της θερμοκρασίας, αλλά ταυτόχρονα σταματά την αντίδραση", δήλωσε ο Ναότο Σεκιμούρα, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Τόκιο. "Ακόμα και εάν πραγματωθεί το χειρότερο δυνατό σενάριο, θα σημάνει ότι θα υπάρξει διαρροή ραδιενέργειας και ζημιά στον εξοπλισμό, αλλά όχι έκρηξη. Εάν η διαδικασία αποδέσμευσης ραδιενεργού ατμού γίνει με προσοχή θα υπάρξει διαρροή λίγης ραδιενέργειας. Ασφαλώς όχι πέραν μιας ακτίνας 3 χλμ.", πρόσθεσε.

Τον πιστεύει κανείς ομως; Kι αν είναι έτσι γιατί οι  εκκενώσεις από τα 3 έφθασαν άμεσα τα 10 χλμ; Και μετά τα 50 χλμ;

Στην άλλη πλευρά του Ειρηνικού , παρά το γεγονός ότι η ρυθμιστική αρχή πυρηνικής ενέργειας των ΗΠΑ διαβεβαιώνει ότι όλες οι εθνικές εγκαταστάσεις είναι χτισμένες με τέτοιο τρόπο ώστε να αντέξουν στους μεγαλύτερους σεισμούς που έχουν καταγραφεί στην ιστορία, οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι πρέπει να ληφθούν περισσότερα μέτρα ώστε να εξασφαλιστεί ότι οι μελλοντικοί σεισμοί δεν θα επηρεάσουν τη λειτουργία των πυρηνικών αντιδραστήρων όπως έγινε με το σεισμό στην Ιαπωνία.

«Θεωρούμε ότι σήμερα τα μέτρα ασφαλείας για τους πυρηνικούς αντιδραστήρες στις ΗΠΑ δεν είναι επαρκή ούτε ικανά να προστατέψουν τους πολίτες» δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ο Edwin Lyman, επικεφαλής ομάδας επιστημόνων που ασχολείται με παγκόσμια προγράμματα ασφάλειας. «Υποστηρίζουμε την πυρηνική ενέργεια ως μέσο για την καταπολέμηση του φαινομένου της υπερθέρμανσης του πλανήτη, αλλά επιβάλλεται να ληφθούν περισσότερα μέτρα ασφαλείας».

Υπερβολή να θυμίσουμε αυτό που υποστηρίζουμε τόσο ατομικά όσο και σε υπηρεσιακή βάση εδώ και πολλά χρόνια; Οτι δηλαδή, η Ελλάδα δεν πρέπει να εμπλακεί στο θέμα της πυρηνικής ενέργειας, έστω κι αν οι γύρω της, σεισμογενείς ή λιγότερο σεισμογενείς, "βυσσοδομούν" γύρω από την πυρηνική ενέργεια και τα ...κάλλη της, αναφορικά κυρίως με το φαινόμενο του θερμοκηπίου;

Η Ελλάδα, εκτός από άπλετο ήλιο, αέρα και γεωθερμικούς ταμιευτήρες υψηλής ενθαλπίας, διαθέτει πλέον κι ένα ευνοϊκό θεσμικό πλαίσιο για την εκμετάλλευσή τους προς παραγωγή ενέργειας. Επίσης, η Ελλάδα διαθέτει βεβαιωμένα γεωλογικά αποθέματα λιγνίτη για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, τα οποία επαρκούν με τους σημερινούς ρυθμούς για περίπου 40-50 ακόμη χρόνια. Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με μια συνειδητή μείωση της κατανάλωσης της ενέργειας που έχει επιβληθεί από το ενεργοβόρο μοντέλο ζωής, πιστεύω, πρέπει να αποτελέσουν τις προτεραιότητές μας, στο ενεργειακό θέμα.

Κι ακόμη, όπως έχει αποδείξει η ενασχόληση με νεόκοπες επιστήμες (πχ. κλωνοποίηση), η επιστήμη χωρίς ηθική είναι επικίνδυνη (πχ. βιοηθική). Ανάλογο, τηρουμένων των αναλογιών, είναι και το θέμα των πυρηνικών στον ενεργειακό τομέα, όπου όμως ο «σκοπός» της ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού, «αγιάζει τα μέσα».

Η Χώρα μας έχει μέχρι σήμερα ακολουθήσει καθαρή και σθεναρή στάση, όντας μάλιστα σε γεωγραφική θέση γειτνιάζουσα με Χώρες με διαφορετική πολιτική προσέγγιση κι επιπλέον με μια κοινή γνώμη η οποία έχει σφυρηλατηθεί επί δεκαετίες σε διαφορετικά ενεργειακά πρότυπα. Νομίζω ότι πρέπει να συνεχίσουμε έτσι δίνοντας το παράδειγμα και ασκώντας μια πολιτική ηθική, όπως κάναμε μέχρι τώρα (έστω κι ...άθελά μας!) προσφέροντας κι εμείς κάτι στην Ευρώπη αλλά και στην ανθρωπότητα!

Fred Boissonnas: όταν η ελλαδίτσα μας είχε τη δική της ταυτότητα...

12.3.11

Καληνύχτα φίλε Μανώλη!




κι ας μην τον άλλαξες τον κόσμο!
έβαλες πάντως το λιθάρι σου..
και ήταν καλό!

8.3.11

Καστελόριζο : so far away & yet so close..


[του Γιώργου Δαμιανού]

Το Καστελόριζο είναι μακριά, γιατί ποτέ δε μάθαμε που, ακριβώς, βρίσκεται (απέχει πέντε ώρες, ακτοπλοϊκώς, από τη Ρόδο).

Ήταν πάντα στο υποσυνείδητο του Έλληνα ως η δυσμενής μετάθεση, ή απειλή τιμωρίας για τον ατίθασο Δημόσιο Λειτουργό.

Και ξαφνικά... ξαφνικά μπήκε στη ζωή μας.

Αλλά όχι ως ευλογημένος ελληνικός τόπος που περιμένει τα παιδιά του για να τα ταΐσει και να τα ποτίσει από τη γη του.

Τώρα οι απανταχού ρήτορες και ρητορίσκοι μιλάνε για “λεκάνες Μεσογείου”, για “κοιτάσματα”, για “γεωπολιτική αξία”, για “πλούτο”, για “αρπαχτές” και για “κονόμα”

Τώρα κινδυνεύει, πραγματικά, το Καστελόριζο!!!

Αυτό φοβηθήκαμε και για αυτό στα http://www.24grammata.com/, αποφασίσαμε να παρουσιάσουμε, πριν από οποιαδήποτε ρητορεία, την ιστορία και τον πολιτισμό του πανέμορφου νησιού σε ένα μοναδικό αφιέρωμα 40 άρθρων σε 4 γλώσσες.

Συγκεντρώσαμε, για πρώτη φορά, τον πολιτισμό αυτού του νησιού στις 4 πρώτες σελίδες του http://www.24grammata.com/.


ΥΓ: παραλίγο θα ξέχναγα την εβδομαδιαία ετυμολογική αναφορά. Η λέξη Καστελόριζο, λοιπόν, παράγεται από την Ιταλική φράση Castello Rosso (: κόκκινο κάστρο) από τα κοκκινωπά βράχια που περιβάλλουν το περίφημο κάστρο του νησιού


Προτείνω κι εγώ ανεπιφύλακτα να δει κανείς τον Πολιτισμό του Καστελόριζου από το εξαιρετικό e magazine 24 γράμματα. Μήπως και γνωρίζοντάς τον ωριμάσουμε και σαν έτοιμοι απο ..καιρό ξέρουμε που να πετάξουμε τα μαθήματα ...γεωγραφίας του κου Αχμέτ Νταβούτογλου....  [Τζεφέρης Πέτρος]


Πέτρου Τζεφέρη: H Ελληνική ΑΟΖ και οι άλλες!

7.3.11

Ξύπνησε και πάλι το Kilauea, το βασίλειο της θεάς Pele..





Το ηφαίστειο Kilauea της Χαβάης, «ξύπνησε» πάλι και η καυτή του λάβα υποχρέωσε τις τοπικές Αρχές να κλείσουν για λόγους ασφαλείας το Εθνικό Ηφαιστειακό Πάρκο της Χαβάης, το οποίο βρίσκεται στην περιοχή.

Το Kilauea είναι το δεύτερο μεγάλο ηφαίστειο της Χαβάης, μετά το Μάουνα Λόα (“Μακρύ Βουνό”), που είναι το μεγαλύτερο ενεργό ηφαίστειο στον κόσμο (ύψος 4170 μέτρα επάνω από την επιφάνεια της θάλασσας).

Tο Kilauea είναι το ηφαίστειο της θεάς pele δηλ. της μυθικής θεάς της φωτιάς.  Η Pele, στη μυθολογία της Χαβάης, ήταν η θεά της φωτιάς, της αστραπής, του χορού, των ηφαιστείων και της βίας.. Οι ιθαγενείς πίστευαν ότι προκαλούσε σεισμούς χτυπώντας τα πόδια της στη γη και δημιουργούσε ηφαιστειακές εκρήξεις και βίαιους θανάτους στέλνοντας καυτά κύματα λάβας στους εχθρούς της.

Τυχαίο ότι η θεά Pele επέλεξε να ξυπνήσει σήμερα;