30.9.11

Νέο σύστημα προαγωγών στο δημόσιο...

Το νέο (ποιό απ΄όλα αλήθεια!) σύστημα για τις προαγωγές στο Δημόσιο, που θα αποτελεί κριτήριο και
για τη μισθολογική εξέλιξη παρουσίασε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής
Διακυβέρνησης , κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου.

Στο νομοσχέδιο προβλέπεται ότι τα πρόσωπα για τις θέσεις ευθύνης (γενικοί διευθυντές, διευθυντές, τμηματάρχες) σε όλο το δημόσιο τομέα και τα ΝΠΔΔ θα επιλέγονται με ανοιχτή προκήρυξη. Επίσης, οι υπάλληλοι, μόνιμοι και με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, που υπηρετούν σε υπηρεσίες της κεντρικής ή αποκεντρωμένης διοίκησης θα μετακινούνται στις υπηρεσίες των υπουργείων και των αποκεντρωμένων διοικήσεων, με κοινή απόφαση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και των οικείων κατά περίπτωση υπουργών των υπηρεσιών προέλευσης και υποδοχής των υπαλλήλων.

Τι αλλάζει για τις προαγωγές στο Δημόσιο

Είναι βέβαιο ότι θα δούμε και πολλά νέα συστήματα ακόμη!  Αλλά, εκείνο που δεν ξέερω ειναι πόσοι δημόσιοι υπάλληλοι από εκείνους που θα απομείνουν τελικά, θα έχουν το ψυχικό σθένος να υποβληθούν σε οποιαδήποτε διαδικασία που αφορά τυχόν προαγωγή τους. Αλήθεια, προαγωγή σε τί και για ποιό σκοπό;

28.9.11

Nαύτης ή καντηλανάφτης: ποιός θα μείνει τελικά στο δημόσιο;

Ο Υπουργός της Διοικητικής Μεταρρύθμισης απέστειλε στους υπουργούς επιστολή, με σκοπό την  καταγραφή, μέχρι τέλους Σεπτεμβρίου,  του πλεονάζοντος προσωπικού και το κλείσιμο ανενεργών τμημάτων υπουργείων, με στόχο τη σύμπτυξη των οργανικών μονάδων των υπουργείων και των εποπτευόμενων οργανισμών κατά 30%. Το σχέδιο προβλέπει τη συγχώνευση των τμημάτων και διευθύνσεων με την ανάλογη μείωση των θέσεων προϊσταμένων, ενώ η κυβέρνηση προσανατολίζεται και στην κατάργηση υπηρεσιών και οργανικών θέσεων!

Ηρθε λοιπόν η ώρα να γίνει κάτι που δεν έγινε ποτέ στον χώρο του δημοσίου. Να αναρωτηθεί ο καθείς, να κοιτάξει τον διπλανό  του, να ψάξει για κείνον που "έρχεται" μόνο κάθε πρώτη του μηνός που μπαίνει ο μισθός..και για τον οποίο ποτέ δεν αναρωτήθηκε κανείς.... Να γίνει δηλαδή αξιολόγηση. Να Βρούμε ποιός είναι ο ναύτης και ποιός ο καντηλανάφτες!  Και ποιός από τους δύο χρειάζεται και ποιός θα πρέπει να πάει σπίτι του, αφού μόνο ο ένας μπορεί να μισθοδοτηθεί!

Εντούτοις, δεν πρόκειται να γίνει καμία αξιολόγηση. Διότι η αξιολόγηση δεν γίνεται έτσι. Και δεν γίνεται με το "διαίρει και βασίλευε", ούτε με το ...μαρτύριο της σταγόνας, ούτε από εκείνον που κάνει αέρα στην διπλανή πόρτα, ούτε από το πόσα έγγραφα πρωτοκολλείς αφού τα εξετάσεις από την ...όψη και την κόψη, ούτε από το πόσες φορές θα χτυπήσει το τηλέφωνό μας!  Οταν για πάρα πολλά χρόνια άνθρωποι με τελείως διαφορετική δουλειά πληρώνονται ακριβώς το ίδιο, ή άνθρωποι με τελείως ίδια και απαράλλαχτη δουλειά, πληρώνονται τελείως διαφορετικά, τί περιμένεις τώρα;

Το μόνο που θα γίνει είναι μια γκρίνια και μια διχόνοια σε κάθε υπηρεσία, σε κάθε χώρο δουλειάς, όπου ο κάθε καθήμενος επί δεκαετίες θα προσπαθεί να αποδείξει ότι ήταν επί χρόνια εργαζόμενος ταχυδακτυλουργός! Και να είστε σίγουροι ότι θα το καταφέρει, όπως κατάφερε τόσα χρόνια να μην εργάζεται,  διότι αυτός θα είναι και ο μόνος που θα το κάνει. Ο εργαζόμενος απλά θα συνεχίσει να εργάζεται με το κεφάλι κάτω,  όπως έκανε πάντα! 

Και μετά, όταν δεν θα βγεί καμία εκ των έσω άκρη, θα έρθει ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης (τι ειρωνεία αλήθεια!) και θα κάνει μια οριζόντια "μεταρρύθμιση". Απλά, θα περικόψει τα κεφάλαια που ..ξεβγαίνουν.

Κατάλαβες φίλε Λευτεράκη;  Εσύ που μας έμαθες για Job discription, Μanagement by objectives (MBO) και balanced scorecard! Αφού επέλεξες το δημόσιο, αυτόν τον υπέροχο εργοδότη που δεν σου άξιζε δυστυχώς,  αφού το υπηρέτησες και σου άλλαξε τα φώτα, ήρθε η ώρα να σε κουρέψει κιόλας. Οριζοντίως και καθέτως!

[του Τζεφέρη Πέτρου] [by tzeferis peter]

27.9.11

Ραντεβού στην πλατεία Κλαυθμώνος: 100 χρόνια μετά..

Μέχρι την εποχή του Συντάγματος το 1911 (που καθιερώθηκε ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι που κατέχουν οργανικές θέσεις είναι μόνιμοι εφόσον αυτές οι θέσεις υπάρχουν) οι δημόσιοι υπάλληλοι εκδιώκονταν μαζικά έπειτα από κάθε αλλαγή στην κυβέρνηση. Φύγε εσύ, έλα εσύ.

Οι απολυμένοι του Δημοσίου, μάλιστα, συγκεντρώνονταν μπροστά από το υπουργείο Εσωτερικών και με «κλαυθμούς» και οδυρμούς εκλιπαρούσαν να τους επαναπροσλάβουν. Ηταν τότε που ο Δ.Καμπούρογλου σε ένα χρονογράφημά του στην «Εστία» την είπε πλατεία Κλαυθμώνος....

Από τότε κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι.. Διαπλοκή, δημοσιο-εκλογοπελατεία, φτηνή πολιτική συναλλαγή, λάδωμα, συντεχνία, μονιμότητα. Και στο βάθος, κάποιοι ...λευτεράκηδες...

Και τώρα, εργασιακή ανασφάλεια, εργασιακή εφεδρεία, ανεργία.

Δεν ξέρω αλήθεια αν θα ξαναδούμε να αναβιώνουν κλαυθμοί και οδυρμοί στην "πλατεία" Κλαυθμώνος..

Το σίγουρο είναι ότι το τέλος εποχής για το όνειρο δημόσιο ..forever είναι εδώ. Και είναι ...forever!

26.9.11

Η ..alfa romeo του Οδυσσέα Ελύτη

Εντύπωση μου έκανε να δω το ποιηματάκι του του Ο. Ελύτη (από "τα ρω του έρωτα"), όπου εξυμνείται το κάλλος της Alfa Romeo (ναι, αυτό το ποίημα διάλεξαν !), στο βιβλίο Νεοελληνικής Γλώσσας της Γ' Γυμνασίου!

Θαύμασα τον Παρθενώνα
και στην κάθε του κολόνα
βρήκα τον χρυσό κανόνα

Όμως σήμερα το λέω
βρίσκω το καλό κι ωραίο
σε μια σπορ Alfa Romeo 



Πρόκειται για μια από τις εξαιρετικές περιπτώσεις που ο ποιητής εκφράζει την αδυναμία του σε καταναλωτικά αγαθά!

Ενδεχομένως δικαιολογείται μέσα στο γενικότερο παιχνιδιάρικο και ρυμαρόρικο ύφος που έχουν όλα τα ποιήματα στη συγκεκριμένη συλλογή.

Δεν ξέρω όμως κατά πόσο δικαιολογούνται οι επιλογές των υπευθύνων που επέλεξαν το συγκεκριμένο κομμάτι από το σύνολο του έργου του μεγάλου ποιητή, για το αναγνωστικό των μαθητών.

Πάντως είτε ο ποιητής εκφράζει το θαυμασμό του ή ενδεχομένως το σαρκασμό του για τον Παρθενώνα ο οποίος στη σημερινή εποχή μετεξελίσσεται σε ανάλογο συναίσθημα για ένα γρήγορο και φινετσάτο αυτοκίνητο, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο: η ιδέα είναι οτι οι οι Παρθενώνες πέρασαν, σήμερα είμαστε με τους Αlfisti μια γενιά.. Ο tempora, o mores.

Την επόμενη φορά κύριοι, να επιλέξετε (πάντα από την ιδια ποιητική συλλογή): το ΕΧΕΙ ΚΙ Ο ΦΤΩΧΟΣ ΠΟΥΛΙ. Θα έχει μεγαλύτερη πέραση..

Μάθετέ το είναι καιρός
ίδια τα 'δωκε ο Θεός

Τι λιγάκι τι πολύ
έχει κι ο φτωχός πουλί.



[Πέτρος Τζεφέρης]

23.9.11

Κατάληψη στο ΥΠΕΚΑ και ΥΠΑΝ από τους υπαλλήλους Ενέργειας και Βιομηχανίας

Δημοσίευση ανάρτησης
Σε κατάληψη προχώρησαν την Παρασκευή 23.09.2011 οι  υπάλληλοι της Γ. Γραμματείας Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής ΥΠΕΚΑ μαζί με τους υπαλλήλους της Γ. Γραμματείας Βιομηχανίας του Υπ. Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας  που συστεγάζονται και έχουν διατηρήσει την ίδια ομοσπονδία εργαζομένων.

Τόσο οι σύλλογοι εργαζομένων όσο και η ομοσπονδία βλέποντας να ισοπεδώνονται τόσο οι μισθοί όσο και κάθε εργασιακό τους δικαίωμα,  κατέληξαν σε κινητοποιήσεις τέτοιες που δεν έχουν ιστορικό προηγούμενο. Οπως προηγούμενο δεν έχει πλέον η ύφεση, η μιζέρια, η διγλωσία και η αναλγησία των κυβερνώντων!

Ολοι οι παριστάμενοι  ξέχασαν για πρώτη φορά την ..κομματική τους προέλευση και βροντοφώναξαν ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ στους  κυρίους  του "Λεφτά υπάρχουν", του "Μαζί τα φάγαμε" και του "όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι άχρηστοι, αντιπαραγωγικοί και διεφθαρμένοι", ότι δεν θα ανεχθούν  ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΣΗ, σε έναν τομέα (Ενέργεια και Βιομηχανία) που είναι ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ, ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΣ  και διαχρονικά προσφέρει στη Χώρα.

Φτάνει πια. Αφού δεν φροντίσατε για την αξιοκρατία και τη διαφάνεια στις επιλογές, αφήστε μας τουλάχιστον να δουλέψουμε και να ζήσουμε με αξιοπρέπεια.

22.9.11

Αχ ρε Λευτεράκη....

  • Μηνιαίος μισθός 6.100 ευρώ! 
  •  Σύνταξη μετά από 4 χρόνια βουλευτικής θητείας. Ποσό σύνταξης μηνιαίως 4.880 ευρώ. 
  •  Για συμμετοχή σε επιτροπές, 250 ευρώ την ώρα. 
  •  Οι βουλευτές της επαρχίας παίρνουν το μήνα 1.000 ευρώ για ενοίκιο. 
  •  Όλοι οι βουλευτές παίρνουν άπαξ 1.500 ευρώ για οργάνωση γραφείου και 1.000 ευρώ τις γιορτές λόγω αυξημένης επικοινωνίας με τους ψηφοφόρους τους. Το Δώρο Χριστουγέννων, Πάσχα και επίδομα αδείας είναι ξεχωριστά...!!! 
  • Δικαιούνται 104 αεροπορικά εισιτήρια ετησίως δωρεάν και απεριόριστες μετακινήσεις με ΟΣΕ και ΚΤΕΛ. 
  •  Πολυτελές αυτοκίνητο, δωρεάν καύσιμα με επίδομα 600 ευρώ το μήνα, ένα χωροφύλακα για φρουρό, 4 κινητά τηλέφωνα τελευταίας τεχνολογίας και ένα στο σπίτι, σταθερό, όλα δωρεάν.
  • Απολαμβάνουν πλήρους ασυλίας για όποιο αδίκημα διαπράξουν κατά τη διάρκεια της θητείας τους ως βουλευτές.
  • Δεν πληρώνουν φόρο για ένα μέρος του μισθού ή της συντάξεως. 
  • Δικαιούνται γραμματειακή υποστήριξη για 4 υπαλλήλους και 1 επιστημονικό συνεργάτη. (Όλους αυτούς τους πληρώνει το Δημόσιο). 
  • Δικαιούνται άτοκα δάνεια ως βουλευτές και ως επαγγελματίες.
  • Δωρεάν γυμναστήριο, σάουνα, νηπιαγωγείο για τα παιδιά τους.
  • Τηλεφωνική ατέλεια. 
  • Δωρεάν επισκέψεις σε αρχαιολογικούς και καλλιτεχνικούς χώρους. 
  • Δωρεάν διόδια. 
  •  Δωρεάν εισιτήρια, ξενοδοχεία, γεύματα όταν ταξιδεύουν στο εξωτερικό ως μέλη επιτροπών κλπ....
Κουραστήκαμε να διαβάζουμε... "Γομάρια" ή "κουτσαβάκια".. it makes no difference. Η συντεχνία καλά κραττεί. 
Αχ φτωχέ πλην τίμιε Λευτεράκη, υπάλληλε των 1000 ευρώ και των δύο μεταπτυχιακών, του καθημερινού μόχθου και  της σφραγίδας στο κούτελο που λέει "δεν λαδώνομαι"... Αχ Λευτεράκη, υπάρχεις ακόμη, ζεις;

Αν υπάρχεις ακόμη, κατάλαβέ το επιτέλους. Χωρίς θράσος και ευτέλεια δεν κερδίζεται η ζωή. Χωρίς υποκρισία και ψέμματα δεν προχωράς  μπροστά.  Η μήπως έτσι κερδίζεται; H άλλη ζωή όμως. Η άλλη ελλάδα ομως... Αυτή που δεν θα προλάβουμε ποτέ... Ούτε εμείς, ούτε τα παιδιά μας...

Ινστιτούτο Εργασίας ΓΣΕΕ - AΔΕΔΥ: Η ελληνική οικονομία και η απασχόληση, Ετήσια Έκθεση 2011


ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΣΕΕ - AΔΕΔΥ Η ελληνική οικονομία και η απασχόληση Ετήσια Έκθεση 2011

Η μείωση των μισθών και των εισοδημάτων με την υπέρμετρη φορολογική επιβάρυνση (άμεση και έμμεση φορολογία) των μισθωτών και συνταξιούχων στην Ελλάδα και στις άλλες χώρες κρίσης χρέους, επιφέρει μείωση της ζήτησης, με αποτέλεσμα, να δημιουργούνται συνθήκες περαιτέρω επιδείνωσης και ύφεσης της ελληνικής οικονομίας με την αναπαραγωγή του φαύλου κύκλου λιτότητας, ανεργίας, ύφεσης.

Η παρατήρηση αυτή σημαίνει ότι η προσδοκία της τρόϊκα και των φορέων άσκησης της οικονομικής πολιτικής στην Ελλάδα για επιστροφή της ελληνικής οικονομίας στις αγορές το 2012 δεν επιβεβαιώθηκε. Όμως, παρά την αποτυχία του Μνημονίου για την επιστροφή της ελληνικής οικονομίας στις αγορές το 2012, εκτιμούν ότι με το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πλαίσιο στρατηγικής 2012-2015, η ελληνική οικονομία θα επιστρέψει στις αγορές το 2014.

Πως όμως θα επιτευχθεί αυτός ο στόχος με την παράταση της ύφεσης, την αύξηση της ανεργίας, την μείωση της κατανάλωσης και την αβεβαιότητα μείωσης του δημόσιου ελλείμματος (17 δις. ευρώ το 2011, 15 δις. ευρώ το 2012, 11,5 δις. ευρώ το 2013) και το δημόσιο χρέος να μην υποχωρεί κάτω από το 150% του ΑΕΠ το 2012 και να διαμορφώνεται το 2020 στο επίπεδο των 409 δις. ευρώ (200% του ΑΕΠ), (ΟΟΣΑ 2011, ΙΝΕ 2011).

Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και να συμπεριληφθούν στα έσοδα του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού πλαισίου λιτότητας 2012 – 2015 οι εισπράξεις από τις προβλεπόμενες ιδιωτικοποιήσεις, το δημόσιο χρέος της χώρας μας αντί να μειωθεί θα αυξάνεται μέχρι το τέλος της δεκαετίας του 2020.

Όμως, μέχρι τότε ο συνεχής δανεισμός της χώρας συνοδευόμενος από την εφαρμογή αυστηρών μέτρων λιτότητας θα μετατρέψει την ελληνική οικονομία από πραγματική σε εικονική.


21.9.11

Oι ανεμογεννήτριες ξανάρχονται... στην Μάνη!

[by Tzeferis Peter]

Στις 26 Ιουλίου, στο Περιφερεικό  Συμβούλιο Πελοποννήσου,  ετέθη το θέμα των ανεμογεννητριών στα βουνά της Μάνης. Οπως είναι γνωστό η Ενωσις Απανταχού Μανιατων  Η ΜΑΝΗ, με άλλους 55 αδελφούς συλλόγους, τον Αυγουστο του 2008 αποκλείσαμε την μέσα Μάνη έξω από την Αρεόπολη κάνονται το πρώτο προσκλητήριο με απαίτηση να μην βεβηλωθούν τα βουνά της Μάνης με τις ανεμογεννήτριες. Για  4 περίπου χρόνια το θέμα ειχε παγώνει. Και να! Τώρα οι εταιρείες ξαναζεσταίνουν τις μηχανές τους να υλοποιήσουν το πρόγραμμά τους.

Ακούστηκαν πολλά με κύρια θέση, εκείνη της Ενωσης και του προέδρου της Π. Χονδροκούκη, ο οποίος μεταξύ άλλων είπε:

 "Εαν υλοποιηθεί το πρόγραμμα δηλαδή η τοποθέτηση των ανεμογεννητρών, θα ξεκοιλιαστούν τα βουνά της Μάνης από τον Προφήτη Ηλία πάνω απο την Αρεόπολη, μέχρι την καινούργια Χώρα πλησίον του Ταινάρου. Θα ειναι άλλη μία καταστρατήγηση στους νόμους της πατρίδας μας καθότι όλη η Μάνη με τους 98 παραδοσιακούς οικισμούς της είναι οριοθετημένη και χαρακτηρισμένη ως περιοχή Νatura, δηλαδή αποτελεί "αβατο" σε ότι αφορά τον χαρακτηρισμό βιομηχανιών. Εδώ η αρχαιολογία απαγορεύει να μπουν στα πέτρινα σπίτια αλουμίνια στο χρώμα του ξύλου και επιτρέπει να μπουν τα μεγαθήρια πουθα φθάνουν το ύφος απο 60-120 μέτα στα βουνά τηςΜάνης. Οπου σε αντιστοιχία θα λέγαμε να μπουν στο βράχο της Μονεμβασιάς, στον Μυστρά , στο Παλαμίδι, στην Ακρόπολη!! Καθότι η Μάνη ειναι ενα απέραντο μουσείο"

Ο κ. Τατούλης αφού ακουσε προσεκτικά όλους του ομιλητές δεν πήρε καμία απόφαση το Συμβούλιό του, αλλά υποσχέθηκε ότι στο άμεσο μέλλον -πιθανόν τον Σεμπτέμβριο- θα καλέσει όλους εμάς κάτω στην Αρεόπολη να δούμε και να εκτιμήσουμε ενα υπάρχη αθέατη πλευτρά στις θέσεις που προτείνουνε οι εταιρίεες για την τποοπθέτησή τους!!

[από την εφημερίδα ΛΑΚΩΝΙΑ SOS, φύλλο 158, αύγουστος 2011]

19.9.11

Should I Stay or Should I Go ?

Μετανάστευση των νέων μας και μάλιστα του νέου επιστημονικού προσωπικού που υπάρχει στη χώρα απειλεί να δημιουργήσει η παρατεταμένη ύφεση στην αγορά και οι ολοένα και λιγότερες ευκαιρίες για μόνιμη και ασφαλή εργασία που προσφέρεται στον τόπο μας.

Το συμπέρασμα-σοκ που προκύπτει από τη μεγάλη έρευνα της Κάπα Research, είναι ότι επτά στους δέκα Έλληνες οι οποίοι είτε έχουν ολοκληρώσει είτε ολοκληρώνουν τις σπουδές τους θα εγκατέλειπαν ευχαρίστως την Ελλάδα για μια δουλειά στο εξωτερικό, ενώ οι μισοί από αυτούς έχουν ήδη προβεί και στις σχετικές ενέργειες.

Ο,τι κι αν σας πάρουν, μένουν τα όνειρα. Τί γίνεται όμως όταν τα όνειρα των νέων μας δεν συνδέονται με την ελλάδα;

Περισσότερα για την έρευνα της Κάπα Research

17.9.11

Δεν βρέθηκε ακόμη γονίδιο για την ανθρώπινη ψυχή..


15.9.11

«Ισως» μαζί τα φάγατε....

Ανήκει στη γενιά του Πολυτεχνείου. Μέχρι πριν από δύο χρόνια το έλεγε αυτάρεσκα και όλο καμάρι. Οταν μιλούσε στα παιδιά του, τη γενιά των σημερινών τριαντάρηδων, για εκείνες τις μέρες πάντα βούρκωνε. Και ποτέ δεν απέφευγε μια ελαφρώς υποτιμητική ατάκα σύγκρισης, τύπου: «Εμείς αγωνιστήκαμε για να τα βρείτε έτοιμα».

Τώρα όμως, μια οικονομική κρίση και ένα ενδεχόμενο χρεοκοπίας μετά, έχει αλλάξει γνώμη. Τα ζιβάγκο του 1981 τον πνίγουν και με παραπονεμένη φωνή αναγνωρίζει πως αυτός και οι συνομήλικοί του έβαλαν το λιθαράκι τους στα χάλια μας. Τον εξοργίζει που πενηντάρηδες και εξηντάρηδες παλεύουν για τη σύνταξή τους εις βάρος του μισθού των παιδιών τους. Θεωρεί πως το λιγότερο που μπορεί να προσφέρει είναι ο οβολός του στις κατά συρροήν έκτακτες εισφορές και οι οικονομίες του στο χρηματοκιβώτιο ελληνικής τράπεζας. 

Ακόμη κι ένα μέλος της ελληνικής γενιάς-ταμπού κάνει αυτοκριτική και παραδέχεται ως νέο «πατριωτικό» καθήκον την ειλικρίνεια στις φορολογικές συναλλαγές. Ο σχεδόν συνομήλικός του Πρωθυπουργός, όμως, λέει στη ΔΕΘ: «Ισως εμείς αναθρέψαμε έτσι ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού λαού» (σ.σ.: να φοροδιαφεύγει). 

Προς τι αυτό το «ίσως»; Αμφιβάλλει ότι το πολιτικό σύστημα της μεταπολίτευσης κανάκεψε τους εφοριακούς που τα τσεπώνουν; Ή μήπως δεν πιστεύει ότι, παρά τη δαμόκλειο σπάθη των τροϊκανών, τα ντιλ στις ΔΟΥ καλά κρατούν;

[Της Καρολίνας Παπακώστα, ΤΑ ΝΕΑ]

12.9.11

Πρώτο κύμα εφεδρείας με 20.000 υπαλλήλους: καλώς τους εφέδρους....




Εγκύκλιο με την οποία ενεργοποιείται το καθεστώς της εργασιακής εφεδρείας, απέστειλε σήμερα ο ειδικός γραμματέας ΔΕΚΟ, σε 151 επιχειρήσεις και οργανισμούς του Δημοσίου.

Οι επικεφαλής των ΔΕΚΟ καλούνται να αποστείλουν έως τις 26 Σεπτεμβρίου στην ειδική γραμματεία, καταλόγους με το πλεονάζον προσωπικό, που πρέπει να είναι τουλάχιστον το 10% του συνόλου των εργαζομένων ανά ΔΕΚΟ.

Eάν η ΔΕΚΟ απασχολεί περισσότερους από 100 εργαζομένους, το σύνολο των υπολοίπων υπαλλήλων θα τεθεί σε διαδικασία αξιολόγησης, με την υποστήριξη εξωτερικών συμβούλων, οι οποίοι θα προσληφθούν με ευθύνη του φορέα και θα τελούν υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ: Πλεονάζον προσωπικό και εργασιακή εφεδρεία 

Συρρίκνωση κατά 30% στο στενό δημόσιο τομέα ετοιμάζει η κυβέρνηση

10.9.11

koritsara bravo.... Τα έχεις πλάϊ σου, τα έχεις και μέσα στο πετσί σου!!



Ναι ο λόγος για τις διαφημίσεις των jumbo...

Δεν μπορώ να πω αν είναι σαν τις τις κατσαρίδες της χρεοκοπίας ή αν αποτελούν  το σάουντρακ της πόλης που δεν πεθαίνει ποτέ.  Κοριτσάρα Μπράβο

Ομως ξέρω με σιγουριά ότι η ...κορούλα  λέει στον πατέρα που να σε πάρει, το πέρασες κι αυτό το τεστ..αφού ξέρεις ότι υπάρχουν τα jumbo.. Κι εκείνος απαντά με καμάρι, δεν μασάμε,  τι είναι αυτά που τσαμπουνάς, και ...λουλάς, το παραμύθι το έχεις μέσα στο πετσί,  θα τα πας καλά και στην πολιτική, κοριτσάρα μπράβο....

Και φυσικά υπάρχει και παρελθόν στις διαφημίσεις αυτές...

Λένε πως καλή είναι μια διαφήμιση που πετυχαίνει το σκοπό της. Φτάνει όμως μόνο αυτό;  Ο σκοπός αγιάζει πάντα τα μέσα;  Και η αισθητική; Και τα μηνύματα που στέλνουμε στα παιδιά;

Και μην μου πείτε ότι αρέσουν στα παιδιά και αυτό φτάνει, διότι και η ...ζάχαρη τους αρέσει αλλά μετά αποκτούν χαλασμένα δόντια...
Δηλαδή αν οι διαφημίσεις των Jumbo είναι εξαιρετικές, τότε τι είναι τα παρακάτω ενδεικτικά  βίντεο;
[του Τζεφέρη Πέτρου]

9.9.11

Αυξάνεται η ανεργία, βαθαίνει η ύφεση...

7.9.11

Σχολεία χωρίς βιβλία, κοινωνία χωρίς σχολεία;

Όταν στο τέλος της δεκαετίας του ’60 ο καθολικός κληρικός Ιβάν Ίλιτς έγραφε το βιβλίο «μια κοινωνία χωρίς σχολεία» διατυπώνοντας ένα αμείλικτο «κατηγορώ» κατά του σχολείου του δογματισμού και του βερμπαλισμού κάποιοι μίλησαν για «εξορκισμούς από τον άμβωνα».

Λίγα όμως χρόνια αργότερα, αναδημοσιεύτηκε στο ελληνικό «Βήμα» της 4ης Ιουλίου του 1972 το περίφημο άρθρο του Γάλλου καθηγητή Grossin με τον απίστευτο τίτλο: «το σχολείο διαστρέφει την παιδεία».

Aπό τότε μπήκε πολύ νερό στο αυλάκι. Το μέλλον ήρθε γρηγορότερα απ’ όσο το περίμεναν και οι πιο απαισιόδοξοι προάγγελοί του και τα τεχνολογικά επιτεύγματα κυρίως στον χώρο της πληροφορικής
ανάγκασαν το σχολείο των ταριχευμένων ιδεών και γνώσεων να αλλάξει ...

Το σύγχρονο ελληνικό σχολείο ανεξάρτητα από τις αιώνιες στερεότυπες αιτιάσεις και παρά την απουσία αξιολόγησης, κατά μαγικό εν πολλοίς τρόπο, στηριζόμενο κυρίως στην πρωτοβουλία και την δράση των μαχόμενων εκπαιδευτικών έχει συγκλίνει σε σημαντικό βαθμό με την κοινωνία.

Η ισχυροποίηση όμως του σχολικού παιδαγωγικού περιβάλλοντος απαιτεί εκτός των άλλων ζητημάτων της διδακτικής προσέγγισης της γνώσης, μια συνολική αναθεώρηση των θεσμών της σχολικής ζωής οι οποίοι έχουν απονεκρωθεί και διαστρέφουν την έννοια της συμμετοχικής και συλλογικής προσπάθειας.

Για παράδειγμα: Ο θεσμός της σχολικής «εκπαιδευτικής» εκδρομής ιδίως στην δευτεροβάθμια
βαθμίδα έχει απολέσει κάθε συλλογικό και μορφωτικό στόχο.

Ένας άλλος θεσμός, η σχολική γιορτή, έχει τυποποιηθεί σε τέτοιο βαθμό, με αποτέλεσμα να εκφυλισθεί σε μια πληκτική επανάληψητων ίδιων πανηγυρικών, των ίδιων απαγγελιών και των ίδιων σημαιοστολισμών. 
 
Ο σχολικός αθλητισμός, ένας άλλος αναγκαίος θεσμός της σχολικής ζωής καρνικοβατεί ανάμεσα στον πρωταθλητισμό των υψηλών στόχων με όλα τα μέσα και τις αντιπαροχές και στην γυμναστική δραστηριότητα στις ακατάλληλες σχολικές αυλές.

Τα μαθητικά συμβούλια, τέλος, από αναγκαίο πρότυπο δημοκρατικής λειτουργίας
στην μικρή πολιτεία του σχολείου έχει γίνει μια διαδικασία χωρίς περιεχόμενο και όραμα.

Και η παρακμή συνεχίζεται... Σήμερα έχουμε τα σχολεία χωρίς βιβλία, έστω και προσωρινά. Kαλό ..Νοέμβριο προβλέπουν οι εργαζόμενο στον ΟΕΔΒ!.

  «Η χειρότερη σχολική χρονιά από το 1946»

Δεν μπορώ πραγματικά να εικάσω αν   τελικά αν η «κοινωνία δίχως σχολεία» του Ίλιτς είναι ίσως προτιμότερη από τα «σχολεία που διαστρέφουν την παιδεία» και εμπεδώνουν στους μαθητές μας την
έλλειψη της συλλογικότητας, της κοινωνικότητας, της αξιοκρατίας και εν τέλει της ίδιας της δημοκρατίας.

[στοιχεία από άρθρο του Γ. Χατζητέγα, hagitegas@pedio.gr]

4.9.11

Kάτι τελειώνει, είναι φανερό...

[Tου Χρηστου Γιανναρα, Πυρήνες αντίστασης στον αφανισμό]

Eνας ιδιωτικός οίκος αξιολόγησης κρατικών οικονομιών υποβαθμίζει στις εκτιμήσεις του την οικονομία των HΠA, της υπερδύναμης. Kαι πανικοβάλλεται ο ολόκληρος ο πλανήτης, με τον πανικό να μετριέται στους δείχτες των χρηματιστηρίων, στην κατακόρυφη πτώση τους. O οίκος είναι ιδιωτικός, δηλαδή κοινωνικά ανεξέλεγκτος: Iσως να υπηρετεί συμφέροντα μαφίας, ίσως να εκφράζει την αμερόληπτη κρίση επιστημονικής και επαγγελματικής εντιμότητας, κρίση ανυπότακτη στη μεθοδική ψευδολογία των κυβερνητικών σκοπιμοτήτων. 

Oι κυβερνήσεις είναι κοινωνικά ανεξέλεγκτες τόσο όσο και ο οίκος Standard and Poor’ s. Aυτό που έχει από καιρό τελειώσει είναι ο κοινωνικός έλεγχος και της οικονομίας και της πολιτικής – έχει τελειώσει η κοινωνία ως κάτι περισσότερο (σημαντικότερο ή και «ιερότερο») από το άθροισμα των ατόμων που την αποτελούν. H πολιτική και η οικονομία έχουν αυτονομηθεί από τις σχέσεις κοινωνίας αναγκών και στόχων, λειτουργούν με τους όρους του ιδιωτικού συμφέροντος. Για την ικανοποίηση ακόρεστων ατομοκεντρικών ορέξεων. Mε υποχείριο το άλλοτε κράτος!

Kαι η ρηχόμυαλη μάζα, αποχαυνωμένη μεθοδικά, δεκαετίες τώρα, με τον κομματισμό (τάχα πολιτικοποίηση), τον κρετινισμό του ποδοσφαίρου, τον αφιονισμό του κρατικού τζόγου, τη «διασκέδαση» της επιθεωρησιακής σαχλαμάρας, εκτονώνει τον δικό της πανικό με τη γλώσσα της αλογίας: την τυφλή βία. 

Kαταλαβαίνει ενστικτωδώς η μάζα ότι οι θεσμοί έκφρασης της λαϊκής ανάγκης και απαίτησης (καθολική ψήφος, κομματικό σύστημα, εκλογικές διαδικασίες) είναι πια μόνο απάτη, προσχηματικά τεχνάσματα, ψευτιά. Kαι εκτονώνει τον φιμωμένο πανικό της στην κτηνώδη βία...

Kάτι τελειώνει, είναι φανερό.Kαι στο αβέβαιο μεσοδιάστημα ως τη γένεση καινούργιου «παραδείγματος» (με τις ωδίνες τοκετού ίσως φριχτές, απροσδιόριστης διάρκειας), είναι παράλογο να επιδιώκουμε νεκρανάσταση ή «βελτίωση» θεσμών και λειτουργιών οριστικά εξαχρειωμένων.

Δεν τιθασεύεται η αλογία των αφηνιασμένων συμφερόντων ή της βίας ούτε με καινούργια κόμματα και «αγανακτισμένα» κινήματα ούτε με ευφυέστερους αρχηγούς. Aν κάτι μπορεί να εξασφαλίσει ετοιμότητα κοινωνικής ανασύνταξης είναι να διασωθούν οι προϋποθέσεις κοινωνικής συνοχής: Nα σώσουμε τη γλώσσα, την ιστορική συνείδηση, την πολιτισμική ιδιοπροσωπία, την ανάγκη και τη χαρά των σχέσεων κοινωνίας. Mιλώ για όσους απομείναμε ελληνόφωνοι.

1.9.11

H BP το κάνει πρώτη, αλλά η Exxon το κάνει καλύτερα....

Ισως και να έχετε ακούσει την παραπάνω παροιμιώδη φράση απο ανθρώπους  της πετρελαϊκής βιομηχανίας. Η παροιμία όμως αυτή  πήρε σάρκα και οστά στην χτεσινή αμερικανορωσική  συμφωνία μεταξύ της ρωσικής Rosneft και της Exxon, που εξασφαλίζει στην αμερικανική εταιρία πρόσβαση στα υπεράκτια πετρελαϊκά κοιτάσματα στη ρωσική υφαλοκρηπίδα στην Αρκτική. 

Από την άλλη,  η Rosneft συμμαχεί με έναν από τους λίγους ομίλους παγκοσμίως που έχουν τα εφόδια αλλά και την τεχνογνωσία να πραγματοποιήσουν γεώτρηση σε μια τόσο δύσκολη περιοχή.

Το συνολικό ύψος των επενδύσεων θα ξεπεράσει τα 500 δισ. δολ. και οι δύο εταιρείες σε πρώτη φάση θα διαθέσουν 3,2 δισ. δολ. για τις αρχικές γεωτρήσεις σε τρία σημεία της θάλασσας Κλάρα, βόρεια της Σιβηρίας.

Το μεγαλύτερο μέρος της χρηματοδότησης θα προέλθει από την Exxon Mobil, καθώς η ρωσική εταιρεία Rosneft δεν έχει την τεχνογνωσία για υπεράκτιες γεωτρήσεις, γεγονός που την οδήγησε στην αναζήτηση διεθνών εταίρων.

Μεγάλη χαμένη από τη συμφωνία Roxneft-Exxon είναι η ΒΡ. Μέτοχοι της βρετανικής εταιρίας κατέθεσαν αγωγή για την κατάρρευση των επαφών με τη ρωσική πλευρά, ζητώντας αποζημιώσεις.Η ΒΡ μάλιστα έκανε λόγο για προσπάθεια να ασκηθούν πιέσεις στην επιχειρηματική δραστηριότητά της στη Ρωσία.

Στην Αρκτική εκτιμάται ότι κρύβεται το ένα τέταρτο των ανεκμετάλλευτων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, στα οποία τώρα γίνεται εύκολη η πρόσβαση λόγω της τήξης των πάγων.