31.10.11

Οι εφαρμοστικές εγκύκλιοι για μισθολόγιο και εφεδρεία


Εγκύκλοι-Νέο Βαθμολόγιο - Μισθολόγιο

27.10.11

Δεν ξεχνώ...δεν θα ξεχάσω...

22.10.11

Τελικά ποιός θα κουρέψει τον κουρέα;



Θυμόσαστε ίσως ορισμένοι το παράδοξο του κουρέως (γνωστό και ως παράδοξο του Russel);

Σε ένα χωριό ζει κι εργάζεται ένας κουρέας.Ο κουρέας κουρεύει τα μαλλιά όλων των κατοίκων του χωριού οι οποίοι δεν κόβουν μόνοι τους τα μαλλιά τους.Δηλαδή αν κάποιος κόβει ο ίδιος τα μαλλιά του δεν του τα κουρεύει ο κουρέας.Αν πάλι του τα κουρεύει ο κουρέας,δεν τα κόβει ο ίδιος.Ποιος όμως κόβει τα μαλλιά του ίδιου του κουρέα; Αν τα κόβει ο ίδιος ο κουρέας,τότε δεν τα κουρεύει ο κουρέας.Αν όμως δεν τα κουρεύει ο κουρέας,τότε τα κόβει ο ίδιος ο κουρέας!


Διαβάζοντας τώρα τελευταία τα ...μελιστάλαχτα άρθρα της γερμανικής εφημερίδας bild που ούτε λίγο ούτε πολύ θέλουν το κούρεμα να φτάσει μέχρι το 80% (μέχρι και γδάρσιμο της κεφαλής αναφέρουν ορισμένοι δημοσιογράφοι) κι επιπλέον προβλέπουν ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να χρηματοδοτηθεί εκ νέου από τις χρηματαγορές πριν από το 2021, όλα και περισσότερο μούρχεται στο νου το παραπάνω παράδοξο που είναι και το πλέον διάσημο της Θεωρίας Συνόλων.

Mόνο που δεν επιθυμώ να το λύσω με τα μαθηματικά. Οι συνειρμοί που μούρχονται είναι τελείως παρορμητικοί. Νομίζω λοιπόν ότι ήρθε η ώρα να λυθεί το παράδοξο και να το λύσουν με μιας οι έλληνες κουρεύοντας τους κουρείς τους!  

21.10.11

O άνθρωπος του μέλλοντος έχει πλέον όνομα: le grec...



Σε αμερικανικό εργαστήριο, λοιπόν, αφού ξεπερνούν γενετική, ρομποτική και νανοεμφυτεύματα, καταλήγουν στον Κώστα τον Τσολιά που συνεχίζει να σπάει βράχους ασταμάτητα παρ' ότι του μείωσαν το μισθό 50% και του στέρησαν τη σύνταξη. Αυτός ακόμη δουλεύει... «Απίστευτο. Και δεν λέει τίποτα;» αναφωνεί ένας εκ των επιστημόνων, για να λάβει την απάντηση από έτερο συνάδελφό του: «Οχι βέβαια. Αφού υπάρχει κρίση». Καταλήγουν λοιπόν στο συμπέρασμα ότι το πείραμα ολοκληρώθηκε και είναι πλέον έτοιμοι να περάσουν σε εφαρμογή του σε διεθνές επίπεδο. Ο «άνθρωπος του μέλλοντος» έχει πλέον όνομα: «Ελληνας. Τώρα και στη Γαλλία...».

Η φτωχοποίηση ενός λαού μέσα μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, αλλά πιθανότατα και όσα επιδιώκονται για την Ευρώπη και τον κόσμο. Κάπως έτσι δοκιμάζονται οι αντοχές σε μια, ευρωπαϊκή κατά τα λοιπά, χώρα η οποία βέβαια βρέθηκε σε αυτή τη φάση εξαιτίας της... αφασίας των πολιτικών της και μιας σειράς συμφερόντων που εξυπηρέτησαν τις τελευταίες τρεις δεκαετίες. Δοκιμάζεται η διάλυση εργασιακών σχέσεων, η εφαρμογή νέων συστημάτων που εξυπηρετούν και πάλι τους ισχυρούς, η συμπίεση μισθών και συντάξεων σε επίπεδα πείνας. Και όλα αυτά με το πρόσχημα ότι έτσι θα σωθεί η οικονομία της χώρας και με το πέρασμα 10, 15 ετών θα επανέλθει σε βιώσιμα επίπεδα.

Μπορεί λοιπόν στο σατιρικό γαλλικό βιντεάκι το πείραμα με τον τσολιά μας να ήταν πετυχημένο και να ετοιμάζονται να το εφαρμόσουν διεθνώς. Και εκτός από επιτυχημένη σάτιρα μπορεί να είναι και ένας από τους επιδιωκόμενους στόχους. Τα πειράματα της τρόικας όμως μόνο επιτυχημένα δεν μπορούν να θεωρηθούν και τα παιχνίδια οικονομικής επιβολής του γαλλογερμανικού άξονα δεν είναι απλώς επικίνδυνα για τη χώρα μας, αλλά για ολόκληρη την Ευρώπη. Κι αυτό πρέπει επειγόντως να το συνειδητοποιήσουν οι πολίτες όχι μόνο των χωρών του Νότου αλλά ολόκληρης της Ευρώπης. Γιατί όταν ξεκινήσει το ντόμινο δεν ξεχωρίζει σύνορα και τότε θα είναι αδύνατον να αναζητήσουν αλληλεγγύη και χείρα βοηθείας

[Σ. Μανιάτης, http://www.enet.gr/?i=arthra-sthles.el.home&id=319672]

19.10.11

Το "πολυνομοσχέδιο" με όλες τις τροποποιήσεις για το νέο μισθολόγιο/βαθμολόγιο, την εφεδρεία κλπ. όπως διαμορφώθηκε σήμερα


s-efedreia-prak

17.10.11

Με διαλυμένη δημόσια διοίκηση δεν γίνεται ανάπτυξη!


Newsletter 20111017

16.10.11

Η βιοποικιλότητα και η αειφορική της εξέλιξη δεν εμποδίζουν την ανάπτυξη. Και αντιστρόφως!!

14.10.11

Αεί ανήλικοι...

[του Ανδρέα Πετρουλάκη, http://www.protagon.gr]


Οι ψυχίατροι λένε ότι τα παιδιά που τα μεγαλώνουν ανώριμες, υπερπροστατευτικές μαμάδες είναι οι αυριανοί ανώριμοι, χωρίς μηχανισμούς αυτοπροστασίας ενήλικοι. Οι μαμάδες τούς έχουν απαλλάξει από κάθε ευθύνη. Εκείνοι γίνονται άβουλοι. Οι μαμάδες σπεύδουν πάντα να τους αθωώσουν και να ρίξουν σε τρίτους το φταίξιμο των πράξεών τους- πάντα φταίει ο δάσκαλος και το κωλόπαιδο του γείτονα. Εκείνοι δεν αναπτύσσουν μηχανισμούς ενοχής, τύψεων και αυτοκριτικής. Οι μαμάδες τούς τα προσφέρουν όλα έτοιμα. Εκείνοι δεν αντιλαμβάνονται την αναλογία κόπου-απολαβών. Όταν σφίγγουν τα γάλατα και η πραγματικότητα της ζωής ανατρέπει το προστατευμένο σύστημα, μάνα και παιδί, απροετοίμαστοι και εκπαιδευμένοι στην αναποτελεσματικότητα, κάθονται και κλαίνε τη μοίρα τους.

Το μεταπολιτευτικό κράτος ήταν μια νεόπλουτη, ανώριμη μαμά που μεγάλωνε κακομαθημένα παιδιά. Είχε και άλλα παιδιά, αλλά οι μαμάδες ξεχωρίζουν αυτό που δεν τους δημιουργεί προβλήματα, αυτό δηλαδή που τους μοιάζει, που θα τις δικαιώσει και θα τις αναπαραγάγει. Η μαμά πλούτιζε με δάνεια και κομπίνες και δίδασκε στον κανακάρη της να κάνει το ίδιο. Του εξασφάλιζε καλοπληρωμένη δουλειά ανώτερη των προσόντων του, με πολλά προνόμια και λίγες υποχρεώσεις, την οποία ίσως στερούσε από άλλον ικανότερο. Παράλληλα του δίδασκε την αντίληψη «ό,τι μας αρνούνται μας το κλέβουν, ό,τι μας προσφέρουν μας το χρωστούσαν».΄Ετσι το παιδί απαιτούσε όλο και περισσότερα. Και η ίδια έτσι είχε μεγαλώσει. ΄Ηταν ένα σύστημα στο οποίο δεν κατέβαλλε κανείς το κόστος. ΄Ένα σύστημα που δεν επέτρεπε να αναπτυχθεί ο μηχανισμός των ενοχών.

Όταν ο κανακάρης της πάρκαρε παράνομα του έσβηνε την κλήση. ΄Οταν έχτιζε αυθαίρετο τού το νομιμοποιούσε. Όταν έκλεβε την εφορία τον καλούσε για συμβιβασμό και περαίωση. ΄Οταν έχτιζε και κατανάλωνε πάνω από τις δυνάμεις του τού έδινε διακοποδάνεια. Διότι και η ίδια ήταν ανειλικρινής, αμελής, αμετροεπής και διεφθαρμένη. Η αρμονία πράξεων-συνεπειών, έργου-αποτελέσματος, προσπάθειας-ανταμοιβής, παρανομίας-κολασμού ήσαν ουσιώδη εν ανεπαρκεία.

Πλήρες άρθρο

Σκέψεις για την άρση της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων

Αρκετή συζήτηση γίνεται για τη μονιμότητα των Δημοσίων υπαλλήλων και θεωρείται από πολλούς σίγουρη ή άρση της με τη νέα αναθεώρηση του Συντάγματος.

Όμως έχουν εκλείψει οι λόγοι για τους οποίους αυτή έγινε; Είναι σήμερα όλα ρόδινα στη Δημόσια διοίκηση;

Δυστυχώς υπάρχουν πολιτικοί προϊστάμενοι (υπουργοί, υφυπουργοί ή Γραμματείς) οι οποίοι δίνουν εντολές στους υφισταμένους υπαλλήλους τους να υπογράψουν και να προωθήσουν αποφάσεις που δεν πρέπει. Είναι πολύ λογικό να υπάρχει άγνοια του πολιτικού προϊστάμενου για κάποια θέματα. Όμως δεν αναφερόμαστε σε αυτές τις περιπτώσεις. Υπάρχουν δυστυχώς περιπτώσεις στις οποίες ο πολιτικός θέλει να εξυπηρετήσει- για παράδειγμα- αιτήματα ομάδας πολιτών αλλά δεν έχει νομικά αυτό το δικαίωμα. Ο ρόλος των υπαλλήλων είναι να ενημερώνουν τους πολιτικούς προϊσταμένους τους και να τους προστατεύουν από παρόμοιες καταστάσεις, εφαρμόζοντας τους νόμους του κράτους. Εντούτοις, αν συμβεί κάτι "κακό", ο πολιτικός προϊστάμενος έχει τη δυνατότητα να δηλώσει εκ των υστέρων,  ότι «οι υπηρεσιακοί μου το εισηγήθηκαν».

Το θέμα γίνεται ακόμα πιο περίπλοκο όταν εμπλέκονται σύμβουλοι των πολιτικών προϊσταμένων οι οποίοι συνήθως έχουν εισηγηθεί λανθασμένες λύσεις και προτιμούν να ρίξουν λάσπη στους υπαλλήλους από το να εκτεθούν οι ίδιοι. Η άρνηση του υπαλλήλου να υπογράψει χωρίς καμία επιφύλαξη μία παρόμοια πράξη επόμενο είναι να επιφέρει δυσαρέσκεια. Ποιος μας διαβεβαιώνει ότι η δυσαρέσκεια αυτή δεν θα μεταβάλλεται, σε περίπτωση άρσης της μονιμότητας, με κάποια δικαιολογία που εύκολα βρίσκεται, σε απόφαση για αποχώρηση του «άτακτου» υπαλλήλου;

Ακόμα και η προώθηση των διατάξεων περί κρατικού υπαλλήλου μήπως έχει σκοπό την παρουσία στις υπηρεσίες άσχετων με το αντικείμενο υπαλλήλων, λόγω των μετακινήσεων που υφίσταται, ώστε να προωθούνται πιο εύκολα αυτά που κάποιοι θα ήθελαν; Η ανυπαρξία κανόνων επιτρέπει στον καθένα να υποψιάζεται.

Κανείς δεν υποστηρίζει ότι όλα στο δημόσιο είναι ρόδινα. Όμως νόμοι υπάρχουν και θα πρέπει απλά να εφαρμόζονται στις περιπτώσεις των επίορκων και παντελώς αδιάφορων δημοσίων υπαλλήλων. Να συνέρχονται γρήγορα και με ευελιξία τα υπηρεσιακά συμβούλια για την απόλυση αυτών που πρέπει να απολυθούν, όπως και σε πολλές περιπτώσεις γίνεται.

Το Δημόσιο δεν πρέπει να είναι καταφύγιο απατεώνων, αλλά ούτε και ανικάνων. Θα πρέπει όμως ο δημόσιος υπάλληλος να καλύπτεται από το νόμο ώστε να ασκεί απρόσκοπτα το έργο του πέρα από τις οποίες πιέσεις. Σε ένα ευνοούμενο κράτος δεν έχει δικαίωμα μόνον ο βουλευτής να προστατεύεται από άδικες κατηγορίες αλλά και ο κρατικός λειτουργός από επίορκους πολιτικούς!

 [Λουκάς Γεωργαλάς]

12.10.11

Το αίσχος του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων (ΙΙ)


Πριν λίγο καιρό είχαμε μιλήσει για τα πρωινά μαγικά χαρτάκια του ΤΠΔ, αυτά δηλαδή που σας δίνουν προτεραιότητα  στη ουρά που στήνεται πρωί πρωί έξω από το κατάστημα,  από το αξημέρωτο, πριν ανοίξει το ταμείο...

Το αίσχος του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων

Εννοείται πως δεν άλλαξε τίποτε. Ομως δεν ειναι μόνο αυτά που σας υποτιμούν και σας υποβαθμίζουν και σας κάνουν για μια ακόμη φορά να αισθανθείτε "υπάνθρωπος". Είναι και τα δεύτερα χαρτάκια, τα κανονικά, αυτά που παίρνετε για να εξυπηρετηθείτε, να μπείτε στη σειρά.. Και που απαιτείται πάνω από 1-1.5 ώρα για να χτυπήσει το μαγικό καμπανάκι της σειράς σας.. Νεώτερος ή γεροντότερος, με λιγότερες ή περισσότερες οικονομίες στο τσαντάκι σου, θα περιμένεις στον ουρά..

Και σαν να μην έφτανε αυτό για να σε κάνει να ..κλάψεις από την υποτίμησή σου, την ορθοστασία και τον ακατάσχετο θόρυβο που πρέπει να υποστείς.. ήρθε η ώρα και για την τρίτη ουρά, την τρίτη υπέρβαση που πρέπει να κάνεις..μέχρι να τελειώσει ο εξευτελισμός σου..

Είναι η ουρά στο ταμείο, η τρίτη ουρά, μια ουρά που δεν την γλυτώνεις με τίποτε κι αυτή και που τώρα τελευταία, όπως δείχνουν και οι φωτογραφίες, ξεπέρασε κάθε προηγούμενο. Εκανε ...βερίνες και κόγχες και σχεδόν βγήκε έξω από το κατάστημα...

Το αποτέλεσμα είναι για μια απλή, απλούστατη και συνήθη συναλλαγή στο ΤΠΔ να χρειάζεσαι, εν έτει 2011, χρόνο κατά μέσο όρο μεγαλύτερο από 2 ώρες. Μπορεί το προσωπικό να είναι λίγο για τον όγκο δουλειάς που απαιτείται. Μπορεί να υπάρχουν κι άλλες δικαιολογίες που αφορούν το μοναδικό υποκατάστημα του ΤΠΔ στην Αθήνα, όμως αυτή δεν ειναι συμπεριφορά απέναντι στους συμπολίτες μας που μας εμπιστεύονται τις οικονομίες τους. Και μάλιστα ειναι κατά κανόνα τρίτης ηλικίας..

Ντροπή και Κρίμα. Κρίμα που η ανθρώπινη αξιοπρέπεια λογαριάζεται με τον τρόπο αυτό. Και το αίσχος στον τόπο μας ζει και βασιλεύει...

11.10.11

Η αποδόμηση της τρίτεκνης οικογένειας


Η Τρίτεκνη οικογένεια βρίσκεται πάλι στο «μάτι του κυκλώνα » με το «κούρεμα» των φοροαπαλλαγών σε συνδυασμό με την μείωση του αφορολόγητου ορίου στις 12.000 ευρώ

Επίσης, στο πολυνομοσχέδιο το οποίο κατέθεσε στην Βουλή το υπουργείο Οικονομικών περιορίζεται στο μισό η έκπτωση φόρου για μια σειρά από αναγκαστικές για τους τρίτεκνους δαπάνες (ασφάλιστρα, νοσήλια, δίδακτρα φροντιστηρίων, τόκοι δανείων κ.α) περιορίζεται στο μισό, δηλαδή από το 20% πέφτει στο 10%.

Κι ακόμη το ψαλίδισμα των φοροαπαλλαγών έχει αναδρομική ισχύ από 1ης Ιανουαρίου 2011 και έτσι οι φορολογούμενοι θα δοκιμάσουν δυσάρεστη έκπληξη με την εκκαθάριση των δηλώσεων που θα υποβάλλουν την άνοιξη του 2012.

  • Το κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ ...αφήστε το είναι μια κοροιδία, πρέπει να εξαθλιωθείς για να ενταχθείς, οπότε δεν θα έχεις ανάγκη από κοινωνικό τιμολόγιο, ούτε κάν από ρεύμα..
  • Σχετικά με το  τέλος στα ακίνητα, αυτό το περιβόητο μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, δεν συμπερίληφθησαν οι τρίτεκνοι στις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, διότι είναι μάλλον πλούσιες αν όχι ανάλγητες κοινωνικές ομάδες...
  • Το ΙΧ των 2000 αφορολόγητων κυβικών κι αυτό ξεχάστε το, έκριναν ότι μάλλον δεν το χρειάζεστε, μια και το ενέταξαν σε εκτακτη εισφορά... Η μάλλον όσοι το πήρατε, και να θέλετε, δεν μπορείτε πλέον να το ξεχάσετε, υπάρχει η εισφορά να σας θυμίζει τι πάθατε με την ευπιστία σας....
  • Το επίδομα τριτέκνων, ψάξε-ψάξε δεν θα το βρεις..,  αν δεν έρθει η έκτη δόση... ή αν με τα νέα μέτρα δεν κοπεί κι αυτό οσονούπω..
  • Για τις μετεγγραφές των φοιτητών, κόπηκε κι αυτό το ομολογουμένως  ηλιθίως εφαρμοζόμενο μέτρο, με αποτέλεσμα να πρέπει να διατηρούν ορισμένοι δύο και τρία σπίτια...λες και μπορούν να διατηρήσουν το ένα...

Εισαι τρίτεκνος; Εσφαλες και πρέπει να Πληρώσεις.. Αυτή είναι η λογιστική αποτίμηση της προσφοράς σου στο τόπο... Αυτή ειναι η αποτίμηση της προσφοράς στη Μάνα που «επιδοτεί» την Ελλάδα στη μάχη του δημογραφικού, στην «αιμοδότηση» με νέους πολίτες, στη στήριξη του θεσμού της οικογένειας. Ομως, όπως και νάχει, τα παιδιά δεν φταίνε σε τίποτε.  Δεν τα φάγανε μαζί.. Είπατε τίποτε;


Για όσους διατηρούν ακόμη την ψυχραιμία τους,  παρακάτω δίνεται  ένα φύλο εργασίας σε ΕΧCEL οπου μπορείτε να υπολογίσετε τον μισθό σας, οι δημόσιοι υπάλληλοι,  με βάση τις παραμέτρους του νέου μισθολογίου. Παρακαλώ να το ανοίξετε με προσοχή, διότι καραδοκούν και τα ισχαιμικά επεισόδια!

Υπολογισμός του μισθού με το Νέο Μισθολόγιο


[Τζεφέρης Πέτρος]

10.10.11

Η Σπουδαιότερη Ομιλία που έγινε ποτέ!

Οι «πύλες της Κόλασης» άνοιξαν....

Οι «πύλες της Κόλασης» άνοιξαν για εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους του Δημοσίου, οι οποίοι αφού κατασυκοφαντήθηκαν και στοχοποιήθηκαν ως οι κύριοι υπεύθυνοι για όλα τα δεινά αυτού του τόπου, οδηγούνται σήμερα στη λαιμητόμο.

Το πολυνομοσχέδιο-τερατούργημα που κατέθεσε η Κυβέρνηση, χθες αργά το απόγευμα στη Βουλή, «χτυπά» για ακόμα μία φορά το σύνολο της μισθωτής εργασίας σε Δημόσιο και Ιδιωτικό Τομέα, αλλά και ολόκληρη την Κοινωνία.

Οδηγεί το σύνολο των εργαζομένων στο Δημόσιο σε οικονομικό αφανισμό μέσω του Μισθολογίου-Βαθμολογίου, δεκάδες χιλιάδες Δημοσίων Υπαλλήλων στην ανεργία και τη φτώχεια μέσω της εφεδρείας και της προσυνταξιοδοτικής διαθεσιμότητας, ενώ παράλληλα διαλύει το σύστημα Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, προετοιμάζοντας το έδαφος για κατάργηση ακόμα και του κατώτατου μισθού.

Τα εργασιακά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα των εργαζομένων καρατομούνται, οι Δημόσιες Υπηρεσίες διαλύονται, το Κοινωνικό Κράτος απειλείται με δραματική συρρίκνωση και η χώρα μετατρέπεται σε τριτοκοσμική.

Η ασκούμενη κυβερνητική πολιτική γίνεται κάθε μέρα πιο βάρβαρη για τους εργαζόμενους και την Κοινωνία.

Η ανατροπή αυτής της μνημονιακής κυβερνητικής πολιτικής, αλλά και όλων όσων την στηρίζουν, αποτελεί πλέον μονόδρομο.

Η Ε.Ε. της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. καλεί τους εργαζόμενους στο Δημόσιο, σε αγώνα διαρκείας, με απεργιακές κινητοποιήσεις, συγκεντρώσεις, διαδηλώσεις, συλλαλητήρια, καταλήψεις. Η Τρίτη 11/10/2011 και η Πέμπτη 13/10/2011, ημέρες κινητοποιήσεων της ΠΟΕ-ΟΤΑ και της ΠΟΕΔΗΝ, θα αποτελέσουν ξεχωριστούς σταθμούς για τη δράση των εργαζομένων στο Δημόσιο, στη διαδρομή για τη Γενική Απεργία της 19ης Οκτωβρίου και στόχο την ανατροπή αυτής της πολιτικής.

                                                                                     Από την Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.




9.10.11

Είσαι Ελληνας; Aς πρόσεχες...

Ειδικά αν είσαι υπάλληλος του "κράτους" και ακόμη τρίτεκνος ή πολύτεκνος.. σου φεξε με το πολυνομοσχέδιο για το νέο μισθολόγιο και την εργασιακή εφεδρεία

Ενδιαφέρον έχει να δουν ορισμένοι ποιοί δημόσιοι "λειτουργοί" δεν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του "πολυνομοσχεδίου" (άρθρο 3) και εξαιρούνται τόσο από το μισθολογικό κούρεμα όσο και από τις μειώσεις που θα προκύψουν από το βαθμολόγιο. 

Ολα αυτά τα ειδικά μισθολόγια που διατηρούνται βρίσκονται στο ΜΕΡΟΣ Β (ΛΟΙΠΑ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΑ) του Ν. 3205/2003 (Α΄ 297) δηλ. μετά το άρθρο 29 του νόμου. Βέβαια κι αυτούς τους πιάνει το ..μακρύ χέρι της εφορίας..



8.10.11

Δεν σταματώ να τραγουδώ ποτέ..

Κι ας μη μου ΄χεις χαρίσει ποτέ
ένα χάδι ως τώρα
πάντα εδώ θα γυρνώ.

Από πείσμα και τρέλα θα ζω
σε τούτη τη χώρα
ώσπου να ΄βρω νερό
γιατί ανήκω εδώ.

Τα παιδιά στην κερκίδα
είναι η μόνη σου ελπίδα - ελπίδα
πρωινός ουρανός

Σταυρωμένη πατρίδα
μες στα μάτια σου είδα
της ανάστασης φως.

Όποιος σε δει
για μια στιγμή
δίχως του πένθους
το μαύρο μανδύα.

Θα ΄σαι εσύ
θεά γυμνή
η αμαρτία του
κι η τιμωρία.

Σαν οπτασία
για μια ζωή.

Η ελπίδα δεν κουράζεται ποτέ, υπάρχει εκεί, στην κερκίδα...ΕΛΛΑΣ ΟΛΕ!

7.10.11


Newsletter 20111007

6.10.11

Στίβ Τζομπς: ζήσε κάθε μέρα ωσάν να ήταν η τελευταία σου...



Πάει κι αυτός... Η σελίδα της apple σήμερα είναι συγκλονιστική http://www.apple.com/

Ο άνθρωπος που κατάφερε να στήσει και να ...ξαναστήσει την Apple, ο εμπνευστής των iMac, iPod, iPhone, iPad και iTunes, του Toy Story, της Pixar και τόσων αλλων δεν ήταν στην προχθεσινή παρουσίαση του νέου δημιουργήματος της Apple. Και κάποιοι αναρωτιόνταν γιατί πέφτει η μετοχή της apple την ίδια ώρα που γινόταν η παρουσίαση.. Ισως τωρα να πάψουν να αναρωτιώνται..

Καλιφορνέζικο όνειρο ή όχι,

εμεις πάντως, Στιβ,  σε ευχαριστούμε που προσπάθησες να αλλάξεις τον κόσμο...,

που μας έδειξες τον δρόμο να ζούμε τη δική μας ζωή

και όχι τη ζωή των άλλων...

«Μείνε πεινασμένος. Κάνε την τρέλα σου» 

5.10.11

Η αλήθεια για τον Ελληνικό Ορυκτό Πλούτο

Τα έχουμε ακούσει και διαβάσει πολλές φορές, τόσο από σχετικούς με το αντικείμενο όσο και από ασχέτους που απλώς γοητεύονται από τα χρυσοφόρα ταξίδια στα ..έγκατα της γης.

 Η Ελλαδίτσα μας διαθέτει Ορυκτό Πλούτο. Με βάση τα αποθέματα και το μεταλλικό περιεχόμενο σε βασικά και πολύτιμα μέταλλα (χρυσό, άργυρο, χαλκό, μόλυβδο και ψευδάργυρο, νικέλιο κλπ.) η Χώρα μας είναι από τις πλουσιότερες κοιτασματολογικές περιφέρειες της Ευρώπης και μπορεί με την αξιοποίηση των κοιτασμάτων αυτών να δημιουργήσει θέσεις εργασίας άμεσης απασχόλησης για την ανάπτυξη της χώρας.

Κι ακόμη στην Ελλάδα απαντώνται και ορυκτά από εκείνα (14 τον αριθμό) που θεωρούνται κρίσιμα και στρατηγικής σημασίας για την ευρωπαϊκή βιομηχανία: είναι το Αντιμόνιο (Sb), τα Πλατινοειδή μέταλλα (PGE), οι Σπάνιες γαίες (REE), τα Ga (Γάλλιο) - Ge (Γερμάνιο) - In (Ίνδιο) αλλά και ο Γραφίτης.

Θα μπορούσαμε να γράψουμε και πολλά ακόμη για το σημαντικό και πολυποίκιλο αποθεματικό δυναμικό που παραδοσιακά διαθέτει η Ελλάδα. Σε μεταλλικά ορυκτά με ειδικό στρατηγικό ενδιαφέρον για τον τόπο μας (πχ. βωξίτης-αλουμίνιο, λατερίτης-νικέλιο κλπ), βιομηχανικά ορυκτά και μάρμαρα με παγκόσμιες περγαμηνές (πχ. περλίτης, χουντίτης, ατταπουλγίτης, λευκόλιθος-μαγνησία, άστριος, κλπ) και σημαντικές περιβαλλοντικές χρήσεις (διατομίτης, ζεόλιθος, μπεντονίτης, αμφιβολίτης, ελαφρόπετρα κλπ), αδρανή δομικά, πολλά υποσχόμενο γεωθερμικό δυναμικό, πετρέλαιο και φυσικό αέριο σε χερσαίους ή και υποθαλάσσιους ορίζοντες κλπ.

Τα δισεκατομμύρια πλέον σφυρίζουν «επικίνδυνα» γύρω μας σχετικά με την ορυκτή μας παρακαταθήκη! Στα 28 δισ. ευρώ αποτιμάται από το ΙΓΜΕ το μεταλλευτικό απόθεμα σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους στο υπέδαφος της Ελλάδας. Στα 30 δις. εκτιμήθηκε η ίδια αξία σε πρόσφατο άρθρο του προέδρου του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων (ΣΜΕ) ενώ η εκτίμηση αυτή «ξεπέρασε» τα 40 δισ. ευρώ σε επίσης πρόσφατες δηλώσεις εκπροσώπων του ΥΠΕΚΑ στον τύπο αλλά και σε ημερίδα στο τμήμα Μηχ. ΟΠ της Κρήτης. Από αυτά τα 27,6 δισ. ευρω είναι εκείνα των μεταλλικών ορυκτών που προαναφέρθηκαν (εκ των οποίων τα 18 δισ. πιστώνονται στα χρυσοφόρα κοιτάσματα) και που εκτείνονται κυρίως σε διάφορες περιοχές της Κεντρικής-Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Σε 10 δισ. ευρώ υπολογίζεται η αξία των ορυκτών που αξιολογήθηκαν μέχρι τώρα από το ΥΠΕΚΑ, σε μια πραγματικά αξιόλογη προσπάθεια καταγραφής και αξιολόγησης του συνόλου των 100 δημόσιων μεταλλευτικών χώρων για τους οποίους υπάρχουν κοιτασματολογικά δεδομένα, μια προσπάθεια όμως που έπρεπε να είχε γίνει εδώ και δεκαετίες. Επτά (7) από τους χώρους αυτούς, ανακοίνωσε, ότι επιδιώκει να εκμισθώσει το ΥΠΕΚΑ με άμεσους διεθνείς διαγωνισμούς.

Αν συμπεριληφθούν και τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων και πετρελαίων τα παραπάνω νούμερα ωχριούν. Ξεκινούν από 1,5 τρις ευρω ποσό στο οποίο εκτιμώνται τα ορυκτά μας αποθέματα από ομάδα γεωλόγων καθηγητών για να φτάσουν πάνω από 200 ή και 300 τρις, όπως ισχυρίστηκε μετά βεβαιότητας (!!) έλληνας δημοσιογράφος (από το Σύδνεϋ) απαντώντας μάλιστα σε δημόσια διαβούλευση για την εθνική μεταλλευτική πολιτική, χωρίς φυσικά (!) να αποκαλύπτει τις πηγές του!

Δεν φτάνουν όμως μόνο τα κοιτάσματα και τα δις/τρις εκατομμύρια κάτω από τη γη μας ή τη θάλασσά μας, αγαπητοί φίλοι.


Πλήρες Αρθρο

3.10.11


Newsletter 20111003