27.12.11

To Ξυπόλητο Κολέγιο...


Στο Ρατζαστάν της Ινδίας, ένα πρωτότυπο σχολείο μαθαίνει σε αγρότισσες και αγρότες --συχνά αγράμματους-- πώς να γίνουν μηχανικοί ηλιακής ενέργειας, τεχνίτες, οδοντίατροι και γιατροί, στα χωριά τους. Ονομάζεται Ξυπόλητο Κολέγιο κι ο ιδρυτής του, ο Μπάνκερ Ρόι, μας εξηγεί πώς λειτουργεί. Τελικά ο δρόμος για τη γνώση είναι πάντοτε εφικτός, ακόμη και για κείνους που ζουν με λιγότερα από ένα δολάριο την ημέρα!

25.12.11

Χρόνια Πολλά. Aς γιορτάσουμε με αυτά που έχουμε, όχι αυτά που θα θέλαμε να έχουμε!

Εὐγένιος Τριβιζᾶς - Ἕνα δέντρο, μιὰ φορά

Διαβάστε αν θέλετε και το πρωτότυπο διήγημα, κάπου μέσα μιλάει και για την ...τρόικα και τα κουδουνάκια της, εννοώντας προφανώς μια άλλη τρόικα, πιο ευχάριστη και γιορτινή : τη μεγάλη άμαξα που τη σέρνουν τρία άλογα!

Χρόνια Πολλά. Μακάρι φέτος, να μηδενίσουμε το κοντέρ και να σκεφτούμε πως ήταν τα Χριστούγεννα  χωρίς τα περισσά στολίδια και τα πανάκριβα δώρα. Τότε που η παιδική κάμαρα είχε κυρίως αγάπη. Κι εμείς ζούσαμε με αυτά που είχαμε, όχι αυτά που θέλαμε..

[Πέτρος Τζεφέρης]

21.12.11

Να πως χτίζονται οι υπερδυνάμεις!

Να πως γίνονται οι υπερδυνάμεις!

18.12.11

Ζητείται μηχανο-οργάνωση!

Ο ένας εισπράττει σύνταξη στο όνομα της πεθαμένης μητέρας του επί χρόνια. Ο δεύτερος δηλώνει ότι έχει 19 παιδιά τα οποία όμως υπάρχουν μόνο στη φωτογραφία. Ο τρίτος πλαστογραφεί πιστοποιητικά γέννησης για να εισπράξει... 28 φορές το επίδομα τοκετού. Ο τέταρτος είναι πάμπλουτος και εισπράττει ΕΚΑΣ. Φαίνεται πως ο έλληνας, κάθε πρωί που ξυπνάει, αντί να πηγαίνει στην εργασία του, απλά σκέφεται τί θα κάνει για να μην πάει...

Μας λείπει η παιδεία θα πουν κάποιοι... Σίγουρα, αλλά μας λείπει και η οργάνωση που απαιτείται πριν, πολύ πριν η παιδεία περιορίσει τέτοια φαινόμενα.. Αν τα περιορίσει...

Μήπως λοιπόν, αντί να πανηγυρίζουμε που συλλάβαμε δύο-τρεις παραβάτες, να οργανώσουμε την ηλεκτρονική διασύνδεση των διαφόρων υπηρεσιών (ληξιαρχείων, ασφαλιστικών ταμείων, εφοριών κλπ); Είναι δα τόσο δύσκολο; Οταν την ίδια στιγμή η google και το facebook ξέρουν τα πάντα για μας, με ένα κλικ;

Εμείς όμως αντί να προσπαθούμε να οργανωθούμε, συνεχίζουμε να περιμένουμε τον απομηχανής θεό να μας σώσει.. Πράγματι, αν θέλετε να δείξετε στα παιδιά σας τον «παππού» των Windows, δεν χρειάζεται να απευθυνθείτε στην Microsoft.

Μια επίσκεψη στη ΔΟΥ της γειτονιάς αρκεί. Στις εφορίες εξακολουθούν να χρησιμοποιούν τα Windows 3.11, μια έκδοση που πρωτοκυκλοφόρησε περίπου 20 χρόνια πριν, την ίδια στιγμή που τα windows 8 είναι πλέον έτοιμα!

Να δουμε πότε και πως θα καταφέρουμε να μετατρέψουμε τις ΔΟΥ από... μουσεία σε εφορίες.

 Και πότε θα καταφέρουμε ως έθνος να αναδείξουμε τα δυνατά μας σημεία και να περιορίσουμε τις αδυναμίες μας, μετατρέποντάς  τες σε ευκαιρίες όπου αυτό ειναι δυνατό...

Για όλα φταίει το DNA του έλληνα;

[στοιχεία από enet.gr]

16.12.11

Τζίτζικες και μέρμηγκες

[του Γιάννη Βαρουφάκη, www.protagon.gr]


Μια φορά κι έναν καιρό, σε μια χώρα του Νότου, τα τζιτζίκια ζούσαν ανέμελα σε μια συνομοσπονδία με μερμήγκια βόρειων χωρών τα οποία δούλευαν, δούλευαν και δούλευαν. Όσο η συνομοσπονδία τους αυτή πέρναγε μέρες καλοκαιριού, όλα πήγαιναν φίνα. Τα τζιτζίκια τραγούδαγαν και κορόιδευαν τα μερμήγκια αλλά και τα μερμήγκια που και που επισκέπτονταν τον Νότο για μερικές εβδομάδες ανεμελιάς στον ήλιο δίπλα στα τεμπέλικα τζιτζίκια.

Μια μέρα όμως, το καλοκαίρι της συνομοσπονδίας τους τελείωσε. Άγριοι, παγωμένοι άνεμοι άρχισαν να φυσούν από βορειοδυτική κατεύθυνση, αρχικά από την Wall Street και αργότερα από κάθε δυνατή κατεύθυνση. Τότε, τα τζιτζίκια του Νότου, ιδίως στην Ελλάδα, παραλίγο να ξεπαγιάσουν. Χωρίς τρόφιμα στις αποθήκες τους, χωρίς να έχουν προνοήσει για τις δύσκολες ημέρες του χειμώνα της συνομοσπονδίας τους, έτρεξαν στις πρωτεύουσες του Βορρά, με προτεταμένο το χέρι, ζητώντας από τα μερμήγκια αρωγή, αλληλεγγύη. Τα μερμήγκια, όπως είναι φυσικό, δίσταζαν να ανοίξουν τις αποθήκες με τα όλο κόπο συσσωρευμένα καλούδια τους. Δεν δίσταζαν ωστόσο από τσιγκουνιά αλλά από φόβο. Φόβο ότι αν αρχίσουν να ταΐζουν ανεξέλεγκτα τα πεινασμένα, άφρονα τζιτζίκια, ήταν πολύ πιθανόν αυτά να κάνουν πάλι τα ίδια: να συνεχίσουν να γλεντοκοπούν και, κάθε φορά που η κοιλιά τους είναι άδεια, να τρέχουν πάλι στα μερμήγκια να την γεμίσουν, με αποτέλεσμα κάποια στιγμή να αδειάσουν οι αποθήκες των μερμηγκιών και να πεινάσουν όλοι μαζί.

Η συνέχεια εδώ

Ενας στους δύο θα πάει σπίτι του...

Προθεσμία για την επίτευξη του στόχου του περιορισμού των δημοσίων υπαλλήλων κατά 30.000 μέχρι το τέλος του έτους, ζητεί η κυβέρνηση από την τρόικα, αφού πλέον είναι σαφές ότι το μέτρο της εφεδρείας δεν απέδωσε τα αναμενόμενα και δεν πρόκειται να επιτευχθεί το ζητούμενο.

Αυτό ανέφερε, μεταξύ άλλων, χθες, σε συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Δημήτρης Ρέππας. Περαιτέρω δε, ανέφερε ότι προτείνεται, η όποια απόλυση να γίνει ύστερα από αξιολόγηση των δομών, των φορέων και του προσωπικού, ώστε να καταστεί δυνατή η λειτουργία του Δημοσίου.

Στόχος της νέας αυτής κίνησης είναι να μειωθεί ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων κατά 150.000 μέχρι το 2013.

 "Το θέμα είναι ποιον θα απολύσεις. Αυτό χρειάζεται αξιολόγηση, όργανα και διαδικασίες και, κυρίως, χρειάζεται χρόνο. Κι ακόμη, από τους 700.000 περίπου υπαλλήλους που απασχολούνται στο Δημόσιο, οι μισοί σχεδόν είναι είτε στρατιωτικοί είτε εκπαιδευτικοί. Και οι δύο κατηγορίες αυτές είναι ανελαστικές, όσον αφορά στη μείωση των θέσεων. Κατά συνέπεια, ανέφερε, η μείωση κατά 150.000 αφορά τους υπόλοιπους 350.000 εργαζόμενους στο Δημόσιο, πράγμα που καθιστά το εγχείρημα ακόμα πιο δύσκολο"

Να δούμε ποιοί εμπειρογνώμονες θα βρεθούν και θα καταφέρουν να απολύσουν έναν στους δύο υπαλλλήλους χωρίς να χυθεί αίμα...

13.12.11

Eγκύκλιος από το Γενικό Λογιστήριο για την εφαρμογή του νέου μισθολογίου στο δημόσιο

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ-ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ

Η εγκύκλιος δεν ξεχνάει να μας ενημερώσει, ότι οι υπάλληλοι και λειτουργοί που δεν εμπίπτουν
ευθέως στις διατάξεις του Δεύτερου Κεφαλαίου του ν. 4024/2011 (π.χ. Πρόεδροι και μέλη Ανεξάρτητων Διοικητικών Αρχών κ.λ.π.), το προσωπικό της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, καθώς και οι κατηγορίες υπαλλήλων ή λειτουργών που υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής των διατάξεων του Μέρους Β΄ του ν.3205/2003 (Α’ 297) και γενικά όλοι οι αμειβόμενοι με ειδικά μισθολόγια, εξαιρούνται από το πεδίο εφαρμογής των διατάξεων του νόμου.

Οι πατρίκιοι και οι πληβείοι, όπως πάντα! Για να μην ξεχνιόμαστε!

Οδικός χάρτης για την προσαρμογή της Ελλάδας στην κλιματική αλλαγή

odikos_xartis
«Οδικό χάρτη για την προσαρμογή της Ελλάδας στην κλιματική αλλαγή» εκπόνησαν η WWF Ελλάς, το ΤΕΕ, η ΓΣΕΕ, το Ε.Κε.Π.Ε.Κ. του Παντείου Πανεπιστημίου . Στην έκθεση περιέχονται προτάσεις δράσεων για την προσαρμογή όλων των τομέων που σχετίζονται με το περιβάλλον, την κοινωνία, την ανάπτυξη. Οι μη-εξαντλητικές προτάσεις των φορέων που συνυπογράφουν την έκθεση αφορούν την διαχείριση των υδάτινων πόρων, την βιοποικιλότητα, την διαχείριση παράκτιων περιοχών, το θαλάσσιο περιβάλλον, τα δάση, το έδαφος, την γεωργία, τον τουρισμό, την ενέργεια, την υγεία και το αστικό περιβάλλον.

 Επίσης, οι φορείς που συμμετείχαν στην συγγραφή της έκθεσης προτείνουν την άμεση δημιουργία μιας Διυπουργικής Επιτροπής για την κλιματική αλλαγή, ή ενός Εθνικού Συμβουλίου για την κλιματική αλλαγή. Η διαχείριση των κινδύνων που συνεπάγεται η κλιματική αλλαγή προϋποθέτει τη δημιουργία μιας ειδικής υποεπιτροπής για την προσαρμογή με αντικείμενο ενασχόλησης την οργάνωση και συντονισμό διαρκών μηχανισμών έρευνας, πληροφόρησης και συντονισμού του πολιτικού, επιστημονικού και νομοθετικού έργου για την προσαρμογή.

Την ίδια ώρα (28 Νοεμβρίου έως τις 9 Δεκεμβρίου) διεξάγεται στο Ντέρμπαν της Νοτίου Αφρικής η διάσκεψη του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή. Ανεξάρτητα από όσα διαδραματίζονται στο Ντέρμπαν, η Ελλάδα δεν έχει την πολυτέλεια να χάσει χρόνο, τόσο στον τομέα της μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, όσο και στον τομέα της προσαρμογής. Η Πολιτεία και οι Έλληνες πολίτες οφείλουμε να προστατεύσουμε τα μοναδικά γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά της χώρας μας, καθώς εκτός από την μεγάλη τους αξία με περιβαλλοντικούς και κοινωνικούς όρους, διαθέτουν την μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία για την πολύπαθη οικονομία.

Ποιός νοιάζεται αλλά και ποιός μπορεί;


11.12.11

Τα παιδιά ήταν πάλι εκεί για την Πεντέλη...


Τα παιδιά ήταν πάλι εκεί από νωρίς το πρωί, στην δενδροφύτευση που διοργανώθηκε και ολοκληρώθηκε σήμερα από τον Σύνδεσμο Δήμων και Κοινοτήτων για την Προστασία και Ανάπλαση του Πεντελικού(ΣΠΑΠ).

Ας δείξουμε την ευαισθησία μας με μια συμβολική πράξη εθελοντισμού για το περιβάλλον, ας στηρίξουμε την αναδόμηση του φυσικού μας πλούτου, ας στηρίξουμε τον τόπο μας!

Κι ας σκεφτούμε εκεί στο φυσικό περιβάλλον, με το τον καθαρό αέρα και το καθαρό μυαλό, τι είναι εκείνο και ποιοί είναι επιτέλους εκείνοι, που πραγματικά τον βλάπτουν..

Με τις πράξεις τους ή με την απραξία τους!
[Πέτρος Τζεφέρης]

10.12.11

Νέα δεντροφύτευση του Σ.Π.Α.Π. στην Πεντέλη

Δεντροφύτευση στην Πεντέλη θα πραγματοποιήσει ο Σύνδεσμος Δήμων για την Προστασία και Ανάπλαση του Πεντελικού (Σ.Π.Α.Π.) και ο Δήμος Αμαρουσίου, αύριο Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2011, από τις 9:00 π.μ., σε συνεργασία με το ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ 100,3.

Ο Πρόεδρος του Σ.Π.Α.Π., Δήμαρχος Αμαρουσίου, καλεί όλους τους εθελοντές, μικρούς και μεγάλους φίλους του περιβάλλοντος, να συμμετέχουν στη νέα αναδάσωση της Πεντέλης.

Περισσότερα Εδώ

8.12.11

H έκθεση του ΟΟΣΑ για το ελληνικό δημόσιο

Έκθεση για την γραφειοκρατεία στην Ελλάδα και την ικανότητα της χώρας να εφαρμόσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις έδωσε στη δημοσιότητα από τον Οργανισμό για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη.

OECD : Public Governance Reviews Greece: Review of the Central Administration

Με τον τίτλο “Ελλάδα: Επιθεώρηση της Κεντρικής Διοίκησης”, η έκθεση των 127 σελίδων μπορεί εύκολα να περιγραφεί με το εξής συμπέρασμα: Η κρατική μηχανή της Αθήνας δεν μπορεί στην ουσία να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις.

Πράγματι, οι ειδικοί του ΟΑΣΑ σε συνεργασία με το ελληνικό Υπ. Εσωτερικών, εξέτασαν και τα 14 υπουργεία και διαπίστωσαν σε όλα ελλείμματα στην καταγραφή στοιχείων, σε γνώσεις για την επεξεργασία τους, σε οργάνωση για την πρακτική τους αξιολόγηση, αλλά και στην απαραίτητη συνεργασία (τμημάτων και υπουργείων) μεταξύ τους. Η  επικοινωνία μεταξύ των 14 υπουργείων είναι σοκαριστικά ασήμαντη. Επιπλέον, ο μεγάλος αριθμός τμημάτων εντός των υπουργείων, εκ των οποίων πολλά αποτελούνται μόνο από τον επικεφαλής, έχει ως αποτέλεσμα μία διευρυμένη αναποτελεσματικότητα και την έλλειψη επόπτευσης.

"Η διοικητική εργασία είναι οριοθετημένη και τμηματοποιημένη στα υπουργεία. Τα υπουργεία δεν μπορούν να ιεραρχήσουν και πλήττονται από προβλήματα συντονισμού. Σε περιπτώσεις που υπάρχει συντονισμός, είναι ad hoc, και βασίζεται σε προσωπικές πρωτοβουλίες και γνώσεις και δεν στηρίζεται στις δομές"

Όπου υπάρχει τέτοιος συντονισμός, επισημαίνεται στην έκθεση, οι διοικητές δεν έχουν την απαραίτητη πρόσβαση σε βάσεις δεδομένων ενώ σε πολλές περιπτώσεις αυτές απουσιάζουν εντελώς.

«Η διοίκηση δεν έχει τη συνήθεια διατήρησης αρχείων ή την ικανότητα εξαγωγής δεδομένων από δεδομένα,» τονίζεται στην έκθεση.

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ,  τα προβλήματα στην Ελλάδα είναι αποτέλεσμα πελατειακών σχέσεων επί δεκαετίες και του μεγάλου όγκου νόμων και ρυθμίσεων που διέπουν τις λειτουργίες των υπουργείων. Όπως αναφέρεται στην έκθεση υπάρχουν τουλάχιστον 17.000 τέτοιοι νόμοι και διατάγματα.

Ο ΟΟΣΑ τέλος προτείνει μία μαζική διοικητική αναδιάρθρωση η οποία πρέπει να συμβεί γρήγορα. Μία τέτοια μεταρρύθμιση, ωστόσο, είναι επειγόντως απαραίτητη. Η χώρα παραμένει εξαρτημένη από τη βοήθεια των Βρυξελλών κι άν επιθυμεί να αποκτήσει και πάλι την ανεξαρτησία της και την ικανότητα δανεισμού από τις αγορές σε λογικές τιμές, οι προσαρμογές πρέπει να είναι τεράστιες επηρεάζοντας όλες της πτυχές της δημόσιας ζωής. Ωστόσο όσες μεταρρυθμίσεις και αν ενέκρινε η ελληνική κυβέρνηση η εφαρμογή ήταν αποσπασματική, αναφέρει η έκθεση του ΟΟΣΑ.

Government at a Glance 2011. Country Note: GREECE

http://politika-gr.blogspot.com/2011/12/blog-post_5109.html

7.12.11

Πόσο μακρυά μας είναι η ...Γουατεμάλα;

Η Γουατεμάλα, στην Κ. Αμερική, έχει πληθυσμό και έκταση περίπου όση η Ελλάδα. Μακροοικονομικά, είναι η χώρα των χιλίων θαυμάτων! Εμφανίζεται ως μια από τις πιο σταθερές και αναπτυσσόμενες οικονομίες της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής. Ο πληθωρισμός της είναι ελάχιστος, η νομισματική της ισοτιμία συνεχώς σταθερή, η ανεργία βρίσκεται κάτω απ’ το 3% και οι εξαγωγές της ανθίζουν.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επιτηρεί την οικονομική πορεία της χώρας, ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του ’80. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ, Φερνάντο Ντελγάδο: «Η Γουατεμάλα έχει κάνει ρεκόρ. Παρουσιάζει ένα ιστορικό συμμόρφωσης και εκπλήρωσης υποχρεώσεων ιδιαίτερα ικανοποιητικό. Έχει επιδείξει αξιέπαινη φορολογική πολιτική και έχει επιτύχει σε όλα τα επίπεδα με τον πιο ικανοποιητικό τρόπο!». Τα τελευταία εφτά χρόνια, η Γουατεμάλα εμφανίζει εντυπωσιακή οικονομική ανάπτυξη που θα ζήλευαν πολλές ανεπτυγμένες χώρες. Ο μέσος όρος αγγίζει το 4%!

Oμως...την ίδια στιγμή, το 1 στα 2 παιδιά κάτω των 5 ετών υποφέρει από την πείνα και τον υποσιτισμό. Περισσότερο από το μισό πληθυσμό της ζει σε συνθήκες φτώχειας, με λιγότερο από 2 δολάρια τη μέρα.

3.12.11


το πειραμα του Worgl