31.1.12

Λεφτά υπάρχουν... στους λογαριασμούς των επιτηδείων!

Λογαριασμούς από εκατοντάδες χιλιάδες έως εκατομμύρια ευρώ εντόπισε σε τραπεζικές καταθέσεις 15 δημοσίων υπαλλήλων το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, μετά την άρση...
του απορρήτου.

Η εντολή για άνοιγμα των λογαριασμών δόθηκε μετά από επώνυμες και ανώνυμες καταγγελίες πολιτών, ότι οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι έκαναν πολυτελή ζωή, ζητούσαν «φακελάκια» από συναλλασσόμενους ενώ για κάποιους οι καταγγελίες έκαναν λόγο για τοκογλυφία και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Και όταν κλήθηκαν να καταθέσουν, δεν έπεισαν ότι οι... οικονομίες τους προέρχονται από κληρονομιές ή δωρεές.

Μεταξύ των δεκαπέντε δημοσίων υπαλλήλων εμπλέκονται δικαστική υπάλληλος που υπηρετεί στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών, στο λογαριασμό της οποίας βρέθηκε το ποσό των 8 εκατομμυρίων ευρώ, πρώην διευθυντής Πολεοδομίας νησιωτικού νομού στο λογαριασμό του οποίου βρέθηκε 1,5 εκατ. ευρώ, υπάλληλος Δασαρχείου και τελωνειακός με καταθέσεις 1 εκατ. ευρώ.

Πώς είναι δυνατόν να πιστέψει κανείς ότι υπάρχουν δημόσιοι λειτουργοί και μάλιστα σε διευθυντική θέση, που ουδέποτε διανοήθηκαν να βάλουν το χέρι τους στο μέλι ούτε καν στα ψίχουλα κάτω από το τραπέζι.  Που έχουν συνείδηση και ήθος, αλλά προφανώς είναι τόσο ηλίθιοι που κανείς δεν καταλαβαίνει πως καταφέρνουν να επιβιώνουν ακόμη...

Αλήθεια υπάρχει κανείς που πιστεύει ότι υφίστανται ακόμη τέτοιοι δημόσιοι λειτουργοί? Που τυφλοί και περήφανοι ανακυκλώνουν την ...τίμια μιζέρια τους, σκυμμένοι από αξημέρωτο στις υπηρεσίες τους για λιγότερα από 1000 ευρω;   Mε  προοπτική την εφεδρεία ή την απόλυση; Και με παρόν τον χλευασμό και την αμφισβήτηση ένθεν και εκείθεν;

Δυστυχώς γι'αυτούς τους κακόμοιρους  και τη θλιβερή μειοψηφία τους, δεν κάνει κανείς πολίτης καμμία καταγγελία....

[του Πέτρου Τζεφέρη]

29.1.12

TIM JACKSON: ΕΥΗΜΕΡΙΑ ΧΩΡΙΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ...

Μπορεί η διέξοδος από την οικονομική κρίση να αντιμετωπιστεί ξεχωριστά από τα περιβαλλοντικά ζητήματα, με την ίδια δηλαδή προσκόλληση στη λογική της οικονομικής μεγέθυνσης;

Η παρούσα οικονομική κρίση ανέδειξε τα αδιέξοδα και τις αδυναμίες ενός μοντέλου οικονομικής υπερ-ανάπτυξης που έχει αφήσει τον άνθρωπο και το περιβάλλον έξω από τους στόχους και την προβληματική αυτού του μοντέλου, παρότι στο επίκεντρο των προγραμματικών αρχών του υποτίθεται ότι βρισκόταν η ευημερία όλου του κόσμου.

Ο Βρετανός οικονομολόγος Tim Jackson, στο βιβλίο του με τίτλο "prosperity without growth" μας υποδεικνύει "Ενα εναλλακτικό μοντέλο διεξόδου από την κρίση", μια "οικολογική μακροοικονομία", προσπαθώντας να δώσει εναλλακτικούς τρόπους επίτευξης της ευημερίας (οικονομικής και, κατ’ επέκταση, κοινωνικής) αναλύοντας μέτρα και ιδέες πέραν από τα τυποποιημένα όρια των υφιστάμενων οικονομικών μοντέλων που προωθούν την υπερ-ανάπτυξη.

Στην  πρότασή του γίνεται προσπάθεια να μην  αποτελεί ένα ανεδαφικό οικολογικό μανιφέστο, αλλά ένα βιώσιμο οικονομικο-κοινωνικό πρόγραμμα με σεβασμό προς τον άνθρωπο και το περιβάλλον.

Πάντως, θα ήθελα να ξέρω σε τι λάπτοπ γράφει τα έργα του ο διαπρεπής οικονομολόγος, αν χρησιμοποιεί τη σύγχρονη τεχνολογία των ηλεκτρονικών, της ψηφιακής επικοινωνίας, των ασύρματων δικτύων και γενικά όλων διευκολύνσεων που παρέχει η σημερινή εποχή και ο άκρατος καταναλωτισμός της και που όλοι μας με περισσή υποκρισία χρησιμοποιούμε, πλην όμως  αρνούμαστε  να την σχολιάσουμε  κατηγορηματικά σε επικοινωνιακό επίπεδο.

Κι ακόμη αν γνωρίζει την ακριβή προέλευση (παραγωγικό και εμπορικό road map) και τις κοινωνικές επιπτώσεις  που έχουν ειδικά στους τόπους παραγωγής των πρώτων υλών  (συχνά του 3ου και 4ου κόσμου),  για όλα αυτά τα καλούδια της τεχνολογίας με τα οποία έχουμε συνδέσει αναντίστρεπτα την ζωή μας και που κατά την ταπεινή μου άποψη  είναι απαραίτητο όχι μόνο να γνωρίζουμε αλλά  και   να ενστερνιζόμαστε με παραδειγματικό  τρόπο στη ζωή μας,  ώστε να είμαστε σε θέση να διαμορφώσουμε μια ολοκληρωμένη προσέγγιση της περιβαλλοντικής, οικονομικής και κοινωνικής βιωσιμότητας του κύκλου ζωής τους.

Διαφορετικά η κρίση μας και η πρότασή μας περί βιώσιμης οικονομίας και κυρίως περί βιώσιμης κοινωνίας,   μοιάζει περισσότερο θεωρητική αν όχι υποκριτική...

Κάτι σαν το "νόμιμο" που δεν είναι ταυτόχρονα και "ηθικό".... Δεν μπορεί να είναι σε κάθε περίπτωση, όσο κι αν πολλοί θα το ήθελαν..

[του Πέτρου Τζεφέρη]

27.1.12

primum vivere...



Δεν γνωρίζουμε αν οι πατάτες, τα καρότα, το σπανάκι, τα μπρόκολα κλπ. που μοίρασαν οι παραγωγοί της Θήβας στήνοντας  πάγκους στο σύνταγμα, είχαν ασφαλή πιστοποιητικά ή είχαν μολυνθεί με εξασθενές χρώμιο των λυμμάτων του Ασωπού...

Ούτε μπορούμε να εικάσουμε που βρίσκονται σήμερα όλοι οι επώνυμοι που κάνοντας χρήση της επιστημονικής τους ιδιότητας, βεβαίωναν μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες , για την ρύπανση των εδαφών του ασωπού...

Ενα είναι το σίγουρο. Οτι η φτώχεια και η ανέχεια δεν ξέρουν από οικολογία, ούτε μπορεί να έχουν περιβαλλοντικές ευαισθησίες.

Primum Vivere, deinde philosophari. Το είχαν πει οι Λατίνοι. Το είχε διαπιστώσει προηγούμενα και ο Μπέρτολτ Μπρεχτ. Και οι χιλιάδες Αθηναίοι που έσπευσαν στο Σύνταγμα το επιβεβαίωσαν.

Μήπως πρέπει να το σκεφτούν σοβαρά όλοι οι ανέξοδοι καταναλωτές της καραμέλας της περιβαλλοντικής ευαισθησίας; Αρκετά ταλαιπώρησαν τον τόπο μέχρι σήμερα με την υποκρισία και την μονόπλευρη εκ του ασφαλούς τοποθέτησή τους... κάθε που γιορτάζει το δελφίνι, το καλοκάγαθο  πάντα και ο γαλαζοαίματος κυπρίνος...
Καιρός να γιορτάσει (ή καλύτερα να ξαποστάσει) λίγο και ο φτωχούλης του θεού. Μαζί με τη φύση φυσικά, κοντά στη φύση φυσικά... Μακριά όμως από τους κάθε λογής εκμεταλλευτές της..

Αναδάσωση στα "ιταλικά οχυρά" της Πεντέλης απο τον Σ.Π.Α.Π

Περισσότεροι από 800 μαθητές από Δημοτικά Σχολεία, Γυμνάσια και Λύκεια από την ευρύτερη περιοχή της Πεντέλης μαζί με τους καθηγητές τους, αλλά και εθελοντές, μεμονωμένοι και σε ομάδες, ανέβηκαν στην Πεντέλη ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Συνδέσμου Δήμων για την Προστασία και Ανάπλαση του Πεντελικού (Σ.Π.Α.Π) για συμμετοχή στην πρώτη αναδάσωση για το 2012 στη θέση «Ιταλικά Οχυρά». Τη δράση, που για πρώτη φορά διεξήχθη ημέρα καθημερινή με στόχο την ευρεία συμμετοχή μαθητών, υλοποίησε ο Σ.Π.Α.Π σε συνεργασία με το ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ 100,3, τη Διεύθυνση Αναδασώσεων της Περιφέρειας Αττικής και το Δήμο Πεντέλης.

Με σύνθημα «μαθαίνουμε να αγαπούμε το δάσος», μαθητές όλων των ηλικιών, ως μέρος της εκπαιδευτικής διαδικασίας, είπαν «ναι» στον εθελοντισμό και στο σεβασμό στο περιβάλλον συμμετέχοντας στη φύτευση περίπου 10.000 δενδρυλλίων στις πλαγιές της Πεντέλης πέριξ του Πύργου της Δουκίσσης Πλακεντίας.

Δυστυχώς λόγω της καθημερινής δεν μπορέσαμε να είμαστε εκεί. Ηταν όμως τα παιδιά...

Συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές....

Μόνο μια παρατήρηση: τα δενδρίλια που φυτεύονται πρέπει να καταβάλλεται σοβαρή προσπάθεια ώστε να επιζήσουν και το ποσοστό αστοχίας να είναι το ελάχιστο δυνατό.Είμαι σίγουρος ότι γίνονται αυτές οι προσπάθειες και δεν αφήνονται στην τύχη τους μετά το επικοινωνιακό όφελος ένθεν και εκείθεν.

26.1.12

Ντίνος Χριστιανόπουλος: όλα κα..λά!


Ο Χριστιανόπουλος σπάει το "γυαλί"

To αστείο είναι ότι το Yπουργείο Πολιτισμού ..προσπάθησε να του απονείμει βραβείο. Δεν ήξερες, δεν ρώταγες;

Ντίνος Χριστιανόπουλος: κατώτερος από κανέναν

24.1.12

Στη φυλακή ο πειρατής του .. Megaupload!

Είναι αλήθεια ότι πολλοί ακτιβιστές του Ιντερνετ αναρωτιούνται: είμαστε άραγε πραγματικά διατεθειμένοι να αγωνιστούμε για έναν τύπο όπως ο Κιμ Σμιτς;

Ο ζάπλουτος «πειρατής» κλείστηκε στο δωμάτιο πανικού!

23.1.12

Calpine Geothermal power plants: ένα απλό μάθημα αξιόπιστης ανανεώσιμης ενέργειας..




Στα βουνά  Mayacamas, βόρεια του Σαν Φρανσίσκο, απαντούν στη φύση υπόγειες δεξαμενές ατμού που αξιοποιούνται από την  εταιρεία Calpine παράγοντας καθημερινά καθαρή, πράσινη, ανανεώσιμη ενέργεια για τα σπίτια και τις επιχειρήσεις σε όλη τη Βόρεια Καλιφόρνια: πρόκειται για τους Geysers,,,

Οι Geysers, που εκτείνονται 45 τετραγωνικά μίλια κατά μήκος της Sonoma και Lake County, είναι το μεγαλύτερο συγκρότημα των γεωθερμικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής στον κόσμο. Η Calpine, ο μεγαλύτερος παραγωγός γεωθερμικής ενέργειας στις ΗΠΑ, λειτουργεί πάνω από 15 εργοστάσια ενέργειας στην περιοχή με καθαρή ικανότητα παραγωγής περίπου 725 μεγαβάτ ηλεκτρικής ενέργειας - αρκετό για να τροφοδοτήσει 725.000 σπίτια  ή μια πόλη στο μέγεθος του Σαν Φρανσίσκο.

Οι Geysers πληροί καλύπτει  το 60% του μέσου όρου της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας στην περιοχή της νότιας ακτής της λίμνης από την Golden Gate Bridge μέχρι τα σύνορα Όρεγκον.

Η περιοχή των  Geysers είναι μια από τις πιο αξιόπιστες πηγές ενέργειας στην Καλιφόρνια,  παρέχοντας εξαιρετικά υψηλή διαθεσιμότητα και απόδοση και αντιπροσωπεύοντας το ένα πέμπτο της πράσινης ενέργειας που παράγεται στην Καλιφόρνια.

Εμείς τι να πούμε. Ας υπενθυμίσουμε ότι η geothermal energy είναι μια ελληνική φράση...πέρα για πέρα..


History - The Geysers

19.1.12

The Geysers: το μεγαλύτερο γεωθερμικό συγκρότημα ηλεκτροπαραγωγής στον κόσμο!




[του Πέτρου Τζεφέρη]

Την πρωτοκαθεδρία της  γεωθερμικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας παγκοσμίως κρατούν οι Ηνωμένες Πολιτείες που  ηγούνται με  πάνω από 3 χιλ. MW εγκατεστημένης ισχύος από 77 σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Η μεγαλύτερη ομάδα των γεωθερμικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής στον κόσμο, βρίσκεται στην Καλιφόρνια βόρεια του San Francisco και ονομάζεται "The Geysers". Πρόκειται για ένα συγκρότημα 22 βιομηχανικών μονάδων παραγωγής ενέργειας που συγκεντρώνουν γεωθερμική ενέργεια από 350 σημεία.

Η πρωτοπορία της πολιτείας της Καλιφόρνιας στη γεωθερμική ενέργεια, τόσο χρονολογικά, όσο και με βάση τον παραγόμενο ηλεκτρισμό, εξηγείται από την ύπαρξη, σε απόσταση περίπου 120 χιλιομέτρων βορείως του Κόλπου του Αγίου Φραγκίσκου (Bay Area), του μεγαλύτερου στον κόσμο συγκροτήματος γεωθερμίας: πρόκειται για το περίφημο “The Geysers”, που βρίσκεται πάνω στο Ρήγμα του Αγίου Ανδρέα και αριθμεί συνολικά 22 μονάδες παραγωγής ενέργειας (power plants) σε μια έκταση 78.000 στρεμμάτων.

Μάλιστα δεν πρόκειται μόνο για το μεγαλύτερο αλλά και το αρχαιότερο συγκρότημα γεωθερμικής ηλεκτροπαραγωγής όλου του Δυτικού Κόσμου, εφόσον το πρώτο εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής από γεωθερμία στην περιοχή χρονολογείται από το 1960!

Πλήρες άρθρο:
The Geysers: το μεγαλύτερο γεωθερμικό συγκρότημα ηλεκτροπαραγωγής στον κόσμο!

15.1.12

Fetih 1453:η Πόλις εάλω...



Ενώ εμείς μείναμε στον ...παπαφλέσα η τούρκικη προπαγάνδα καλά κρατεί. Η νέα ταινία υπερπαραγωγής «Άλωση 1453» (Fetih 1453) με κόστος πάνω από 17 εκατ. δολάρια, έχει ήδη αρχίσει να προβάλλεται στην Τουρκία, ενώ θα βγει στις αίθουσες, σε ΗΠΑ και Βρετανία, εντός του προσεχούς Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα μάλιστα με τα τουρκικά ΜΜΕ, είναι η ταινία με τον μεγαλύτερο προϋπολογισμό στην ιστορία του τουρκικού σινεμά.

Παρά την προσπάθεια να κτιστεί ένα μυθικό τείχος προστασίας γύρω από το φιλμ, και παρά την χολιγουντιανή χρυσόσκονη που έχει πασπαλιστεί ένθεν και εκείθεν, δεν παύει να είναι ένα φίλμ με αμφισβητούμενη αισθητική και σίγουρα με αμφισβητούμενη ιστορική βάση... Κρίμα τα λεφτά και οι 20.000 κομπάρσοι...

Επειδή η ιστορία δεν γράφεται με αφορισμούς και αυθαιρεσίες, με φάλτσα ονόματα και εσκεμμένους αλυτρωτισμούς. Ουτε με "λαϊκούς μύθους" που τους επεξεργάζονται τα μιντια για ίδιον οφελος. Ούτε φυσικά με τις ταινίες του Φαρούκ Ακσόι.  Γράφεται με ντοκουμέντα...

Τα υπόλοιπα επί της οθόνης...

[Τζεφέρης Πέτρος]

29 Μαΐου 1453: η Πόλις εάλω

14.1.12

Ο ελληνικός ορυκτός πλούτος, ο χορός των δισεκατομμυρίων και η Μεταλλευτική Εκτιμητική!!

[του Πέτρου Τζεφέρη] [by Tzeferis Petros]

Σε 100 δισεκατομμυρία ευρώ υπολογίζεται ο "θαμμένος θησαυρός" μετάλλων και υδρογονανθράκων στο υπέδαφος της χώρας σε δημοσίευμα του http://www.ethnos.gr, ο οποίος στο ίδιο δημοσίευμα εικάζεται ότι μπορεί να δώσει την πολυπόθητη αναπτυξιακή ώθηση της ελληνικής οικονομίας αλλά και να δείξει το δρόμο της εξόδου από την ύφεση:   Ελληνικός Ορυκτός Πλούτος: 100 δισ. € στα έγκατα της Ελλάδας!

Στα 40,2 δισ. ευρώ αποτιμάται από το ΙΓΜΕ (τώρα πλέον ΙΓΜΕΜ)  το μεταλλευτικό απόθεμα σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους στο υπέδαφος της Ελλάδας, πλην υδρογονανθράκων.  Στην ίδια περίπου εκτίμηση υπολογίζεται η μεταλλευτική αξία που βρίσκεται στα έγκατα της ελληνικής γης τόσο από τον  Σύνδεσμο Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων (ΣΜΕ) όσο και από το  αρμόδιο υπουργείο ΠΕΚΑ. Από αυτά τα 27,6 δισ. ευρω είναι εκείνα των μεταλλευμάτων (κοιτάσματα που περιέχουν χρήσιμο μέταλλο) που εκτείνονται κυρίως σε διάφορες περιοχές της Μακεδονίας και Θράκης,  εκ των οποίων μάλιστα τα 18 δισ. πιστώνονται στα χρυσοφόρα κοιτάσματα.

Πλήρες άρθρο εδώ

12.1.12

«Πανελλαδικές» και για τους διευθυντές, τμηματάρχες κλπ. του δημοσίου..

«Πανελλαδικές» γραπτές εξετάσεις στο Δημόσιο για τους Γεν. διευθυντές, διευθυντές, τμηματάρχες κλπ. κάθε τρία χρόνια, είναι το «μοντέλο» του ΑΣΕΠ για την προώθηση των αρίστων στην πυραμίδα των δημόσιων υπηρεσιών, που θα (πρέπει να) αρχίσει να εφαρμόζεται άμεσα, δηλαδή από τις αρχές του 2012.

Στη διαδικασία των εξετάσεων, που θα είναι ενιαίες για κάθε κατηγορία θέσης ευθύνης και θα περιλαμβάνουν σειρά ερωτήσεων πολλαπλών επιλογών, αναμένεται να συμμετάσχουν 100.000 υπάλληλοι για να καταλάβουν περί τις 20.000 θέσεις. Φανταστείτε λοιπόν υπαλλήλους με περισσότερα από 20-25 χρόνια, μηχανικούς για παράδειγμα, να αφήσουν τα τεχνικά θέματα και να αρχίσουν την μελέτη για το σύνταγμα, την οργάνωση του κράτους, την ...οργανωσιακή κουλτούρα, το MbO και τους τρόπους υποκίνησης... 

Υπενθυμίζεται ότι η επιλογή προϊσταμένων με τις μεταβατικές διατάξεις του Ν. 3839/2010 προέβλεπε θητεία ενός έτους (το οποίο έχει ήδη περάσει). Με την παρέλευση του έτους οι επιλογές προϊσταμένων θα έπρεπε να γίνουν πλέον βάσει των παγίων διατάξεων του Ν. 3839/2010, δηλαδή από το Ειδικό Συμβούλιο Επιλογής Προϊσταμένων (ΕιΣΕΠ), με συνδυασμό γραπτής εξέτασης, συνέντευξης και μοριοδότησης των προσόντων των υποψήφιων δημοσίων υπαλλήλων.

Επιπλέον, το προεδρικό διάταγμα, που προβλέπει ο Ν. 4024/2011 για το νέο σύστημα αξιολόγησης των στελεχών του Δημοσίου θα πρέπει να εκδοθεί το συντομότερο δυνατόν. Σύμφωνα με αυτό, θα πρέπει να καθοριστούν οι περιπτώσεις κατά τις οποίες απαιτείται αξιολόγηση, ο χρόνος έναρξης και λήξης της αξιολόγησης, τα όργανα, η διαδικασία και ο τύπος αξιολόγησης, καθώς και η βαρύτητα των επί μέρους κριτηρίων για την προαγωγική εξέλιξη, καθώς και η συμμετοχή του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης στη σχετική διαδικασία. Θα προβλέπει, ταυτόχρονα, τη συγκρότηση των Συμβουλίων Αξιολόγησης κατά φορέα.

Αν στεφτεί κανείς ότι όλα αυτά πρέπει να γίνουν με το ..φόντο των εκλογών αλλά και των νέων οργανογραμμάτων με καταργήσεις/συγχωνεύσεις κλπ στο δημόσιο και φυσικά ότι οι πανελλαδικοί διαγωνισμοί έχουν σημαντικό κόστος, καταλαβαίνει κανείς γιατί πολλές υπηρεσίες του δημοσίου ειναι ακόμη ακέφαλες...


[σχόλιο του Πέτρου Τζεφέρη]


10.1.12

Ελληνικός Ορυκτός Πλούτος: 100 δισ. € στο υπέδαφος της Ελλάδας!


[του Χρ. Κολώνα, από το http://www.ethnos.gr ]

Σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ), η συνολική αξία των μετρημένων μεταλλευτικών αποθεμάτων στη χώρα είναι 79 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ τα 250-300 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου στα τρία Οικόπεδα (Πατραϊκός Κόλπος, Ιωάννινα και Κατάκολο) αξίζουν γύρω στα 20 δισ. ευρώ σε βάθος 15ετίας ή και 20ετίας.

Αν, μάλιστα, ληφθούν υπόψη οι εκτιμήσεις επιστημόνων πως κάτω από την Κρήτη υπάρχει κοίτασμα φυσικού αερίου αξίας 300 δισεκατομμυρίων ευρώ -για το οποίο ακόμη δεν υπάρχουν επίσημα αποτελέσματα σεισμικών ερευνών- τότε η αξία των... εγκάτων της ελληνικής γης φθάνει σε «αστρονομικά» επίπεδα.

Ο θαμμένος θησαυρός ύψους άνω των 100 δισεκατομμυρίων ευρώ στο υπέδαφος της χώρας από μέταλλα και υδρογονάνθρακες μπορεί να δώσει την πολυπόθητη αναπτυξιακή ώθηση της ελληνικής οικονομίας αλλά και να δείξει το δρόμο της εξόδου από την ύφεση.

Περισσότερα εδώ

9.1.12

Η γκρίζα ζώνη του "μαζί τα φάγαμε"

Ενα εξαιρετικό άρθρο που έρχεται να συσχετίσει το το περίφημο «Τα φάγαμε όλοι μαζί» (ή «We all partied», ιρλανδιστί) με το Άουσβιτς και τα βιβλία του Πρίμο Λέβι!

Μπορεί να είναι όντως δύσπεπτο το συμπέρασμα πως ποτέ, ακόμη και στην περίπτωση της πιο ακραίας θηριωδίας, όπως είναι το ολοκαύτωμα του Άουσβιτς, ποτέ δεν μπορούμε να διακρίνουμε ξεκάθαρα τους θύτες από τα θύματα. Υπάρχει πάντοτε μια γκρίζα ζώνη, μια περιοχή διάχυτης, μολυσματικής συνενοχής... Εκεί στα στρατόπεδα συγκέντρωσης,  η γκρίζα ζώνη ήταν οι συνεργάτες των Ναζί που κατάφεραν να επιβιώσουν ακριβώς λόγω των προνομίων αυτής της συνεργασίας, όχι χάρη στον ηρωισμό τους.

Η ίδια γκρίζα περιοχή υπάρχει και στο «Τα φάγαμε όλοι μαζί» όπου συνοψίζεται μαι συνειδητή στρατηγική ενοχοποίησης των θυμάτων, με σκοπό ακριβώς να αμβλύνει την κριτική τους, να τους στερήσει την αθωότητα, και τέλος να ελαφρύνει τη συνείδηση του θύτη. Αυτό για το οποίο κατηγορείται ο λαός είναι πως τόλμησε να φάει τα ψίχουλα που πέφτουν από το τραπέζι όπου γίνεται το μεγάλο φαγοπότι...

Ομως, αυτή η γκρίζα ζώνη δεν καταργεί τη διάκριση θύτη και θύματος, όσο και αν το θέλουν οι πραγματικοί υπαίτιοι της καταστροφής. Η γκρίζα ζώνη θα υπάρχει για να κάνει ακόμη πιο διαυγή τη διαφορά...

Το άρθρο του Κωνσταντίνου Πουλή από το ThePressProject.gr

7.1.12

7.500 Ευρω ανά υπάλληλο κοστίζουν τα κτίρια του ΥΠΕΚΑ!

[του Πέτρου Τζεφέρη]
Από τα 28 κτίρια που στεγάζουν σήμερα τις υπηρεσίες του ΥΠΕΚΑ και τους περίπου 1.500 εργαζομένους του σε όλη την Αττική, τα 27 είναι μισθωμένα και ένα μόνο είναι ιδιόκτητο (η έπαυλη Καζούλη). Τα κτίρια είναι μάλιστα διάσπαρτα σε όλη την Αττική και στην πλειονότητά τους άνω των 20 ετών, με αποτέλεσμα να μην ανταποκρίνονται στις ανάγκες των σύγχρονων υπηρεσιών.

Επισημαίνεται ότι, σήμερα, το ύψος μόνο των μισθωμάτων ανέρχεται στο ποσό περίπου των εννέα εκ. ευρώ, ενώ τα λειτουργικά έξοδα των κτιρίων (φύλαξη, καθαριότητα, ΔΕΗ κλπ) ξεπέρασαν το ποσό των δύο εκ. ευρώ. Σύνολο 11 εκατ. ευρώ για 1500 ανθρώπους....

Ειδικότερα, για τα δύο κεντρικά κτήρια του υπουργείου, της οδού Μεσογείων και της οδού Αμαλιάδος, το ετήσιο μίσθωμα φτάνει τα 4,5 εκατομμύρια ευρώ. Χαρακτηριστικό στοιχείο είναι ότι το ΥΠΕΚΑ διατηρεί ακόμα γραφείο στην Μητροπόλεως με εμβαδόν 400 τ.μ. και αντίστοιχο προσωπικό μόλις τεσσάρων ατόμων, και φυσικά το κτίριο Βωβού στη συμβολή των οδών Αλεξάνδρας και Κηφισίας που στεγάζονται οι επιθεωρητές περιβάλλοντος και κοστίζει 28.000 ευρώ μηνιαίως.

Τι έγινε αλήθεια η προσπάθεια για την μετεγκατάσταση σε ενιαίο κτίριο;

Ανακοίνωση σχετικά με την μετεγκατάσταση Υπηρεσιών του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής σε ενιαία κτιριακή υποδομή

Την ίδια στιγμή που η χώρα βουλιάζει στα χρέη και μεσαία και χαμηλά κοινωνικά στρώματα έχουν κυριολεκτικά γονατίσει από τις περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, αρνούμαι να επιβαρύνω τον Ελληνα πολίτη με 7.500 ευρω ετησίως. Καλύτερα να εξυπηρετώ τον πολίτη με οποιοδήποτε άλλο τρόπο χωρίς να διατηρώ γραφείο... Οταν μάλιστα, με λίγο παραπάνω από το προαναφερθέν τίμημα, φτάνει κανείς τον ετήσιο μισθό με τον οποίο αμείβομαι για τις όποιες υπηρεσίες μου...

4.1.12

Συγκρότηση Ομάδας Εργασίας με αντικείμενο την αξιολόγηση του προσωπικού του δημόσιου τομέα.

Ξεκινούν οι διαδικασίες για την αναζήτηση των κριτηρίων, βάσει των οποίων θα αξιολογηθούν οι υπάλληλοι του δημοσίου τομέα, μετά τον ορισμό από τον υφυπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης  της Ομάδας Εργασίας που θα ασχοληθεί με τη διαμόρφωση του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος.


H αξιολόγηση των υπηρεσιών και των υπαλλήλων θα αποτελέσει το βασικό εργαλείο για την αναδιάρθρωση των δημοσίων υπηρεσιών τα επόμενα δύο χρόνια, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν και απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων που θα «βαθμολογηθούν» αρνητικά.

Μετά την αποτυχημένη εφαρμογή του μέτρου της εφεδρείας, η οποία υλοποιήθηκε προκειμένου να μειωθεί το μισθολογικό κόστος στο Δημόσιο, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης έχει αναδείξει ως κομβικό σημείο του νέου Επιτελικού Κράτους την αξιολόγηση των υπαλλήλων και των υπηρεσιών.

Στελέχη του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης αναφέρουν ότι δεν έχει ληφθεί τελική απόφαση για το σύστημα αξιολόγησης και η πολιτική ηγεσία επεξεργάζεται αντίστοιχα προγράμματα που ισχύουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες (Γαλλία, Γερμανία, Δανία κ.λπ.).

Επισημαίνουν, πάντως, ότι το σύστημα αξιολόγησης που θα επιλεγεί τελικά δεν θα επικεντρώνεται μόνο στα τυπικά προσόντα που διαθέτουν οι υπάλληλοι (πτυχία, μεταπτυχιακά κ.λπ.), τα οποία δεν θα υποβαθμίζει, αλλά με δίκαιο και διαφανή τρόπο (?)  θα αξιολογεί την εμπειρία και τις ικανότητες (προσαρμοστικότητα, ευελιξία, ανάληψη πρωτοβουλιών κ.λπ.) που διαθέτει ο εργαζόμενος προκειμένου να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις των υπηρεσιών.

Η Ομάδα Εργασίας αποτελείται από νομικούς (δύο εκπροσώπους του Συμβουλίου της Επικρατείας και έναν νομικό σύμβουλο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους) και αναμένεται μέχρι τον Μάρτιο να
 διαμορφώσει τις διατάξεις που θα ενσωματωθούν στο σχέδιο ΠΔ, βάσει του οποίου θα γίνει η τελική αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων από εξωτερικούς συμβούλους και υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ, εντός του 2012 και του 2013.

Εμείς να σχολιάσουμε ότι η όποια αξιολόγηση υπηρεσιών και προσωπικού του δημοσίου δεν μπορεί να γίνει παρά μόνο εκ του σύννεγυς και από ανθρώπους που γνωρίζουν τις συνθήκες και τα δεδομένα της εργασίας.

Για παράδειγμα, πώς και από πιοιούς θα αναδειχθούν τα κριτήρια που θα τεκμηριώνουν την εργασιακή εμπειρία και τις ικανότητες που (πρέπει να) διαθέτει ένας εργαζόμενος που κρίνεται ως προϊστάμενος; Θα αντιγράψουμε προγράμματα του εξωτερικού; Με τί τρόπο αυτά θα προσαρμοστούν σε μια ελληνική πραγματικότητα που αποστρέφεται και απορρίπτει a priori κάθε "ποιοτικό κριτήριο" σαν την "τρίχα" από το "προζύμι";

Γιατί μαμά;

Για παράδειγμα, δεν χρειάστηκε πολύς χρόνος, απο την καθιέρωση των "μορίων" για να πάμε απο το ένα άκρο στο άλλο: από την απόλυτη ασυδοσία και επιλογή του όποιου γουστάρουμε για προϊστάμενο στην απόλυτη "μοριο-λαγνεία" όπου όλοι ψάχναμε τα πτυχία και τα μεταπτυχιακά για να συλλέξουμε μόρια.. Και η τεκμαρτή γνώση των ξένων γλωσσών  (βλ. εγκύκλιοι του ΥΠΕΣ για την ΕΣΔΔΑ) έδινε και έπαιρνε. Και οι εύφημες  μνείες (γιατί κάποιοι συμμετείχαν σε μια εορταστική εκδήλωση και ..σκούπισαν καλά τον χώρο ή κόλλησαν πολλές φωτογραφίες στους ..τοίχους) έδιναν και έπαιρναν επίσης (μαζί με τα 80 μόρια που προσέφεραν) !

Κι όλα αυτά όταν η "μοριοδότηση" έγινε με στόχο να εξορθολογίσει το σύστημα. Κι όλα αυτά όταν στα σεμινάρια επιμόρφωσης των δημοσίων υπαλλήλων, ειδικά των διευθυντικών στελεχών, όλοι μιλούν για "όραμα" και "στόχους", για Διοίκηση Μέσω Στόχων (MBO), για Κοινό Πλαίσιο Αξιολόγησης, για εργαλεία στρατηγικού σχεδιασμού (πχ. ανάλυση SWOT), για ανθρώπινες σχέσεις και ενδο-οργανωσιακή κουλτούρα, ακόμη και για project και risk management....

Τώρα πως οι τρεις έγκριτοι δικαστικοί θα λύσουν το γόρδιο δεσμό, δικό τους θέμα. Αν πάντως με ρωτούσαν, πολλά θα είχα να τους πω....

[σχόλιο του Πέτρου Τζεφέρη] [by Tzeferis Peter]

3.1.12

Homo sum: humani nihil a me alienum puto...



Διανύουμε τις πρώτες ημέρες του δωδέκατου έτους της νέας χιλιετίας. Το βέβαιο είναι πως θα έχετε χορτάσει συμβατικές ευχές και υποσχέσεις που σε λιγότερο από μια βδομάδα θα έχουν ξεχαστεί.

Βρισκόμαστε σε μια εποχή που έχει φέρει τεράστια αλλαγή στο τρόπο ζωής και σε ότι ως τώρα θεωρούσαμε δεδομένο. Τα ηλεκτρονικά μέσα και το διαδίκτυο διαδίδουν την πληροφορία με ακριβώς τον ίδιο τρόπο. Οι εξαιρέσεις είναι ελάχιστες και βαθεια κρυμμένες δυστυχώς. Οι ειδήσεις που δίνονται είναι ξεκομμένες και σερβιρισμένες κάτω από συγκεκριμένο πρίσμα. Το χάσμα με την εξουσία βαθαίνει και η λέξη Δημοκρατία ηχεί κατά το δοκούν και τα συμφέροντα του καθενός που τη ξεστομίζει. Το πρόβλημα είναι ότι ο πολίτης αποκλείεται τόσο από την λήψη αποφάσεων, όσο και από την διαμόρφωση της κοινής γνώμης.

Η ρητορική των ΜΜΕ η γραμματική και η γλώσσα που χρησιμοποιούν στις εκπομπές τους και η γενικότερη τοποθέτησή που έχουν απέναντι στην πολιτική και την κοινωνία λειτουργεί ως παραμορφωτικός καθρέφτης.

Αυτό έχει συμβεί και στο διαδίκτυο. Blogs που υπηρετούν συγκεκριμένους σκοπούς, μα και το χειρότερο, επηρεασμένους από όλη αυτή τη προπαγάνδα bloggers που αναπαράγουν τα ίδια και τα ίδια.

Η ερώτηση του George Moore, παραμένει διαχρονική και δυστυχώς, δίχως (ακομα?) απάντηση: Η πραγματικότητα μπορεί να καταστρέψει το όνειρο. Γιατί να μην μπορεί και το όνειρο να καταστρέψει την πραγματικότητα;

Όσοι περιμένετε να διαβάσετε κοινότυπες ευχές και ανασκοπήσεις σε αυτό το editorial, μάλλον είσαστε σε λάθος σελίδα. Τι ευχές να πεις που να μην ακουστούν ειρωνικές και κοινότυπες, όταν ζούμε σ’ ένα κόσμο που τον έχουν καταλάβει οι καλικάντζαροι?

Καλικάντζαροι παντού. Στη πολιτική, στις τράπεζες, στα media, στα κέντρα αποφάσεων. Και όλοι αυτοί τρέφονται με τον φόβο. Τον δικό μας φόβο. Τον φόβο που καλλιεργεί καθημερινά η προπαγάνδα και τα μέσα τους.

Να είσαστε καλά και διώξτε τον φόβο, το κάθε τι στη ζωή, στην ίδια την καθημερινότητα είναι ανταποδοτικό. Στο χέρι μας είναι να κυριαρχεί το καλό και αυτό που λέμε: Ανθρωπιά! Πιστέψτε το και θα γίνει!

1.1.12

Δεν θέλω να κάνω καμιά ευχή για το 2012...

...θέλω να κάνω κάτι για να σταματήσει ο κατήφορος που έχουμε πάρει σαν ανθρώπινο είδος. Έχουμε φτάσει τα επίπεδα της επιστήμης και της τεχνολογίας σε αστρονομικό σημείο, αλλά δε μπορέσαμε να έχουμε τα στοιχειώδη για μια ανθρώπινη ζωή. Και όλα αυτά γιατί αφήσαμε ελάχιστους ανθρώπους (απάνθρωπους) να συγκεντρώσουν όλο τον πλούτο και την εξουσία του πλανήτη μας.

Οι κυβερνήσεις που ψηφίζουμε είναι για να υπηρετούν τους λαούς και όχι για να τους εξουσιάζουν. Αυτό πρέπει να το καταλάβουμε και να απαιτήσουμε αυτά που μας ανήκουν.

Μόνο με ευχές δεν αλλάζει κάτι, χρειάζονται δραστικές αλλαγές, αλλαγές που μόνο εμείς μπορούμε να φέρουμε.

[Αναγνώστης, tromaktiko.gr]