31.3.12

Αφρική, η ήπειρος με τις πολλές κατάρες...




Ενώ ο δυτικός κόσμος συνεχίζει να προοδεύει, ο τρίτος κόσμος αντιμετωπίζει φτώχεια, επιδημίες, πολέμους, μόλυνση του περιβάλλοντος, παιδική θνησιμότητα.

Ειδικότερα η Αφρική, η πιο πλούσια περιφέρεια του κόσμου σε φυσικούς και ορυκτούς πόρους, είναι αντιθέτως γεμάτη από τους σκλάβους της σοκολάτας, του πετρελαίου, των διαμαντιών και του τριαντάφυλλου...

Πόσο φτωχές είναι όμως στην πραγματικότητα οι χώρες του τρίτου κόσμου και πόσο πλούσιες οι "ανεπτυγμένες";

29.3.12

Συμβόλαιο απόδοσης ή απόλυσης;

Σχέδιο Νόμου για το σύστημα αξιολόγησης των υπαλλήλων

Το Προεδρικό Διάταγμα για την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων και των υπηρεσιακών μονάδων παρουσίασε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης .

Πρόκειται για ένα πρωτόγνωρο για την ελληνική δημόσια διοίκηση σύστημα αξιολόγησης, που θα έχει άμεση επίπτωση στην εξέλιξη της καριέρας των εργαζομένων στο δημόσιο, την ιεραρχία και τη μισθολογική τους προαγωγή. Αν ποτέ ψηφιστεί κι εφαρμοστεί,  διότι μέχρι τώρα δεν γνωρίζω να έχει εφαρμοστεί αλλού, παρά μόνο στα έδρανα του ΕΚΔΔ&Α ως σεμιναριακό μάθημα (ΚΠΑ κλπ).

Το Προεδρικό Διάταγμα περιλαμβάνει και μία σειρά από καινοτομίες, όπως:

Το «συμβόλαιο απόδοσης» που θα υπογράφει ο κάθε εργαζόμενος με τον προϊστάμενό του. Στο συμβόλαιο αυτό «θα αναφέρονται λεπτομερώς, σαν να πρόκειται για κάποιο πρωτόκολλο, οι στόχοι που τίθενται, το χρονοδιάγραμμα μέσα στο οποίο πρέπει να υλοποιηθούν, τα αναμενόμενα αποτελέσματα και οι δείκτες μέτρησης, βάσει των οποίων μπορούμε να βγάλουμε συμπέρασμα για το αν επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί».

Επίσης, στο άρθρο 15 τίθεται και ο μαθηματικός τύπος που υπολογίζει τελικά την βαθμολογία απόδοσης του υπαλλήλου: 
BA’= BA +0,1*( BA-ΒΥ)*[1+0,001*(100-ΒΥ)] 

Ο τύπος υπολογίζει την τελική απόδοση (BA’) με βάση την βαθμολογία  του υ̟παλλήλου βάσει στόχων (BA), την βαθμολογία της διοικητικής ικανότητας και α̟πόδοσης της οργανικής μονάδας όπου ανήκει ο υπάλληλος  (ΒΥ) και το πόσο αποκλίνει από αυτήν. 

Όσοι υπάλληλοι επιτυγχάνουν τους στόχους που έχουν τεθεί σε ποσοστό 90% θα παίρνουν μέχρι και μισό μισθό επιπλέον το χρόνο και έναν ολόκληρο μισθό εξτρά εάν ξεπεράσουν αυτό το ποσοστό. 

Για τους υπαλλήλους του Υπουργείου Οικονομικών, όπως οι εφοριακοί, το κίνητρο επίτευξης δημοσιονομικών στόχων μπορεί να προσαυξήσει κατά 15% το μισθό τους κάθε μήνα, εφόσον ξεπεράσουν το 90% των στόχων που έχουν αναλάβει. κλπ κλπ.

Το Προεδρικό Διάταγμα τέθηκε από την Τετάρτη και για μία εβδομάδα σε δημόσια διαβούλευση, και κατόπιν θα σταλεί προς έγκριση στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Μάλλον πρέπει να βγάλουμε τα κομπιουτεράκια από τη ναφθαλίνη...

Πάντως εμένα η απορία μου είναι αν θα βρούμε τόσους πολλούς  γιατρούς και  νοσοκομεία για να αρχίσουμε τις μεταμοσχεύσεις εγκεφάλων. Διαφορετικά δεν νομίζω ότι έχει καμία τύχη τούτο το πόνημα...                        [by Tzeferis Petros]

Τα κριτήρια αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων

28.3.12

το ελληνικό π σε μουσική: αεί ο Θεός ο Μέγας γεωμετρεί...



Η μαθηματική σταθερά π είναι ένας πραγματικός αριθμός που μπορεί να οριστεί ως ο λόγος του μήκους της περιφέρειας ενός κύκλου προς τη διάμετρό του στην Ευκλείδεια γεωμετρία, και ο οποίος χρησιμοποιείται πολύ συχνά στα μαθηματικά, τη φυσική και τη μηχανολογία.

Τώρα και την μουσική...

 Τα πρώτα 50 δεκαδικά ψηφία του π είναι:

3,14159 26535 89793 23846 26433 83279 50288 41971 69399 37510

26.3.12

Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) και ΔΕΗ

Οι ΥΚΩ ήταν πριν μερικά χρόνια 400 εκ. /χρόνο και τώρα έχουν έχουν φθάσει τα 700 με τα κοινωνικά τιμολόγια.
Την περίοδο αυτή η ηλεκτροπαραγωγή (ΔΕΗ και ιδιώτες παραγωγοί) είναι κοντά στην οικονομική κατάρρευση.
Εάν δεν πληρωθούν τα ΥΚΩ θα σταματήσει πχ η παροχή ΦΑ και η σχετική ηλεκτροπαραγωγή (33 % του συνόλου).
Αυτά περί παρανόμων χρεώσεων είναι οι συνήθεις ανοησίες ηλιθίων δημοσιογράφων.
Βέβαια μέσα στα επιδοτούμενα τιμολόγια είναι και η ΚΡΗΤΗ. Κανονικά θα έπρεπε οι κρητικοί να πληρώνουν το ρεύμα σε τριπλάσια τιμή γιατί δεν δέχονται να φτειαχτεί μία λιθανθρακική μονάδα χαμηλού κόστους. Ετσι τη διαφορά την πληρώνουν οι υπόλοιποι Ελληνες. Αυτό είναι σκάνδαλο.

Μάριος Λεονάρδος


24.3.12

Κι αν το σεντούκι υπάρχει, δεν έχει χρυσά νομίσματα...

[by Tzeferis Peter][του Τζεφέρη Πέτρου]

Η εκπομπή "ΣΤΑ ΑΚΡΑ" της Παρασκευής 16 Μαρτίου με καλεσμένους τον αναπληρωτή υπουργό Παιδείας κ. Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο και τον υπουργό Περιβάλλοντος Γιάννη Μανιάτη, σε μία πολύ ενδιαφέρουσα κουβέντα για τον ΟΡΥΚΤΌ ΠΛΟΥΤΟ της χώρας - τα πετρέλαια και το φυσικό αέριο,  ΚΑΙ  ΤΟΝ ΑΛΛΟ ΟΡΥΚΤΟ ΠΛΟΥΤΟ όπως συνηθίζει να λέει ο κ. Μανιάτης ,  αλλά και για τον έμψυχο υπέργειο θησαυρό της γνώσης - τα ελληνικά Πανεπιστήμια, τις δυνατότητες και τις αδυναμίες τους, τον νέο νόμο ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ και τις αντιδράσεις φοιτητών και καθηγητών.
Γίνεται αναφορά στο νορβηγικό πρότυπο  για τα πετρέλαια-φυσικό αέριο, τον χρυσό, τις τοπικές κοινωνίες, τους υπαλλήλους που δουλεύουν με το φιλότιμο και διενεργούν διεθνείς διαγωνισμούς to mention but a few...

Από τη συζήτηση συνάγεται πόσο εξειδικευμένος τομέας ειναι εκείνος του ορυκτού πλούτου.. εννοώ πόσο δύσκολα μπορεί κανείς να κατανοήσει περί τίνος πρόκειται, τι οικονομικά ωφέλη μπορεί να αναμένει κανείς, πότε μπορεί να τα αναμένει... Η συμπαθέστατη κυρία Βίκυ Φλέσσα, αναρωτιόταν κάθε λίγο "χρυσωρυχεία έχουμε;" ... και "πόσα θα τους πάρουμε; αν αυτοί μας ρουφήξουν το πετρέλαιο".  Με άλλα λόγια,  "αν δώσουμε 5 ή 10% σε κείνον που θα βγάλει έξω τον ....θησαυρό, εμείς προφανώς έχουμε να λάβουμε τα υπόλοιπα 95 ή 90%".   Δυστυχώς ο κόσμος (ακόμη και οι δημοσιογράφοι που έχουν βήμα και άποψη γενικά)  πιστεύει οτι κάπου έχουμε έναν θησαυρό σε ένα υπόγειο σεντούκι... κάπου μέσα στη γη ή κάπου μέσα στον βυθό του ελληνικού πελάγους..

Ομως φίλοι μου δεν είναι καθόλου έτσι. Κι αν το σεντούκι υπάρχει, δεν έχει χρυσά νομίσματα. Εχει κοιτάσματα και ορυκτά.... Που απαιτούν χρόνο, χρήμα και τεχνογνωσία. Πρώτον για να εντοπιστούν και μετά να εξορυχθούν. Και μετά να ανακτηθούν τα χρήσιμα μέταλλα. Κι ακόμη απαιτούν περιβαλλοντική μέριμνα και ήθος. Εκεί είναι ο θησαυρός ... Για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε απρόσκοπτα  την εξορυκτική δραστηριότητα χωρίς να δημιουργούμε μη αναστρέψιμες βλάβες στο περιβάλλον και να συνεχίσουμε έτσι να προσποριζόμαστε ωφέλη από αυτήν. Τόσο εμείς όσο και οι επόμενες γενεές.

Και φυσικά ο στόχος δεν (πρέπει να) είναι το κέρδος. αλλά η επιβίωση της δραστηριότητας στον χρόνο...

Αξίζει τον κόπο να δει κανείς τη συζήτηση.

Εδώ ολόκληρη η εκπομπή:  

22.3.12

Μην αμελήσετε. Πάρτε μαζί σας νερό. Το μέλλον μας θα έχει πολύ ξηρασία..


20.3.12

Πρώτα τα οργανογράμματα, μετά η αξιολόγηση!

Στο... μικροσκόπιο μπαίνουν τον Ιούνιο οι δεξιότητες και οι ικανότητες των υπαλλήλων, ώστε να προχωρήσει η ανακατανομή προσωπικού καθώς και οι 15.00 απολύσεις μέχρι το τέλος του έτους.

 Η αξιολόγηση θα γίνει από ομάδες στις οποίες θα συμμετέχουν στελέχη του Δημοσίου, Γάλλοι αλλά και ιδιώτες εμπειρογνώμονες .

Ενώ λοιπόν η αξιολόγηση των δομών του δημοσίου έχει ήδη ξεκινήσει και τα ερωτηματολόγια πέφτουν βροχή, κατατέθηκε στη βουλή σχέδιο νόμου με τα νέα οργανογράμματα!!   Οι υπηρεσιακές μονάδες (γενικές διευθύνσεις, διευθύνσεις και τμήματα) στα υπουργεία μειώνονται κατά 35%.

Αναδιοργάνωση Υπουργείων και Ν.Π.Δ.Δ.

Το ερώτημα τίθεται απο μόνο του: ποιά η σημασία της αξιολόγησης των δομών όταν ήδη έχουν αποφασιστεί και μάλιστα διά νόμου οι νέες οργανωτικές δομές;

Το μόνο που μπορεί να προκύψει ειναι εκ νέου περικοπή...

Πάνω από όλα η σιγουριά....του ελληνικού δημοσίου


18.3.12

αγκαγκαού....

Οταν πριν από χρόνια φωνάζαμε από τούτο δω το βήμα αγκαγκαού  ΑΓΚΑΓΚΑΟΥ....Μια κραυγή, ένα μήνυμα!   κάποιοι μας θεωρούσαν υπερβολικούς!

Τώρα, μετά την πτώχευση και κατάρρευση της χώρας, τώρα που όλα τα χλωρά που είχε αυτή η Χώρα γίναν ...παράπλευρες απώλειες,  υπάρχουν ακόμη κάποιοι που τολμούν να γράφουν ότι προσδοκούμε την γρήγορη ανάπτυξη, την ανάπτυξη της αρπαχτής.

Επειδή κάναμε μια πύλη για τον ελληνικό ορυκτό πλούτο. Για την επιτέλους σοβαρή και με σωστές βάσεις αξιοποίησή του.  Για μια δημόσια πολιτική  δεν τον αγνοεί αλλά τον βάζει στην ίδια βάση που βάζει κανείς την υπόλοιπη εθνική περιουσία: τα δάση, τα ποτάμια, τις παραλίες, τα νερά...

 Που όμως δεν λέει a priori ότι θα εκμεταλλευτώ τον ορυκτό πλούτο και τα κοιτάσματα εκεί που υπάρχουν, αλλά λέει θα εκμεταλλευτώ τα κοιτάσματα αν και όταν συντρέχουν και οι υπόλοιπες προϋποθέσεις, κοινωνικές και περιβαλλοντικές.

Που προσπαθεί να προσδιορίσει αυτές τις προϋποθέσεις, διότι εκεί βρίσκεται η δυσκολία.

Μάλλον ειναι καιρός να ξαναφωνάξουμε αγκαγκαού!

Μπατίρηδες στην πιο πλούσια χώρα.. πλούσια σε τι αλήθεια;

[by petros  tzeferis][Τζεφέρης Πέτρος]

Η Αρεόπολη ντύθηκε στα γαλανόλευκα για την επέτειο της έναρξης της Επανάστασης του 1821

17 Μαρτίου και με λαμπρότητα εορτάστηκε στην Αρεόπολη της Μάνης η επέτειος της έναρξης της Επανάστασης του 1821. Παρευρέθηκαν αντιπροσωπείες από τις μανιάτικες εστίες του Καργέζε της Κορσικής και της Μοντρέστας από τη Σαρδηνία, ενώ η παρέλαση ήταν για άλλη μια φορά εντυπωσιακή, με τα παιδιά και τα στελέχη των συλλόγων με τις παραδοσιακές φορεσιές, να κλέβουν την παράσταση. Όλη η πόλη ήταν ντυμένη στα γαλανόλευκα, ενώ αγήματα και των τριών όπλων απέδωσαν τιμές. Βέβαια, από μπαλωθιές, άλλο τίποτα... Είχαν προηγηθεί εκδηλώσεις τις προηγούμενες ημέρες, στο πλαίσιο του προγράμματος ΝΟΣΤΟΣ, της Μάνης, της Σαρδηνίας και της Κορσικής.

Όσοι βρέθηκαν στον Αρεόπολη χτες, πήραν μια γεύση από την πραγματική Ελλάδα, την Ελλάδα που θυμάται, τιμά και δεν το βάζει κάτω. Τυχεροί!

17.3.12

αυτός ο τόπος μας ματώνει και μας καίει...


15.3.12

Αυξήσεις σε μετακλητούς υπαλλήλους και συμβούλους υπουργών!

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», εκδόθηκε κοινή απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών και του υφυπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης που προβλέπει αυξήσεις από 8,3% έως 25,6%. Οι αυξήσεις κυμαίνονται από 104 ευρώ έως ακόμη και 580 ευρώ.

Ωστόσο επισημαίνεται πως οι συνεργάτες των υπουργών θα υποστούν και αυτοί περικοπές επιδομάτων, που καταργούνται με το νέο μισθολόγιο για όλο το προσωπικό του Δημοσίου, με αποτέλεσμα σε ορισμένες περιπτώσεις οι καθαρές αποδοχές τους να εμφανίσουν μείωση.

Ενδεικτικό είναι πάντως πως συνεργάτης στελέχους της κυβέρνησης, ο οποίος διαθέτει απολυτήριο γυμνασίου θα εισπράττει 1.135 ευρώ με τη νέα απόφαση, δηλαδή μισθό που αναλογεί σε εργαζόμενο του Δημοσίου με τουλάχιστον 22 χρόνια προϋπηρεσίας.

Ευνοϊκότερες είναι οι ρυθμίσεις για όσους επιλεγούν διευθυντές πολιτικών γραφείων. Βάσει της κοινής υπουργικής απόφασης, θα λαμβάνουν τον μισθό υπαλλήλου που κατέχει τον Α' βαθμό και τίτλο σπουδών Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης. Μόνο που για να φτάσει στον βαθμό αυτό ένας υπάλληλος της αυτής της εκπαιδευτικής κατηγορίας απαιτούνται 20 χρόνια προϋπηρεσίας, ενώ αντιθέτως διευθυντής πολιτικού γραφείου μπορεί να λαμβάνει τον ίδιο μισθό και να μην έχει καν το απαιτούμενο πτυχίο ή την προϋπηρεσία.

Σε απάντηση σημερινών δημοσιευμάτων, σύμφωνα με τα οποία «η κυβέρνηση έδωσε αυξήσεις σε συνεργάτες και συμβούλους υπουργών με κοινή υπουργική απόφαση», «η αύξηση αυτή φτάνει έως το 26% και η επιβάρυνση του Προϋπολογισμού είναι 2,1 εκατ. ευρώ», διευκρινίζονται τα εξής:

- Η συνολική ετήσια δαπάνη για τις εν λόγω αποδοχές έχει μειωθεί περί του 60% και συγκεκριμένα ανέρχεται σε 1,8 εκατ. ευρώ από 4,6 εκατ. ευρώ, που ήταν προ της εφαρμογής του νέου μισθολογίου. Το ποσό των 2,1 εκατ. ευρώ, που αναφέρεται στα δημοσιεύματα, συμπεριλαμβάνει και τις αποδοχές που καταβλήθηκαν το τελευταίο δίμηνο του 2011, προ της εφαρμογής του Ενιαίου Μισθολογίου.

- Με βάση την Κ.Υ.Α. για τις αποδοχές των μετακλητών υπαλλήλων, προκύπτει ότι ο βασικός μισθός των εν λόγω υπαλλήλων εμφανίζεται μεν αυξημένος, όπως αυξημένος είναι και για τους λοιπούς δημόσιους υπαλλήλους, μετά την εφαρμογή του Ενιαίου Μισθολογίου. Ωστόσο, οι συνολικές αποδοχές τους είναι μειωμένες, δεδομένου ότι πέραν του βασικού μισθού, του κινήτρου απόδοσης και του επιδόματος θέσης ευθύνης, ελάμβαναν και τα ανάλογα επιδόματα που καταβάλλονταν στους υπαλλήλους του κάθε φορέα, τα οποία και δεν λαμβάνουν πλέον.

-Είναι σαφές, ότι οι εν λόγω υπάλληλοι εντάχθηκαν στο Ενιαίο Μισθολόγιο, χωρίς καμία εξαίρεση, όπως όλοι οι υπάλληλοι του δημοσίου τομέα. Όταν η συνολική δαπάνη μειώνεται 60% είναι παράδοξο να εμφανίζεται, στα εν λόγω δημοσιεύματα, ότι δόθηκαν αυξήσεις της τάξεως του 26%.

14.3.12

How the Fall of Greece Affects YOU -- No Matter Where You Are

Κατά βάθος η ελλάδα ειναι ζήτημα φωτός...

 Είπες εδώ και χρόνια: Κατά βάθος είμαι ζήτημα φωτός...

O Γιώργος Σεφέρης έγραψε τον στίχο αυτό μιλώντας για το φως. Τί σημαίνει ακριβώς δεν γνωρίζω.

Δεν ξέρω επίσης πως, αλλά έχω συνδέσει το φως με την ελπίδα. Οπου υπάρχει φως, υπάρχει ελπίδα.

Κι ακόμη με την αιωνιότητα. Για το φως ο χρόνος δεν περνά αφού τρέχει με τριακόσιες χιλιάδες χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο. Το φως δεν έχει ηλικία.

Πάντως, μιλώντας για το φως, δεν πρέπει να ξεχνάμε τον ρόλο που έχει επίσης το σκοτάδι. Οπως μάλιστα λέει η Φυσική, και στο πιο βαθύ σκοτάδι υπάρχει κάποιο φως.

Αυτό μου θυμίζει την κατάστασή μας σαν έθνος και σαν λαός.

Με μια αχτίδα φωτός κάπου στο βάθος, κάπου στο βαθύ σκοτάδι.

Ομως εμείς δεν παύουμε να ελπίζουμε. Χωρίς λογική, χωρίς νόημα.

Αλλά με φως, έστω και ελάχιστο.

Κατά βάθος η ελλάδα ειναι ζήτημα φωτός...

Κατά βάθος ΟΛΑ ειναι ζήτημα φωτός...

[by Tzeferis Petros]

11.3.12

3.000.000 νεόπτωχοι έλληνες ζητούν ΑΝΑΠΤΥΞΗ, εδώ και τώρα!

Μην πανηγυρίζετε, κύριοι, για την συμφωνία του PSI.

Το κόστος που πληρώνουμε όλοι οι Ελληνες για τη «διάσωση» της χώρας και τα μέτρα που έχουν επιβληθεί μας γονατίζει, μας εξαθλιώνει, μας αφανίζει..

Η οργή ξεχειλίζει και η οικονομική πίεση αυξάνεται. 3 εκατομμύρια πολίτες βρίσκονται στα όρια της φτώχειας ή του κοινωνικού αποκλεισμού, ήτοι στα όρια της πλήρους εξαθλίωσης. Ο ΚΟΣΜΟΣ ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΕΙ ΑΛΛΟ.

Και όλοι μας αναρωτιόμαστε αν οι επερχόμενες εκλογές θα ανατρέψουν τη διαολεμένη αυτή κατάσταση και αν μπορεί να γίνει κάτι για να σταματήσει ο κατήφορος...

Στο χέρι μας είναι να τους αλλάξουμε ΟΛΟΥΣ.

3.000.000 νεόπτωχοι έλληνες ζητούν ΑΝΑΠΤΥΞΗ, εδώ και τώρα!

10.3.12

Επίορκοι δημόσιοι υπάλληλοι: όχι πλέον πειθαρχικά, να πάνε ολοι μέσα!

Περισσότερα από 25 εκατομμύρια ευρώ είχαν στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς 13 δημόσιοι υπάλληλοι, μεταξύ των οποίων ένας δασάρχης, μια δικαστική υπάλληλος, στελέχη πολεοδομίας και εργαζόμενοι σε υπουργεία, όπως αποκάλυψε ο έλεγχος των ανδρών του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ).


Μετά τα παμπερς και τις κυρίες του ΙΚΑ Καλλιθέας, αυτό. Και πόσα αλλά βγαίνουν καθημερινά να επιβεβαιώσουν την γκρίζα ζώνη του μαζί τα φάγαμε....Καθημερινά και μία αποκάλυψη μεγάλης απάτης σε βάρος του δημοσίου . Κάθε μέρα πολλές περιπτώσεις μεγάλης φοροδιαφυγής , εισφοροδιαφυγής , κομπίνων, διαφθοράς , παράνομου πλουτισμού κλπ.

Στο στόχαστρο 39 φορολογούμενοι

Αντε να πείσεις πως είσαι δημόσιος υπάλληλος και υπηρετείς το δημόσιο συμφέρον. Γιατί υπάρχουν και αυτοί οι ελάχιστοι..Ελεος !

Εάν όμως τόσα χρόνια υπήρχε η πολιτική βούληση για να αποκαλυφθούν και να τιμωρηθούν όλες οι περιπτώσεις,  η Ελλάδα δεν θα είχε χρεοκοπήσει . 

Η Ελλάδα δεν θα έχανε την αξιοπρέπεια και δεν θα έβγαινε στο διεθνή πεζοδρόμιο .

Οι μεσαία και χαμηλού εισοδήματος τάξη και οι συνταξιούχοι δεν θα πλήρωναν ακριβά τα χαράτσια και τα μνημόνια.

Οι νέοι θα χαμογελούσαν και δεν θα μετανάστευαν για να ζήσουν .

Νομίζω ότι εκείνο που πρέπει να κάνω είναι να ζητήσω άμεσα να μετακινηθώ στο ΣΕΕΔΔ. Και θα το κάνω!

[by Tzeferis]

9.3.12

Με γεια το ...κούρεμα και το μεγάλο δούλεμα...


8.3.12

Πάλι για το δημόσιο...

Η αντίστροφη μέτρηση για τη μείωση από 30% έως και 36% των οργανικών μονάδων των υπουργείων που έχουν περιορισμένο αντικείμενο και αρμοδιότητες, αλλά και των θέσεων ευθύνης, άρχισε χθες με την εκκίνηση των διαδικασιών κατάρτισης νέων οργανισμών από εννέα υπουργούς. Το μεγαλύτερο «κούρεμα» στις υπηρεσίες θα γίνει στο υπουργείο Ανάπτυξης, καθώς οι εισηγήσεις που ετέθησαν στον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης προβλέπουν κατάργηση ή συγχώνευση μονάδων που φθάνουν ακόμη και το 46%.

Σε ευρεία σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης υπό τον αρμόδιο υπουργό κ. Δημ. Ρέππα, αποφασίστηκε να κατατεθεί νομοσχέδιο, πριν από τις εκλογές, με τα νέα οργανογράμματα όλων των υπουργείων που θα περιγράφουν επακριβώς αντικείμενο, αρμοδιότητες, θέσεις, (μειωμένες τουλάχιστον κατά 30%) και προσόντα των υπαλλήλων. 

Τομείς που δεν είναι νευραλγικοί θα κριθούν με αυστηρούς όρους κόστους - ωφέλειας, ενώ τμήματα με προϊσταμένους και με έναν ή δύο υπαλλήλους θα καταργούνται ή θα συγχωνεύονται. Η αναδιάρθρωση του Δημοσίου θα οδηγήσει σε αθρόες μετακινήσεις προσωπικού, ακόμη και σε απολύσεις, με την προβλεπόμενη κατάργηση των οργανικών θέσεων που θα κριθούν πλεονάζουσες. Από τη μείωση των θέσεων ευθύνης θα επιτευχθεί εξοικονόμηση που θα προέλθει από την περικοπή των σχετικών επιδομάτων. «Σφαγή» αναμένεται, πάντως, να γίνει μεταξύ των διευθυντικών στελεχών, καθώς με τροπολογία του υπουργείου προβλέπεται ότι σε περίπτωση κατά την οποία καταργηθεί οργανική μονάδα (π.χ. γενική διεύθυνση) ο κατέχων τη θέση υποβιβάζεται στον αμέσως κατώτερο βαθμό, ενώ αν δεν υπάρχουν οργανικές θέσεις, καταλαμβάνει τα καθήκοντα του προϊσταμένου που έχει λάβει τη μικρότερη βαθμολογία στις κρίσεις. Η ρύθμιση αυτή θα συμπαρασύρει προς τα «κάτω» εκατοντάδες διευθυντικά στελέχη της διοίκησης. 

4.3.12

Η εθνική κουλτούρα του ...lifestyle ανατρέπεται. Επιστροφή στη λιγότερη κατανάλωση...

[του Τζεφέρη Πέρου] [by Tzeferis Peter]

Δεν ξέρω αν και  πόσο φταίει ο Κωστόπουλος ή γενικότερα το "επάρατο" λάϊφστάιλ για την  σημερινή καταστροφή του τόπου μας, αναγορεύοντας την κουλτούρα του "ομορφάντρα" και της ήσσονος προσπάθειας σε εθνική κουλτούρα και υπέρτατο ζητούμενο των νέων...

Ούτε ακριβώς αν "η ζωή ειναι μικρή για να είναι θλιβερή" οπότε "δεν θέλουμε, παιδί μου,  να κουραστείς όπως εμείς" ή ακόμη πιό ακραία "δεν μπορούν αλήθεια δέκα εκατ. έλληνες να ζήσουν έναν ομορφάντρα, εμένα;".

Ούτε για να θυμηθούμε το αντίβαρο του παραπάνω μοτο, γνωρίζω, αν "η ζωή ειναι μεγάλη, κι αν την κάνεις καρναβάλι, θά 'ρθει η ώρα να χτυπήσεις,το ξερό σου το κεφάλι.."

Εδώ όμως καταφέραμε και κάναμε τον τόπο μας και την ιστορία μας σούργελο και καρναβάλι, αυτό μας μάρανε; 

Σίγουρα, ομως την ελλάδα δεν την κατέστρεψε, από μόνο του, κανένα  λάϊφστάιλ.  Αλλά η έλλειψη Παιδείας.  Η έλλειψη δημοκρατικής παιδείας και η συνακόλουθη επί δεκαετίες υποκρισία όλης της άρχουσας τάξης. Ναι όλων αυτών που το παίζουν επαναστάτες (πάλι προβεβλημένοι από τα μιντια) σήμερα, αλλά που τότε σφύριζαν δήθεν αμέριμνοι κλείνοντας το μάτι στην ευτέλεια, στην χαμηλή αισθητική και στην περιττή και ανούσια πολυτέλεια, στην κατάχρηση αγαθών  που ποτέ δεν είχαν δουλέψει. Και φυσικά γι'αυτό δεν έφταιγαν (μόνο) τα περιοδικά του κωστόπουλου στα μανταλάκια....

Τι να πούμε τώρα;  Οτι εμείς τα γράφαμε από τούτο δω το ανύπαρκτο (αν κρίνει κανείς από το βαθμό προβολής του) βήμα;  Mήπως να θυμήσω πόσες αναρτήσεις φώναζαν για την βιωσιμότητα και τον άκρατο καταναλωτισμό του έλληνα;   Για την ανάγκη για επιστροφή στην πραγματική οικονομία και την πραγματική ζωή; Για την ανάγκη μεγαλύτερου εθλοντισμού, εναλλακτικών διεξόδων και συμμετοχικότητας; Για λιγότερη υπερβολή και περισσότερη φύση, για λιγότερο εγώ και περισσότερο εμείς;


Ορίστε ορισμένες:

3.3.12

Μία έμμεση απόδειξη ότι έχουμε πετρέλαιο!

Συνολικά οκτώ (8) μεγάλες εταιρίες εξειδικευμένες στον τομέα των σεισμικών ερευνών για τον εντοπισμό Υδρογονανθράκων, κατέθεσαν προσφορές στο YΠΕΚΑ, για τη πραγματοποίηση σεισμικών ερευνών, μη αποκλειστικής χρήσης, στο Ιόνιο Πέλαγος και στη θαλάσσια περιοχή νοτίως της Κρήτης.

Αιτήσεις συμμετοχής κατέθεσαν οι εταιρίες :

1) TGS-NOPEC GEOPHYSICAL COMPANY ASA
2) DOLPHIN GEOPHYSICAL
3) ION GEOPHYSICAL CORPORATION
4) SPEC PARTNERS LTD
5) CGGVERITAS
6) PETROLEUM GEO-SERVICES (PGS)
7) SPECTRUM GEO LIMITED
8) FUGRO MULTICLIENT SERVICES AS

Η αξιολόγηση των προσφορών θα ολοκληρωθεί από την αρμόδια Επιτροπή του ΥΠΕΚΑ στις αρχές Απριλίου, προκειμένου ο ανάδοχος, ή οι ανάδοχοι, να προχωρήσουν άμεσα στις έρευνες και ακολούθως στην ερμηνεία των δεδομένων που θα προκύψουν, καθώς στόχος του ΥΠΕΚΑ είναι να προκηρύξει εντός του 2012 Διεθνείς Διαγωνισμούς για έρευνα και εκμετάλλευση Υ/Α σε Ιόνιο και νότια Κρήτη.

Ιδομεν!

Τιμωρήστε τους δημοσίους υπαλλήλους που δεν δουλεύουν! Βρείτε τους πρώτα!

Οι σεισμικές δονήσεις που διαπερνούν το σύνολο της κοινωνίας, της οικονομίας και προπαντός του πολιτικού συστήματος, φαίνεται πως δεν αγγίζουν ή δεν γίνονται αντιληπτές από υπουργούς, βουλευτές και συνδικαλιστές. Εκτός κι αν έχουν άγνοια κινδύνου ή άγνοια... διοίκησης. Ο,τι κι αν συμβαίνει, πρακτικές και συμπεριφορές του παρελθόντος συνεχίζουν χωρίς έλεγχο και προπαντός χωρίς διάθεση πάταξης.

Για παράδειγμα, σε πολλά υπουργεία υπάρχουν υπάλληλοι που, όπως λένε συνάδελφοί τους, δεν προσέρχονται στην υπηρεσία. Θα περίμενε κανείς η πάταξη τέτοιων φαινομένων να ήταν στις προτεραιότητες. Αμ δε. Δυστυχώς τα φαινόμενα διαφθοράς όπως αυτό συνεχίζουν να ταλανίζουν τους πολίτες, παρότι η κοινωνία τα καταδικάζει.

Το Δημόσιο παραμένει το μεγάλο διαφθορείο. Από τους μεγαλύτερους ενόχους για τη δοκιμασία που περνούν η χώρα και ο λαός. Οι πολίτες απαιτούν να γίνει συστηματική και αποτελεσματική προσπάθεια πάταξης τέτοιων προκλητικών και απαράδεκτων συμπεριφορών. Σε τελική ανάλυση δεν χρειάζεται παρά να εφαρμοστεί ο νόμος, να επικρατήσουν στοιχειώδεις κανόνες χρηστής διοίκησης. Είναι απαράδεκτο και εξοργιστικό να υπάρχουν υπάλληλοι που δεν προσέρχονται στην εργασία τους συστηματικά και να μην τιμωρούνται. Είναι διπλά απαράδεκτο να υπάρχουν τέτοια φαινόμενα και οι ηγεσίες υπουργείων, υπηρεσιών και επιχειρήσεων να μην τα πατάσσουν.

Κύριοι πολιτικοί, αν θέλετε να κερδίσετε το μεγάλο στοίχημα και να ανορθώσετε τη χώρα βάλτε τέλος στο καθεστώς ατιμωρησίας. Εφαρμόστε τον νόμο χωρίς καμία εξαίρεση και τιμωρήστε όλους τους ενόχους σύμφωνα με όσα προβλέπει ο νόμος. Επιτέλους το Δημόσιο να πάψει να είναι ο τύραννος της κοινωνίας. [του Θανάση Λυρτσογιάννη, από την Ημερησία online ]

Να προσθέσω ότι η διοίκηση, όχι μόνο δεν τιμωρεί εκείνους που δεν προσέρχονται ή γενικά δεν δουλεύουν ακόμη κι αν προσέρχονται (είναι γνωστό ότι μόνο όσοι αναλαμβάνουν ευθύνη δουλεύουν, οι υπόλοιποι ήταν πάντα ωσεί παρόντες πλην της μέρας  διανομής του μισθού...) αλλά τουναντίον τιμωρεί εκείνους που γενικά εργάζονται νυχθημερόν για να προσφέρουν κάτι...

Πώς; Ολοι ξέρετε...

2.3.12

Jenny Bloomfield: Australia's mining for development...

Mining for Development

"Όπως κάποιοι μπορεί να έχετε ακούσει, η Αυστραλία αποκαλείται ως "A Great Mining Nation" - 'Ένα Μεγάλο Έθνος της Εξορυκτικής Βιομηχανίας'.

Κανένας άλλος τομέας επιχειρηματικής δραστηριότητας δε συνδέεται τόσο στενά με την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της Αυστραλίας - από την ανακάλυψη χρυσού τον 19ο αιώνα, των σιδηρομεταλλευμάτων και μεταλλευμάτων νικελίου στη δεκαετία του '60, αργότερα την ανάπτυξη της βιομηχανίας άνθρακα, έως τη σημερινή άνευ προηγουμένου αύξηση της ζήτησης για Ορυκτές Πρώτες Ύλες για την τροφοδότηση των βιομηχανικών δραστηριοτήτων των περισσότερων χωρών ανά την υφήλιο.

Η σημερινή αύξηση της ζήτησης για ορυκτές πρώτες ύλες έχει οδηγήσει σε υψηλούς ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης, χαμηλά επίπεδα ανεργίας και αύξηση των εισοδημάτων για όλους τους Αυστραλούς πολίτες. Ο εξορυκτικός τομέας συνεισφέρει σημαντικά στο ΑΕΠ της χώρας μας, αποτελεί το 47,5 τοις εκατό του συνόλου των αυστραλιανών εξαγωγών (AUD135 δις το 2010) και απασχολεί, τόσο άμεσα όσο και έμμεσα, ένα σημαντικό ποσοστό του εργατικού δυναμικού της χώρας.

Τα σημαντικά αποθέματα ορυκτού πλούτου που διαθέτει, καθώς και η εφαρμογή καινοτόμων πρακτικών που συντελούν σε υψηλά επίπεδα παραγωγικότητας, επιτρέπουν στην Αυστραλία να παραμείνει στην πρώτη γραμμή του μεταλλευτικού τομέα παγκοσμίως.

Η Αυστραλία διαθέτει: το 2,4 τοις εκατό των ενεργειακών πόρων του πλανήτη, είναι πρώτη σε κοιτάσματα ορυκτής άμμου, άνθρακα, λιγνίτη, ουράνιου, νικελίου, ψευδάργυρου και μόλυβδου, και ανάμεσα στις πρώτες έξι χώρες σε βωξίτη, χαλκό, χρυσό, σιδηρομεταλλεύματα και διαμάντια.

Η Αυστραλία προσφέρει ένα σταθερό επενδυτικό περιβάλλον με χαμηλό κρατικό παρεμβατισμό, πρόσβαση σε εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό, και προηγμένες τεχνολογίες εξόρυξης - παράγοντες που καθιστούν την εξορυκτική δραστηριότητα στην Αυστραλία από τις πιο χαμηλού κόστους στον κόσμο.

Η κυβέρνησή μας έχει δεσμευτεί για την υλοποίηση μιας σειράς από μεγάλες επενδύσεις - συνολικού ύψους AUD230 δις - που θα διευρύνουν σημαντικά τον ενεργειακό τομέα και τον τομέα ορυκτών πρώτων υλών της χώρας...."