29.4.12

I am Hellene!




Βέβαια, ως γνωστόν, υπάρχει και η παρακάτω version του Ελληνα:

Σε διαγωνισμό που έγινε στην Ουάσινγκτον για τον καταλληλότερο χαρακτηρισμό ενός λαού, εκείνου που θα παρουσιάζει καλύτερα την ψυχολογία του, πήραν μέρος περίπου ένα εκατομμύριο άτομα. Δεκαπενταμελής επιτροπή από επιστήμονες επέλεξε ομόφωνα και βράβευσε τον δικαστή Ν. Κέλλυ για τον επιτυχημένο χαρακτηρισμό του Έλληνα.

«Μπροστά στο δικαστήριο της ... αδέκαστης ιστορίας, γράφει ο δικαστής, ο Έλληνας αποκαλύφθηκε πάντοτε κατώτερος από τις περιστάσεις, αν και από διανοητική άποψη, κατείχε πάντοτε τα πρωτεία. Ο Έλληνας είναι ευφυέστατος αλλά και εγωιστής, δραστήριος αλλά και αμέθοδος, φιλότιμος αλλά γεμάτος προλήψεις, θερμόαιμος, ανυπόμονος αλλά και πολεμιστής. Έκτισε τον Παρθενώνα και αφού μέθυσε από την αίγλη του, τον άφησε αργότερα να γίνει στόχος των έριδων, ανέδειξε τον Σωκράτη για να τον δηλητηριάσει, θαύμασε τον Θεμιστοκλή για να τον εξορίσει, υπηρέτησε τον Αριστοτέλη για να τον καταδιώξει, γέννησε τον Βενιζέλο για να τον δολοφονήσει. Έκτισε το Βυζάντιο για να το εκτουρκίσει, έφερε το 21 για να το διακυβεύσει, δημιούργησε το 1909 για να το λησμονήσει. Τριπλασίασε την Ελλάδα και παραλίγο να τη θάψει. Κόπτεται τη μία στιγμή για την αλήθεια και την άλλη μισεί αυτόν που αρνιέται να υπηρετήσει το ψέμα. Παράξενο πλάσμα, ατίθασο, περ ίεργο, εγωπαθές και σοφόμωρο, ο Έλληνας. Λυπηθείτε τον, θαυμάστε τον αν θέλετε. Κι αν μπορείτε προσπαθήστε να τον ταξινομήσετε."

27.4.12

Let's Do it Greece!


H googlε και ο Αγγελόπουλος!

Η κεντρική σελίδα της Google αποτίει στο λογότυπό της φόρο τιμής στον σπουδαίο Έλληνα σκηνοθέτη, Θόδωρο Αγγελόπουλο.

Με αφορμή την ημερομηνία γέννησης του Θόδωρου Αγγελόπουλου, η μεγαλύτερη μηχανή αναζήτησης απέκτησε γαλάζιο χρώμα, φέρει ελληνικό έψιλον και ένα σκίτσο με την φιγούρα του σκηνοθέτη.

Σήμερα, Παρασκευή 27 Απριλίου, στις 19:30 το απόγευμα, θα τιμηθεί η μνήμη του  στο Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς 138).

Αν κάτι μας έμεινε στον τόπο αυτό, αφού χάσαμε τη λογική, το μέτρο και την αγάπη για τον τόπο μας, είναι η τέχνη και ο Πολιτισμός. Ας τα τιμούμε όσο μπορούμε.

[by P. Tzeferis]

25.4.12

Ηθική και Δεοντολογία στη Σύγχρονη Δημόσια Διοίκηση: μήπως ζούμε σε άλλη Xώρα;


...υπάρχει στη χώρα μας κάτι, το οποίο είναι μάλλον αδιανόητο για πολλές δυτικοευρωπαϊκές χώρες: το φαινόμενο των υπουργείων που συνεχώς αλλάζουν. Και σε άλλες χώρες μπορεί να δημιουργηθούν καινούρια υπουργεία, αλλά αυτό το φαινόμενο, όχι μόνο όποτε αλλάζει το κόμμα που έχει την εξουσία, αλλά και όποτε γίνεται ανασχηματισμός της κυβέρνησης, να αλλάζουν οι τίτλοι των υπουργείων,οι αρμοδιότητές τους, η κατανομή υπηρεσιών από το ένα υπουργείο στο άλλο και αυτό, κατά μέσο όρο, να συμβαίνει κάθε χρόνο περίπου, μάλλον είναι πρωτοφανές. Δηλαδή, έχουμε μία διοίκηση η οποία εμφανίζει μία νομαδική, ας επιτραπεί η έκφραση, συγκρότηση των υπουργείων: κάθε φορά που αλλάζουν υπουργοί, αλλάζουμε και τις σκηνές μας, δημιουργούμε νέες σκηνές, τις στήνουμε κάπου αλλού.
Είναι σαν να έχουμε νομαδικά υπουργεία και όχι υπουργεία με μία σταθερή δομή,με σταθερό οικοδόμημα, σταθερά κτίρια και ούτω καθεξής....

Πώς να αποδείξεις ότι δεν είσαι ελέφαντας, όταν για τόσα πολλά χρόνια, σηκώνεις στις πλάτες σου τον ελέφαντα;

Που πήγαν αλήθεια τα λεφτά και οι θυσίες του ελληνικού λαού τόσο καιρό; Που χάνονται τα δισ. από αιματηρές περικοπές και γιατί ενώ μειώνονται οι μισθοί και οι συντάξεις και απολύεται τόσος κόσμος, οι δημόσιες δαπάνες αυξήθηκαν α (ή β ή γ) %, αλλά σίγουρα αυξήθηκαν;

Πώς αλήθεια γίνεται εξοικονόμηση και εξορθολογισμός των δημοσιονομικών δαπανών που όλοι ευαγγελίζονται; Όταν εγκαλείται  η κυβέρνηση ότι διορίζει κόσμο, συστήνει επιτροπές και παραεπιτροπές με έμμισθους υπαλλήλους, αυτή απαντά ότι δεν είναι αλήθεια και ότι απλώς κάνει εξοικονόμηση από το κράτος.

Εντούτοις, η λίστα με τους 77 οργανισμούς του Δημοσίου (41 Γενικές και Ειδικές Γραμματείες, τα Νομικά Πρόσωπα και οι Αυτοτελείς Υπηρεσίες κλπ) , που δημιουργήθηκαν από τον Οκτώβριο του 2009 μέχρι το Μάιο του 2011, δόθηκε και πάλι στην δημοσιότητα.

Πλήρης η λίστα με τους 77 οργανισμούς 

Μέχρι και Εθνικό Κέντρο Προειδοποίησης για Τσουνάμι (ΝΠΙΔ) στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο [Ν. 3879 (ΦΕΚ Α’ 163, 21.09.2010)], ίδρυσαν...

Την ίδια στιγμή ορισμένες υπηρεσίες στενάζουν και παλεύουν πραγματικά να τα βγάλουν πέρα με ελάχιστο προσωπικό. Τομείς που θα έπρεπε να ειναι πρωτοπόροι στην ανάπτυξη και την πραγματική οικονομία, όπως ο τομέας του Ορυκτού Πλούτου.

Την ίδια στιγμή συγχωνεύεται (!!) το Ι.Γ.Μ.Ε. (Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών) την περίοδο που υποτίθεται ότι σηκώνουμε ψηλά την σημαία της αξιοποίησης του ορυκτού πλούτου της χώρας.

Την ίδια στιγμή μιλάμε για τους 23 σωματοφύλακες του Ορυκτού Πλούτου.
Στο δράμα των υπηρεσιών αυτών, των καμιά 20-αριά υπαλλήλων για όλη την ελλάδα που από τα ξημερώματα μέχρι τα άλλα ξημερώματα ασχολούνται για να τα βγάλουν πέρα, μακρυά από τις κομματικές κασσάνδρες και το ..χρώμα του χρήματος, ήρθε τώρα να προστεθεί και η πρέσσα της αξιολόγησης (υπηρεσιακών μονάδων αλλά και ατόμων) και φυσικά αντιμετωπίζουν το φάσμα της συγχώνευσης ή ενδεχομένως και της κατάργησης ακριβώς επειδή είναι ήδη υποστελεχωμένες και δεν δικαιολογούν (άκουσον άκουσον!!) τον ελάχιστο απαιτούμενο αριθμό ατόμων για την στοιχειώδη σύσταση υπηρεσιακών μονάδων!

Σωστά! Πώς να αποδείξεις ότι δεν είσαι ελέφαντας, όταν για τόσα πολλά χρόνια, δουλεύεις και σηκώνεις στις πλάτες σου τον ελέφαντα!

Ελεος κύριοι κυβερνώντες, πρώην, νυν και μελλοντικοί. Επιτέλους, ασχοληθείτε με την ουσία! Αποδώστε το στοιχειώδες δίκαιο, το οποίο δεν είναι ποτέ οριζόντιο, γενικό και ατεκμηρίωτο, αλλά αποδίδεται (ανεξάρτητα αν ειναι ατομικό ή συλλογικό) ειδικά και απολύτως τεκμηριωμένα..

[του Τζεφέρη Πέτρου] [by Tzeferis Peter]

23.4.12

Ólafur Ragnar Grímsson: μαθήματα δημοκρατίας...


 Ο Ólafur Ragnar Grímsson είναι ο τετράκις πρόεδρος της ισλανδικής δημοκρατίας. Όταν το ισλανδικό Κοινοβούλιο ενέκρινε κάποιο νόμο παρόμοιο με το Μνημόνιο 1 και στάλθηκε για επικύρωση στον πρόεδρο της δημοκρατίας, ο πρόεδρος της ισλανδικής δημοκρατίας Grímsson ενεργοποίησε το μόνο... δικαίωμα που είχε, όπως κι ο έλληνας πρόεδρος: απλά δεν το υπέγραψε και κάλεσε το λαό σε δημοψήφισμα. Κάτι που δεν διανοήθηκε ποτέ ο δικός μας πρόεδρος...

Ήταν η πρώτη φορά που έγινε δημοψήφισμα στη χώρα αυτή. Η εξήγηση ήταν σαφής:
«Δε μπορώ εγώ ή οι λίγοι βουλευτές που ψήφισαν αυτό το νόμο να αναλάβω την ευθύνη να επικυρώσω ένα νόμο που θα επηρεάσει τη ζωή κάθε πολίτη της χώρας μου. Σε ένα τόσο σοβαρό θέμα μόνο ο λαός μπορεί να αποφασίσει».

Στο βίντεο δείτε τι σημαίνει Ισλανδία.Δια στόματος του προέδρου...

20.4.12

Λευκό και Γαλάζιο...




Άκουσα κάποτε μια ιστορία.
Μιλούσε για δυο χρώματα ερωτευμένα.
Το λευκό και το γαλάζιο.

Κάθε που αντάμωναν, έσμιγε λες,
ο ουρανός με τα σύννεφα,
η θάλασσα με τα κύμματα.

Η αγνότητα και η ομορφιά,
μια αγκαλιά,
στην παλέτα της φύσης.
Το γαλάζιο ορκιζόταν.
Αν ποτέ μ’ αφήσεις,
θα γίνω ένα δάκρυ, μια γαλάζια λίμνη.

Και το λευκό του απαντούσε.
Εγώ θα κάνω τα δάκρυα μου,
βότσαλα λευκά γύρω από ‘κείνη.



Το «White & Blue» είναι μέχρι στιγμής η πιο δημοφιλής ταινία μικρού μήκους που γυρίστηκε για τον διαγωνισμό του Greek America Foundation που διεξάγεται στις 5-12 Μαΐου στο Τορόντο του Καναδά. Από τον σκηνοθέτη Στέλιο Τατάκη.

16.4.12

Tο μεγαλείο της φύσης στην ινδική Meghalaya: sustainable living architecture...

Στο λοφώδες κρατίδιο της Meghalaya, βορειοανατολικά της Ινδικής χερσονήσου, καταγράφεται το υψηλότερο ύψος βροχής στην Ασία, και, ενδεχομένως, στη Γη. Ο κόσμος της Meghalaya λοιπόν πρέπει να ζήσει κυριολεκτικά στα ..σύννεφα...

Για παράδειγμα, η περιοχή Cherrapunji, δεδομένου ότι κάθε χρόνο δέχεται 15-20 μέτρα βροχής έχει ανάγκη από "γέφυρες" για τις καθημερινές μετακινήσεις των κατοίκων…

Οι γέφυρες αυτές  είναι  στην  κυριολεξία "ζωντανές", προέρχονται από φυσικούς οργανισμούς που σταθεροποιούνται και ισχυροποιούνται με την πάροδο του χρόνου και αποτελούν  υπόδειγμα βιώσιμης αρχιτεκτονικής!

Αρχαία αμπέλια και ρίζες δέντρων εκτείνονται οριζοντίως, πάνω από τα ποτάμια και τα ρεύματα, δημιουργώντας έτσι μια σταθερή κατασκευή, αρκετά ισχυρή ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως γέφυρα…

Μερικές από αυτές τις γέφυρες έχουν πάνω από 100 μέτρα μήκος και μπορούν να «αντέξουν» το βάρος συνολικά 50 και πλέον ανθρώπων!

Οι ζωντανές γέφυρες, μοναδικά υποδείγματα βιώσιμης αρχιτεκτονικής,  μεταφέρονται από γενιά σε γενιά και ζουν ίσως και 500 χρόνια...

http://www.videoman.gr/12853

Αυτό είναι το μεγαλείο της φύσης…

13.4.12

Ο ορυκτός πλούτος της Ελλάδας



Ο ορυκτός πλούτος της Ελλάδας. KRASODAD

Το  βίντεο της ΕΤ3 παρέχει ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τα βιομηχανικά ορυκτά και ειδικότερα το ζεόλιθο της Θράκης που παραμένει ανεκμετάλλευτος, τον ελληνικό χρωμίτη του Βούρινου Κοζάνης που επίσης παραμένει στα αζήτητα, για τα ελληνικά μάρμαρα που αντέχουν στην κρίση και έχουν προσελκύσει Κινέζους επενδυτές, για τον ελληνικό χρυσό που για την ώρα παραμένει αναξιοποίητος, για το λευκόλιθο της Γερακινής και την εταιρεία ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΛΕΥΚΟΛΙΘΟΙ ΑΒΕΕ που τον επεξεργάζεται υποδειγματικά και εξάγει μαγνησιακά προϊόντα σε όλη την ευρώπη, για την (μοναδική στην ελλάδα) εξόρυξη πετρελαίου στην περιοχή της Καβάλας (κοίτασμα Πρίνου) κ.α.

Αξίζει να το δει κανείς..

9.4.12

Σχέσεις Δημοσίων Υπαλλήλων και Πολιτών: Οδηγός Ορθής Διοικητικής Συμπεριφοράς

7.4.12

Αξιολόγηση στο δημόσιο: once again...

Το κατάλαβαν οι πάντες ότι η προωθούμενη, από την κυβέρνηση και το αρμόδιο Υπουργείο, «αξιολόγηση» των υπηρεσιών και των εργαζομένων του δημοσίου, γίνεται με προφανή στόχο την υλοποίηση των μνημονιακών δεσμεύσεων για περιορισμό των δημοσίων υπαλλήλων. Το θέμα λοιπόν  είναι οι απολύσεις και η συγκράτηση στα ελάχιστα δυνατά επίπεδα του μισθολογικού κόστους στο Δημόσιο, τη στιγμή που θα έπρεπε να προωθούνται άλλου είδους στόχοι. Κι αυτό διότι η προπαγάνδα του  "καλά να πάθουν εκεί στο δημόσιο" δεν οδηγεί σε όφελος τον τόπο μας κι αυτό έχει αναλυθεί και τεκμηριωθεί ποικιλοτρόπως.

Ποιοί είναι οι στόχοι που θα έπρεπε να προωθεί πάση θυσία το δημόσιο αντί να πελαγοδρομεί για να φτειάξει λίστες ικανών και λίστες ανικάνων;

α. η ανάπτυξη των δομών, των υποδομών, του τρόπου οργάνωσης και καλής λειτουργίας των υπηρεσιών, της νομοθεσίας και  της καταπολέμησης της γραφειοκρατίας, 

β. η βελτίωση του ανθρωπίνου δυναμικού, μέσω της εκπαίδευσης και επιμόρφωσής του, με σκοπό τη βελτίωση των γνώσεων, των δεξιοτήτων και των ικανοτήτων που απαιτούνται, ώστε να μπορεί κάθε εργαζόμενος να αντεπεξέλθει με επιτυχία στα καθήκοντά του, 

γ. η υποκίνηση του ανθρώπινου δυναμικού, η οποία σημειωτέον επηρεάζεται από πλήθος παραγόντων, όπως το εργασιακό του περιβάλλον, οι όροι αμοιβής και εργασίας, οι προοπτικές εξέλιξής του,

δ. η ενίσχυση του αισθήματος κοινωνικής ευθύνης των εργαζομένων,  και  η εμπέδωση -μεταξύ των εργαζομένων- του αισθήματος δικαιοσύνης και αξιοκρατίας.

Ολα θα παραπάνω δεν χρειάζονται πολλά λεφτά, αφού και η υποκίνηση ακόμη μπορεί να γίνει με όρους που δεν σχετίζονται μόνο με την αμοιβή.

Σε τι λοιπόν θα εξυπηρετήσει όλους τους προηγούμενους στόχους το να βάλεις τους υπαλλήλους σε μία λίστα;  Σε τίποτε πλην την εξυπηρέτηση ενός άλλου προφανή στόχου, του να μπορείς να απολύσεις τους τελευταίους της λίστας...
Στους συναδέλφους που ψάχνουν λοιπόν για τις ερωτήσεις του τεστ.. θα πρότεινα: αντί για διαβάστε, αντιδράστε...

5.4.12

«Να πεθαίνεις για την Ελλάδα είναι άλλο και άλλο εκείνη να σε πεθαίνει, κάθε μέρα, κάθε ώρα…»

A Greek pensioner walked right in front of the Parliament and shot himself. On him, they found a note where he explained that this was mainly due to the economic crisis and the austerity measures

The latest victim of the Greek crisis is a 77 year old retired pharmacist who ended his life by shooting himself in the head, because of his inability to cover his debts with his pension being his only income.

The tragic incident took place early this morning, in rush hour and in the "heart" of Athens, at Syntagma Square right in front of the Greek Parliament.

He came down the stairs leading to the subway station and chose a spot, where he could hide himself behind trees before pulling the trigger.

His death was instantaneous.

Police officers who rushed at the place of tragedy, searched into his pockets to find official documents that could lead to his identification.

Full Text of the suicide note:

"The Tsolakoglou government has annihilated all traces for my survival, which was based on a very dignified pension that I alone paid for 35 years with no help from the state. And since my advanced age does not allow me a way of dynamically reacting (although if a fellow Greek were to grab a Kalashnikov, I would be right behind him), I see no other solution than this dignified end to my life, so I don’t find myself fishing through garbage cans for my sustenance. I believe that young people with no future, will one day take up arms and hang the traitors of this country at Syntagma Square, just like the Italians did to Mussolini in 1945 ".

[by Tzeferis]

3.4.12

Δάσκαλε… μας είχες πει ότι τα GIS είναι εργαλεία ανάπτυξης και λήψης αποφάσεων…

Τι κι’ αν κάποια συστήματα λειτουργούν, τι κι’ αν πίσω απ’ τα μηχανήματα του διαβόλου κάθονται άνθρωποι – τεχνικοί – επιστήμονες – επαγγελματίες;

 Δυστυχώς στην Ελλαδίτσα που ζούμε, στην Ελλαδίτσα που δουλεύουμε και απομυζούμε μάθαμε (εντέχνως είναι η αλήθεια) να απομειώνουμε τα πάντα, να εκφυλίζουμε τα πάντα, να παρουσιάζουμε το άσπρο μαύρο (πείθοντας η αλήθεια είναι, ακόμα και τους εαυτούς μας γι’ αυτό). Πριν τη δημοσίευση του σχετικού άρθρου  αναφορικά με τη  συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής Γεωπληροφορίας κάποιοι συνάδελφοι πίστευαν ότι ‘ότι δηλώσεις είσαι’… 

Ο νόμος της ρύθμισης των αυθαιρέτων είχε δεσμεύσεις τόσο για το χρόνο κατασκευής, όσο και για το δασικό χαρακτήρα της έκτασης, την ύπαρξη κτίσματος σε αρχαιολογική περιοχή, σε αιγιαλό ή και σε ρέμα (ψιλά γράμματα θα μου πεις, η αμοιβή να πέσει, την υπογραφή να βάλουμε και ας περάσει και ο επόμενος).

Έτσι λοιπόν και στον πολύπαθο χώρο της εξορυκτικής δραστηριότητας που προβάλεται ότι  μας βγάλει από την κρίση (μαζί με τον τουρισμό και τη ναυτιλία χωρίς το υπουργείο της!). Λατομεία να βρίσκονται ολούθε, όρια στο περίπου, βαθμίδες σχεδιασμένες με το χέρι (πάντα από το γραφείο – γιατί στην ύπαιθρο έχει ήλιο και μπορεί να καούμε), δρόμοι για ουρακοτάγκους και όλα αυτά σε 1:5.000 της ΓΥΣ (40 χρόνια πίσω – ναι ΣΑΡΑΝΤΑ χρόνια πίσω και ας γράφουν ότι απαγορεύεται η ανατύπωση). 

Βέβαια τώρα μπορούμε να λέμε και τι ισχύ έχουν όλα αυτά τα εργαλεία του διαβόλου????? Ποιος νόμος λέει ότι μπορείτε να ελέγχετε από το γραφείο, αυτά που οι άλλοι σχεδίασαν από γραφείο. Δεν το λέει ο τάδε νόμος, βγάλε εκτός έδρας να το δεις, λεφτά υπάρχουν εξάλλου, GPS δεν έχετε όμως, κινητό τηλέφωνο έχετε που λέει και ο υπουργός http://www.youtube.com/watch?v=GWj4S8x5x8E , άρα αυτοψία με το IPHONE…. Πάλι ο νόμος λέει ότι δεν είναι πιστοποιημένο…. Αχ αυτός ο νόμος…

Δάσκαλε… Μας είχες πει ότι τα GIS είναι εργαλεία ανάπτυξης και λήψης αποφάσεων…. Αυτό το λέει άραγε ο νόμος????


[ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΣ ΕΡΡΙΚΟΣ ΛΑΖΑΡΟΣ, ΑΓΡΟΝΟΜΟΣ ΤΟΠΟΓΡΑΦΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΕΜΠ,Msc Environmental Studies, elybero@isalos.eu]

1.4.12