27.5.12

Τα μανιάτικα λούπινα...

Οι αρχαίοι χρησιμοποιούσαν τα λούπινα (Lupinus albus) ως τροφή όπως γίνεται ακόμη και σήμερα σε διάφορες χώρες. Είναι φυτό κοινό στην Ελλάδα και ιδίως στην Πελοπόννησο ως αυτοφυές, καλλιεργείται στη Μάνη, την Τριφυλία και την Κρήτη και χρησιμεύει ως τρόφιμο ή επιδόρπιο και για την διατροφή των ζώων ή σαν λίπασμα. Το συναντούμε με τις ονομασίες λούπινα, λυμπινόν, λουπινάρι, λουμπινάρια, πικροκουκιά.

Ο Θεόφραστος ονόμασε το βότανο θέρμος. Ο Διοσκουρίδης, θεμελιωτής της φαρμακολογίας, το αποκαλούσε θέρμος ο ήμερος και ξεχώριζε δύο είδη λούπινα, ένα γλυκό και ένα πικρό, που είχαν και τα δύο θρεπτικές ιδιότητες. Τα λούπινα ήταν και η ειδική τροφή των επισκεπτών του Νεκρομαντείου στον Αχέρωντα, σαν προετοιμασία για την επικοινωνία τους με τους νεκρούς.

Ο Αθηναίος λέει ότι τα λούπινα είναι, σαν τα ρεβίθια, μια τροφή για τους πεινασμένους. Ακόμη και στον 19ο αιώνα, οι κάτοικοι της Μάνης, που ξεχώριζαν για τη φτώχεια τους, ήταν γνωστοί σαν «λουπινοφάγοι».

Στα χωριά της Μάνης η σπορά του λούπινου γινόταν τον Νοέμβριο και η συγκομιδή τον Ιούλιο μήνα. Διαμορφωνόταν στο χωράφι ένας χώρος σαν αλώνι και εκεί γινόταν το «κοπάνισμα» με διχάλια για να απελευθερωθεί ο καρπός από το φλοιό, ακολουθούσε το λίκνισμα για να ξεχωρίσει ο καρπός και στη συνέχεια η μεταφορά του στο σπίτι. Τον Αύγουστο σε καζάνια πλάι στη θάλασσα έβραζαν τα λούπινα τα έβαζαν σε λιναρένιες σακκούλες και επί οκτώ ημέρες παρέμεναν οι σακούλες με τα λούπινα στη θάλασσα, ώστε να ξεπικρίσουν. Στη συνέχεια τα άπλωναν στη γη να ξεραθούν με τη βοήθεια του ήλιου και τα αποθήκευαν.
Οι φλοιοί, τα τσόφλια, τα «λουβιά» όπως τα ονομάζουν αποτελούσαν τροφή για τα αιγοπρόβατα.
Εντούτοις, τα λούπινα είναι πολύ νόστιμη τροφή σε χλωρή μορφή, δηλ. μόλις ξεπικρίσουν και χωρίς να ξεραθούν στον ήλιο. Εμένα τουλάχιστον έτσι μου αρέσουν!

«Την Τυρινή βδομάδα τα βάναμε τα λούπινα στο μούσκιο να φουσκώσουνε.
Μετά τα βράζαμε στο καζάνι μέχρι να βγαίνει η φλούδα τους.
Ύστερα τα βάναμε σε τσουβαλάκι και τα πηγαίναμε στη θάλασσα να ξεπικρίσουνε.
Τα αφήναμε εκεί, στον Αη Νικόλα ή στο Καλαμάκι ή όπου αλλού είχε κανείς χωράφι να βγαίνει στη θάλασσα, δυο-τρεις μέρες και μετά τα τρώγαμε.
Τα βάναμε στο στόμα μας και φτύναμε τη φλούδα.
Τα τρώγαμε την Καθαρή Δευτέρα αλλά και όλη τη βδομάδα εκείνη που νηστεύαμε και το λάδι.
Μήπως είχαμε και τίποτα άλλο;
Μας φαινόντανε πεντανόστιμα».

Κατίνα Γούλα 

Σήμερα οι Μανιάτες δεν είναι "λουπινοφάγοι". Στην πραγματικότητα η καλλιέργεια του λούπινου έχει σχεδόν εξαφανιστεί. Υπάρχουν μόνο μερικοί λάτρεις του λούπινου που  καλλιεργούν ακόμη. Μπορεί κάποιος να τα βρει στο Γύθειο κυρίως σε ..τουριστική συσκευασία.. κι αυτό μόνο αν τα αναζητήσει επιμόνως!

Εντούτοις, η άλλοτε τροφή των φτωχών και των πεινασμένων, πλούσια σε πρωτεΐνη, σήμερα κερδίζει συνεχώς θέση στο πιάτο της χορτοφαγικής διατροφής και συχνά αντικαθιστά τα προϊόντα σόγιας. Μήπως πρέπει να το ξανασκεφτούμε; Ειδικά εμείς οι Μανιάτες; 
[σχόλιο του Πέτρου Τζεφέρη]

25.5.12

Λατομεία Ωχρας: η πρωιμότερη εξορυκτική δραστηριότητα του ανθρώπου

Η εξόρυξη της ώχρας, δηλ. μιας φυσικής γαιώδους χρωστικής ουσίας, του "χρυσού" όπως ονομάστηκε, της Παλαιολιθικής εποχής, υπήρξε η πρωιμότερη εξορυκτική δραστηριότητα του ανθρώπου και η πρώτη γνωριμία του με τα μέταλλα.

Το καφεκόκκινο χρώμα πρέπει να είχε συμβολική-λατρευτική χρήση στις πρώτες ανθρώπινες κοινωνίες των κυνηγών και των συλλεκτών τροφής. Αλλωστε ήδη από την εποχή του ανθρώπου  Neanderthal η ώχρα με το κόκκινο χρώμα του αίματος και της ζωής εμφανίζεται σε θρησκευτικές τελετές και κυρίως τις ταφές.

Ορυχεία ώχρας της Παλαιολιθικής Εποχής έχουν εντοπιστεί στην Ευρώπη, στην Αφρική και στην Αυστραλία.  Ochre   Στα λατομεία αυτά προστίθενται και τα περίφημα λατομεία ώχρας που ανακαλύφθηκαν στη Θάσο [το 1956] και κατά τεκμήριο συνιστούν την πιο παλιά υπόγεια εξορυκτική δραστηριότητα που έχει εντοπιστεί στον τόπο μας. Το παλαιολιθικά ορυχεία βρίσκονται στη θέση "Τζίνες", βορειοανατολικά των Λιμεναρίων, στην νότια Θάσο, στην ιδια θέση όπου υφίσταντο υπό εκμετάλλευση κοιτάσματα σιδηρομεταλλεύματος (αιματίτη) από την εταιρεία Χονδροδήμος ΑΕ.

Ο παλιός μεταλλωρύχος, Α. Τσόλιας, που ουσιαστικά αυτός ανακάλυψε τυχαία τα προϊστορικά αυτά ορυχεία, έχοντας την ιστορική συνείδηση και αισθανόμενος την σπουδαιότητας των ευρημάτων αυτών για την τοποθέτηση της Θάσου μέσα στο χρόνο είπε στον δάσκαλο Βλαστάρη: "Πιδάκιμ αν γίνει κάτ΄ γιατί θα μας μείν΄ μον' η μτζούρα".


Γιατί η ιστορική συνείδηση και το ένστικτο για τη σπουδαιότητα των "πραγμάτων" δεν έχει να κάνει με την μόρφωση και το γνωστικό επίπεδο. Και αντιστρόφως, η μόρφωση δεν φτάνει από μόνη της για να αρθεί κανείς στο ύψος των ιστορικών περιστάσεων.. Ακούει κανείς; 

24.5.12

Ελληνικός Ορυκτός Πλούτος: άγνοια και έλλειψη ενημέρωσης..


Η ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών δεν απουσιάζει ως έναν βαθμό, είναι απλώς απούσα. Όπως απόν είναι και το απαραίτητο υπόβαθρο για να γίνει η ενημέρωση του κόσμου. Το μάθημα της γεωλογίας απουσιάζει κραυγαλέα από την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση με εξαίρεση ίσως τις ολίγιστες σελίδες του βιβλίου της Α’ γυμνασίου. Το αποτέλεσμα είναι η παντελής έλλειψη γνώσεων περί γεωλογικών φαινομένων, των αιτίων που τα δημιουργούν κλπ. Μεταξύ αυτών και η φύση των ορυκτών πρώτων υλών, ο τρόπος γένεσής τους και η χρήση τους.


Και κάτι με το οποίο δεν είμαστε εξοικειωμένοι ή το φοβόμαστε ή το δαιμονοποιούμε. Έτσι τα ανθρώπινα συναισθήματα γίνονται εργαλεία στα χέρια επιτηδείων προς επίτευξη ιδίων στόχων. Εξ ου και η έξοχα αρνητική στάση διάφορων τοπικών κοινωνιών, όχι μόνο απέναντι σε κάθε εξορυκτική δραστηριότητα, αλλά απέναντι ακόμα και σε γεωλογική έρευνα. 

Η βιομηχανική επανάσταση της Δ. Ευρώπης που ξεκίνησε το 1750 είχε σαν κινητήριο δύναμη τον άνθρακα και το ατσάλι. Αξιοποιώντας τον ορυκτό πλούτο, για πρώτη φορά στην ανθρώπινη ιστορία το μέσο εισόδημα και ο πληθυσμός άρχισαν να παρουσιάζουν πρωτοφανή βιώσιμη ανάπτυξη. Τους δύο αιώνες που ακολούθησαν μετά το 1800, το παγκόσμιο κατά κεφαλήν εισόδημα αυξήθηκε πάνω δέκα φορές, κατά μέσον όρο. Η συμβολή της εκμετάλλευσης του ορυκτού πλούτου σε αυτό είναι προφανής.Πρέπει να συνηθίσουμε στην ιδέα της ορθολογικής αξιοποίησης του ορυκτού πλούτου στην πατρίδα μας που θα μεγιστοποιήσει τις ωφέλειες του δημοσίου, θα φέρει σοβαρά αντισταθμιστικά ωφελήματα για τις τοπικές κοινωνίες και θα αυξήσει τα εθνικά έσοδα. Η ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών πρέπει να οργανωθεί σε μακροπρόθεσμη βάση, πρέπει να γίνει με υπομονή, με ηπιότητα και διεξοδική λογική, όπως πρέπει να επανέλθει και η σωστή διδασκαλία της γεωλογίας στα σχολεία».

[του Δημ. Κωστόπουλου,  Επ. Καθηγητή στο Τμήμα Γεωλογίας του Ε. Πανεπιστημίου Αθηνών]

22.5.12

Στη θέση της ξανθιάς, βάλτε τον Πικραμμένο...

Ο πιλότος διθέσιου αεροσκάφους παθαίνει καρδιακή προσβολή και πεθαίνει. Η ξανθιά συνεπιβάτης αλλόφρων εκπέμπει σήμα κινδύνου.

"Μέι-ντέι! Μέι-ντέι! Βοηθήστε με! Βοηθήστε με! Ο πιλότος είναι νεκρός, έπαθε καρδιακή προσβολή και εγώ δεν ξέρω από αεροπλάνα. Βοηθήστε με! Βοηθήστε με σας παρακαλώ!"

Ακούει μια φωνή στον ασύρματο, που λέει: " Από τον έλεγχο εναέριας κυκλοφορίας, σε ακούω καθαρά και δυνατά. Θα σε καθοδηγήσω για να το προσγειώσεις. Έχω μεγάλη πείρα με τέτοιου είδους προβλήματα. Λοιπόν, τώρα πάρε βαθιά ανάσα και δώσε μου ύψος και θέση, όλα θα πάνε καλά!"

Και η ξανθιά: "Είμαι 1 και 63 και κάθομαι στο μπροστινό κάθισμα"

"Ο.Κ." ακούγεται από τον ασύρματο ... "Επανέλαβε μετά από μένα: Πάτερ ημών .. ο εν τοις ουρανοίς ....."

19.5.12

Οι ημιυπαίθριοι, η εφορία και το ακίνητο λάστιχο!

Μήπως τακτοποιήσατε τον ημιυπαίθριο του σπιτιού σας και ήρθε η ώρα να κάνετε τη φορολογική σας δήλωση;

To πρώτο έντυπο που θα πρέπει να αντιμετωπίσετε, είναι το έντυπο Ε1 της εφορίας. Τι θα κάνετε; Θα τα προσθέσετε στην συνολιγική επιφάνεια του σπιτιού; Ναι λένε οι ειδικοί. Και προφανώς με τον τρόπο αυτό προστίθεται στα γνωστά τεκμήρια διαβίωσης ή στα τεκμαρτά εισοδήματα και το «πόθεν έσχες» . Μόνο όμως αν πρόκειται για τον ημιυπαίθριο. Το playroom ή το υπόγειο που τυχόν τακτοποιήσατε δεν θα δηλωθεί στο Ε1 παρά το γεγονός ότι έχει τακτοποιηθεί με τον ίδιο νόμο. Δηλαδή, δηλώνουμε το ένα, δεν δηλώνουμε το άλλο. Και αν αναρωτιέστε πότε θα πρέπει να δηλωθεί το playroom, η απάντηση είναι: του χρόνου. Θα… φυτρώσουν τετραγωνικά στη φορολογική δήλωση του 2013.

Τελειώσατε; οχι βέβαια. Τα παραπάνω ισχύουν μόνο για το έντυπο Ε1. Γιατί υπάρχει και το έντυπο Ε9 για το οποίο οι επίσημες οδηγίες του υπουργείου Οικονομικών, αναφέρουν ότι οι τακτοποιημένοι ημιυπαίθριοι χώροι δεν θα δηλωθούν εκεί. . Αυτό θα συμβεί μόνο αν το ακίνητο πουληθεί, αν θα γίνει γονική παροχή κλπ. Που σημαίνει ότι άλλα θα λέει το έντυπο Ε1 και άλλα το Ε9.

Τελειώσατε; οχι βέβαια. Διότι υπάρχει και ο λογαριασμός της της ΔΕΗ, όπου ως γνωστόν αναγράφονται τα τετραγ. της κατοικίας και βάσει των οποίων υπολογίζονται δημοτικά τέλη αλλά και το περιβόητο χαράτσι. Ο λογαριασμός προφανώς θα αναγράφει διαφορετικά τετραγωνικά, αυτά που είχαμε πριν τακτοποιήσουμε τον ημιυπαίθριο, άρα διαφορετικά και από το Ε1 και από το Ε9.

Αλλωστε , στη ΔΕΗ, μέσω του δήμου, έχουμε δηλώσει τους ηλεκτροδοτούμενους χώρους. Ένας ημιυπαίθριος είναι ηλεκτροδοτούμενος ανεξάρτητα αν έχει κλείσει η όχι. Δηλαδή, τα τετραγωνικά στον λογαριασμό της ΔΕΗ μπορεί να είναι περισσότερα από τα τετραγωνικά που θα φανούν στο Ε1 και τα τετραγωνικά του Ε1 μπορεί να είναι περισσότερα από τα τετραγωνικά που θα εμφανιστούν στο Ε9.

Μιλάμε για ακίνητο… πολύ flexible.....

16.5.12

Γεωλογία, Ορυκτά και Μουσική των Ανδεων...


15.5.12

Ελληνικός Ορυκτός Πλούτος: από το βιβλίο Μπάτση στο μνημόνιο..

«Το 1947 εξεδόθη στην Αθήνα από το Γενικόν Βιβλιοπωλείον ‘ΤΑ ΝΕΑ ΒΙΒΛΙΑ’ Α.Ε. το βιβλίο του οικονομολόγου και δικηγόρου Δ. Μπάτση: ‘Η Βαρειά Βιομηχανία Στην Ελλάδα’. Ένα έργο 511 σελίδων χωρισμένο σε 3 μέρη: Α’. Η αξιοποίηση των πλουτοπαραγωγικών πόρων, Β’. Το οικονομικό σχέδιο για την εκβιομηχάνιση, Γ’. Εκβιομηχάνιση και βιωσιμότητα.

Στον πρόλογο του βιβλίου, ο καθ. Ν. Κιτσίκης μεταξύ άλλων σημειώνει:

Βαρειά βιομηχανία στην Ελλάδα, δηλαδή αξιοποίηση και μεταλλουργική μετουσίωση του εκλεκτού, ποικίλου και άφθονου μεταλλευτικού πλούτου της, μηχανική επεξεργασία των προϊόντων της μεταλλουργίας, κατασκευή μηχανών και γενικότερα των μέσων παραγωγής, ίδρυση ναυπηγείων, εγκατάσταση ηλεκτροχημικών εργοστασίων, χωρίς προνομιακές παραχωρήσεις στο ξένο κεφάλαιο, αποτελεί τη μόνη διέξοδο από την οικονομική αποτελμάτωση, τον μόνο τρόπο για μια σταθερή προοδευτική οικονομική εξυγίανση και ανόρθωση, τον λυτρωμό της εθνικής οικονομίας.Βαρειά βιομηχανία μέσα σε πλαίσιο πραγματικής δημοκρατίας δημιουργεί λαό ικανό και του παρέχει τα μέσα για την αντιμετώπιση κάθε επιβουλής της ακεραιότητάς του, κάθε προσβολής της ανεξαρτησίας του.Εθνική βαρειά βιομηχανία σημαίνει οικονομική και επομένως πολιτική ανεξαρτησία της χώρας.Το τεράστιο ερωτηματικό για τη βιωσιμότητα της Ελλάδας συνδυάστηκε κατά τέτοιο τρόπο με τα ζητήματα των οικονομικών επανορθώσεων και των εδαφικών αξιώσεων, ώστε να προκύψει η πολιτική της επαιτείας, της οικονομικής υποδούλωσης και του ζωτικού χώρου.

Στο βιβλίο του αυτό ο Μπάτσης αποκάλυψε την ύπαρξη της λεγόμενης ‘σύμβασης Cooper’ (υπεγράφη το 1940 και έληξε το 2010), βάσει της οποίας τα λεγόμενα ‘στρατηγικά ορυκτά’ της Ελλάδας καθώς και ο υδάτινός μας πλούτος, τίθενται υπό την αιγίδα ενός αμερικανικού consortium εταιριών (Εφημερίς της Κυβερνήσεως του Βασιλείου της Ελλάδος, 17 Φεβρουαρίου 1940, τεύχος πρώτον, αριθμός φύλλου 65, σ. 397-428). Στο άρθρο 52 της ανωτέρω σύμβασης, παράγραφος 1 (σ. 421), αναφέρεται: ...παρέχεται εις τον Ανάδοχον το δικαίωμα όπως... ιδρύση εν Ελλάδι βιομηχανικάς εγκαταστάσεις ηλεκτρομεταλλουργίας και ηλεκτροχημίας, με το δικαίωμα να παράγη εν αυταίς τα εν άρθρω 56 της παρούσης συμβάσεως οριζόμενα προϊόντα άνευ ουδενός οιουδήποτε περιορισμού όσον αφορά την ποσότητα αυτών, την εφαρμοζομένην μέθοδον παρασκευής, παραγωγής, κατεργασίας, χρησιμοποιήσεως υλών και βιομηχανοποιήσεως ως και το σύστημα ή συστήματα των βιομηχανιών, τας ποσότητας και τα είδη των χρησιμοποιουμένων υλών και τέλος την πώλησιν των προϊόντων τούτων είτε εν Ελλάδι είτε εν τω εξωτερικώ, άτινα πάντοτε έσονται της απολύτου εκλογής του Αναδόχου.’Στο δε άρθρο 56, παράγραφος 1 (σ. 422), αναφέρεται:‘Ο Ανάδοχος θα δικαιούται να παράγη εις τας παρ’ αυτού ιδρυθησομένας βιομηχανίας πάντα ή τινά των κάτωθι προϊόντων: α’) άζωτον (αζωτούχα προϊόντα), συνθετικήν αμμωνίαν, νιτρασβέστιον (NITRO-LIME), καυστικήν σόδαν, νιτρικόν οξύ. β’) Μη σιδηρούχα μέταλλα (NONFERROUS METALS), αργίλιον και οξείδιον αργιλίου, μαγνήσιον, χαλκόν, νικέλιον, ψευδάργυρον, μαγγάνιον, μόλυβδον και κασσίτερον, είτε εις σχήματα όγκων, πλακών, ράβδων, φύλλων, κόνεως, καλωδίων είτε λειαντικών. γ’) Χρώμιον εις σχήματα όγκων, πλακών, ράβδων ή φύλλων, δ’) Πάντα συνδυασμόν των ανωτέρω μετάλλων.

’Όπως γνωρίζετε, η κυκλοφορία του βιβλίου του Μπάτση απαγορεύθηκε για δεκαετίες, ο ίδιος δε εκτελέσθηκε στις 30 Μαρτίου το 1952 μαζί με τον Νίκο Μπελογιάννη.Το 2010, στη σύμβαση δανειακής διευκόλυνσης που υπέγραψε η Ελλάδα ως δανειολήπτης, στη συμφωνία 14 (Εφαρμοστέο Δίκαιο και Δικαιοδοσία), άρθρο 5, αναφέρεται:‘Με την παρούσα ο Δανειολήπτης αμετάκλητα και άνευ όρων παραιτείται από κάθε ασυλία που έχει ή πρόκειται να αποκτήσει, όσον αφορά στον ίδιο ή τα περιουσιακά του στοιχεία, από νομικές διαδικασίες σε σχέση με την παρούσα Σύμβαση, περιλαμβανομένων, χωρίς περιορισμούς, της ασυλίας όσον αφορά την άσκηση αγωγής, δικαστική απόφαση ή άλλη διαταγή, κατάσχεση, αναστολή εκτέλεσης δικαστικής απόφασης ή προσωρινή διαταγή, και όσον αφορά στην εκτέλεση και επιβολή κατά των περιουσιακών στοιχείων του στο βαθμό που δεν το απαγορεύει αναγκαστικός νόμος. Ο νοών νοείτω».

[του Δημ. Κωστόπουλου,  Επ. Καθηγητή στο Τμήμα Γεωλογίας του  Πανεπιστημίου Αθηνών]

10.5.12

N.4057/2012 Πειθαρχικό Δίκαιο Δημοσίων Υπαλλήλων


Τέθηκε σε ισχύ, μετά και τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ο ν.4057/2012 «Πειθαρχικό Δίκαιο Δημοσίων Πολιτικών Διοικητικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου», με τον οποίο αντικαθίσταται το κεφάλαιο ΣΤ’ του Μέρους Δ’ και το Μέρος Ε’ του Υπαλληλικού Κώδικα (ν.3528/2007).

 Ο νόμος προβλέπει αυστηρότερες ποινές για τους επίορκους και παραλλήλως αλλάζει τη σύνθεση των πειθαρχικών συμβουλίων, με τη συμμετοχή ανώτερων δικαστικών λειτουργών και μελών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. 

Την ίδια στιγμή χιλιάδες είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι που υποπίπτουν σε σοβαρά πειθαρχικά παραπτώματα και μάλιστα σε καθεστώς ατιμωρησίας.

Δημόσιο: Οι «παλιοί» πιο επιρρεπείς σε παραβάσεις

Εμείς το έχουμε ξαναπεί: Επίορκοι δημόσιοι υπάλληλοι: όχι πλέον πειθαρχικά, να πάνε ολοι μέσα!

Αντε να πείσεις πως είσαι δημόσιος υπάλληλος και υπηρετείς το δημόσιο συμφέρον. Γιατί υπάρχουν και αυτοί οι ελάχιστοι..

Αντε να πείσεις ότι δεν είσαι ελεφαντας, όταν για χρόνια ανέχεσαι τον ελέφαντα..

[by Tzeferis P]

8.5.12

Ενα ζευγάρι στο μπαλκόνι μας...


5.5.12

ΕΚΛΟΓΕΣ 2012: σε ένα φάκελο... ας κλείσουμε την Ελλάδα!

KAI ας αφήσουμε απέξω την ελλαδίτσα μας και την καμπούρα της που δεν αντέχει αλλο από το διαχρονικό φόρτωμα...

Ας αφήσουμε απέξω τον λαϊκισμό και την αλαζονεία κι αυτούς που τα σιγοντάρουν!

 Στις δημοκρατίες, τις κρίσιμες αποφάσεις δεν τις παίρνει η τηλεόραση, ούτε οι πολιτικοί με τις ατάκες των μπαλκονιών, τις παίρνουν πάντα οι λαοί..

 Σήμερα ψηφίζουμε για την Ελλάδα,

 γι' αυτές τις αλυσίδες που 'χουμε μες την καρδιά και μας κρατάνε ακόμη εδώ..

 για το εγωιστικό αυτό γονίδιο που μας κάνει να μην σκύβουμε το κεφάλι,

 και να γινόμαστε και πάλι ένα όταν είμαστε στο χείλος του αφανισμού..

 για τον σεβασμό στην αξιοκρατία, την τέχνη, την επιστήμη

 τη διαφάνεια και το δημοκρατικό διάλογο

 το περιβάλλον και τη βιώσιμη ανάπτυξη..

 για τη συνείδηση πολίτη..

 Σήμερα ψηφίζουμε για το εγώ αλλά κυρίως για το εμείς, για το σήμερα αλλά κυρίως για το αύριο! 

Σήμερα ψηφίζουμε για την αλλαγή, όχι εκείνη την πολύφερνη του '81 που απλά εννοούσε να αλλάξει ο μανωλιός ρούχα, αλλά για τούτη που πρέπει να αλλάξουμε ΟΛΟΙ νοοτροπία και πρακτική!

Aν ήταν στο χέρι μου θα καταργούσα το σταυρό προτίμησης και θα ψήφιζα μόνο τα δεσμευτικά προγράμματα και το πως αυτά θα μπουν σε εφαρμογή μετά από λεπτομερή μελέτη. Ρεαλιστικές προτάσεις για την οικονομία και αποτελεσματικές παρεμβάσεις για την κοινωνική συνοχή. Τίποτε άλλο!

 Αλλά, αν είναι να βάλουμε σταυρό, σταυρό ΜΟΝΟ σε κείνους που διαχειρίστηκαν τη δημόσια περιουσία με γνώμονα ΜΟΝΟ το δημόσιο συμφέρον , στους υποψηφίους που δεν υποτιμούν τη νοημοσύνη μας και την αισθητική μας! (ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ??)

Καλό βόλι!

[Πέτρος Τζεφέρης]

4.5.12

Περιβαλλοντική Αποκατάσταση Εξορυκτικών Δραστηριοτήτων