31.7.12

Το κινέζικο τρένο που δεν σταματάει ποτέ!




Μια καταπληκτική κινεζική καινοτομία που αλλάζει τα δεδομένα στην επιβίβαση και αποβίβαση,
χωρίς το τραίνο να σταματήσει. Το τραίνο κινείται όλη την ώρα και με τον τρόπο αυτόν εξασφαλίζει ενέργεια, ταχύτητα και χρόνο.

Πώς λειτουργεί η ιδέα :

1. Για εκείνους που επιβιβάζονται στο τραίνο: Οι επιβάτες επιβιβάζονται σε μια καμπίνα πολύ προτού να φθάσει το τραίνο στο σταθμό. Όταν το τραίνο φθάνει, δεν σταματά, αλλά απλώς επιβραδύνει για να πάρει ην καμπίνα που θα κινηθεί με το τραίνο στη στέγη του τραίνου. Ενώ το τραίνο απομακρύνεται από το σταθμό, οι επιβάτες κατεβαίνουν από την καμπίνα στο τραίνο. Μετά η άδεια καμπίνα κινείται προς το πίσω μέρος του τραίνου και σε αυτήν επιβιβάζονται όσοι επιβάτες θέλουν να κατέβουν στον επόμενο σταθμό.

2. Για εκείνους που κατεβαίνουν: Όταν το τραίνο φθάνει στον επόμενο σταθμό, η καμπίνα ελευθερώνεται από την οροφή του τραίνου και ακινητοποιείται στον σταθμό. Οι επιβάτες κατεβαίνουν από την καμπίνα ενώ το τραίνο έχει ήδη φύγει από το σταθμό. Συγχρόνως, το τραίνο έχει πάρει την καμπίνα με τους εισερχόμενους επιβάτες στο μπροστινό μέρος της οροφής του τραίνου. Έτσι το τραίνο θα ρίχνει πάντα μια καμπίνα στο πίσω τμήμα της στέγης του και θα παίρνει μια νέα καμπίνα στο μπροστινό μέρος της οροφής του τραίνου, σε κάθε σταθμό.

Φυσικά θα πει κανείς, για να είναι επωφελής η όλη ιστορία θα πρέπει η καμπίνα να γεμίζει διαρκώς, άρα, έχουμε εφαρμογή εκεί όπου υπάρχουν πολλοί επιβάτες και σε ώρες αιχμής. Ομως μιλάμε σίγουρα για μια εξαιρετική και πρακτικότατη καινοτομία.

29.7.12

Εγώ θα διάλεγα τη Σέριφο που είχα. Τη Σέριφο που έχασα...

Οταν μου πρότεινε ο Δημήτρης: 

"Πάμε ένα ΣΚ στη Σέριφο, ωραία θα περάσουμε.." εγώ αμέσως στο νου μου έφερα τα παλιά μεταλλεία της Σερίφου... Δεν σκέφτηκα ούτε τις γνωστές παραλίες του νησιού, την Ψιλή Αμμο και τον Αυλόμωνα, ούτε τη ρεβυθάδα της, ούτε φυσικά το σπίτι του ...Λαζόπουλου. Και είμαι βέβαιος ότι κι αυτός το ίδιο ακριβώς σκέφτηκε..

Επαγγελματική διαστροφή θα πουν οι πιο πολλοί.. Μια ματιά διαφορετική, πιο πρωϊνή θα έλεγα εγώ... Μια ματιά με τη δική της σημειολογία, στο σημαδεμένο από την ανθρώπινη τεχνολογία γήινο ανάγλυφο που αποκτά, χάρη σε αυτό το σημάδεμα, μία μοναδική ταυτότητα, ισορροπημένη πλέον και γοητευτική. Μνημειακή και ταυτόχρονα ενταγμένη στον φυσικό χώρο, στο νησί του Περσέα και της Δανάης...

Και νά' μαστε τώρα.. 9 η ώρα το πρωϊ κυριακάτικα, να γυρίζουμε από τον Κουταλά και το Μεγάλο Λιβάδι στην επάνω Χώρα.

Συνέχεια εδώ

28.7.12

London 2012: μήπως τελικά ο Ντάνι Μπόιλ έχει δίκιο κι εμείς άδικο;

Ανάμεικτα συναισθήματα μας άφησε το καλλιτεχνικό μέρος της τελετής έναρξης των ολυμπιακών του 2012 που σκηνοθέτησε ο Ντάνι Μπόιλ.

Είδαμε τη βασίλισσα Ελισσάβετ να πέφτει με αλεξίπτωτο (!) μαζί με τον Τζέιμς Μποντ, είδαμε τα λιβάδια και τις καμινάδες της βιομηχανικής επανάστασης, είδαμε τις νοσοκόμες και το σύστημα υγείας των Βρετανών , είδαμε ό,τι βρετανικό προβεβλημένο στα μίντια ( Μπέκαμ, μίστερ Μπιν,Μαίρη Πόπινς, Χάρι Πότερ κλπ), είδαμε μια πλήρη αναφορά στη μουσική σκηνή και  ιστορία της Βρετανίας!

Προσωπική μας άποψη; Ενα πρόγραμμα πλήρως εναρμονισμένο στους Ολ. αγώνες του σήμερα, στο κατεξοχήν παγκοσμιοποιημένο γεγονός των μίντια που σήμερα ταιριάζει περισσότερο με την εποχή του και απέχει παρασάγγας από το ολυμπιακό ιδεώδες του ωραίου, του μεγάλου και τ' αληθινού... του πνεύματος της ανιδιοτέλειας και ατης ευγενούς άμιλας...

Μήπως τελικά ο Ντάνι Μπόιλ έχει δίκιο κι εμείς άδικο; Ο χρόνος θα δείξει..


26.7.12

Το έργο ΜΕΟΠΥ του ΙΓΜΕΜ

24.7.12

Ο Γερομεταλλωρύχος της Σερίφου...

Το 1880 την εκμετάλλευση των σημαντικών σιδηρομεταλλευμάτων του νησιού  ανέλαβε η εταιρεία «Σέριφος–Σπηλιαζέζα» η οποία είχε αποκτήσει τα μεταλλευτικά δικαιώματα από το κράτος και  εκχώρησε την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων εργολαβικά στον Γερμανό Αιμίλιο Γρώμαν (Ε. Grohmann). Στο Μεγάλο Λιβάδι σώζεται ακόμη-έτοιμο όμως να ...καταρρεύσει- το νεοκλασικό κτήριο που ήταν η έδρα της μεταλλευτικής εταιρίας (φωτο) . Η ανάπτυξη των μεταλλείων έφερε άνθηση στη Σέριφο και ο πληθυσμός διπλασιάστηκε τα επόμενα 30 χρόνια (δηλ. μέχρι το 1910 περίπου) καθώς εισέρρευσαν εργάτες-μεταλλωρύχοι από γειτονικά κυκλαδίτικα νησιά.

Η εκμετάλλευση όμως είχε ληστρικό χαρακτήρα, οι συνθήκες εργασίας στα μεταλλεία ήταν κακές και τα εργατικά ατυχήματα πολύ συχνά. Τον Αύγουστο του 1916 , κι εν μέσω οικονομικής κρίσης, οι μεταλλωρύχοι στο Μ.Λιβάδι κήρυξαν απεργία ζητώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας και καλύτερους μισθούς. Οργανωτής της απεργίας ήταν ο Κώστας Σπέρας, ο οποίος είχε οργανώσει και άλλες απεργίες σε διάφορα  μέρη της Ελλάδας. Οι μεταλλωρύχοι κατέλαβαν το λιμάνι και δεν επέτρεπαν στα πλοία της εργοδότριας εταιρίας επί 20 ημέρες να φορτώσουν μετάλλευμα. Στις 21 Αυγούστου 1916 επενέβη η χωροφυλακή και άνοιξε πυρ κατά των απεργών με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τέσσερις από αυτούς. Οι μεταλλωρύχοι επιτέθηκαν με πέτρες και ξύλα στους χωροφύλακες σκοτώνοντας επίσης τέσσερις. Σήμερα στο Μεγάλο Λιβάδι υπάρχει μνημείο το οποίο ανηγέρθη το 1984 προς τιμήν των νεκρών απεργών (φωτο)  καθώς και ένα μικρό μουσείο μεταλλευτικής τέχνης, που δυστυχώς το βλέπουν μόνο όσοι είναι ...τυχεροί και το βρίσκουν ανοικτό!.

Τα μεταλλεία συνέχισαν να λειτουργούν με διακοπές μέχρι το 1934, οπότε, λόγω της εκ νέου ανάκαμψης στις παγκόσμιες αγορές των ορυκτών πρώτων υλών, άρχισε και πάλι η εντατική εκμετάλλευση με εργολάβο τον γιο του Γρώμαν, Γεώργιο. Τα μεταλλεία παρέμειναν ενεργά και κατά την διάρκεια της Κατοχής με κύριο προορισμό της μεταλλευτικής παραγωγής την Γερμανία, ενώ με το πέρας της Κατοχής, ο  Γρώμαν εγκαταλείπει την Ελλάδα θεωρούμενος ως δωσίλογος.

Τελικά, τα μεταλλεία κλείνουν οριστικά το καλοκαίρι του 1963  συνεπεία της εξάντλησης των αποθεμάτων, του ανοίγματος των αγορών της Αφρικής, του υψηλού κόστους, της σχετικά μικρής κλίμακας εκμετάλλευσης και της κατάρρευσης των τιμών των σιδηρομεταλλευμάτων παγκοσμίως. Εντούτοις, σήμερα που υπάρχουν μέθοδοι εμπλουτισμού των φτωχότερων κοιτασμάτων ή των καταλοίπων της εκμετάλλευσης, είναι δυνατή -τουλάχιστον από επιστημονικοτεχνική άποψη- η εκμετάλλευση των κοιτασμάτων αυτών, τόσο του μαγνητίτη όσο και των αιματίτη και λειμωνίτη που είναι πιο φτωχά σε σίδηρο και απαιτούν εμπλουτισμό.

Ο γερομεταλλωρύχος Πέτρος Λιβάνιος, όπως αυτοσυστήνεται, εξιστορεί με προσωπικές σημειώσεις την ιστορία των μεταλλωρύχων της Σερίφου και τις θυσίες τους που θεωρεί ότι πήγαν χαμένες. Kάπου στο τέλος των σημειώσεών του έχει το παρακάτω ποίημα, με τίτλο : 50 χρόνια εργασία στα έγκατα της γης.

Δεξί μου χέρι άρχισε 
περίλαβε την πέννα
και γράψε με παράπονο,
ολα τα περασμένα,
να γράψεις και της τύχης μας
ολην την ιστορία
για πως την επερνούσαμε 
μέσα στα μεταλλεία.

[του Πέτρου Τζεφέρη] [by Tzeferis Peter]

21.7.12

Αυτό που χρειάζεται είναι ένα κλικ δημιουργίας!


Η Ελλάδα γλίστρησε τελικά από το χείλος του γκρεμού με πορεία προς άγνωστη κατεύθυνση και προορισμό. Πως αλλιώς θα μπορούσε κάποιος να χαρακτηρίσει την κατάσταση και να προβλέψει το μέλλον μιας χώρας που δανείζεται χρήματα για να καλύψει τις καθημερινές της ανάγκες; Να πληρώσει μισθούς και συντάξεις, να λειτουργήσει τα σχολεία και τα νοσοκομεία, να συντηρήσει και να βελτιώσει τις υποδομές της.

Θα μπορούσε μια οποιαδήποτε επιχειρηματική δραστηριότητα να είναι βιώσιμη όντας δανειζόμενη συνεχώς για να αντιμετωπίσει τα έξοδα της, ενώ ο ισολογισμός της συνέχιζε να είναι αρνητικός και η εμπορική της αξία να παραμένει στο μηδέν; Στην σημερινή οικονομική πραγματικότητα ποτέ. Με τις εξελίξεις καθηλωμένες στο ίδιο αδιέξοδο και παράδοξο πλαίσιο, τις δανειακές ανάγκες να παραμένουν αμετάβλητες και επείγουσες, παρά τα επιβαλλόμενα σκληρά εισπρακτικά μέτρα (χαράτσια, μειώσεις αποδοχών), η χώρα εξακολουθεί να βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Οδεύει μια κατηφορική πορεία με ανεξέλεγκτες κοινωνικές συνέπειες και βάναυσα χαρακτηριστικά, αφού δίπλα στα οικονομικά προβλήματα μερικοί καλλιεργούν και τον ξενοφοβισμό φορτώνοντας τα στους μετανάστες, την στιγμή μάλιστα που πολλοί Έλληνες μεταναστεύουν σε άλλες χώρες.

Πλήρες άρθρο εδώ

18.7.12

Αυθεντική πέτρα, αυθεντική αξία!


16.7.12

Τα "τσεράτσια" της Μάνης...

"Ξυλοκέρατο" ή "Τσεράτσι" ή "χαρούπι" ονομάζουν τον καρπό στη Μάνη. Χαρουπιά η τσερατσιά είναι το αειθαλές δέντρο ή θάμνος, ύψους μέχρι 10-12 μ. από το οποίο προέρχεται ο καρπός. Το επιστημονικό όνομα (Ceratoni Asiliqua) προέρχεται από το "κέρατον", που υποδηλώνει και τη μορφή που έχει ο καρπός.

Τα χαρούπια κατάφεραν να θρέψουν όχι μόνο τον Ιωάννη το Βαπτιστή στην έρημο αλλά και χιλιάδες παιδιά κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Κι αυτό διότι στην άσχημη, σκουρόχρωμη και ζαρωμένη σάρκα τους περιέχουν τα δέκα σπουδαιότερα άλατα και ιχνοστοιχεία και περίπου 8/10 πρωτεΐνη, ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο και βιταμίνες.

Βράζοντας τα χαρούπια παρασκευάζουμε από το μέλι που υπάρχει στο εσωτερικό του ένα απλό υδατώδες εκχύλισμα, το "χαρουπόμελο" το οποίο και χρησιμοποιούσαν ως κύρια γλυκαντική ουσία. Πολλοί την ίδια ακριβώς περίοδο τα φούρνιζαν, τα άλεθαν και ανακάτευαν τη σκόνη τους με το λιγοστό αλεύρι για την παρασκευή του απαραίτητου για την οικογένεια ψωμιού. Οι Τούρκοι παρασκεύαζαν το καλοκαίρι από το "μέλι" των χαρουπιών ένα δροσιστικό σερμπέτι που σέρβιραν με χιόνι ή κρύο και ονόμαζαν "χαρουπάδα" ή "χαρουπιά".

Ο σπόρος της χαρουπιάς αντικατέστησε στο παρελθόν ακόμα και τον καφέ, καβουρντιζόμενος με αμύγδαλα και ρεβύθια. Εάν κάποιος κόψει στα δύο τον καρπό του ώριμου χαρουπιού θα διαπιστώσει ότι στάζει μέλι, το οποίο μάλιστα θυμίζει έντονα γεύση σοκολάτας. Το αφέψημα από κοπανισμένα χαρούπια είναι ιδανικό για τα παιδιά που πάσχουν από βροχίτιδα και κοκίτη. Βρασμένα επίσης μαζί με ξερά σύκα και σταφίδες χρησιμοποιούνται ως άριστο αντιβηχικό φάρμακο.

Στη Μάνη ήταν βασική τροφή των γουρουνιών και γενικότερα χρησιμοποιήθηκαν ως ζωοτροφή. Υπάρχουν επίσης μελέτες που τα χαρούπια έχουν χρησιμοποιηθεί ως πηγή σακχάρου σε ζυμωτική διαδικασία παραγωγής υδατανθράκων υψηλής θρεπτικής αξίας ζωοτροφών.Στην Κύπρο η χαρουπιά καλλιεργείται εδώ και χιλιάδες χρόνια, και το 90% της παραγωγής εξάγεται σε διάφορες μορφές (χαρουπάλευρο, ολόκληρος καρπός, χαρουποπυρήνας, αλεσμένα, γόμα) σε Ιταλία, Αγγλία, Αμερική, Ισπανία, Αυστραλία, Ιαπωνία, και Αίγυπτο.

13.7.12

Σε "μαύρη πορεία" οι Ισπανοί μεταλλωρύχοι




Πορεία προς τη Μαδρίτη ξεκίνησαν οι ισπανοί μεταλλωρύχοι σε μια προσπάθειά τους να διαμαρτυρηθούν για την ολοένα μεγαλύτερη λιτότητα και την ανεργία που μαστίζει τον τομέα.

Ορισμένοι από αυτούς ενεπλάκησαν σε βίαιες συγκρούσεις με την αστυνομία, ενώ άλλοι προτίμησαν να πραγματοποιήσουν πορεία 33 χιλιομέτρων, με τελικό προορισμό τη Μαδρίτη, μεγάλο μέρος της οποίας ήταν υπό τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες της κεντρικής Ισπανίας.

Οπως μεταδίδουν τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, η πορεία των μεταλλωρύχων μοιάζει με μαραθώνιο, καθώς μπροστά τους κινείται ένα προστατευτικό φορτηγάκι που κλείνει την μία λωρίδα του αυτοκινητόδρομου στον οποίο κινούνται ενώ στον δρόμο τους υπάρχουν αρκετοί σταθμοί με φαγητό και νερό καθώς και ασθενοφόρο του Ερυθρού Σταυρού που παρέχει πρώτες βοήθειες.

Οι διαμαρτυρόμενοι μεταλλωρύχοι στοχεύουν να απαιτήσουν  από την ισπανική κυβέρνηση να ανακαλέσει την απόφασή της να διακόψει τις επιδοτήσεις στον κλάδο εξόρυξης κατά σχεδόν δύο τρίτα για το επόμενο έτος.

Τα ανθρακωρυχεία στις βόρειες περιοχές της Αστούριας και της Λεόν, πρωταγωνιστούν ως σχεδόν μοναδική πηγή δουλειάς στην ευρύτερη περιοχή εδώ και σχεδόν έναν αιώνα.

Όπως γράφει η El Pais, ο τομέας έχει μια βασική αδυναμία: δεν μπορεί να σταθεί χωρίς την κρατική επιχορήγηση.

Το μέλλον του, κατά συνέπεια, είναι αβέβαιο, καθότι οι επιδοτήσεις από την ΕΕ πήραν παράταση μόνο μέχρι το 2018.

Στη συνέχεια όμως θα απαιτείται αποκλειστικά και μόνο κρατική ενίσχυση, η οποία είναι ήδη μειωμένη, λόγω της κρίσης.

Αυτό είχε ήδη σαν αποτέλεσμα να σταματήσει η παραγωγή σε αρκετά σημεία και να απολυθούν χιλιάδες εργαζόμενοι. Επιπλέον, η εισαγωγή της συγκεκριμένης πρώτης ύλης κοστίζει λιγότερο

Με λίγα λόγια, ο τομέας που απασχολεί χιλιάδες Ισπανούς μοιάζει καταδικασμένος να σβήσει, αν σκεφτεί κανείς ότιαπό τους περίπου 53.000 εργαζόμενους τη δεκαετία του 1980, σήμερα απασχολούνται μόλις 7.900 σε 47 θέσεις εργασίας σε όλη τη χώρα.

Το όλο θέμα έφερε τις απεργιακές κινητοποιήσεις, οι οποίες κρατούν εδώ και αρκετές εβδομάδες με πορείες στις μεγάλες πόλεις, αποκλεισμούς αυτοκινητοδρόμων, αλλά και κανονικές μάχες με την Αστυνομία.

8.7.12

Welcome to the world of new renewable energies, where the subsidies rule—and consumers pay!


A Skeptic Look at Alternative Energy

7.7.12

Πέτρου Τζεφέρη: Η ένταξη λατομείων στον Ν.4001/2011

Δυστυχώς ή ευτυχώς δεν εντάσσονται όλα τα λατομεία ανά την επικράτεια στο άρθρο 183 του Ν.4001/2012.

Ποιά εντάσσονται;

Η ένταξη λατομείων στον Ν.4001/2011

4.7.12

Μποζόνιο του Χιγκς:The God (damn) Particle

Τι είναι το Μποζόνιο Χιγκς; Τα πάντα για το σωματίδιο του Θεού

Μητροπολίτης Πειραιώς: "Πίσω απ' το μποζόνιο κρύβεται το πρόσωπο του διαβόλου"

«Αυτός ο Κόσμος ο Μικρός, ο Μέγας…»

Γιατί είναι τόσο σημαντικό το «σωματίδιο του Θεού»


Γιατί θεωρείται τόσο σημαντική η ανακάλυψη του σωματιδίου; 

Το Υπάρχον Μοντέλο περιγράφει τον φυσικό κόσμο χρησιμοποιώντας σωματίδια και τέσσερις αλληλεπιδράσεις. Αυτές είναι η βαρύτητα, ο ηλεκτρομαγνητισμός, η ασθενής και η ισχυρή πυρηνική αλληλεπίδραση. Αυτά χρειάζονται όλα κι όλα οι φυσικοί, προκειμένου να εξηγήσουν κάθε φυσικό φαινόμενο πάνω στη Γη, καθώς και τις διεργασίες που συμβαίνουν στον Ηλιο και σε κάθε αστέρα που βλέπουμε στον νυχτερινό ουρανό.

Τί έλειπε από το Υπάρχον Μοντέλο και συμπληρώθηκε με την ανακάλυψη του μποζονίου; Είναι η προέλευση της μάζας. Η μάζα που αποτελεί εμάς τους ίδιους, τα ζώα, τα φυτά, ό,τι πιάνουμε και βλέπουμε στη Γη και στο Σύμπαν. Το σωματίδιο του Χιγκς και το αντίστοιχο ομώνυμο πεδίο μάς εξηγούν πώς τα σωματίδια αποκτούν τη μάζα τους και στη συνέχεια ξεχύνονται στο Σύμπαν κατευθυνόμενα από διάφορες δυνάμεις για να δημιουργήσουν με τη συμπεριφορά τους τον κόσμο. Αν δεν υπήρχε η μάζα όλα τα σωματίδια, από το μικρότερο μέχρι το μεγαλύτερο, θα περιφέρονταν με ταχύτητα του φωτός χωρίς να υπάρχει τίποτα το υλικό, χειροπιαστό στο Σύμπαν.

Όπως όλα δείχνουν, το μόνο σίγουρο είναι ότι ο Βρετανός φυσικός Πίτερ Χιγκς έκανε από σήμερα ένα μεγάλο άλμα προς το βραβείο Νομπέλ!

2.7.12

Μεγάλο Ενδιαφέρον από Εταιρείες για Συμμετοχή στις Έρευνες Υδρογονανθράκων στην Δυτική Ελλάδα

Ιδιαίτερα θετική θεωρείται η ανταπόκριση διεθνών και ελληνικών εταιρειών στην διαγωνιστική διαδικασία για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στη Δυτική Ελλάδα (Πατραϊκός Κόλπος, Ιωάννινα και Κατάκολο), με καταληκτική τη σημερινή ημερομηνία. Τη συμμετοχή τους στο συγκεκριμένο διαγωνισμό που διεξήχθη από τις υπηρεσίες του ΥΠΕΚΑ (Διεύθυνση Πετρελαϊκής Πολιτικής) μέσω της διαδικασίας «Ανοικτής Θύρας» ( Open Door) εκδήλωσαν 12 εταιρείες εκμετάλλευσης πετρελαίου και φυσικού αερίου, σε ομάδες Joint Venture διεθνών πετρελαϊκών ομίλων μεταξύ των οποίων και γνωστές ελληνικές εταιρείες.
Όπως σχολιάζουν παράγοντες της αγοράς, η συμμετοχή δώδεκα (12) συνολικά πετρελαϊκών εταιρειών στο συγκεκριμένο διαγωνισμό θεωρείται ενθαρρυντικό σημάδι για τις μετέπειτα εξελίξεις ιδίως εάν λάβουμε υπόψη μας τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις του ΥΠΕΚΑ για εξαιρετικά περιορισμένα σε όγκο κοιτάσματα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, στον Πατραϊκό Κόλπο τα εκτιμώμενα απολήψιμα αποθέματα είναι της τάξης των 200 εκατομμυρίων βαρελιών, στα Ιωάννινα κυμαίνονται μεταξύ 50 και 80 εκατ. και στο Κατάκολο περίπου 3 εκατ. 

Με δεδομένα τα τεράστια ποσά που επενδύονται σε έρευνες διεθνώς, και του γεγονότος ότι η χώρα μας προσφέρει ένα σχετικά σταθερό περιβάλλον, τόσο από νομικής πλευράς όσο και από άποψη ασφάλειας, η επιτυχής διενέργεια διεθνούς διαγωνισμού με την διαδικασία του Open Door, όπως αυτού στη Δυτική Ελλάδα, αναμφίβολα εκπέμπει ένα θετικό μήνυμα προς την κατεύθυνση επαναφοράς της Ελλάδας στη διεθνή ερευνητική σκηνή του τομέα. Για αυτό παράγοντες του χώρου τονίζουν ότι η νέα κυβέρνηση έχει υποχρέωση να συνεχίσει και ολοκληρώσει τον διαγωνισμό στη Δυτική Ελλάδα και ούτε πρέπει να διανοηθεί έστω και προς στιγμή αναβολή ή τυχόν ακύρωσή του. Κάτι τέτοιο θα ήτο όχι απλώς ατυχές αλλά απόλυτα καταστροφικό για τις μετέπειτα εξελίξεις.

Το ίδιο ισχύει και για το διαγωνισμό για τη διενέργεια σεισμικών ερευνών στις θαλάσσιες περιοχές Ιονίου Πελάγους και Νότια της Κρήτης, που ως γνωστόν ολοκληρώθηκε με την υποβολή προσφορών πριν τις εκλογές. Και εδώ σύμφωνα με τους ανωτέρω παράγοντες προέχει η ολοκλήρωση του διαγωνισμού (έχει ήδη ετοιμασθεί το πόρισμα με την αξιολόγηση του διαγωνισμού από την Επιτροπή του Υπουργείου ΠΕΚΑ) και η ανάθεση των εργασιών στην επιτυχούσα εταιρεία το συντομότερο δυνατό. Έτσι θα μπορέσει να αξιοποιηθεί η θερμή καλοκαιρινή περίοδος και να τρέξουν πραγματικά οι σεισμικές έρευνες έτσι ώστε μέχρι τα τέλη του έτους να υπάρχουν αποτελέσματα και γνώση για τις πραγματικές δυνατότητες και μέγεθος των υποθαλάσσιων κοιτασμάτων. [πηγή]