30.9.12

Gemstones Action: Για όσους αγαπούν τα ορυκτά...

Η παράδοση και η χρήση των  oρυκτών ως σημαντική πρώτη ύλη είναι τόσο παλιά όσο και η ανθρωπότητα.

Όταν κρατήσετε ένα ορυκτό ή έναν κρύσταλλο στο χέρι σας σκεφτείτε ότι είναι πιθανό να απαιτήθηκαν  εκατοντάδες ή εκατομμύρια χρόνια για να δημιουργηθεί. 

Σκεφτείτε τον πρωτόγονο άνθρωπο να χρησιμοποιεί τα ορυκτά στην καθημερινότητά του φτιάχνοντας εργαλεία και όπλα, να ανακαλύπτει ότι με την τριβή δυο λίθων παράγονται σπίθες, να τα ενσωματώνει στη θρησκευτική, μυστικιστική και θεραπευτική του παράδοση.

Σύμφωνα με πληροφορίες η αρχαιότερη γραπτή μαρτυρία που αναφέρεται στις θεραπευτικές ιδιότητες των λίθων βρέθηκε σε Αιγυπτιακό πάπυρο. Σχεδόν όλοι οι αρχαίοι και νεώτεροι πολιτισμοί σε κάθε μέρος του πλανήτη χρησιμοποιούσαν και σέβονταν τους λίθους.Οι ιδιότητες τους είναι πολλές και οι τρόποι με τους οποίους μπορούμε να τους χρησιμοποιήσουμε ακόμα περισσότεροι.
Στις μέρες μας υπάρχει έντονο ενδιαφέρον.
Σκοπός της σελίδας  Gemstones Action είναι να μεταφέρει εικόνες και κάποιες πληροφορίες για τις ιδιότητες τους και τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να τους εντάξουμε στην καθημερινότητά μας.Όσον αφορά τις πληροφορίες σχετικά με τη θεραπευτική χρήση των ορυκτών, δεν αντικαθιστούν την ιατρική συμβουλή ή θεραπεία. 

Είναι σημαντικό επίσης να τονιστεί ότι η πίστη στη θετική επίδραση των ορυκτών και των κρυστάλλων στη ζωή του ανθρώπου, δεν έρχεται σε αντίθεση με την οποιαδήποτε θρησκευτική πίστη.
Στη σελίδα Gemstones Action έχετε μια μόνιμα ανοιχτή πρόσκληση στον κόσμο του Ορυκτού Βασιλείου! Σε αυτή την εξερεύνηση απελευθερώστε τη φαντασία σας, τη διαίσθησή σας και τολμήστε τον πειραματισμό αφήνοντας τις προκαταλήψεις.

26.9.12

Της Δικαιοσύνης Ήλιε Νοητέ....

23.9.12

Σφράγιση των αντλιών υγρών καυσίμων: δεν φτάνει μόνο η λιτρομέτρηση....

 [by Tzeferis petros] [του Πέτρου Τζεφέρη]

Είναι γνωστό ότι το ανεκτό όριο σφάλματος των μετρητών υγρών καυσίμων έχει καθοριστεί από αγορανομική διάταξη σε ποσοστό συν/πλην 0,5% (μισό τοις εκατό) επί της ποσότητας υγρών καυσίμων που παραδίδεται κάθε φορά μέσω μετρητή. 

Αγορανομική Διάταξη 7/09

Εντούτοις πώς αυτό διασφαλίζεται;

Σύμφωνα με το άρθρο 287 της παραπάνω διάταξης (Σφράγιση των ογκομετρητών υγρών καυσίμων) κάθε εταιρεία πετρελαιοειδών πού μεταφέρει ή διαθέτει υγρά καύσιμα, υποχρεούται να διασφαλίζει υπεύθυνα το απαραβίαστο του ρυθμιστή της ακρίβειας των υγρών καυσίμων. Ειδικά τα ανεξάρτητα πρατήρια πώλησης υγρών καυσίμων ιδιοκτησίας πρατηριούχων ή μισθωμένα από αυτόν για λογαριασμό του, τα οποία δεν συνάπτουν συμβάσεις αποκλειστικής συνεργασίας με συγκεκριμένη εταιρεία πετρελαιοειδών, η σφράγιση του ρυθμιστή ακρίβειας των αντλιών τους γίνεται από εξουσιοδοτημένα συνεργεία ελέγχου επισκευής και σφράγισης αντλιών.
Παράλληλα τα συνεργεία σφράγισης θα πρέπει κάθε φορά πού προβαίνουν σε σφράγιση των ρυθμιστών ακρίβειας των αντλιών, να παραδίδουν στον πρατηριούχο δελτίο ελέγχου και σφράγισης, στο οποίο θα αναφέρεται η ημερομηνία, ο αριθμός σφραγίδας και η αντλία στην οποία τοποθετήθηκε αυτή καθώς και τα στοιχεία ταυτότητας του ενεργήσαντος τον έλεγχο.

Το όλο "παιχνίδι" των παραβιάσεων που αφορούν ελλειμματικές παραδόσεις καυσίμων   βρίσκεται φυσικά στον έλεγχο των  τεχνικών στοιχείων των αντλιών και ειδικότερα στα ηλεκτρονικά μέρη που απαιτούνται για την ψηφιοποίηση των μηχανικών δεδομένων και στα οποία είναι δυνατόν να παρεμβάλλονται μικροτσίπ είτε "προγράμματα λογισμικού" που ξεκλειδώνουν το σύστημα δημιουργώντας by-pass.  Ετσι είναι δυνατόν κάποιος να παρεμβαίνει κατά βούληση στο σύστημα ρυθμίζοντάς το σε άλλη θέση και μάλιστα ενώ αυτό είναι φαινομενικά κλειδωμένο σε ολα τα μηχανικά του μέρη (αντλία, παλμοδότης κλπ). Η ανίχνευση της ελλειμματικής παράδοσης είναι σχεδόν αδύνατη για τον καταναλωτή και ιδιαίτερα δύσκολη για τις αρχές. Παράγοντες του ΣΕΕΠΕ εκτιμούν μάλιστα ότι το 30% του διακινούμενου όγκου καυσίμων διοχετεύεται από «πειραγμένες» αντλίες.

Τα παραπάνω ήρθαν να προστεθούν στις συμβατικές πλέον μεθόδους είτε Α) πρόσμειξης της βενζίνης με αιθανόλη, η οποία δεν επιβαρύνεται με ΕΦΚ είτε Β) πρόκληση τεχνητής αύξησης  στη θερμοκρασία των καυσίμων έτσι ώστε να αυξάνεται ο όγκος τους, ενώ προσφάτως κυκλοφορεί στην αγορά "ταμπλέτα" η οποία επίσης προκαλεί αύξηση του όγκου.

Τέλος, να επαναλάβουμε σχετικά με τις λιτρομετρήσεις, ότι θα πρέπει ο κάθε πρατηριούχος να κάνει ελέγχους   (με τη χρήση λιτρομέτρων) και κάθε φορά πού  διαπιστώνει ότι η ακρίβεια  μέτρησης κάποιας αντλίας του πρατηρίου του βρίσκεται έξω από τα ανεκτά όρια σφάλματος του συν/πλην 0, 5 ο/ο υποχρεούται να την θέσει αμέσως εκτός  λειτουργίας, αναρτώντας πάνω σε αυτήν πινακίδα με την ένδειξη « ΔΕΝ  ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ » μέχρις ότου την επισκευάσει και ρυθμίσει την ακρίβειά της

20.9.12

Tρισεκατομμύρια καράτια στον κρατήρα του Popigai!

Μόλις πριν λίγες μέρες Ρώσοι επιστήμονες του Ινστιτούτου Γεωλογίας και Μεταλλειολογίας στο Νοβοσιμπίρσκ απεκάλυψαν στον τύπο ένα επτασφράγιστο μυστικό. Αυτό του Popigai Astroblem της Ανατολικής Σιβηρίας, ενός κρατήρα πλάτους 100 χιλιομέτρων, του έβδομου μεγαλύτερου καταγεγραμμένου κρατήρα από πρόσκρουση αστεροειδούς στη Γη.

Πράγματι οι επιστήμονες δήλωσαν επίσημα ότι κάτω από τον κρατήρα φιλοεξενούνται τεράστια αποθέματα διαμαντιών της τάξης των "τρισεκατομμυρίων καρατίων" (εκατοντάδες χιλιάδες τόνοι) και ισχυρίστηκαν ότι υπάρχουν αρκετά διαμάντια ώστε να καλύψουν τις  παγκόσμιες απαιτήσεις για 3.000 χρόνια!! 

Τα διαμάντια εκτιμάται ότι είναι αξίας περίπου $ 1,000,000,000,000,000 (ή ένα τετράκις εκατομμύρια δολάρια) και όπως είναι προφανές αυτό θα μπορούσε να αλλάξει ριζικά την αγορά των βιομηχανικών διαμαντιών, καθιστώντας τα πιο άφθονα και χαμηλότερο κόστος. Συγκριτικά, τα σημερινά γνωστά αποθέματα του Μίρνι στη Yakutia (ρωσικό ορυχείο ένα από τα μεγαλύτερα του κόσμου ) εκτιμώνται σε ένα δισεκατομμύριο καράτια. Το συγκεκριμένο ορυχείο από τη δεκαετία του 1950 έως και το 2001, οπότε έκλεισε λόγω εξαντλούμενων αποθεμάτων και προβλημάτων ασφαλείας, απέδωσε διαμάντια αξίας άνω των 13 δισ. ευρώ.

Πρέπει να επισημανθεί ότι τα διαμάντια του Popigai  είναι "impact diamonds" επειδή πιστεύεται ότι δημιουργήθηκαν από την ισχυρή πρόσκρουση μετεωρίτη που οδήγησε σε ακαριαίο μετασχηματισμό του γραφίτη. Λόγω ακριβώς του τρόπου αυτού προέλευσης παρουσιάζουν σκληρότητα 58% μεγαλύτερη από τα συνηθισμένα διαμάντια κάτι που τα καθιστά εξαιρετικά χρήσιμα για βιομηχανικές και επιστημονικές εφαρμογές.

[του Τζεφέρη Πέτρου] [by tzeferis Peter]

  1. ^ "Popigai"Earth Impact DatabaseUniversity of New Brunswick. Retrieved 2008-12-30.
  2. ^ Masaitis, Victor L. (2003). Popigai Crater: General Geology. Springer. pp. 81–85. ISBN 978-3-540-43517-4.
  3. Και …τα διαμάντια είναι παντοτινά στο Κιλκίς!

17.9.12

Women are breaking mining barriers!




For many years, mining in Mexico was almost exclusively a man's job.

With an increasing number of miners heading to the US, however, women have started to dig their way into the trade.

Today, 10 per cent of the workers are women and their numbers are still increasing.

These Mexican women are also defying aged-old superstitions that they bring bad luck to the mines.

Al Jazeera's Rachel Levin reports from Zacatecas in central Mexico.



Πέτρου Τζεφέρη: Γυναίκες στα μεταλλεία, αλλά ποιά μεταλλεία αλήθεια;


16.9.12

Βιομηχανικά Ορυκτά για Περιβαλλοντικές Χρήσεις: ο περλίτης της Μήλου

Βιομηχανικά Ορυκτά για Περιβαλλοντικές Χρήσεις: ο περλίτης της Μήλου
Η χώρα μας αποτελείται από πληθώρα εκμεταλλεύσιμων Ορυκτών Πρώτων Υλών λόγω της αφθονίας του γεωλογικού της πλούτου. Η βιομηχανία εκμετάλλευσης των Ορυκτών Πρώτων Υλών (Ο.Π.Υ.) καλείται να καλύψει δύο βασικές ανάγκες της κοινωνίας: πρέπει να προμηθεύσει τα αναγκαία μεταλλικά, βιομηχανικά και ενεργειακά ορυκτά στις απαιτούμενες ποσότητες και προδιαγραφές και να επιτύχει την ταυτόχρονη παραγωγή αυτών των πόρων με την απολύτως ελάχιστη επίδραση στο φυσικό και ανθρώπινο περιβάλλον.

Η Μήλος, σήμερα, αποτελεί το μεγαλύτερο κέντρο παραγωγής και επεξεργασίας μπεντονίτη και περλίτη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με εξόρυξη της τάξης των 1.000.000 και πλέον τόνων μπεντονίτη και 500.000 τόνων περλίτη, ετησίως. Τα υλικά αυτά υφίστανται την πρώτη επεξεργασία στο νησί και εν συνεχεία, εξάγονται στο εξωτερικό, σε ποσοστό που υπερβαίνει το 90 % . Πέραν όμως των δύο αυτών ορυκτών, η Μήλος εξάγει και καολίνη, ποζολάνη και πυριτικά ορυκτά, ενώ συγχρόνως εξακολουθεί να παράγει και μικρές ποσότητες βαρυτίνης. Ο αλουνίτης, τα θειούχα και τα μαγγανιούχα ορυκτά αποτελούσαν μέχρι πρότινος μέρος του εκμεταλλεύσιμου ορυκτού πλούτου του νησιού.

Η παρούσα διπλωματική εργασία ειδίκευσης έχει σαν κύριο στόχο τη μελέτη των φυσικών, χημικών και ορυκτολογικών ιδιοτήτων του περλίτη που απαντάται στη νήσο Μήλο, υπό το πρίσμα των τεράστιων δυνατοτήτων εφαρμογής που παρουσιάζει στην πληθώρα των χρήσεών του.

Βιομηχανικά ορυκτά και μάρμαρα: οδηγούν το όχημα της ανάκαμψης

10.9.12

Tα αποτελέσματα των βασικών εξαγωγικών μεταλλουργιών παραγωγής Αl και Ni

Σήμερα θα αναφερθούμε στα δύο βασικά (και μοναδικά άλλωστε) προϊόντα που προέρχονται από την ελληνική εξαγωγική μεταλλουργία και στηρίζονται εξολοκλήρου σε εγχώριες ορυκτές πρώτες ύλες: το αλουμίνιο και το  νικέλιο και φυσικά στις πρώτες ύλες από τις οποίες προέρχονται δηλ. τον λατερίτη (σιδηρονικελιούχο κοίτασμα) και τον βωξίτη.

Αναλυτικότερα, εντός του 2011, τα αποτελέσματα των βασικών μεταλλουργιών παραγωγής πρωτόχυτων Αl και Ni ήταν εξαιρετικά, αφού αμφότερες ξεπέρασαν τον εαυτό τους οδηγώντας την παραγωγή σε σημαντικότατη αύξηση αλλά και ενισχύοντας την εξαγωγική τους δραστηριότητα σε όλα τα επιμέρους προϊόντα.

Για το νικέλιο (Νi), εντός του 2010, είχαμε μια σημαντική επανάκαμψη (περίπου 14.000 tn Νi) από το ιστορικό χαμηλό επίπεδο των 8269 tn του 2009. Εντός του 2011,που ήταν μια από τις ιστορικά καλύτερες χρονιές για την ΛΑΡΚΟ ΓΜΜΑΕ, επετεύχθη άνοδος κατά 30% και πλέον της παραγωγής η οποία ανήλθε σε 18.527 tn νικελίου. Ανάλογη αύξηση είχαμε και στον ετήσιο κύκλο εργασιών ο οποίος για το 2011 ανήλθε σε 311,12 εκατ. ευρώ σε σχέση με το προηγούμενο έτος (239,5 εκατ. ευρώ) ενώ ακόμη μεγαλύτερη ήταν η άνοδος του όγκου πωλήσεων/εξαγωγών, ο οποίος ενισχύθηκε κατά 40%, σε 18.594 τόνους (αποτελεί ιστορικό ρεκόρ πωλήσεων), κυρίως λόγω αύξησης της ζήτησης σε ανοξείδωτο χάλυβα αλλά και της επαναλειτουργίας όλων των ηλεκτροκαμίνων του εργοστασίου. Είναι σημαντικό ότι οι ανωτέρω σημαντικές επιδόσεις επετεύχθησαν σε συνθήκες πτώσης τιμών του νικελίου (κατά 24%) μέσα στο 2011.

Οι αυξημένες ανάγκες της μεταλλουργικής μονάδας της Λάρυμνας σε πρώτη ύλη καλύφθηκαν αποκλειστικά με σιδηρονικελιούχο μετάλλευμα (λατερίτη) που προήλθε από τα εγχώρια μεταλλεία Ευβοίας, Αγίου Ιωάννη και Καστοριάς, η δε συνολική παραγωγή σιδηρονικελιούχου μεταλλεύματος ανήλθε σε 2,23 χιλ tn (αύξηση κατά 14% σε σχέση με το 2010). Παράλληλα η Λάρκο παρήγαγε και 350 χιλ tn Λιγνίτη από το λιγνιτωρυχείο της στα Σέρβια Κοζάνης, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου διατέθηκε στην ηλεκτροπαραγωγή μέσω της ΔΕΗ ΑΕ.

Η παραγωγή Αl για το 2011 από την ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ Α.Ε. ξεπέρασε τους 167 χιλ tn (το 2010 ήταν περίπου 140 χιλ tn) απορροφώντας πάνω από το 80% της ελληνικής παραγωγής βωξίτη και επιτυγχάνοντας οριακά κερδοφόρα χρήση. Εντός του έτους 2010 είχαμε αύξηση του ποσοστού των εξαγωγών στο σύνολο των πωλήσεων των προϊόντων αλουμινίου από την ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ Α.Ε. κατά 11% (από 55% το 2010 σε 66% για το 2011). Μάλιστα η παραγωγή ένυδρης αλουμίνας για το 2011 (809.700 tn) ξεπέρασε κάθε προηγούμενο δημιουργώντας ιστορικό ρεκόρ, καθώς εδραιώνεται πλέον και μια νέα αγορά για το προϊόν αυτό σε μη μεταλλουργικές χρήσεις (πχ. κεραμικά, φίλτρα κλπ) όπως άλλωστε προκύπτει και από την αύξηση των πωλήσεων του προϊόντος (πωλήσεις πάνω από 123 χιλ. tn για το 2011).

Ανάλογη ήταν η αύξηση στην εγχώρια παραγωγή βωξίτη από τις S&B Βιομηχανικά Ορυκτά Α.Ε, Δελφοί Δίστομο ΑΜΕ και ΕΛΜΙΝ ΑΕ, η οποία ξεπέρασε τους 2,3 εκατ. tn. (αύξηση 13% περίπου σε σχέση με το 2010), μέρος της οποίας πρέπει να σημειωθεί ότι πέραν της κατεξοχήν μεταλλουργικής χρήσης (παραγωγής αλουμινίου), απορροφήθηκε παράλληλα για χρήση από την χαλυβουργία, την τσιμεντοβιομηχανία, την παραγωγή πετροβάμβακα και λειαντικών.

5.9.12

Στη νορβηγική PGS οι σεισμικές έρευνες για υδρογονάνθρακες σε Ιόνιο και νότια Κρήτη

Τελικά, η νορβηγική Petroleum Geo-Services (PGS, www.pgs.com ) επιλέχθηκε για τη διενέργεια σεισμικών ερευνών και την αξιολόγηση του πετρελαϊκού δυναμικού σε Ιόνιο και νότια της Κρήτης, με στόχο να προκηρυχτεί γύρος παραχωρήσεων στις περιοχές αυτές στα μέσα του 2014.

Σκάφος της PGS θα συλλέξει στοιχεία έως τα τέλη του έτους, είπε ο υπουργός Ενέργειας Ευάγγελος Λιβιεράτος, μιλώντας σε επιτροπή της Βουλής.

Οι σεισμικές έρευνες θα ξεκινήσουν αμέσως μετά την υπογραφή της σύμβασης με το ΥΠΕΚΑ και θα ολοκληρωθούν ως το τέλος του χρόνου, ενώ σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, μέχρι το καλοκαίρι του 2013 θα γίνει η επεξεργασία των δεδομένων που θα προκύψουν, αλλά και όσων έχουν προκύψει στο παρελθόν, από έρευνες που έγιναν κατά καιρούς στην περιοχή.

Βάσει των αποτελεσμάτων των ερευνών, η κυβέρνηση σκοπεύει να προκηρύξει γύρο παραχωρήσεων για έρευνα και εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου στις περιοχές αυτές στα μέσα του 2014.

Το κόστος των σεισμικών ερευνών, δηλαδή η επένδυση που θα κάνει η PGS, εκτιμάται σε περίπου 15 εκατ. ευρώ, ενώ πολλαπλάσια είναι η επένδυση που απαιτείται για τις ερευνητικές γεωτρήσεις, οι οποίες αναμένεται να ακολουθήσουν.

Έχει ήδη προκηρυχθεί γύρος παραχωρήσεων για τρεις περιοχές στα δυτικά της χώρας και οι ανάδοχοι θα ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα (διαδικασία open door).

Μακάρι να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα γιατί ήδη έχουμε καθυστερήσει σημαντικά.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΗΓΕΣΙΑΣ ΥΠΕΚΑ 

3.9.12

Το Ευρωπαϊκό Περιβάλλον. Κατάσταση και προοπτικές

 
Φυσικοί πόροι και απόβλητα — Η περιβαλλοντική νομοθεσία και η οικολογική καινοτομία (οικοκαινοτομία) οδήγησαν σε αύξηση της αποδοτικότητας των πόρων μέσω της σχετικής αποσύνδεσης της χρήσης πόρων, των εκπομπών και της παραγωγής αποβλήτων από την οικονομική μεγέθυνση σε ορισμένους τομείς.

 Εντούτοις, η πλήρης αποσύνδεση συνεχίζει να αποτελεί πρόκληση, ιδίως σε ό,τι αφορά την οικιακή κατανάλωση. Το γεγονός αυτό καθιστά σκόπιμη όχι μόνο τη βελτίωση των παραγωγικών διαδικασιών, αλλά και την τροποποίηση των καταναλωτικών προτύπων προκειμένου να μειωθούν οι περιβαλλοντικές πιέσεις.

Οσο ζω ελπίζω. Ομως μάλλον ,όπως αποδεικνύεται εκ των πραγμάτων,  υπερβολικά φιλόδοξη  κρίνεται  η ευρωπαϊκή πολιτική να αποσυνδέσει την οικονομική μεγέθυνση από την υποβάθμιση του περιβάλλοντος...

[by Tzeferis P.]

2.9.12

Τα επενδυτικά σχέδια για τα ελληνικά χρυσοφόρα κοιτάσματα

[Πέτρου Τζεφέρη][by Tzeferis Petros]

Στο θέμα των επενδυτικών σχεδίων που αφορούν την αξιοποίηση των κοιτασμάτων χρυσού της ΒΑ Χαλκιδικής, του Περάματος Θράκης και των Σαπών Ροδόπης, οι εξελίξεις -την τελευταία διετία- ήταν σημαντικές:

(α) εγκρίθηκε η ΜΠΕ για την αξιοποίηση του πορφυρικού κοιτάσματος των Σκουριών Χαλκιδικής και του κοιτάσματος μεικτών θειούχων της Ολυμπιάδας. Οι ανωτέρω πράξεις έχουν προσβληθεί με αιτήσεις αναστολής και ακύρωσης στο ΣτΕ.

Tο επενδυτικό σχέδιο της Ελληνικός Χρυσός (ιδιοκτησίας Εldorado Gold Corporation Καναδά) προβλέπει:

1.Επένδυση με συνολικό κόστος κεφαλαίου 0,8 δις €, συνολικό λειτουργικό κόστος 3,3 δις € και χρόνο ζωής 32 έτη και
 2. Συνολικά έσοδα που θα ανέλθουν σε 5,9 δις € και περίπου 1.300 άμεσες θέσεις εργασίας (4.000 έμμεσες).

Το κοίτασμα χαλκού/χρυσού των Σκουριών αποτελείται από 138 εκ. τόνους μεταλλεύματος με 0,8 γρ./τ. χρυσό και 0,5% χαλκό. Η παραγωγή υπολογίζεται ν' αρχίσει το 2015 μετά την ολοκλήρωση των κατασκευαστικών έργων του εργοστασίου εμπλουτισμού.

Το κοίτασμα μικτών θειούχων της Ολυμπιάδας υπολογίζεται με τα σημερινά δεδομένα ότι περιέχει 13,6 εκ.  τόνους μεταλλεύματος με 8,7 γρ./τ. χρυσό, 132 γρ./τ. άργυρο, 5,1% μόλυβδο και 6,7% ψευδάργυρο. Η παραγωγή θα ξεκινήσει το 2015 μετά το πέρας των εργασιών εκσυγχρονισμού του μεταλλείου.

Για τη μεταλλουργική επεξεργασία των συμπυκνωμάτων έχει επιλεγεί η μέθοδος της ακαριαίας τήξης (flash smelting) με τεχνογνωσία που ανήκει στη Φινλανδική OUTOKUMPU και δεν θα χρησιμοποιείται κυάνιο.

(β) για το έργο στο Πέραμα, υποβλήθηκε εντός του 2011, από την «Χρυσωρυχεία Θράκης ΑΜΒΕ» (θυγατρική επίσης της Εldorado Gold Corporation) η ΜΠΕ (η οποία εγκρίθηκε από το ΥΠΕΚΑ στις αρχές του 2012 ενώ παράλληλα το έργο εντάχθηκε από τον Μάρτιο του 2012 στη διαδικασία του fast track). Για το έργο στο Πέραμα επισημαίνεται ότι σε περίοδο κανονικής λειτουργίας αναμένεται να παράγει 110-120 χιλιάδες ουγκιές χρυσού/έτος ενώ θα απασχολεί άμεσα 200 άτομα, και η έμμεση απασχόληση θα ανέλθει σ’ επιπλέον 800 θέσεις εργασίας. Τα έσοδα υπολογίζονται σε 660 εκατ. €.

(γ) έχει υποβληθεί από τη ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΗ ΘΡΑΚΗΣ ΑΕ (ιδιοκτησίας σήμερα Glory Resources Αυστραλίας) και βρίσκεται υπό αξιολόγηση από το ΥΠΕΚΑ η Προκαταρτική ΜΠΕ για το έργο των Σαπών (Δημόσιο Μεταλλείο Σαπών Ροδόπης). Το έργο συνίσταται σε εκμετάλλευση 2 μεταλλείων και σε επεξεργασία του μεταλλεύματος σε εργοστάσιο εμπλουτισμού για παραγωγή συμπυκνώματος χρυσού και για ανάκτηση χρυσού βαρυτομετρικά. €. Οι εκτιμώμενες συνολικές παραγωγές για όλο το χρόνο ζωής είναι 510.000 ουγγιές Au, 250.000 ουγγιές Ag και 3.000 t Cu. Επίσης εκτιμάται ότι θα δημιουργηθούν 205 άμεσες και 615 έμμεσες θέσεις εργασίας.

δ) Ακόμη, το ΥΠΕΚΑ, εντός του 2011, προκήρυξε Διεθνή Πλειοδοτικό Διαγωνισμό για το Δημόσιο Μεταλλευτικό Χώρο που περιλαμβάνεται στις περιοχές Μεταξοχωρίου, Βάθης, Γερακαριού, Φύσκας, Κεντρικού, Μυλοχωρίου και Αντιγόνειας στην Περιφερειακή Ενότητα (Νομό) Κιλκίς. Στο συγκεκριμένο χώρο, έκτασης 91 km2, εκτιμάται ότι τα αποθέματα μεταλλευμάτων χρυσού, χαλκού και άλλων μεταλλευμάτων είναι της τάξης του 1,5 δις € σε ακαθάριστη αξία των περιεχόμενων μετάλλων (gross metal value), ενώ στα δυναμικά εκμεταλλεύσιμα αποθέματα (potential resources) η αξία αυτή πλησιάζει τα περίπου 7,0 δισ. Ευρώ. Ο διαγωνισμός έγινε στα πλαίσια μιας προσπάθειας καταγραφής και αξιοποίησης του συνόλου των 100 δημόσιων μεταλλευτικών χώρων οι οποίοι παραμένουν αναξιοποίητοι ενώ υπάρχουν σημαντικά κοιτασματολογικά δεδομένα, και κατακυρώθηκε  (μέχρι σήμερα δεν έχει υπογραφτεί σύμβαση) εντός του 2012. Στη μελλοντική εξέλιξη της περιοχής αυτής θα πρέπει να συμπεριληφθεί το πρόσθετο αποθεματικό δυναμικό των 4,0 δισ. Ευρώ που αναμένεται να προκύψει από τις έρευνες του ΙΓΜΕ στο γειτονικό κοίτασμα της Ποντοκερασιάς στο πλαίσιο σχετικού έργου του ΕΣΠΑ.

Εκτός από τη σοβαρή πρόοδο των σχεδίων, υπάρχει και η σοβαρή αντίδραση εκ μέρους των τοπικών κοινωνιών και διαφόρων ακόμη παραγόντων, γεγονός που αποτυπώνεται με εκδηλώσεις/συγκεντρώσεις σε κάθε μία από τις επιμέρους ανωτέρω εγκρίσεις:  Μεταλλευτικό Παρατηρητήριο

Εμεις να θυμίσουμε την άποψή μας για το ποιός νομίζουμε ότι θα πρέπει να αποφασίζει σε τέτοιες περιπτώσεις που τα διλήμματα είναι σημαντικά και διχαστικά για την κοινή γνώμη: