25.1.13

Τούτο το σπίτι δεν με σηκώνει πια. Δεν αντέχω να το σηκώνω στη ράχη μου...

Milos GeoExperience!


16.1.13

Το "οργανόγραμμα" του ΥΠΕΚΑ στον Πρόεδρο!

Πολλοί μπορεί να αναγνωρίζουν το οργανόγραμμα που κοιτά ο κ. Κ. Παπούλιας. Ο κ. Μανιτάκης παρέδωσε στον κ. Παπούλια τα οργανογράμματα του υπουργείου του, καθώς και του υπουργείου Περιβάλλοντος, όπως είναι σήμερα και πώς μετασχηματίζονται με την εφαρμογή της μεταρρύθμισης. Ανέφερε μάλιστα ότι πρόκειται για μελέτες που έκαναν οι ίδιοι οι δημόσιοι υπάλληλοι, χωρίς αμοιβή και πέραν του ωραρίου τους.

Μόνο που αυτή δεν είναι η αλήθεια, τουλάχιστον όσον αφορά το ΥΠΕΚΑ. Η αλήθεια είναι οτι οι υπάλληλοι (εκτός ίσως ορισμένων που δεν γνωρίζουμε και ούτε ποτέ θα μάθουμε) ΟΥΔΕΠΟΤΕ ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΑΝ και ακόμη ΟΥΔΕΠΟΤΕ ΡΩΤΗΘΗΚΑΝ για το περιού ο λόγος πόνημα. Αντιθέτως, η πρόταση περί Οργανισμού στην οποία συμμετείχαν, στην οποία ρωτήθηκαν και η οποία μάλιστα έγινε με τη συμμετοχή των Γάλλων εμπειρογνωμόνων (οι οποίοι και πληρώθηκαν γι'αυτό)  ΟΥΔΕΠΟΤΕ  ΕΛΗΦΘΗ ΥΠΟΨΙΝ.

Η αλήθεια είναι ότι από τον Σεπτέμβριο του 2011 έως τον Μάρτιο του 2012 δεκάδες υπάλληλοι, δαπάνησαν το χρόνο τους για την αξιολόγηση των δομών του ΥΠΕΚΑ και οι μελέτες τους δεν λήφθηκαν υπόψιν στην τελική πρόοταση του ΥΠΕΚΑ, λες και περίσσευαν τα χρήματα του έλληνα φορολογούμενου.

H αλήθεια είναι ότι το ελληνικό δημόσιο κάλεσε του Γάλλους εμπειρογνώμονες, οι οποίοι μαζί με τους Ελληνες εκπόνησαν έκθεση και υπέβαλαν πρόταση στο ΥΠΕΚΑ, η οποία δεν λήφθκε υπόψιν.

Η αλήθεια είναι ότι ο νυν υπουργός Οικονομικών κ. Στουρνάρας και πρώην προεδρος του ΙΟΒΕ σε έκθεση (Απρίλιος 2010) του ΙΟΒΕ υιοθετεί τη θέση ότι απαιτείται ενίσχυση του ρόλου της Γενικής Διεύθυνσης Φυσικου Πλούτου του ΥΠΕΚΑ με παράλληλη ενίσχυση του ρόλου των Επιθεωρήσεων Μεταλλειων.

Η αλήθεια είναι ότι ο πρώην υφυπουργός ΥΠΕΚΑ κ. Μανιάτης όχι μόνο σε επαναλαμβανόμενες δηλώσεις του στα ΜΜΕ ανέφερε ότι δεν δαπάνησε ούτε ένα ευρω για το σχεδιασμό της Εθνικής Μεταλλευτικής Πολιτικής  που εξαγγέλθηκε τον Φεβρουαάριο του 2012, καθώς και για όλες τις δράσεις προεταοιμασίας για την έρευνα των υδρογονανδράκων (πετρελαίου και φυσικού αερίου) που ήδη είναι σε πλήρη εξέλιξη, αξιοποιώντας -προς τιμήν του και σε όφελος της ελληνικής πολιτείας- στο μέγιστο βαθμό τις υφιστάμενες αποδεκατισμένες  δομές της Γενικής Γραμματείας Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής του ΥΠΕΚΑ, υπό συνθήκες ασφυξίας σε ανθρώπινους πόρους.

Τέλος, η αληθεια είναι ότι όποιος την παρούσα συγκυρία αντιστρατεύεται με τις πράξεις του ή τις παραλείψεις του το δημόσιο συμφέρον, αργά ή γρήγορα θα λογοδοτήσει, απέναντι στο νόμο αλλά και απέναντι στην αγωνία και την ελπίδα των νέων ανθρώπων για ένα καλύτερο αύριο.

Αυτά κύριε πρόεδρε για την ενημέρωσή σας. Ποιός νοιάζεται αλήθεια; Να μειώσουμε τις δομές των "τεμπέληδων και καθυστερημένων» θέλουμε όλοι, μόνο που αυτό από μόνο του δεν τεκμηριώνει κανένα εποικοδομητικό έργο. Αντίθετα μπορεί να τεκμηριώνει ένα έργο απολύτως καταστροφικό...

Πρόταση για "αναδιοργάνωση" των υπηρεσιών του ΥΠΕΚΑ

[by Petros Tzeferis][του Πέτρου Τζεφέρη]

12.1.13

Από τη «Βιώσιµη ή Αειφόρο» στην Αξιοβίωτη Ολοκληρωµένη Ανάπτυξη


To άρθρο αυτό ασκεί κριτική στην αειφόρο ανάπτυξη, ως συντηρητική, μερική και αποσπασματική, ενώ αντι αυτής προτείνεται η αξιοβίωτη ολοκληρωμένη ανάπτυξη, ένοια την οποία έχει διαμορφώσει εδώ και μία δεκαετία ο κ. Δημήτρης Ρόκος. Σύμφωνα με τον κ. Δ.Ρόκο "Αξιοβίωτη Ολοκληρωμένη Ανάπτυξη, είναι η ταυτόχρονα και διαχρονικά, σε πλανητικό, υπερεθνικό,εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, οικονομική, κοινωνική, πολιτική, πολιτισμική και τεχνική/τεχνολογική «ανάπτυξη», η οποία μπορεί να υπάρξει, μόνο όταν τελείται σε διαλεκτική αρμονία και με σεβασμό πάντα στον άνθρωπο τις προαιώνιες ευγενείς του αξίες και το «όλο» φυσικό και πολιτισμικό του περιβάλλον, στο οποίο αυτός εντάσσεται ειρηνικά και δημιουργικά ως αναπόσπαστο και όχι κυρίαρχο μέρος του. Η Ολοκληρωμένη Ανάπτυξη ως δρόμος και στόχος, είναι γι' αυτό και ειρηνική και Αξιοβίωτη, για όλους τους πολίτες, όπου γης, ανεξαρτήτως φυλής, φύλου και θρησκείας και όχι μόνο για τους έχοντες και κατέχοντες."

7.1.13

Το τσουνάμι, χωρίς καμία αμφιβολία, μας πλησιάζει. Οποιος θέλει, μπορεί να κοιτάζει τους φοίνικες.



Πολλές φορές παρατηρώ τα περιστέρια στο μπαλκόνι μου: πόσο σίγουρα δείχνουν για τον εαυτό τους! Δεν μοιάζουν να έχουν καμία απορία. Δεν αναρωτήθηκαν ποτέ αν υπάρχει ποίηση και ποιητές. Κι όμως, η ποίηση υπάρχει.

Συνήθως, ο μέσος άνθρωπος απασχολεί το μυαλό του με τις έγνοιες της καθημερινότητας, δουλειά, οικογένεια, υλικά αγαθά, κοινωνικές υποχρεώσεις κλπ. και όταν έχει ελεύθερο χρόνο, φροντίζει κι αυτόν να τον γεμίσει με άλλα ενδιαφέροντα -ποδόσφαιρο, διακοπές κλπ.-ενώ τις όποιες μεταφυσικές του ανησυχίες τις αναθέτει συνήθως εργολαβικά στην εκκλησία, προκειμένου αυτός να συνεχίσει να δουλεύει την Υπαρξή του στην ένδειξη "ύπνος".

Η ευχή του μέσου ανθρώπου για το θάνατο είναι να του συμβεί, αν είναι δυνατόν, ακαριαία, χωρίς πόνο και σε μεγάλη ηλικία.. Δυστυχώς ή ευτυχώς, όμως, τα πράγματα συμβαίνουν για όλους μας με έναν εκτός ελέγχου τρόπο και οι ανατροπές είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση .

Αργά η γρήγορα, ο καθένας μας με τη σειρά του βρίσκεται αντιμέτωπος με καταστάσεις που ξεπερνούν τα όρια του νου. Μιλάω  για το θάνατο, τον δικό μας ή των αγαπημένων μας προσώπων.

Το τσουνάμι, χωρίς καμία αμφιβολία, μας πλησιάζει. Οποιος θέλει, έχει την επιλογή να του έχει γυρισμένη την πλάτη και να κοιτάζει τους φοίνικες. Καλή σου τύχη γιάννη...

[αφιερωμένο στον συνάδελφο Γιάννη Γυφτόπουλο, που χάθηκε τόσο πρόωρα ]

δεύτερη ζωή δεν έχει....
Η ζωή περνά και χάνεται...
Εξι μήνες μετά..

5.1.13

Η ελληνική νοσταλγία του φαινόμενου smog!

Θυμάστε κάποτε την αιθαλομίχλη, γνωστή και ως φαινόμενο smog;

Η λέξη SMOG είναι συνδυασμός των λέξεων SMOKE και FOG και περιγράφει την μόλυνση της ατμόσφαιρας των πόλεων από την καύση ξύλων και ξυλοκάρβουνου. Το πάλαι ποτέ “ομιχλώδες Λονδίνο” οφείλει στο smog το όνομα αυτό. Η έξαρση του φαινομένου το 1952 στους δρόμους του Λονδίνου σκότωσε περίπου 4000 ανθρώπους μέσα σε 4 μέρες, ενώ άλλα 8000 θύματα ακολούθησαν τους επόμενους μήνες.

Σήμερα που το "ομιχλώδες Λονδίνο" ανήκει πλέον στην ιστορία, το πρόβλημα με την αιθαλομίχλη επανήλθε που αλλού στο "κλεινόν  άστυ" και έχει πνίξει την Αττική αλλά και τη Θεσσαλονίκη. Λόγω της αυξανόμενης κατανάλωσης καυσόξυλων άρχισε να αυξάνεται στην Αθήνα η ατμοσφαιρική ρύπανση από αιθαλομίχλη, ενώ τα δάση μας απειλούνται από την παράνομη υλότόμηση. Τυχαίο; 

Π. Τζεφέρη: Καυσόξυλα και ο θεός βοηθός!  

Στα υπουργεία γίνονται συσκέψεις προσπαθώντας να βρουν κάποια λύση ενώ στους πολίτες επικρατεί μια υστερία ανευ προηγουμένου κατά της κεντρικής θέρμανσης με πετρέλαιο. Ομως οι ευθύνες υπάρχουν, τόσο ως προς την (μη) πρόβλεψη της κατάστασης όσο και ως προς τις πολιτικές που θα έπρεπε εδώ και χρόνια να έχουν εφαρμοστεί για τον εξορθολογισμό της ενεργειακής κατανάλωσης, την ενεργειακή θωράκιση των κτιρίων, την βιοκλιματική δόμηση κλπ. Δείτε εδώ ορισμένες προτάσεις   SMOG όπως λέμε ΑΙΘΑΛΟΜΙΧΛΗ

4.1.13

NWA 7034: πέτρωμα από τον Αρη ηλικίας πάνω από 2 δισ. ετών

Σκουρόχρωμο πέτρωμα (το ονόμασαν Black Beauty) από τον Άρη που βρέθηκε στην Σαχάρα έχει ενθουσιάσει τους επιστήμονες με την ιδιαιτερότητά του: Το πέτρωμα είναι σπάνιο τόσο λόγω της ηλικίας του -πάνω από δύο δισεκατομμύρια έτη- όσο και του περισσότερου νερού που περιέχει σε σύγκριση με άλλα πετρώματα που προέρχονται από τον Κόκκινο Πλανήτη.

Ο μετεωρίτης βάρους 320 γραμμαρίων βρέθηκε από βεδουΐνους στο Μαρόκο και μετά πωλήθηκε σε αμερικανικό Επιστημονικό Κέντρο. Είναι ιδιαίτερο είδος πέτρας, που σχηματίστηκε από την έκρηξη ηφαιστείου και την αλληλεπίδρασή του με το νερό.Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι χτυπήματα
μετεωριτών στη Σελήνη και τον Άρη μπορούν να αποκολλήσουν κομμάτια του εδάφους τους και να τα στείλουν στο διάστημα -και έπειτα να φτάσουν έτσι στη Γη.

Το συγκεκριμένο πέτρωμα, είναι το δεύτερο αρχαιότερο που βρίσκεται στα χέρια των επιστημόνων. Μέχρι στιγμής έχουν βρεθεί περίπου 65 πετρώματα στη Γη που θεωρούνται αρειανά, κυρίως στην Ανταρκτική και τη Σαχάρα. Το αρχαιότερο από αυτά, ο μετεωρίτης Allan Hills, είχε βρεθεί στην Ανταρκτική το 1984 και η ηλικία του φθάνει τα 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια. Λιγότερα από δέκα πετρώματα είναι ηλικίας 1,5 δισ. ευρώ και τα υπόλοιπα δεν ξεπερνούν τα 600 εκατομμύρια χρόνια.

2.1.13

Λατομεία και ΑΕΚΚ


[του Πέτρου Τζεφέρη] [by Tzeferis Petros]

Σύμφωνα με την Υ.Α. 36259/1757/Ε103/2010 (ΦΕΚ 1312/Β`/24.8.2010) Μέτρα, όροι και προγράμματα για την εναλλακτική διαχείριση των αποβλήτων από εκσκαφές, κατασκευές και κατεδαφίσεις (ΑΕΚΚ), είναι δυνατή η εγκατάσταση συστημάτων ΑΕΚΚ εντός ενεργών ή ανενεργών λατομείων, με την σύμπραξη των εκμεταλλευτών των λατομείων αυτών, των οποίων δεν πρέπει να παρεμποδίζεται η εκμετάλλευση, ούτε να δεσμεύονται αποθέματα των κοιτασμάτων.

Η αδειοδότηση/πιστοποίηση τέτοιων συστημάτων γίνεται από από τον ΕΟΕΣΔΑΠ (νυν ΕΛΛ. ΟΡΓ. ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ)                          Ελληνικός Οργανισμός ΑΝακύκλωσης (ΕΟΑΝ)

Οι επιμέρους υποχρεώσεις των διαχειριστών ΑΕΚΚ (πχ. να είναι κάτοχος αδείας συλλογής/μεταφοράς , να έχει συμβληθεί με ένα τουλάχιστον εγκεκριμένο σύστημα εναλλακτικής διαχείρισης ΑΕΚΚ, να καταβάλει το τέλος επεξεργασίας στο σύστημα κλπ)προσδιορίζονται επίσης από την κείμενη νομοθεσία:

ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΕΚΚ


[oryktosploutos.net:  Πέτρου Τζεφέρη: λατομεία και ΑΕΚΚ]