23.2.13

Hellastat.gr: Πτώση της εξορυκτικής και λατομικής δραστηριότητας για το 2011

Διττή εικόνα εμφάνισε ο εγχώριος κλάδος ορυχείων και μεταλλείων, όπως προκύπτει από συμπεράσματα μελέτης της Hellastat, καθώς τα προϊόντα που απορροφούνται από την εσωτερική αγορά (αδρανή υλικά, μάρμαρα και βιομηχανικά ορυκτά) χαρακτηρίστηκαν από φθίνουσα ζήτηση, αφού η οικονομική ύφεση έχει περιορίσει σημαντικά την οικοδομική και κατασκευαστική δραστηριότητα, ενώ ευνοημένες παρουσιάζονται οι εταιρείες που έχουν σαφή εξαγωγικό προσανατολισμό, καθώς σε παγκόσμιο επίπεδο, το 2011, η ζήτηση για τα περισσότερα μεταλλεύματα και ορυκτά ήταν ευνοϊκή.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το 2011 η εξορυκτική δραστηριότητα άνθρακα και λιγνίτη αυξήθηκε κατά 5,8% ενώ η εξόρυξη μεταλλευμάτων εμφάνισε σημαντική άνοδο 18,4%. Αντιθέτως, η καθίζηση που υπέστη ο κλάδος των κατασκευών συμπαρέσυρε και τη βιομηχανική παραγωγή των λοιπών εξορυκτικών και λατομικών δραστηριοτήτων, η οποία κατά τη διάρκεια του έτους μειώθηκε κατά 15,3%. Η παραγωγή γρανίτη, ψαμμίτη και άλλων λίθων για μνημεία και κτίρια μειώθηκε κατά 53,0%, η παραγωγή ασβεστόλιθου και γύψου κατά 32,5%, ενώ η παραγωγή λιθόκοκκων, ψιλού χαλικιού και λιθόσκονης και αμμοχάλικου κατά 34,1%. Στον αντίποδα, η παραγωγή μαρμάρων και άλλων ασβεστολιθικών λίθων αυξήθηκε κατά 6,3%.

Στη μελέτη της Hellastat αναλύονται οι οικονομικές καταστάσεις 135 επιχειρήσεων. Ο κύκλος εργασιών των Ορυχείων και Μεταλλείων αποτυπώνει τις συνέπειες της οικονομικής ύφεσης για τον κλάδο, αφού υπέστη κάμψη 10,8% και διαμορφώθηκε στα 789,23 εκατ. ευρώ. Το 70% των επιχειρήσεων κατέγραψαν υποχώρηση των εσόδων τους συγκριτικά με το 2010.

Ο κλάδος κατέγραψε σημαντικές απώλειες στα λειτουργικά και προ φόρων κέρδη του. Τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (ΚΠΤΦΑ) βρέθηκαν στο χαμηλότερο σημείο της τελευταίας τριετίας (-31,6%, στα 71,27 εκατ. ευρώ) ενώ καταγράφηκαν προ φόρων ζημίες 29,36 εκατ. ευρώ. Το περιθώριο μικτού κέρδους παρουσίασε οριακή πτώση σε 19,5%, ενώ οι δείκτες των κερδών προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (ΚΠΤΦΑ) και κερδών προ φόρων (ΚΠΦ) υποχώρησαν σε 10,6% και -2,4% αντίστοιχα.

Η κεφαλαιακή μόχλευση διατήρησε το οριακό επίπεδο των τελευταίων χρόνων, υποχωρώντας σε 1 προς 1. Η υποχώρηση της λειτουργικής κερδοφορίας οδήγησε τον δείκτη κάλυψης τόκων σε πτώση από 3,6 σε 2,5 φορές. Η γενική ρευστότητα παρουσίασε οριακή κάμψη σε 1,65, ενώ η άμεση ρευστότητα παρέμεινε στο 1,26. Ο εμπορικός κύκλος επιδεινώθηκε κατά περίπου 1,5 μήνα, στις 163 ημέρες. Η αποδοτικότητα των ιδίων κεφαλαίων διαμορφώθηκε σε -1,2%, από 0,8% την προηγούμενη χρήση.         kathimerini.gr

Η εξορυκτική/μεταλλουργική βιομηχανία στην Ελλάδα. Δεδομένα 2010-2011.

18.2.13

Corporate America understands me...


με ρωτάνε συχνά αν πιστεύω ότι μπορεί να γίνει πραγματικότητα το πανανθρώπινο όραμα της βιώσιμης ανάπτυξης ή καλύτερα το όραμα ενός αξιοβίωτου βίου, μιας ανάπτυξης που συσχετίζεται άμεσα με την ζωή και τις ανθρώπινες αξίες.

Ο αείμνηστος αμερικανός κωμικός George Carlin δίνει την δική του απάντηση...

Save the F'n planet? Today, on World Environment Day (WED) ?
Τhe planet isn't going anywhere. WE ARE!
I am a Consumer Drone : Corporate America understands me...


12.2.13

Ψηφιακή απεικόνιση των γεωθερμικών πεδίων της Χώρας


H Διεύθυνση Ενεργειακών Ορυκτών και η Διεύθυνση Πολιτικής Ορυκτών Πρώτων Υλών του ΥΠΕΚΑ στα πλαίσια ψηφιοποίησης των δεδομένων τους, προχώρησαν στην καταγραφή, ταξινόμηση και την ψηφιακή απεικόνιση των χαρακτηρισμένων γεωθερμικών πεδίων (πιθανών και βεβαιωμένων) όπως αυτά καθορίζονται σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσίας περί αξιοποίησης γεωθερμικού δυναμικού (Ν. 3175/03 όπως ισχύει). Η διαθέσιμη εφαρμογή θέασης των πολυγώνων είναι προσβάσιμη μέσω της ηλεκτρονικής διεύθυνσης:
 Ψηφιακή απεικόνιση Γεωθερμικών Πεδίων Χώρας

To πολυγωνικό διανυσματικό σύνολο δεδομένων το οποίο απεικονίζει τα Χαρακτηρισμένα Βεβαιωμένα και Πιθανά Γεωθερμικά Πεδία -τα οποία υπάγονται στην κατηγορία των Δημόσιων Μεταλλευτικών Χώρων- είναι επίσης διαθέσιμο με τη μορφή shape file αρχείου (.shp) στον ακόλουθο σύνδεσμο :               http://www.latomet.gr/geotherm/geotherm.zip

Εχουμε και στο παρελθόν αναδείξει από την παρούσα σελίδα την αξία της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και της ψηφιακής απεικόνισης δεδομένων με γεωγραφική αναφορά ως εργαλεία που μπορούν να συμβάλλουν στην αναμόρφωση των υπηρεσιών που προσφέρει το δημόσιο στον πολίτη και γενικότερα στον τόπο μας.

Μάλιστα σήμερα λόγω και της οικονομικής κρίσης αλλά και της παγκοσμιοποιημένης διάστασης της οικονομίας, τα παραπάνω εργαλεία κρίνονται όχι απλώς επιθυμητά αλλά ως απαραίτητα για την επιβίωση των υπηρεσιών. Διαφορετικά σύντομα μη παρέχοντας καμία αξιόπιστη και λειτουργική υπηρεσία προς τον πολίτη και την πολιτεία θα πρέπει μοιραία να καταργηθούν. 

[by Tzeferis Petros]

10.2.13

"Καθαρός" Λιθάνθρακας;



Η αξιοποίηση της τεχνολογίας CDCL (Άμεσος Χημικός Βρόχος Άνθρακα) είναι δυνατόν να οδηγήσει στην καθαρή αξιοποίηση του λιγνίτη και του λιθάνθρακα στην ηλεκτροπαραγωγή. Σε πειραματικό αντιδραστήρα στις ΗΠΑ (Κολούμπους, Οχάιο) έχουν γίνει εδώ και χρόνια δοκιμές καύσης του κάρβουνου χωρίς φλόγα και κατακράτησης του 99% του διοξειδίου του άνθρακα πριν διαρρεύσει στην ατμόσφαιρα.

 Στους συμβατικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής, ο λιθάνθρακας αντιδρά με το ατμοσφαιρικό οξυγόνο και απελευθερώνει θερμότητα, η οποία τροφοδοτεί τελικά τη γεννήτρια παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος. Στον αντιδραστήρα CDCL, η χημική αντίδραση καύσης είναι ελεγχόμενη και δεν βασίζεται στο ατμοσφαιρικό οξυγόνο. 

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η τεχνολογία «είναι τώρα έτοιμη για δοκιμές μεγαλύτερης κλίμακας». Επισημαίνουν μάλιστα ότι ο αντιδραστήρας υπερβαίνει τους στόχους για την καθαρή ενέργεια που έχει θέσει το αμερικανικό υπουργείο Ενέργειας, σύμφωνα με τους οποίους το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος δεν πρέπει να αυξάνεται πάνω από 35% και η κατακράτηση άνθρακα δεν πρέπει να είναι μικρότερη από 90%. Φίλτρα κατακράτησης του CO2 εγκαθίστανται σήμερα και σε συμβατικούς σταθμούς λιθάνθρακα, το πρόβλημα όμως είναι ότι μέχρι σήμερα δεν έχουν δοκιμαστεί επαρκώς οι τεχνολογίες μόνιμης αποθήκευσης του διοξειδίου στο υπέδαφος.

Αν διερευνήσει κανείς τη συνημμένη παρουσίαση θα πάρει μια γεύση για το πως προχωράει μπροστά η επιστήμη και η τεχνολογία...

8.2.13

Gracias, Grecia...


5.2.13

Ανάγκη για διαβούλευση επί του οργανογράμματος ΥΠΕΚΑ

Από το χθεσινό δημοσίευμα του Γιώργου Λιάλιου στην Καθημερινή σχετικά με το νέο οργανόγραμμα του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, δύο πράγματα μπορεί να συνάγει κανείς:

α) ότι επιτέλους η ανυπόγραφη Εκθεση για την "αναδιοργάνωση" των υπηρεσιών του ΥΠΕΚΑ  απέκτησε συντάκτη. Πρόκειται για τον τέως γενικό γραμματέα Περιβάλλοντος, κ. Αρη Αλεξόπουλο, ο οποίος στη συνέντευξή του δηλώνει ότι ήταν υπεύθυνος για την πρώτη επεξεργασία του σχεδίου, την οποία ολοκλήρωσε και παρέδωσε στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

β) ότι η προαναφερθείσα έκθεση, παρότι διατυμπανίστηκε ως τελική πρόταση και μάλιστα ως πρότυπο εφαρμογής και για τα υπόλοιπα υπουργεία, δεν είναι τελική αλλά ένα σχέδιο που απαιτεί διαβούλευση, με όλους τους ενδιαφερόμενους, ώστε να βελτιωθεί και να οδηγήσει στην τελική πρόταση, όπως δήλωσε ο κ. Αλεξόπουλος.

Βεβαίως τα ερωτηματικά είναι πολλά. Και -κυρίως- γιατί κάτι που δεν είναι τελικό και δεν έχει υποστεί καμία διαβούλευση με κανέναν "ενδιαφερόμενο" δηλ. ούτε τους άμεσα ενδιαφερόμενους, ούτε τους υπόλοιπους εμπλεκόμενους κοινωνικούς εταίρους, προωθήθηκε προς το ΥΔΜΗΔ.(και τον πρόεδρο της Δημοκρατίας!)  και μάλιστα ως πρότυπο;       

Και επειδή εδώ οι ενδιαφερόμενοι είναι προφανώς οι εργαζόμενοι,  θεωρούμε ότι θα πρέπει να υπάρξει ΑΜΕΣΑ διαβούλευση, πριν προκριθεί το τελικό σχέδιο με τις αρμοδιότητες από την νομοπαρασκευαστική επιτροπή και οδεύσουμε σε προεδρικό διάταγμα. Αλλωστε, η επιτροπή αυτή, η οποία μάλιστα πρόσφατα ανασυγκροτήθηκε,  δεν μπορεί να ανταποκριθεί στο έργο της, μη έχοντας στα χέρια της ένα τελικό σχέδιο, αλλά ένα αρχικό που χρήζει επεξεργασίας!

Και κάτι ακόμη κύριε Λιάλιε. Ορθώς κάνετε αναφορά στα θέματα της υποβάθμισης των "νερών" αμέσως μετά την διαφαινόμενη "αναβάθμιση" της ειδικής γραμματείας υδάτων  ως ρυθμιστική αρχή υδάτων. Και ορθώς αναφέρετε ως  "μελανό" σημείο τα "δάση" και τη μεταφορά τους στην Γενική Γραμματεία Ενέργειας με την οποία δεν "δένουν" λειτουργικά αλλά και ως φυσικό αντικείμενο. Εντούτοις, δεν λέτε τίποτε για την ίδια την Γενική Γραμματεία Ενέργειας, η οποία αν της αφαιρέσει κανείς τα ..δάση, δεν της μένει σχεδόν τίποτε!  Για την ακρίβεια, απομένει  μία διοικητική μονάδα που ο προϊστάμενός της θα πρέπει να γνωρίζει και να ακροβατεί ευχερώς, ως άλλος Ιούλιος Καίσαρ, από ένα εξαιρετικά εξειδικευμένο τεχνικό θέμα (πχ. για τα πετρελαιοειδή, τον ηλεκτρισμό, τις ΑΠΕ και τα μεταλλεία) σε ένα επίσης εξαιρετικά εξειδικευμένο νομικό θέμα (πχ. για διεθνείς συμβάσεις, προσφυγές κατά προστίμων ή ενώπιον του ΣΤΕ).  Κι αυτό την ίδια στιγμή που παντού ανά τον κόσμο υφίσταται κοσμογονία για την ενέργεια και την επάρκειά της, από την κατεξοχήν πρωτογενή παραγωγή της μέχρι τη διπλωματία των αγωγών και τη διαφοροποίηση των οδεύσεων για τον ενεργειακό εφοδιασμό!  Την ίδια στιγμή που με την ενέργεια γράφεται το παρόν και το μέλλον του τόπου μας. 

Και ακόμη, δεν αφιερώνετε ούτε μια αράδα για την πλήρη υποτίμηση των θεμάτων του ορυκτού πλούτου, o οποίος συρρικνώνεται και συμποσούται σε μία διεύθυνση με το εξυφαινόμενο σχέδιο.  Μια διεύθυνση για τα λατομεία, τα μεταλλεία, τα ενεργειακά ορυκτά, τη γεωθερμία, την ασφάλεια, την ορθολογική εκμετάλλευση, τα ατυχήματα, τις προκηρύξεις συμβάσεων, τα νομοσχέδια,  κλπ.,  με όλα τα συμπαρομαρτούντα που προκύπτουν από τον επιτελικό της χαρακτήρα έναντι της ΕΕ αλλά και της περιφερειακής διοίκησης. Μια διεύθυνση λοιπόν, με ελάχιστους σωματοφύλακες (για να θυμηθούμε την έκφραση του πρώην υφυπουργού Ι. Μανιάτη)  για να διεκπεραιώνει τα δεκαπέντε (15) χιλιάδες έγγραφα κι αιτήματα που καταχωρήθηκαν στα πρωτόκολλά της και στις δύο επιθεωρήσεις μεταλλείων (που επίσης συρρικνούνται και μεταφέρονται αλλού!) , μονο για το 2012... και τα οποία αφορούν τον ορυκτό μας πλούτο.  Η άμεση ανταπόκριση σε κάποια από αυτά, έχει φέρει στον τόπο μας αρκετά χρήματα και ακόμη ελπίζουμε ότι έχει σώσει κάποιες ανθρώπινες ζωές!  Μήπως, παρακαλώ,  γνωρίζετε καμία άλλη  μονάδα, στο ίδιο διοικητικό επίπεδο,  με την ίδια στατιστική; 

Μήπως ήρθε η ώρα να πρυτανεύσει η λογική και η μέση οδός; Στις άκρες υπάρχουν πάντα οι υπερβολές, οι ανακρίβειες και οι αναληθείς προσεγγίσεις. Και στη μέση οι μεγάλες αλήθειες.

[Πέτρος Τζεφέρης][by Tzeferis Petros]