28.4.13

Προκλήσεις, κίνδυνοι και οφέλη από την προβολή της εξορυκτικής βιομηχανίας στα social media


18.4.13

Απόφαση ΣτΕ 1492/2013: Απόρριψη προσφυγής κατά της περιβαλλοντικής αδειοδότησης της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ ΑΕ στη Χαλκιδική.

Υπέρ της λειτουργίας των μεταλλείων της Κασσάνδρας τάσσεται με ακόμη μία απόφαση του (1492/2013) το Συμβούλιο της Επικρατείας το οποίο απέρριψε τις προσφυγές 81 ατόμων (κάτοικοι της περιοχής αγροτικοί συνεταιρισμοί αλλά και επιχειρηματίες) που ζητούσαν την ακύρωση της υπουργικής απόφασης με την οποία εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι.

Σύμφωνα με πληροφορίες το Ε΄ τμήμα του ανωτάτου δικαστηρίου απέρριψε τους ισχυρισμούς τους, κρίνοντας ότι δεν συντρέχουν περιβαλλοντικοί κίνδυνοι από την λειτουργία των μεταλλείων. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ανώτατο δικαστήριο έχει εκδώσει δυο ακόμη ανάλογες αποφάσεις. Η τελευταία απόφαση (1492/2013) που εξέδωσε το ΣτΕ κρίνεται ως ιδιαιτέρως σημαντική,καθώς αφορά την κύρια προσφυγή κατά της υπουργικής απόφασης που περαν των περιβαλλοντικών όρων, ενέκρινε την απομάκρυνση και αποκατάσταση του χώρου απόθεσης παλαιών τελμάτων "Ολυμπιάδας " από την εταιρεία "Ελληνικός Χρυσός ΑΕΜΒΧ" που εκμεταλλεύεται τα μεταλλεία.

Το Ε΄τμήμα απέρριψε όλους τους ισχυρισμούς των προσφευγόντων κρίνοντας οτι οι περιβαλλοντικοί όροι είναι συνταγματικοί και η σχετική μελέτη είναι επαρκώς αιτιολογημένη ως προς το σκέλος που αφορά την μή ύπαρξη επιπτώσεων στο περιβάλλον από την λειτουργία του μεταλλείου.

Περαιτέρω όπως επισημαίνεται στην απόφαση από την επένδυση θα υπάρξει ανάπτυξη στην περιοχή, ενώ θα δημιουργηθούν 1.300 θέσεις εργασίας.

"Κατά την έκδοση της προσβαλλόμενης απόφασης ελήφθησαν υπόψιν η σπανιότης και η ανάγκη εξόρυξης των μεταλλευμάτων, σύμφωνα με τις ρητές προβλέψεις του υφιστάμενου χωροταξικού σχεδιασμού, ενώ αξιολογήθηκαν όλες οι επιπτώσεις στο περιβάλλον της περιοχής και προβλέπονται μέτρα για την αποτροπή ή τον μετριασμό τους".

Μεταξύ άλλων μέτρα που προβλέπονται ειναι:
  •  η αποκατάσταση της περιοχής από παλιές μεταλλευτικές δραστηριότητες αλλά και από την επίδικη μετά το πέρας της 
  • η παρακολούθηση της ορθής τήρησης των περιβαλλοντικών όρων και επιβολής πρόσθετων αν κριθεί αναγκαίο από ειδική επιτροπή στην οποία θα συμμετέχει και εκπρόσωπος της τοπικής αυτοδιοίκησης 
  • η ανάληψη κοινωνικών δράσεων προς όφελος της τοπικής κοινωνίας πέραν της δέσμευσης πρόσληψης προσωπικού από τον τοπικό πληθυσμό.
Τέλος η απόφαση του ΣτΕ δέχεται την κρίση της διοίκησης για την εφαρμογή της πυρομεταλλουργικής μεθόδου της ακαριαίας τήξης (Flash Smelting) καθ’ όσον, κατά την κρίση της, η μέθοδος αυτή εξασφαλίζει βέλτιστη προσαρμογή στις διακυμάνσεις της περιεκτικότητας των κοιτασμάτων, άριστη αξιοποίηση των μεταλλευμάτων της περιοχής κλπ. Επίσης θεωρεί ότι δεν κλονίζεται η αιτιολογία αυτή, από το γεγονός ότι με την απόφαση περί εγκρίσεως της τεχνικής μελέτης του οικείου υποέργου, η αρμόδια Διεύθυνση Μεταλλευτικών και Βιομηχανικών Ορυκτών ΥΠΕΚΑ έθεσε ως όρο την προηγούμενη εκτέλεση προγράμματος δοκιμών σε ημιβιομηχανική μονάδα επί τόπου του έργου και την εκπόνηση μελέτης εφαρμογής και ειδικών μελετών που να καλύπτουν όλες τις διεργασίες της μεταλλουργικής διαδικασίας, καθ’ όσον, οι όροι αυτοί τέθηκαν ώστε να επιτευχθεί η πλήρης προσαρμογή της μεθόδου στις συγκεκριμένες συνθήκες και την τροφοδοσία και να αντιμετωπισθούν όλες οι τεχνικές λεπτομέρειες των σταδίων της μεταλλουργικής επεξεργασίας πριν την κατασκευή των εγκαταστάσεων.

14.4.13

Αυτό ο κόσμος ο μικρός, ο Μέγας: από το 10-35 στο 10+27

Μια εξαιρετική επιστημονική διαδραστική εφαρμογή , που σας επιτρέπει να κάνετε ένα άκρως ενδιαφέρον ταξίδι στον κόσμο που μας περιβάλλει και να πάρετε μια αμυδρή ιδέα για το μέγεθός του.

Ξεκινώντας με μονάδα μέτρησης τον άνθρωπο, η εφαρμογή σας δίνει τη δυνατότητα να κατανοήσετε λίγο καλύτερα την κλίμακα του γνωστού κόσμου μας – από το πιο μικρό μόριο  έως τον πιο μεγάλο γαλαξία.

Δεν είχε άδικο ο ποιητής ...

Scale of the universe

13.4.13

Eldorado gold: 2013 overview

8.4.13

Με ποιά δημόσια διοίκηση θα γίνουν επενδύσεις στην Ελλάδα;

[Του Χρήστου Κίσσα]

Με ποια δημόσια διοίκηση είναι εφικτό να γίνουν επενδύσεις στην Ελλάδα; Αυτό είναι το ερώτημα που θέτουμε. Η σύντομη απάντηση είναι: “όχι με την υπάρχουσα, αλλά με μια άλλη που θα ήταν πιο κοντά στα ευρωπαϊκά πρότυπα”. Η απορία όμως παραμένει: πώς είναι δυνατό να περνούν οι δεκαετίες και να μην βλέπουμε στη χώρα μας την παραμικρή αλλαγή στον τρόπο λειτουργίας του κράτους; Και αν έτσι μπορέσαμε να επιβιώσουμε στο παρελθόν, σήμερα, με μια τόσο βαθιά οικονομική κρίση, πώς θα μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε;

Ας ξεκινήσουμε με μερικές χρήσιμες διαπιστώσεις.      [πλήρες άρθρο εδώ]

Κύριε Υπουργέ, γκρεμίστε αυτό το σπίτι τώρα!

4.4.13

Ολες οι διδακτορικές διατριβές στο διαδίκτυο!

Ανοικτή πρόσβαση σε σχεδόν 30.000 διδακτορικές διατριβές ελλήνων επιστημόνων από το 1985 μέχρι σήμερα μπορεί πλέον να έχει κάθε πολίτης μέσω του Ιντερνετ!

Πρόκειται για το Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών (ΕΑΔΔ), το οποίο αποτελεί υπηρεσία του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και συγκεντρώνει τις διδακτορικές διατριβές που έχουν εκπονηθεί στα ελληνικά πανεπιστήμια από έλληνες και ξένους διδάκτορες και σε πανεπιστήμια του εξωτερικού από έλληνες διδάκτορες, με την προϋπόθεση ότι έχουν αναγνωριστεί από το ΔΟΑΤΑΠ (πρώην ΔΙΚΑΤΣΑ).

3.4.13

Sustainability reporting guidance for the mining and metals sector (GRI)