24.5.13

ΣΜΕ - ΕΚΘΕΣΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ 2012


20.5.13

Cermak Road στο Σικάγο: ο πιο "πράσινος" δρόμος των ΗΠΑ

The verdict is in and as of April 1st 2013, Cermak Road in Chicago, IL is named the greenest street in America.

What makes this road so green? 

Well, its ability to be a self-sustaining and sufficient road is what puts it ahead of the competition. As part of a big effort to working towards a better future, the Windy city jump-started a $14 million project in redoing the industrial Pilsen neighborhood. Not only did they prove that it can be done in such a busy area but they were able to do it with a smaller budget than a traditional road-resurfacing project along with the expectancy of a lower cost for future maintenance.

Here are some other ways that made Cermak Road the greenest street in America in 2013:

· Streetlights are run by solar and wind power.
· Plants and trees are planted to capture more carbon dioxide.
· The sidewalks are made of recycled concrete.
· More bicycle lanes are added to encourage more people to ride bikes and to cut down on emissions.
· More trees, shrubs, and grasses are being planted to form a bioswales, which help prevent the rainwater from overfilling the sewer system.

References:
http://phys.org/news/2013-04-smog-eating-pavement-greenest-street-america.html
http://www.ases.org/smog-eating-pavement-on-chicagos-greenest-street-in-america/
http://www.smartplanet.com/blog/bulletin/chicago-debuts-smog-eating-street/3284
http://www.heidelbergcement.com/NR/rdonlyres/7DEA23C8-7023-46FD-8BEE-5AA11CF4FC33/0/Sonderdruck_TioCem.pdf
http://www.picada-project.com/domino/SitePicada/Picada.nsf?OpenDataBase

14.5.13

Οικολογική Νοημοσύνη

Πριν από κάποιους μήνες στο πλαίσιο μιας έρευνας που έκανα σχετικά με την αλυσίδα παροχής των αγροδιατροφικών προϊόντων «έπεσα» πάνω σ’ αυτό το βιβλίο. Φυσικά και το διάβασα μιας και συγγραφέας του είναι ο γνωστός από το βιβλίο «Συναισθηματική Νοημοσύνη» Daniel Goleman.

Οικολογική νοημοσύνη για τον Goleman είναι η ικανότητα προσαρμογής ενός ατόμου στον οικολογικό του χώρο. Είναι η ευαισθησία ή η ενσυνείδηση που θα μας βοηθήσει να διακρίνουμε τις επιπτώσεις των πράξεών μας στον πλανήτη και στην υγεία μας. Η οικολογική νοημοσύνη επεκτείνει την ενσυναίσθηση και τις δεξιότητες της συναισθηματικής και κοινωνικής νοημοσύνης στα φυσικά οικοσυστήματα (νιώθουμε οδύνη για τον πλανήτη και παίρνουμε αποφάσεις για να βελτιώσουμε την κατάστασή του).

12.5.13

Ο θαυμαστός και περίεργος κόσμος της μεταλλείας!

9.5.13

Περιγράμματα Θέσεων Εργασίας (Job Description) στο δημόσιο;



Εγκύκλιος για την εφαρμογή των περιγραμμάτων Θέσεων εργασίας έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (Υ.ΔΙ.Μ.Η.Δ.), η οποία παραπέμπει στον ανωτέρω «Οδηγό για το Σχεδιασμό Περιγραμμάτων Θέσεων Εργασίας».

Εγκύκλιος Σχεδιασμού Περιγραμμάτων Θέσεων Εργασίας

ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

"Ημουνα νιός και γέρασα" αναμένοντας την εφαρμογή τέτοιων περιγραμμάτων στο ελληνικό δημόσιο. Και τίθενται τώρα σε εφαρμογή (και μάλιστα άμεσα) που οι δυσχέρειες είναι τεράστιες. Διότι, καταρχήν, για να εφαρμοστούν θα πρέπει (όπως αναφέρεται ρητά στην ανωτέρω σχετική εγκύκλιο) να έχει ολοκληρωθεί για κάθε φορέα του δημοσίου το προσχέδιο Π.Δ/τος του νέου Οργανισμού του φορέα (σύμφωνα με  αποφάσεις του Κυβερνητικού Συμβουλίου  Μεταρρύθμισης /Κ.Σ.Μ.), το οποίο (θα έπρεπε) να έχει κατατεθεί στο Υ.ΔΙ.Μ.Η.Δ. μέχρι 30/4/2013.

Δηλαδη, θέλουμε να καθορίσουμε το νέο δημόσιο με περιγράμματα θέσεων εργασίας αλλά έχουμε από πριν καθορίσει τα "κουτάκια" στα οποία θα τα βαλουμε μέσα, δηλ. ουσιαστικά το πόσες θα είναι αυτές! ("Το Κ.Σ.Μ. έχει καθορίσει ανώτατο όριο στελέχωσης κάθε αξιολογούμενου φορέα").

 Και ακόμη τι θα γίνει με τις περιπτώσεις συγχωνεύσεων, περιορισμού των δομών που υφίστανται, κάτι το οποίο είναι ο κανόνας; Πως δηλαδή θα προσδιοριστούν τα περιγράμματα των νέων θέσεων εργασίας που προκύπτουν από τις συγχωνεύσεις των δομών;  Η γενικότερα από την αντιστοίχηση  των υφιστάμενων οργανωτικών δομών με τις προτεινόμενες στα προσχέδια των ΠΔ; Αυτός που καταργείται ή συγχωνεύεται αλλού, θα περιγράψει τη νέα θέση; H- όπως το λέει και η εγκύκλιος-  ποιός θα είναι ο υπεύθυνος εφαρμογής του έργου (δηλ. ο υπεύθυνος για το σχεδιασμό των περιγραμμάτων των νέων θέσεων εργασίας) στην περίπτωση αυτή;

Και με ποιά δεδομένα όταν τα νέα οργανογράμματα και τα  σχέδια ΠΔ δεν είναι -σε μεγάλο βαθμό- σε γνώση των εργαζομένων; Και σε πιο στάδιο άλλωστε βρίσκεται η εκπόνηση των προσχεδίων  ΠΔ για νέους οργανισμούς;

Διοικητική Μεταρρύθμιση 2013: Ολα τα Οργανογράμματα των Υπουργείων

[του Πέτρου Τζεφέρη]

4.5.13

Καλή Ανάσταση 2013 σε Ολους!



Είπε,πιστεύω στην ποίηση,στον έρωτα,στο θάνατο.Γι'αυτο,ακριβώς,πιστεύω στην αθανασία!Γράφω ένα στίχο,γράφω τον κόσμο,υπάρχω,υπάρχει ο κόσμος!Από την άκρη του μικρού δαχτύλου μου,ρέει ένα ποτάμι.Ο ουρανός είναι εφτά φορές γαλάζιος!Τούτη η καθαρότητα είναι και πάλι η πρώτη αλήθεια,η τελευταία μου θέληση...

(από τον τάφο του Γιάννη Ρίτσου, όπως ατημέλητος και λιτός ήταν και σήμερα Μεγάλο Σάββατο)

3.5.13

Διαβούλευση Σχεδίου Νόμου για την οργάνωση της Δημόσιας Διοίκησης

Κατατέθηκε  σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου «Οργάνωσης Δημόσιας Διοίκησης και άλλες διατάξεις» από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.

Με το νομοσχέδιο αυτό δίνεται έμφαση στο γενικό περιεχόμενο, τη σύνταξη και την έγκριση των νέων οργανισμών των δημοσίων υπηρεσιών με προεδρικά διατάγματα. Δίνονται οι κατευθυντήριες επιταγές για το περιεχόμενο των οργανισμών, με στόχο την ευελιξία και τη λειτουργικότητα της Διοίκησης. Επίσης, θεσπίζεται το νέο και ανταποκρινόμενο στη διοικητική πραγματικότητα πλαίσιο της επιλογής και της κινητικότητας προϊσταμένων οργανικών μονάδων, των υπαλλήλων δηλαδή που κατέχουν θέσεις ευθύνης και επιτελικό ρόλο στη Διοίκηση. Παράλληλα, κατοχυρώνεται ο θεσμός της κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων και προβλέπεται η δυνατότητα κατάργησης, συγχώνευσης και αναμόρφωσης των νομικών προσώπων δημοσίου τομέα με προεδρικό διάταγμα.

Ακόμη, με τις προτεινόμενες διατάξεις ενισχύεται δικονομικά η θέση των υπαλλήλων που τίθενται σε καθεστώς αυτοδίκαιης αργίας.

Επίσης, με το παρόν νομοσχέδιο απλοποιούνται οι διαδικασίες χορήγησης αναρρωτικών αδειών και εξορθολογίζεται η λειτουργία των υγειονομικών επιτροπών. Ταυτόχρονα, διασφαλίζεται η καλύτερη ισορροπία μεταξύ του δικαιώματος χρήσης αναρρωτικής άδειας μετ’ αποδοχών και της υποχρέωσης προσφοράς στην υπηρεσία, καθώς και η καταπολέμηση της κατάχρησης αναρρωτικών αδειών από μερίδα υπαλλήλων.

Τέλος, ρυθμίζονται με τις παρούσες διατάξεις θέματα που αφορούν την οργανωτική δομή του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Κ.Δ.Δ.Α.).

Δημόσια Διαβούλευση για το σχέδιο νόμου “Οργάνωσης Δημόσιας Διοίκησης και άλλες διατάξεις”

Διοικητική Μεταρρύθμιση 2013: Ολα τα Οργανογράμματα των Υπουργείων

2.5.13

3rd International Forum Mineral Resources in Greece (1st Session - Part 1)


1.5.13

Δελτία Δραστηριότητας/Απραξίας για τις εξορυκτικές επιχειρήσεις


Κάθε χρόνο την περίοδο αυτή υποβάλλονται από τις εξορυκτικές επιχειρήσεις τα δελτία δραστηριότητας που έχει θεσπίσει η πολιτεία στην προσπάθειά της για την συγκέντρωση στατιστικών στοιχείων αναφορικά με τη λειτουργία των επιχειρήσεων αυτών και του τομέα γενικότερα.

Πράγματι, με το άρθρο 14 του Ν.669/23.08.1977 (ΦΕΚ 241/Α/01.09.1977), άρθρο 13 του Ν.1428/04.04.1984 (ΦΕΚ 43/Α/11.04.1984) , άρθρο 118 του Ν.Δ.210/03.10.1973 (ΦΕΚ 277/Α/05.10.1973), τα άρθρα 14, 103, 104 του Ν.274/04.03.1976 (ΦΕΚ 50/Α/06.03.1976) και τις Υπουργικές Αποφάσεις Αρ.πρωτ: 9373/27.6.84 (ΦΕΚ 436/Β/29.06.1984), και Αρ.πρωτ: 5102/641/148/22.01.1977 (ΦΕΚ 70/Β/04.02.1977), έχει θεσπιστεί η υποχρεωτική υποβολή Δελτίου Δραστηριότητας για κάθε είδος εξορυκτικής δραστηριότητας στην Ελλάδα.

Τα Δελτία Δραστηριότητας/απραξίας είναι εμπιστευτικά έγραφα και διακρίνονται σε α) Δελτία λατομείων Αδρανών υλικών, β) Δελτία λατομείων Βιομηχανικών Ορυκτών, γ) Δελτία λατομείων Μαρμάρων και δ) Δελτία Μεταλλείων.

Κάθε χρόνο υποβάλλονται τα δελτία που αναφέρονται στη δραστηριότητα του προηγούμενου έτους. Τα Δελτία αυτά υποβάλλονται έως τις 30 Απριλίου  για τα λατομεία  Βιομηχανικών ορυκτών, Αδρανών και Μαρμάρων και έως τις 30 Ιουνίου για τα Μεταλλεία.

Όλα τα δελτία θα υποβάλλονται στις υπηρεσίες του ΥΠΕΚΑ εις διπλούν: 1) Στην κεντρική υπηρεσία του ΥΠΕΚΑ/Δ/νση Πολιτικής Ορυκτών Πρώτων Υλών, Μεσογείων 117-119, 10192 Αθήνα και 2)Στην αρμόδια κατά περίπτωση Επιθεώρηση Μεταλλείων α) ΕΜΝΕ, Λυκούργου 9, 105 51 Αθήνα και β) ΕΜΒΕ, Κουντουριώτου 6 και Φωκαίας, 54 015 Θεσ/κη.

Πλήρες άρθρο