28.6.13

Stakeholder identification in the planning phase of aggregate and quarrying projects

23.6.13

Η μεταλλευτική άνοιξη κι ο μεταλλευτικός ...χειμώνας!

[του Δρ. Νικόλαου Αρβανιτίδη]

Είναι γεγονός η μεταλλευτική άνοιξη που διανύει εδώ και μερικά χρόνια η Ευρώπη αποδεικνύεται απόλυτα τόσο σε πολιτικό, ερευνητικό, επενδυτικό, όσο και παραγωγικό επίπεδο. Συγκεκριμένα:

• οι ορυκτές πρωτες ύλες βρίκονται στο αναπτυξιακό επίκεντρο.
• η γεω-επιστημονική κοινότητα και η μεταλλευτική βιομηχανία επιλέγουν την ερευνητική σύμπραξη για την ανάπτυξη και εφαρμογή καινοτόμων τεχνολογιών κοιτασματολογικής έρευνας και παραγωγής
• οι πολίτες αναζητούν την ανταγωνιστικότητα, την δημιουργία απασχόλησης, την κοινωνική πρόοδο και την περιβαλλοντική προστασία μέσα από την αξιοποίηση των κρίσιμων ορυκτών “πράσινης” και υψηλής τεχνολογίας.
• πολλές χώρες καταρρίπτουν το ένα μετά το άλλο δικό τους ιστορικό ρεκόρ παραγωγής μετάλλων και ορυκτών. Συγκεκριμένα μόλις πρόσφατα το Γεωλογικό Ινστιτούτο Φινλανδίας ανακοίνωσε ότι η παραγωγή χρυσού στην χώρα πέρυση «έπιασε» για πρώτη τα 11.000 κιλά, αξίας 400 εκ ευρώ, ενώ υπολογίζεται ότι σε 5 χρόνια θα ξεπεράσει τα 18.000 κιλά.

Ενώ λοιπόν στην Ευρώπη και παγκόσμια η αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου βρίσκεται στην κορυφή της αναπτυξιακής ατζέντας στην Ελλάδα αλλού αρμενίζουμε.

14.6.13

Τις πταίει;




Μετά μας φταίνε τα νταμάρια που δεν είναι πράσινα, οι αγελάδες που ..πέρδονται, και η ανάπτυξη που έχασε το χρώμα της στο δρόμο και οδηγεί σε αισθητική απαξία... Μη μου πείτε, παρακαλώ, "έτερον εκάτερον". Διότι θα σας πω : μήπως όλα είναι μέσα στο υπέροχο -κατά τα άλλα- κεφάλι μας;

9.6.13

Π Ε Ν Τ Ε Λ Η: ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΔΥΣΗ ΤΗΣ ΑΙΓΑΙΑΣ ΓΗΣ ΕΩΣ ΤΟΥΣ ΡΩΜΑΪΚΟΥΣ ΧΡΟΝΟΥΣ


Π Ε Ν Τ Ε Λ Η ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΔΥΣΗ ΤΗΣ ΑΙΓΑΙΑΣ ΓΗΣ ΕΩΣ ΤΟΥΣ ΡΩΜΑΪΚΟΥΣ ΧΡΟΝΟΥΣ by tzeferisp

2.6.13

Πράσινη Βίβλος 2030