31.7.13

Rare earth elements: Building a best practices roadmap to sustainable mining


Rare earth elements: Building a best practices roadmap to sustainable mining by tzeferisp

26.7.13

H Μάνη και η αλληλοεξόντωση!

[από το βιβλίο του Πέτρου Καλονάρου*, ΜΑΝΗ] 

Την αλυσίδα των πολέμων και των εκδικήσεων, μαρτυρούν ολοζώντανα οι ατέλειωτοι «τρόχαλοι» όπως λένε εκεί στη Μάνη τους σωρούς των ερειπίων. Ολόκληρα χωριά καταστραμμένα με εκατοντάδες σπίτια υπάρχουν εκεί κάτω, βουβοί μάρτυρες τόσων δραματικών καταστροφών και φόνων μεταξύ οικογενειών συγγενικών πολλές φορές.

Οι διαμάχες των οικογενειών της Μάνης είχαν πάντοτε αφορμή βαθιά και πραγματική τη στενότητα του τόπου αλλά παρουσιάζονταν και άλλες ασήμαντες –κατά κανόνα-αφορμές. Πολλές φορές η έχθρα βαστούσε τόσα πολλά χρόνια ώστε δεν θυμόντουσαν οι οικογένειες την αρχική αφορμή της έχθρας, που συχνά ήταν ασήμαντη, ενώ είχαν σκοτωθεί τόσοι κι από τα δύο μέρη. Παλιά δεν μάλωναν οικογένεια με οικογένεια, αλλά συνασπισμός οικογενειών με συνασπισμό. Αυτές τι συμμαχίες τις έλεγαν «συντροφιές». Τότε στη Μέσα Μάνη η κατάσταση ήταν απελπιστική. Δεν υπήρχε ούτε μια ελιά, γιατί «όσες ήταν είχαν καταστραφεί και ποιός να φυτέψει άλλες».

Μια από τις τρομερές εποχές της Μάνης είναι από τα 1716 μέχρι το 1821. Ισως να μην είναι η τρομερότερη, αλλά έχουμε γι’ αυτήν ντοκουμέντα, ιδίως το Σημειωματάριο του Λαγιάτη Παπαδάκη, που έκανε το χειρούργο για τις «λαβωμές» των Μανιατών στις έχθρες τους.Αμέσως μετά την έξωση του Οθωνος ξαναρχίζει το «Μανιάτικο» δηλαδή καταργείται το κράτος του Νόμου και αρχίζουν οι παλιές εχθροπραξίες και τα φονικά. Ολοι τότε ήταν κλεισμένοι στα σπίτια και στους πύργους. Την περίοδο αυτή το ντουφέκι και το κανόνι θέριζαν κόσμο και χάλαγαν σπίτια και πύργους. Την περίοδο αυτή συνίσταται και το περίφημο «Πετρολαγιάνικο» δηλ μία πολύ σημαντική συμμαχία οικογενειών της Προσηλιακής Μάνης, κυρίως στην περιοχή του Γυθείου και του τότε Δήμου Τευθρώνης (Κότρωνα, Δρυαλί, Αργυλιά, Λάγια κλπ) στην οποίαν είχαν ενταχθεί οικογένειες της περιοχής, Τζεφεριάνοι, Ριζεάνοι, Γεωργακιάνοι κλπ.

Το κακό σταμάτησε στα 67 με ένα γενικό συμβιβασμό, που κατόρθωσε να κάνει ένας υπολοχαγός Παναγιωτόπουλος, απεσταλμένος τη κυβερνήσεων με στρατό. Αυτόν πρέπει να θεωρούν στην Μάνη τον πρώτο «γέροντα» δηλαδή τον πιο ευεργετικό συμβιβαστή του τόπου, γιατί από τότε σταμάτησαν οι συντροφικές έχθρες των Μανιατών και έμειναν πολύ λιγότερες. Κι αυτές έγιναν επίσης λιγότερες χάρη στον Μιχ. Κατσιμαντή, Μανιάτη, εγκαταστημένο στη Σύρα, που ήρθε πολλές φορές στη Μέσα Μάνη και κατόρθωσε να πείσει με χίλια βάσανα τους κατοίκους να κάνουν το συνοικισμό του Γερολιμένα χτίζοντας κάθε οικογένεια ένα σπιτάκι, αφού αυτός έδωσε το παράδειγμα.

Από τότε χτίστηκαν σπίτια στο Γερολιμένα, το Πόρτο-Κάγιο, ύστερα στο Μέζαπο και άρχισαν να πιάνουν τα ιστιοφόρα και τα βαπόρια και οι Μανιάτες να επικοινωνούν συχνά πυκνά με τη Σύρα, τον Πειραιά, την Καλαμάτα. Τότε το ρεύμα της μεταναστεύσεως αρχίζει να δυναμώνει ιδίως στον Πειραιά τόσο ώστε σήμερα οι Μανιάτες της Μάνης να είναι λιγότεροι από τους μανιάτες του Πειραιά και της Καλαμάτας μαζί.

Οι Μανιάτικες εκδικήσεις είχαν λοιπόν σαν αιτία τις οικογενιακές έχθρες που προκαλούνταν παλιά από το στενόχωρο αγώνα της στέγης και της υπάρξεως μέσα στο περιορισμένο έδαφος της Μάνης. Παρ’ όλα τα φαινόμενα αν προσέξει κανείς τις λεπτομέρειες των παλαιών εθίμων της έχθρας, θα διαπιστώσει ότι η εκδίκηση δεν ήταν απλώς δικαίωμα αλλά καθήκον και δεν μπορούσε να ζήσει κανείς εκεί κάτω τίμια, αν δεν κρατούσε το έθιμο. Η εκδίκηση ήταν ζήτημα τιμής ώστε αιμοβόρος ή οχι, έπρεπε να κάμει το καθήκον του.

* Ο Πέτρος Π. Καλονάρος (1894 – 1959) ήταν Μανιάτης συγγραφέας, ιστορικός, λαογράφος και φωτογράφος από την Νόμια της Κίττας Λακωνίας.

24.7.13

Η Μάνη και η επανάσταση του 1821

[από το βιβλιο του Πέτρου Καλονάρου, ΜΑΝΗ*]

Πριν την επανάσταση του 1821 ολόκληρη η Μάνη αριθμούσε 60 περίπου χιλιάδες κατοίκους , από τους οποίους οι 10 χιλ. άνδρες μπορούσαν να φέρουν όπλα. Κατά τον Γάλλο Πουκεβίλ,ή Μάνη είχε πριν από το 1821 παραγωγή 8.000 βαρέλια λάδι, 3.000 οκάδες μετάξι, 2.000 λίτρα κιννάβαρη ,που είναι το κύριο μετάλλευμα του υδράργυρου και βελανίδια αξίας 960.000 γρόσια.Τα εξαγόμενα συνολικά προίόντα του τόπου ήταν αξίας 1.500.00 γρόσια το χρόνο.

Πολύ πρίν την έκρηξη της επανάστασης του 1821 είχε γίνει κοινή και πανελλήνια πεποίθηση η ιδέα ότι η εξέγερση του γένους μόνο στη Μάνη ήταν δυνατό να προετοιμαστεί με επιτυχία και ότι μόνο στη Μάνη μπορούσε να πάρει σάρκα και οστά η επανάσταση κι από κει να διαδοθεί σε όλη την υπόλοιπη ελληνική γη με άμεσα και ασφαλή αποτελέσματα.Η γενική αυτή πεποίθηση δεν ήταν αβάσιμη, γιατί η νότια αυτή γωνιά της Πελοποννήσου υπήρξε για αιώνες όχι μόνο το καταφύγιο των κυνηγημένων από τους ξένους εισβολείς ελλήνων αλλά και το οπλοστάσιο ,το στρατόπεδο ,η ακρόπολη του ελληνισμού και η μόνη κοιτίδα της ελευθερίας του έθνους Γι αυτό, όλοι όσοι κατά καιρούς σκέφτηκαν να εξεγείρουν τον ελληνισμό, όπως οι Βενετοί ,ο Γάλλος ευπατρίδης Γονζάγος, η μεγάλη Αικατερίνη της Ρωσίας, ο Μεγάλος Ναπολέοντας, στους μανιάτες πρώτα απευθύνθηκαν για να πραγματοποιήσουν τα σχέδιά τους. Κι ο πρωτομάρτυρας της ελληνικής ελευθερίας Ρήγας Φεραίος ,που συνελήφθη στην Τεργέστη από τους Αυστριακούς και θανατώθηκε από τους Τούρκους στο Βελιγράδι, στην Μάνη είχε πρόθεση να πάει κι από τη Μάνη σκόπευε να πραγματοποιήσει τα σχέδιά του.

Ακόμα και η «Υπέρτατη Αρχή της Φιλικής Εταιρίας» τη Μάνη είχε εκλέξει σαν κύρια εστία του Αγώνα. Για το σκοπό αυτό είχε στείλει κάτω πράκτορές της (Περραιβό κι άλλους) που αφού πέτυχαν την πλήρη σύμπνοια των αρχηγών της Μάνης και την κατάπαυση των τοπικών ερίδων, προετοίμασαν τα του Αγώνα, του οποίου η έναρξη είχε καθοριστεί για τις 25 Μαρτίου 1821. Για τον ίδιο σκοπό ο Αλεξ. Υψηλάντης (σαν αρχηγός της Φιλικής εταιρίας) είχε ειδοποιήσει στη Ζάκυνθο τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη να πάει έγκαιρα στη Μάνη.

Πράγματι ο Κολοκοτρώνης έφθασε στην Καρδαμύλη στις 6 Ιανουαρίου 1821 και απ΄εκεί, περιμένοντας διαταγές, προετοίμαζε τον αγώνα σε συνεργασία με τον Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη και τους άλλους πρόκριτους και αρχηγούς της Μάνης. Τέλος οι Μανιάτες με επικεφαλής τον ηγεμόνα τους και με την συμμετοχή του Κολοκοτρώνη και των άλλων καπεταναίων της Μάνης, ξεκίνησαν στις 17 Μαρτίου 1821 από την Αρεόπολη και εισέβαλαν στη Μεσσηνία και κυρίευσαν την Καλαμάτα για να κηρύξουν από εκεί την έναρξη του αγώνα στις 23 Μαρτίου 1821.

Παράλληλα οι Μανιάτες της Ανατολικής Μάνης, αφού κατάρτισαν άλλα σώματα με αρχηγούς τους Γρηγοράκηδες, Τζανετάκηδες, Κοσσονάκους και Πετροπουλάκηδες, εισχώρησαν στη Λακεδαίμονα και την περιοχή της Μονεμβασίας και μετά από πολύμηνη πολιορκία κυρίευσαν στο κάστρο της (23 Ιουλίου 1821). Η ανδρεία των Μανιατών έδωσε επίσης στον Κολοκοτρώνη τις πρώτες νίκες του στο στενό του Αγίου Αθανασίου και στο Βαλτέτσι που υπήρξε η αρχή για νέες επιχειρήσεις, με τελική συνέπεια την άλωση της Τριπολιτσάς, όπου επίσης οι Μανιάτες έλαβαν ενεργά μέρος. Στη συνέχεια οι Μανιάτες δεν έπαψαν να χύνουν το αίμα τους, σ΄όλη τη διάρκεια του αγώνα και σε κάθε γωνιά της ελληνικής γής. Ακόμα κι αυτόν τον Ιμπραήμ ταπείνωσαν, τρέποντάς τον σε φυγή από τη Μάνη μετά την πανωλεθρία του στη Βέργα του Αλμυρού (21-24 Ιουνίου 1826), στο Διρό (25 Ιουνίου 1826), Πολυάραβο (28 Αυγούστου 1826) και σ΄άλλες μάχες κοντά στ α όρια της Μάνης. Σ΄όλη τη διάρκεια του Αγώνα πήραν ενεργά μέρος 11.000 Μανιάτες, από τους οποίους οι 7.000 φέρονται γραμμένοι σε επίσημους καταλόγους. Πολλοί απ΄αυτούς τιμήθηκαν αργότερα με το Αριστείο των Αγωνιστών, άλλοι κατέλαβαν κατώτερα και ανώτερα στρατιωτικά αξιώματα και τέλος σε αρκετούς απονεμήθηκαν τιμές για τις ανδραγαθίες και τις άλλες υπηρεσίες που προσέφεραν στον Αγώνα.

* Ο Πέτρος Π. Καλονάρος (1894 – 1959) ήταν Μανιάτης συγγραφέας, ιστορικός, λαογράφος και φωτογράφος από την Νόμια της Κίττας Λακωνίας.

17.7.13

Το Έργο “CGS Europe”

13.7.13

Γεωλογική αποθήκευση του CO2 : Γενικές αρχές και έννοιες

9.7.13

SDIMI2013: "Application of an indicators-based tool for the evaluation of alternatives for sustainable mining/mineral processing operations in NATURA 2000 and other protected areas»


Marnika Sdimi 2013 "Application of an indicators-based tool for the evaluation of alternatives for sus... by tzeferisp

7.7.13

Αποκατάσταση λατομείων και προστασία της βιοποικιλότητας από την ΤΙΤΑΝ AMERICA




Στην εργασία, η οποία παρουσιάστηκε στο διεθνές συνέδριο SDIMI2013, αναπτύσσονται  με τη μορφή case studies, δύο  σημαντικές παρεμβάσεις για την προστασία της βιοποικιλοτητας από την ΤΙΤΑΝ Αμερικής , εργασίες μάλιστα για τις οποίες η συγκεκριμένη εταιρεία (TITAN America / Roanoke Cement) απέσπασε από την Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος των Η.Π.Α.τη διάκριση Energy Star®.

SDIMI2013: Case studies on effective quarry rehabilitation and biodiversitymanagement: Awarded initiatives for Titan America in theCenter Sand (Florida), and Roanoke Cement (Virginia) operations

Πλήρες άρθρο 

3.7.13

The potential and perspectives to promote and develop policies in order to achieve sustainable aggregates planning in Greece (SNAP-Greece)


The potential and perspectives to promote and develop policies in order to achieve sustainable aggregates p... by tzeferisp