28.9.13

Διαβούλευση του Σχεδιου Νόμου για τα "Δασικά οικοσυστήματα: Ορισμοί, μέτρα προστασίας, ανάπτυξης και διαχείρισης"

Με το σχέδιο νόμου που ήδη βρίσκεται σε διαβούλευση (παρατάθηκε μέχρι την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2013) γίνεται -σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ- "κωδικοποίηση διάσπαρτων διατάξεων και ρυθμίσεων, προσαρμόζεται η δασική νομοθεσία στη νομολογία του ΣτΕ, παρέχονται δυνατότητες δραστηριοποίησης σε δάση και δασικές εκτάσεις κυρίως στη μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα, αυξάνεται η προστασία των δασικών εκτάσεων και αυξάνονται οι ποινές στους παραβάτες της δασικής νομοθεσίας".

Δημόσια διαβούλευση επί σχεδίου νόμου “Δασικά οικοσυστήματα: Ορισμοί, μέτρα προστασίας, ανάπτυξης και διαχείρισης”

Ας επιτραπεί ένα γενικό σχόλιο που αφορά την εξορυκτική δραστηριότητα.   

Όπως είναι γνωστό, σύμφωνα με τον ν. 4014/11 (ΦΕΚ 209/Α/2011) και συγκεκριμένα το άρθρο 12  η έγκριση επέμβασης σε δάσος ή δασική έκταση ενσωματώθηκε στην απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων. Μάλιστα με την Υπουργική Απόφαση (ΥΑ) με αρ. 15277/12 (ΦΕΚ 1077/Β/12) εξειδικεύονται οι διαδικασίες για την ενσωμάτωση στις ΑΕΠΟ και στις ΠΠΔ.

Εντούτοις, σε όλη την έκταση του υπό κρίση νομοσχεδίου, επανέρχεται ως διακριτή διοικητική πράξη η έγκριση επέμβασης και παρακάμπτονται τα ανωτέρω. Μάλιστα στις παραγράφους 1 και 2 του τροποποιημένου πλέον άρθρου 52 του Ν. 998/79 (ΦΕΚ 289 Α'), το οποίο ενσωματώνεται στο Άρθρο 5 – Επιτρεπτές επεμβάσεις, και προσδιορίζει τις προϋποθέσεις για την εξορυκτική δραστηριότητα έρευνας και εκμετάλλευσης εντός δασικών εκτάσεων, αναφέρεται ότι η Εγκριση Επέμβασης θα καθορίζει και τις υποχρεώσεις για τη προστασία του περιβάλλοντος, την αποκατάσταση του τοπίου της φυσικής βλάστησης κλπ., θέματα δηλαδή που αποτελούν αντικείμενο της ΑΕΠΟ με βάση την Περιβαλλοντική Μελέτη και τις σχετικές διατάξεις.

Η παραπάνω προσέγγιση δημιουργεί πολλά προβλήματα στη διαχείριση του θέματος από τις αρμόδιες υπηρεσίες που ήδη έχουν προσαρμοστεί στη διαδικασία του Ν. 4014/11. Ειδικά για την εξορυκτική δραστηριότητα υπενθυμίζεται ότι - με την ΥΑ 1958/12 (ΦΕΚ 21/Β/2012) -όλα τα έργα εκμετάλλευσης μεταλλείων, λατομείων κλπ. (πλην ορισμένων ερευνητικών έργων) έχουν καταταγεί (ομάδα 5η: Εξορυκτικές δραστηριότητες) ως προς την περιβαλλοντική αδειοδότηση στις υποκατηγορίες Α1 (Οι ΑΕΠΟ εκδίδονται από τον Υπουργό ΠΕΚΑ) και Α2 (οι ΑΕΠΟ είναι αποφάσεις των οικείων Αποκεντρωμένων Διοικήσεων).

 Στην υποκατηγορία Α1 κατατάσσονται τα έργα και οι δραστηριότητες που ενδέχεται να προκαλέσουν πολύ σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον, ενώ στην υποκατηγορία Α2 κατατάσσονται τα έργα και οι δραστηριότητες που ενδέχεται να προκαλέσουν σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον. Στην περίπτωση έργων και δραστηριοτήτων που λαμβάνουν χώρα σε προστατευόμενες περιοχές του δικτύου Natura 2000 υποβάλλεται, ως τμήμα της ΜΠΕ, ειδική οικολογική αξιολόγηση στην αρμόδια, κατά περίπτωση, υπηρεσία, σύμφωνα με τις παραγράφους 9 και 10 του άρθρου 11 του ιδίου νόμου 4014/11.

Με το νέο σχέδιο νόμου, η παραπάνω διαδικασία τίθεται σε αμφισβήτηση, εφόσον τώρα προβλέπεται (τροποποιημένο άρθρο 52 του Ν. 998/79) να δίνεται έγκριση επέμβασης (από τον αρμόδιο δασάρχη) μόνο μετά την κατάρτιση των οικείων σχεδίων διαχείρισης και εφόσον προβλέπεται από αυτά η τέτοιου είδους επέμβαση κι επιπλέον σε περιπτώσεις με ειδική οικολογική αξία προτείνονται να τεθούν πρόσθετοι όροι και περιορισμοί με την έγκριση επέμβασης.

Οπως είναι γνωστό σε εκείνους που γνωρίζουν την διοίκηση, τις περισσότερες περιπτώσεις λείπουν σχέδια διαχείρισης ή όπου υπάρχουν δεν προβλέπεται σε αυτά η δυνατότητα ή το ενδεχόμενο έρευνας που σχετίζεται με τον ορυκτό πλούτο. Με τον τρόπο αυτό, καθίσταται μη ερευνητέο και συνεπώς αναξιοποίητο το σημαντικότερο μέρος του ορυκτού πλούτου της χώρας αφού δεν θα μπορεί να πραγματοποιηθεί έρευνα και στη συνέχεια (παράγραφος 2 Άρθρο 52) τυχόν εκμετάλλευση.

Επιπλέον, όλα τα ανωτέρω προβλέπονται στην ήδη υπάρχουσα ξεχωριστή διαδικασία της ΜΠΕ και ΑΕΠΟ. Για παράδειγμα, οι ειδικές οικολογικές αξιολογήσεις, προβλέπονται στις παραγράφους 9 και 10 του άρθρου 11 του Ν. 4014/11.

Θα ακολουθήσουν επιμέρους σχόλια που αφορούν τα επιμέρους άρθρα και κυρίως αυτά που αφορύν την έρευνα και εκμετάλλευση λατομείων/μεταλλείων (αντικατάσταση Αρ. 52 του Ν. 998/1979).

[του Πέτρου Τζεφέρη]

Σχέδιο νόμου
Αιτιολογική έκθεση

26.9.13

Η πρόοδος της έρευνας και αξιολόγησης του δυναμικού της Ελλάδας σε αποθέματα υδρογονανθράκων

[απόσπασμα από την ομιλια του Κ. Μαθιουδάκη στο συνέδριο 2nd Annual Balkans Oil & Gas 2013 Summit” - 24 &25 Σεπτεμβρίου 2013]

Στο θέμα  έρευνας και αξιολόγησης του δυναμικού της Ελλάδας σε αποθέματα υδρογονανθράκων, αυτή τη στιγμή έχει, σχεδόν, ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της διαδικασίας opendoor για παραχωρήσεις αδειών έρευνας και για την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στις περιοχές : Δυτικό Πατραϊκό , Ιωάννινα και Κατάκολο. Σχετικά με τις δυο πρώτες περιοχές, οι συμβάσεις βρίσκονται στο στάδιο της οριστικοποίησης. Για την περιοχή Κατακόλου, η επιτροπή εξετάζει την κοινή προσφορά των διαγωνιζόμενων εταιρειών και αναμένουμε πολύ σύντομα την ολοκλήρωση της διαδικασίας. Είμαστε πεπεισμένοι ότι, η πρώτη διερευνητική γεώτρηση θα πραγματοποιηθεί στα μέσα του 2014 ή στις αρχές του 2015 το αργότερο.

Ένας άλλος τομέας που προσέλκυσε το ενδιαφέρον των δυνητικών επενδυτών του τομέα είναι οι υπεράκτιες ζώνες του Θερμαϊκού και του Στρυμωνικού κόλπου. Όπως ανακοινώθηκε πρόσφατα, το Υπουργείο έλαβε αίτημα από ενδιαφερόμενους επενδυτές να προχωρήσουν σε έρευνας υδρογονανθράκων στις ανωτέρω περιοχές, το οποίο αξιολογείται.
Παράλληλα με τη διαδικασία παραχώρησης αδειών για έρευνα και εκμετάλλευση, η Ελλάδα έχει δρομολογήσει ένα εκτεταμένο πρόγραμμα σεισμικών ερευνών που καλύπτουν έκταση περίπου 220.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα στο θαλάσσιο χώρο δυτικά και νότια της χώρας .

Με το έργο αυτό, που ανατέθηκε στην PGS το 2012, σύμφωνα με τις διατάξεις του νέου νόμου περί απόκτησης «σεισμικών δεδομένων μη αποκλειστικής χρήσης», καλύφθηκαν 12.500 γραμμικά χιλιόμετρα δισδιάστατης σεισμικής απεικόνισης, παράλληλα με βαρυτικές και μαγνητικές καταγραφές, ενώ προβλέπεται η επανεπεξεργασία περισσότερων από 6.000 χιλιόμετρων παλαιότερων σεισμικών καταγραφών .


Περί τα τέλη του 2013, όταν θα έχει ολοκληρωθεί η επεξεργασία και η ερμηνεία των δεδομένων, θα προκύψει μια ξεκάθαρη εικόνα, η οποία θα μας επιτρέψει να οριοθετήσουμε τις περιοχές που θα προκηρυχθούν εντός του 2014-15. Η εν λόγω προκήρυξη, η οποία θα βασίζεται σε επίκαιρα δεδομένα, θα επιταχύνει την ανάπτυξη της σχετιζόμενης με τους υδρογονάνθρακες βιομηχανίας της χώρας. Είμαι δε πεπεισμένος ότι, οι ανωτέρω εξελίξεις θα προσελκύσουν το ενδιαφέρον μεγάλων πετρελαϊκών εταιριών για ενεργό συμμετοχή.

Η Ελλάδα δαπανά κάθε χρόνο περισσότερα από 10 δισεκατομμύρια ευρώ για εισαγωγές υδρογονανθράκων. Κάθε εξέλιξη, που μειώνει την εξάρτηση της χώρας από τις εισαγωγές υδρογονανθράκων, είναι ολοφάνερο ότι μας επιτρέπει να αντιμετωπίσουμε την οικονομική κρίση πιο εύκολα.

Μια άλλη θετική πτυχή του δυνητικού εισοδήματος από την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, όπως αυτή περιγράφεται σε πρόσφατο νόμο, είναι ότι όλα τα δημόσια έσοδα, που προέρχονται από την εξορυκτική δραστηριότητα των υδρογονανθράκων, θα κατευθύνονται προς το ειδικό ταμείο που συστάθηκε προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του εθνικού συνταξιοδοτικού προγράμματος.

Είμαστε πεπεισμένοι πως για μια επιτυχημένη ενεργειακή πολιτική απαιτείται ένα ισορροπημένο μίγμα πηγών και οδεύσεων που να εξασφαλίζει αυτάρκεια και διαφοροποίηση. Ως εκ τούτου , η ελληνική ενεργειακή πολιτική υποστηρίζει την κατασκευή πολλαπλών αγωγών και διασυνδέσεων μεταξύ ΚΜ, καθώς και την αξιοποίηση παλαιών και νέων κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου, όπου και εάν αυτά βρίσκονται.

Αντιλαμβανόμαστε το μέγεθος των ευθυνών μας. Οι προσπάθειες και θεσμικά μέτρα που αναφέρθηκαν ανωτέρω αποδεικνύουν τη δέσμευσή μας για μια δυναμική ενεργειακή πολιτική, ιδίως στον τομέα φυσικού αερίου και πετρελαίου.Προωθούμε τη συνεργασία μεταξύ του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, καθώς και όλων των ενδιαφερόμενων πλευρών, με σκοπό την υλοποίηση των στρατηγικών μας στόχων και την προσφορά αξιόπιστης και προσιτής ενέργειας σε όλους τους καταναλωτές.

24.9.13

Ο Ολιβίνης της Βάβδου και το ... ΙΓΜΕΜ

Ενδείξεις για την ύπαρξη μεγάλου κοιτάσματος του ορυκτού Ολιβίνη, στο δημόσιο μεταλλείο Λευκόλιθου, στη Βάβδο της Χαλκιδικής, προκύπτουν από έρευνες του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ) στην περιοχή.

Τα παραπάνω επεσήμαναν εκπρόσωποι του συνδικάτου εργαζομένων στο ΙΓΜΕ, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, με θέμα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν από την «απαξίωση», όπως κατήγγειλαν, του Ινστιτούτου.

Οι εργαζόμενοι ανέφεραν πως για την ώρα δεν μπορούν να δώσουν περισσότερα στοιχεία σχετικά με την έρευνα.

Ο Ολιβίνης είναι ένα βιομηχανικό ορυκτό και, λόγω της ιδιότητάς του να αντέχει σε υψηλές θερμοκρασίες, χρησιμοποιείται για την κατασκευή πυρίμαχων υλικών και βιομηχανικών κλιβάνων.

Μια άλλη σημαντική ιδιότητά του είναι ότι απορροφά το διοξείδιο του άνθρακα. Ο Ολιβίνης έχει ανιχνευθεί στη Σελήνη, τον Άρη και σε μετεωρίτες. Κοίτασμα Ολιβίνη έχει βρεθεί στο Χρώμιο των Γρεβενών και έχει γίνει δημοπράτηση του έργου εξόρυξής του.

Ορυκτολογική δέσμευση του CO2 : τα ορυκτά έχουν τη λύση για την κλιματική αλλαγή;

20.9.13

Π. Τζεφέρη: Η εξορυκτική/μεταλλουργική δραστηριότητα στην Ελλάδα.Στατιστικά δεδομένα 2011-2012

17.9.13

Σημαντική αύξηση και το 2012 για τις εξαγωγές των μαρμάρων!

[του Πέτρου Τζεφέρη] [by Tzeferis Petros] 
 
 
 
Παρά τις σοβαρές επιπτώσεις της κρίσης στην εγχώρια κυρίως κατανάλωση, ο κλάδος των προϊόντων μαρμάρου αλλά και διακοσμητικών πετρωμάτων, επέδειξε εξαιρετική «ανθεκτικότητα» και κατάφερε να διατηρήσει τις παραγωγικές επιδόσεις του αλλά και το βαθμό απασχόλησης σε επιστημονικό και εργατοτεχνικό προσωπικό. Ενδεικτικά, μόνο στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, υπάρχουν 80 ενεργά λατομεία μαρμάρων (από το σύνολο των 146 που απέστειλαν δελτία δραστηριότητας/απραξίας το 2012) και οι εργαζόμενοι της συγκεκριμένης περιφέρειας στον κλάδο εκτιμώνται σε 6.000-7.000 άτομα.
 

ΝΕΚΡΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΝΕΚΡΑ ΣΧΟΛΕΙΑ...

Απʼότι γνωρίζω η λέξη «γλώσσα» (γλωξ ή γλωχίς) (LIDDELL & SCOTT «ΜΕΓΑ ΛΕΞΙΚΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΗΣ»), προέρχεται αυτούσια από την αρχαιοελληνική γραμματεία, όπως και η λέξη «νεκρή». Σε πολλές όμως περιπτώσεις χρησιμοποιούμε στη καθημερινή μας επικοινωνία και την άλλη αρχαιοελληνική «αποθανών».

Έτσι όταν θέλουμε να πούμε ότι αυτός πέθανε σε καμία περίπτωση δε λέμε ότι νεκρώθηκε. Πολύ θα ήθελα η κα Ρεπούση να μεταγλώττιζε τη «νεκρή» φράση , «θανατική ποινή» στη «ζωντανή», «νεκρική τιμωρία».

Η λέξη «σχολείο» προέρχεται από τη λέξη «σχόλη» δηλ. «ελεύθερος χρόνος» που κατά τον Ηρόδοτο, Θουκυδίδη, Πλατών, Αριστοτέλη και Αριστοφάνη ,σήμαινε την αξιοποίηση του ελευθέρου χρόνου για την εκπόνηση σημαντικού έργου και ιδιαίτερα για μελέτη ή διδασκαλία.

Οι ισχυρισμοί της εν λέγω «προοδευτικής» βουλευτή της ΔΗΜ.ΑΡ. κας (Ντ)Ρεπούση , που μπερδεύει τη λέξη «σφαγή» με τη λέξη «συνωστισμός», αυτοαναιρούνται εξ ορισμού.

Η αρχαία ελληνική γλώσσα κα Ρεπούση, θα σας στενοχωρήσω, αλλά είναι αυτή που διάλεξε ο Θεός για να γράψει το ευαγγέλιο Του, για ένα και μοναδικό λόγο. Για να αποδοθεί ο λόγος Του ακέραιος ,με ακρίβεια, μεα πληρότητα , και εννοιολογική ορθότητα, προς αποφυγή παρερμηνειών και αντιφάσεων.

Το μήνυμα της «ΑΓΑΠΗΣ» μπορεί να μη λέει τίποτα με τις λέξεις «Love», « ti Amo». «ich liebe dich», «je tʼaime», «tse tsa», στις αντίστοιχες γλώσσες, στην ελληνική όμως σημαίνει «άγω το παν» που ίσως να είναι και η λύση όλων των προβλημάτων μας.

Δε φταίει η ελληνική γλώσσα που δεν μπορούν οι Άγγλοι να μεταφράσουν την λέξη «Κύριος» και χρησιμοποιούν αντίστοιχες σαν το «Mister» ή «Ser».


Δε φταίει η ελληνική γλώσσα που δεν μπορεί να μεταφραστεί η λέξη «ΕΛΕΗΣΟΝ» σε καμιά άλλη γλώσσα του κόσμου.

Και βεβαίως δεν μπορεί να είναι νεκρή μια γλώσσα σαν την ελληνική όταν την εβδόμη μέρα της εβδομάδας την αφιερώνουμε στον Κύριο και την ονομάζουμε « Κυριακή» , ενώ οι φτωχοί γλωσσικά Άγγλοι , την αποκαλούν απροσδιόριστα, σαν ηλιόλουστη μέρα,«SUNDAY».

Η διεθνιστική αντίληψη της Αριστεράς για την κοινωνία , είναι αυτή που αποκόβει τους Έλληνες από τις παραδόσεις του και τις πανανθρώπινες αξίες της Ορθοδοξίας μας.

Εκποιώντας τις αξίες αυτές, δεν χρειάζεται οι εργατοπατέρες της Αριστεράς να κλείνουν τα σχολεία με τις απεργίες τους, τα έχουν ήδη «κλείσει» με τις ιδέες τους.

Αντώνης Κρούστης,  Fileleftheros1966.blogspot.com

16.9.13

Πέτρου Τζεφέρη: Έλεος, δεν μου πάει το παπιγιόν!

Σεπτέμβριος κι οι τουρίστες δεν σταματούν να επισκέπτονται τη χώρα μας, σηματοδοτώντας πρωτόγνωρες επιδόσεις για την τουριστική βιομηχανία. Oι διεθνείς αφίξεις μέχρι και τον Αύγουστο ξεπέρασαν τα 9 εκατ., ενώ η κυβέρνηση ελπίζει ότι θα περιορίσει τη μείωση του ΑΕΠ κάτω από 4% και παράλληλα θα δώσει μια ανάσα στην απασχόληση των νέων που μαστίζονται από την ανεργία. Ο νέος από μηχανής θεός, μας έσωσε και πάλι! Ή, τουλάχιστον, έτσι νομίζουμε…

13.9.13

Πάλι για τη ΛΑΡΚΟ ΓΜΜΑΕ!


Μεγάλη αναστάτωση και κινητοποιήσεις έχουν προκληθεί για το θέμα ιδιωτικοποίησης/πώλησης της ΛΑΡΚΟ ΓΜΜΑΕ. Ας επιτραπούν ορισμένες παρατηρήσεις/σχόλια.  Οχι για τις μεθοδεύσεις, τις καταγγελίες, τα σενάρια "τεμαχισμού/εκποίησης" κλπ, αλλά επί της ουσίας που είναι η επιβίωση της εταιρείας. Διότι αν είχαμε ασχοληθεί επί δεκαετίες τώρα με την "βιωσιμότητα" της Λάρκο, δεν θα βρισκόμασταν  και πάλι στο εκβιαστικό σημείο μηδέν: κλείσιμο ή άνευ όρων πώληση...

Πλήρες άρθρο εδώ

11.9.13

Greener Gold: μεταλλουργική μέθοδος εξαγωγής χρυσού χωρίς κυάνιο ανακαλύφθηκε τυχαία!

Gold mining is using chemicals such as cyanide and mercury to separate the gold from the ore and other metals associated with it. These pollute the environment via mine tailings, and concentrate up the food chain. This dangerous process is currently used by most mining companies.

A chemistry "postdoc" made a lucky discovery that may well reduce this pollution when he found that a particular environmentally benign and cheap cornstarch derivative could replace the cyanide. The process was discovered in the test tube by accident, while trying to grow crystals of a particular cubic shape. He was initially disappointed when golden needles grew rapidly when he mixed the cornstarch with a gold solution. These turned out to be bundles of starch nanowires that had separated the gold out of solution and concentrated it. Follow up research revealed that the process was financially competitive and more efficient than current processes.

Full article here

8.9.13

Το υποθαλάσσιο ηφαίστειο kolumbo της Σαντορίνης!

Πολυμελής επιστημονική ομάδα από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών δημοσίευσε τα αποτελέσματα ερευνών που αφορούσαν τον πυθμένα του ηφαιστείου Κολούμπο σε βάθος 500 μέτρων κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας (Σαντορίνη), στο επιστημονικό περιοδικό «Scientific Reports (Νature Publishing Group).

Τα αποτελέσματα αποδεικνύουν ότι στον μαγματικό θάλαμο του υποθαλάσσιου ηφαιστείου Kolumbo που εκτείνεται σε βάθος 5 χιλιομέτρων στον φλοιό της Γης, λαμβάνουν χώρα «εξαιρετικά αποτελεσματικές βιογεωχημικές διεργασίες απόθεσης μετάλλων» , όπως χρυσός, αντιμόνιο, θάλλιο, άργυρος, αρσενικό, υδράργυρος, ψευδάργυρος κλπ. αλλά και διοξείδιο του άνθρακα, σε ποσότητες που ουδέποτε έχουν καταγραφεί, μαζί με μικροοργανισμούς που συμπεριφέρονται με ασυνήθιστο τρόπο και φαίνεται να διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στη δημιουργία των μετάλλων.

Πλήρες άρθρο εδώ

7.9.13

Εγώ και ο ... άλλος: εσύ ;




Οσοι νομίζουν ότι είναι ελεύθεροι και κυρίαρχοι σε αυτήν την ζωή, ειδικά στην εργασία τους, ας ρίξουν μια ματιά..

Μια φωνή ακούγεται από το βάθος: η φωνή της ....σιωπής!

5.9.13