31.12.14

Εγώ κι ο ελέφαντας του τσίρκου, μια ιστορία από τον Jorge Bucay

Όταν ήμουν μικρός μου άρεσε πολύ το τσίρκο και στο τσίρκο μου άρεσαν πιο πολύ τα ζώα. Μου έκανε τρομερή εντύπωση ο ελέφαντας που, όπως έμαθα αργότερα, είναι το αγαπημένο ζώο όλων των παιδιών. Στην παράσταση, το θεόρατο ζώο έκανε επίδειξη του τεράστιου βάρους του, του όγκου και της δύναμής του…

 Όμως,μετά την παράσταση και λίγο προτού επιστρέψει στη σκηνή, ο ελέφαντας στεκόταν δεμένος συνεχώς σ΄ένα μικρό ξύλο μπηγμένο στο έδαφος. Μια αλυσίδα κρατούσε φυλακισμένα τα πόδια του. Ωστόσο,το ξύλο ήταν αληθινά μικροσκοπικό κι έμπαινε σε ελάχιστο βάθος μέσα στο έδαφος. Μολονότι η αλυσίδα ήταν χοντρή και ισχυρή,μου φαινόταν ολοφάνερο ότι ένα ζώο που μπορούσε να ξεριζώνει δέντρα με τη δύναμη του, θα μπορούσε εύκολα να λυθεί και να φύγει. Το θεωρούσα αληθινό μυστήριο. Μα τι τον κρατάει; Γιατί δεν το σκάει;

Πριν από μερικά χρόνια ανακάλυψα – ευτυχώς για μένα – ότι κάποιος είχε αρκετή σοφία ώστε ν’ανακαλύψει την απάντηση. Ο ελέφαντας του τσίρκου δεν το σκάει γιατί τον έδεναν σ΄ένα παρόμοιο παλούκι από τότε που ήταν πολύ, πολύ μικρός. Αυτός ο πανίσχυρος και θεόρατος ελέφαντας που βλέπουμε στο τσίρκο δεν το σκάει γιατί νομίζει ότι δεν μπορεί, ο δυστυχής. Ποτέ μα ποτέ δεν ξαναπροσπάθησε να δοκιμάσει τις δυνάμεις του…

 Όλοι είμαστε λίγο-πολύ σαν τον ελέφαντα του τσίρκου. Περιδιαβαίνουμε τον κόσμο δεμένοι σε εκατοντάδες παλούκια που μας στερούν την ελευθερία. Ζούμε πιστεύοντας ότι δεν μπορούμε να κάνουμε ένα σωρό πράγματα, απλώς επειδή μια φορά, πριν από πολύ καιρό, προσπαθήσαμε και δεν τα καταφέραμε. Πάθαμε το ίδιο με τον ελέφαντα. Χαράξαμε στη μνήμη μας αυτό το μήνυμα: Δεν μπορώ, δεν μπορώ και ποτέ δε θα μπορέσω. Ο μοναδικός τρόπος όμως να μάθεις εάν μπορείς, είναι να προσπαθήσεις πάλι με όλη σου την ψυχή… Με όλη σου την ψυχή!

(Απόσπασμα από το βιβλίο του Jorge Bucay με τίτλο: «Να σου πω μια ιστορία»)

Eνα άλλο απόσπασμα εδώ. Κι ένα άλλο εδώ.

KALH XRONIA 2015!

28.12.14

Η χρονιά που πέρασε...Δεν υπάρχει πλέον τίποτα για να μας συγκλονίσει. Δυστυχώς και τίποτα για να μας εμπνεύσει...

Τι έγινε, λοιπόν, τη χρονιά που φεύγει; 'Ενα μικρό φως άναψε μέσα στη νύχτα. Κάποιοι θα το δουν ως σήμα της ανάκαμψης, κάποιοι άλλοι θα το εκλάβουν ως σινιάλο ανατροπής. Όπως και να έχει, είναι μικρό για να φωτίσει το σκοτεινό τοπίο. Η Ελλάδα έκανε βήματα. Όμως ήταν γύρω από το ίδιο σημείο, ίσως και λίγο προς τα πίσω.

Η περίπτωση της Αμφίπολης είναι ενδεικτική. Όταν όλοι αναζητούν την ελπίδα στο μέλλον, εμείς την ψάξαμε δύο χιλιάδες χρόνια πίσω, στο παρελθόν. Είναι η εμμονή μας με τις εκκρεμότητες που σέρνουμε από το παρελθόν. Οι μνήμες του εμφυλίου αναβιώνουν σε γενιές που δεν τις έχουν ζήσει. 

Ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας παραμένει προσκολλημένο σε ήθη και άλλοθι των '70ς. Και πιο δυνατά ακούγεται ο πολιτικός λόγος που υπόσχεται επιστροφή στο παρελθόν. Οι δημοφιλέστεροι είναι, συνήθως, οι πιο γραφικοί. Οι κραυγές έχουν αντικασταστήσει τον διάλογο και τα συνθήματα τη λογική. Το μόνο καλό μέσα σε όλα αυτά είναι η ενδυνάμωση του εθνικού μας κυνισμού. Δεν υπάρχει πλέον τίποτα για να μας συγκλονίσει. Δυστυχώς και τίποτα για να μας εμπνεύσει...

26.12.14

Δημόσια Διοίκηση: δύο λέξεις, δύο... ψέματα

[του  Χάρη Θεοχάρη]

Δημόσια Διοίκηση. Δύο λέξεις. Δύο... ψέματα. Στη χώρα μας, και οι δύο λέξεις αυτές, είναι ψεύτικες. Κάποιοι το υποψιάζονται, κάποιοι πιστεύουν πως δεν είναι τόσο χάλια τα πράγματα, κάποιοι, πιο απαισιόδοξοι, πως δεν γίνεται στη χώρα μας να λειτουργήσει αξιόπιστα η Δημόσια Διοίκηση.

Ας δούμε όμως μερικά παραδείγματα από τη... Διοίκηση. Εδώ
Μήπως όμως η... «Δημόσια» είναι καλύτερη; Ας δούμε και εδώ τρία -μάλλον γνωστά σε όλους- παραδείγματα. Εδώ

Μπορούμε να πορευτούμε χωρίς σοβαρή και αποτελεσματική δημόσια διοίκηση; Στο κάτω-κάτω αυτό κάναμε τόσα χρόνια. Πολλά έχουν αλλάξει με την κρίση, όμως δεν έχουν γίνει τα ουσιαστικά βήματα που θα έπρεπε. Μήπως αντέχουμε κουτσά στραβά;
Η απάντηση είναι αρνητική για τρεις λόγους τουλάχιστον. Εδώ

Μπορούμε; Η απάντηση είναι ένα εμφατικό ΝΑΙ.

Εγώ τι μπορώ να κάνω; Πώς μπορεί ο απλός πολίτης να βοηθήσει;
Ως απάντηση σε αυτό το ερώτημα, θα υποβάλλω τρεις προτάσεις. Συνοψίζονται στο τρίπτυχο: Αγωνιστείτε, Αντισταθείτε, Απαιτείστε.

Αγωνιστείτε. Ακόμη και αν πιστεύετε πως φταίνε πάντα οι άλλοι· η γενιά της μεταπολίτευσης· οι πολιτικοί· οι δημοσιογράφοι· η διεθνής κλεπτοκρατία· οι μετανάστες· οι σιωνιστές· η Μέρκελ, ο Φούχτελ και οι Γερμανοί· ακόμη και αν πιστεύετε όλα αυτά, τουλάχιστον πιστέψτε και αυτό: Αν φταίνε, δεν θα αλλάξουν γιατί το σύστημα ως έχει τους βολεύει. Η λύση δεν θα έρθει από αυτούς. Θα έρθει από εσάς. Βρείτε αυτό που αγαπάτε, σηκωθείτε και βοηθήστε κάπου που έχει νόημα για εσάς. Ασχοληθείτε με την πολιτική, νοιαστείτε. Όπως και όπου νιώθετε πιο χρήσιμοι. Και κυρίως σκεφτείτε πριν ψηφίσετε τι και ποιον. Κάντε το σοβαρά και μην πουλάτε την ψήφο σας για ευτελείς λόγους.

Αντισταθείτε. Μην ζητάτε το πρόσκαιρο προσωπικό κέρδος. Αυτό είναι κοινωνία εξάλλου. Η εμπιστοσύνη στους γύρω μας και η επιλογή του κοινού καλού αντί του προσωπικού μικρότερου καλού. Μην προτείνετε να μην κοπεί απόδειξη ως επαγγελματίας και ζητήστε την ως πελάτης. Κρίνετε τις λύσεις που σας προτείνουν όχι από το αν λύνουν το πρόβλημά σας αλλά από το αν το λύνουν για τα αγέννητα παιδιά σας. Έτσι μόνο θα είναι στέρεες.

Παράδειγμα: Δεν γίνεται να λυθούν τα αυθαίρετα με τακτοποιήσεις. Γιατί; Γιατί δεν λύνουν το πρόβλημα του αυθαιρέτου του μέλλοντος. Η λύση είναι μία: Αεροφωτογραφίες σήμερα και κάθε αυθαίρετο που θα χτιστεί από αύριο γκρεμίζεται. Τα υπάρχοντα δεν τα αγγίζουμε αρχικά. Αν γίνει για 6 μήνες αυτό· αν πειστούν όλοι πως δεν θα ξαναφτιαχτεί αυθαίρετο· αν λυθεί το πρόβλημα με το αυθαίρετο που θα χτίσει η κόρη μου σε τριάντα χρόνια· τότε μπορούμε εύκολα να βρούμε λύση για τα υπάρχοντα. 6 μήνες διαλόγου είναι αρκετοί.

Απαιτήστε. Αν νοιαστείτε αρκετά για να αγωνιστείτε· αν νιώσετε δυνατοί και αντισταθείτε στο πρόσκαιρο κέρδος, τότε μπορείτε και να απαιτήσετε. Απαιτήστε σεβασμό. Υπηρεσίες που να λειτουργούν. Όχι μισόλογα και ψέματα. Όχι κρύψιμο των προβλημάτων κάτω από το χαλί, όχι μεταρρυθμίσεις χωρίς πρόνοια για τα θύματα, αλλά και όχι πίσω στις μεταρρυθμίσεις.

Απαιτήστε να γίνουμε κανονικό κράτος. Το οφείλουμε σε μας και τα παιδιά μας.

Επειδή όμως όλα αυτά δεν είναι εύκολα, πρέπει όλοι μας να πάρουμε θάρρος. Πρέπει να πιστέψουμε στον εαυτό μας, στη δύναμη μέσα μας και να δείξουμε εμπιστοσύνη στο μόνο αύριο που μας αξίζει: Αυτό που συνδιαμορφώνουμε εμείς.

Πείτε λοιπόν φωναχτά: ΜΠΟΡΟΥΜΕ!

24.12.14

Χρόνια Πολλά!

White Christmas! Music

Χαμογελάς με νόημα, παρατηρώντας την πόλη που προσπαθεί να ντυθεί και πάλι χριστουγεννιάτικα, τις βιτρίνες να στολίζονται, τα λαμπιόνια να αναβοσβήνουν, τους ανθρώπους να μιλάνε ολο για μαγειρέματα, γλυκά και φώτα. Και την οικονομική κρίση στο φόντο...

Κι εσύ? Eσύ είσαι αλλού. Απών. Υπεράνω. Δεν έχει να σου δώσει κάτι η παραδοσιακή γιορτή και δεν συμμετέχεις..

Μεγαλώσαμε λοιπόν, δεν πιστεύουμε στα παραμύθια. Δεν εμπιστευόμαστε τα άστρα, τους αγιοβασίληδες, τους μάγους, τα fairy tales, τα Carousel.. Ξεχάσαμε οτι η ζωή είναι ένα παραμύθι, η ιστορία του οποίου εξαρτάται από μας...

Αν ομως, αν.. πες βρε αδελφέ, ότι ξάφνου γινόμασταν και πάλι παιδιά! Και πιστεύαμε πάλι σε όλους και σε όλα. Στην μικρή και μεγάλη αγκαλιά του κόσμου. Στην θαλπωρή της αγάπης κι όχι στην υποκρισία των πάντων. Στην καρδιά, την πιο γλυκειά πατρίδα. Λέω αν..

Τότε θα σώζαμε τα χριστούγεννα..
Και που ξέρεις; Μαζί με αυτά, κι άλλα πολλά!

[Πέτρος Τζεφέρης][by tzeferis peter]

22.12.14

Εθνική Στρατηγική για τη Βιοποικιλότητα

Η Ελληνική Πολιτεία διαθέτει πλέον Εθνική Στρατηγική για τη Βιοποικιλότητα και το Σχέδιο Δράσης για την εφαρμογή της. Δεκαπέντε ολόκληρα χρόνια μετά την πρώτη προσπάθεια, η θεσμοθέτηση της Εθνικής μας Στρατηγικής για την προστασία και διαχείριση της πολύτιμης βιοποικιλότητάς μας αποτελεί σήμερα πραγματικότητα.

Η Εθνική Στρατηγική για τη Βιοποικιλότητα της Ελλάδας αποτελεί την ολοκλήρωση μιας μακράς πορείας που ξεκινάει το 1999, πέντε χρόνια μετά την κύρωση με νόμο (ν. 2204/1994) της Διεθνούς Σύμβασης για τη Βιολογική Ποικιλότητα από τη χώρα μας, και ολοκληρώνεται, το 2014.


 Η Ελλάδα διακρίνεται για τον βιολογικό της πλούτο. Χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερα πλούσια χλωρίδα και πανίδα καθώς και από μεγάλη ποικιλία οικοσυστημάτων και τοπίων. Λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών, εντοπίζεται μεγάλος αριθμός ενδημικών ειδών φυτών και ζώων. Ταυτοχρόνως, είναι από τα τελευταία καταφύγια πολλών απειλούμενων και σπάνιων στην υπόλοιπη Ευρώπη ειδών. Στη χώρα απαντούν δεκάδες χιλιάδες είδη και πληθώρα τύπων οικοτόπων, εκ των οποίων 85 τύποι οικοτόπων, 182 είδη ζώων και 58 είδη φυτών είναι Κοινοτικού ενδιαφέροντος.

H κατάσταση της βιοποικιλότητας στην Ελλάδα. Σύμφωνα με έκθεση που εκπόνησε το ΥΠΕΧΩΔΕ  το 2007 και με τη συμβολή δεκάδων ερευνητών:  Σε ό,τι αφορά τα φυτά, για ποσοστό 55% των ειδών η κατάσταση διατήρησης είναι άγνωστη, σε ικανοποιητική κατάσταση βρίσκονται το 9%, σε ανεπαρκή κατάσταση το 33% και σε κακή κατάσταση το 3% (2 είδη). Για τα ζωικά είδη Κοινοτικού ενδιαφέροντος, υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις σε ό,τι αφορά τη γεωγραφική εξάπλωση, το εύρος και τα πληθυσμιακά μεγέθη των ειδών αυτών με αποτέλεσμα η κατάσταση διατήρησης του 65% των ειδών ζώων να αξιολογείται ως άγνωστη. Το 58% των τύπων οικοτόπων που απαντούν στην Ελλάδα, βρίσκονται σε ικανοποιητική κατάσταση διατήρησης, 30% βρίσκονται σε ανεπαρκή κατάσταση και 7 τύποι οικοτόπων, στην κατηγορία «παράκτιοι και αλοφυτικοί οικότοποι», εντοπίζονται σε κακή κατάσταση διατήρησης. Άγνωστη είναι η κατάσταση τριών μόνο τύπων οικοτόπων. Ως προς τα οικοσυστήματα, χερσαία, υγροτοπικά και θαλάσσια, το κύριο γνώρισμά τους είναι η υψηλή ποικιλότητά τους, η φυσικότητα της σύνθεσής τους, η υποβάθμιση της παραγωγικής τους δυνατότητας αλλά και η μεγάλη ικανότητα φυσικής ανόρθωσής τους.

Απαιτείται δέσμευση στην υλοποίηση της στρατηγικής, υιοθέτηση συγκεκριμένου προγράμματος εφαρμογής και παρακολούθηση της αποτελεσματικότητας του. Είναι δυνατή η διατήρηση της πλούσιας βιοποικιλότητας της χώρας με ουσιαστικές αλλαγές στην πολιτική και στην πράξη. Το φυσικό περιβάλλον και η Βιοποικιλότητα που περικλείει αποτελεί το βασικό υπόβαθρο και τον καταλύτη ενός άλλου μοντέλου βιώσιμης ανάπτυξης της Ελλάδας που ελπίζουμε κάποτε να γίνει πράξη.

21.12.14

Κλείστε τις μύτες σας, ανοίξτε όμως επιτέλους τα μάτια σας...

Είναι αυτό πολιτική ζωή; Ένα τσίρκο από λιγούρια της εξουσίας είναι που απευθύνονται σε μια κρίσιμη μάζα «θεατών». Είναι σαν να στο λένε μόνοι τους οι «θεατές»: «Χωρίς παραμύθι, χωρίς σύνθημα, χωρίς παρασκήνιο και περγαμηνές δικτύου δεν σου αξίζει να πάρεις καμιά εξουσία».

Λίγο-πολύ, έτσι γέμισε η Βουλή με «φαντεζί» περσόνες που αφέθηκαν στο θέαμα και στις παραστάσεις. Το απολαμβάνουν μάλιστα, σαν τρελοί. Βγάζουν selfies, πειράζονται μεταξύ τους και μετά από κάθε τηλεοπτικό ξεκατίνιασμα πάνε για ούζα. Τα οποία πληρώνουν με χρήματα που τους δίνει απλόχερα η πολιτεία... Μερικοί καταφεύγουν και στο facebook, για να συνεχίσουν το ίδιο θεάρεστο έργο αυτοπροβολής...

Βρωμάει ο τόπος από απίθανους τύπους που μάχονται για την εξουσία. Το ζήτημα δεν είναι μόνο πολιτικό. Είναι, κυρίως, πολιτιστικό. Στις δεκαετίες που πέρασαν, χτίστηκε η κουλτούρα του trash και της «τραγικότητας» του γελοίου.

Δέστε λοιπόν τις ζώνες σας! Αν γίνουν εκλογές 25 Ιανουαρίου, έχουμε ακόμα 37 κωμικοτραγικές μέρες. Ένα σωρό «μικροί Μήτσοι» θα ξεχυθούν σε όλη την επικράτεια διεκδικώντας μια θέση σωτήρα στις καρδιές μας. Τακτικισμοί, παραμύθια, στημένες ιστορίες, ίντριγκες και πολύ γέλιο. Μου θυμίζουν βιντεοκασέτες με τον Ταμτάκο ή τον Ψάλτη. Οι πρωταγωνιστές βέβαια, θα είναι τηλεοπτικοί αλλά και οι υπόλοιποι στις επαρχίες και στις γειτονιές θα δώσουν το δικό τους σόου.

Ψηφίστε τους once again. Σας (μας) ταιριάζουν απόλυτα...

Και όταν με το καλό, αλόγιστα τους ψηφίσετε, φτου κι από την αρχή!

Πλήρες άρθρο http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.ellada&id=38416

19.12.14

Ημερίδα διαβούλευσης του ΣΕΒ για τον Χωρικό Σχεδιασμό

Δώδεκα Περιφερειακά Χωροταξικά Σχέδια είναι σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή. Περιμένουμε τη διαβούλευση στα Περιφερειακά Συμβούλια για να υπογραφούν οι αντίστοιχες Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις. Ουσιαστικά, δώδεκα φιλόδοξοι καινοτόμοι νέοι δρόμοι για την ανάπτυξη των Περιφερειών της χώρας.

Θεσμοθετήσαμε με νόμο του κράτους το νέο Ρυθμιστικό της Αττικής και της Αθήνας κι ελπίζω πολύ σύντομα η Θεσσαλονίκη, δεδομένου ότι έχουμε φθάσει σε επίπεδο κατάθεσης νομοσχεδίου στην Ολομέλεια.

Πρόσφατα αναθεωρήσαμε το ειδικό χωροταξικό για τον τουρισμό και με την ιδιότητα του Υπουργού Περιβάλλοντος έχω τη χαρά τους τελευταίους μήνες να υπογράφω τις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις πολλών υψηλού επιπέδου τουριστικών μονάδων σε όλη τη χώρα.

Eχουμε δρομολογήσει μια καινοτομική διαδικασία που σχετίζεται με τον ορυκτό πλούτο της χώρας, αυτό που συζητούσαμε αρκετό χρονικό διάστημα. Να υπάρξει επιτέλους κι ένα ειδικό χωροταξικό σχέδιο για τον ορυκτό πλούτο αυτού του τόπου, για την προίκα που χάρισε η φύση σε αυτόν τον τόπο. Το έργο αυτό είναι πια επιτέλους σε εξέλιξη. Και είμαι βέβαιος ότι σε λίγους μήνες θα μας δοθεί η δυνατότητα να διαβουλευτούμε επί των προτάσεων της συγκεκριμένης μελέτης και να κάνουμε το προφανές, που έχει υλοποιήσει όλη η πολιτισμένη Ευρώπη. Τη συνύπαρξη της αξιοποίησης του ορυκτού πλούτου με την αειφορία, με την προστασία της βιοποικιλότητας και του φυσικού περιβάλλοντος και την ταυτόχρονη συνύπαρξη των ανθρώπινων κοινωνιών με τοπικές ωφελιμότητες.

Δρομολογήσαμε και άλλες διαδικασίες, τα λεγόμενα ΣΟΑΠ, τα Σχέδια Ολοκληρωμένων Αστικών Παρεμβάσεων όπου ξεκινήσαμε με την Αθήνα και για το κέντρο της Αθήνας έχουμε πια διαμορφώσει τελικό σχέδιο, με υπογραφές από 20 υπουργούς. Έχουμε συγκεντρώσει τις πρώτες 10-12 υπογραφές και ελπίζω μέχρι το τέλος της χρονιάς ή στις αρχές της επόμενης να έχουμε συγκεντρώσει τις υπογραφές και των υπολοίπων υπηρεσιακών παραγόντων και Υπουργών που σχετίζονται με τις δράσεις στην Αθήνα.

Ταυτόχρονα, προχωράμε τα ΣΟΑΠ σε άλλες περιοχές που επίσης το έχουν ανάγκη. Οι Δήμοι της Δυτικής Αθήνας με τον Αναπτυξιακό Σύνδεσμο Δυτικής Αθήνας και τις Υπηρεσίες του Υπουργείου έχουμε ήδη ολοκληρώσει τις διαδικασίες για το ΣΟΑΠ Δυτικής Αθήνας και τρέχουμε και ολοκληρώνουμε σε λίγο τις διαδικασίες για το ΣΟΑΠ στον Πειραιά και την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης.

[από την ομιλία του Υπουργού ΠΕΚΑ]

Ημερίδα για το Εθνικό Σύστημα Χωρικού Σχεδιασμού από την σκοπιά της επιχειρηματικότητας

18.12.14

Ο πόλεμος πετρελαίου vs shale gas




«Στα όρια της κατάρρευσης» βρίσκεται η βιομηχανία πετρελαίου στη Βόρεια Θάλασσα, σύμφωνα με στελέχη του κλάδου. Ο Πρόεδρος της Ένωσης Βρετανών Ανεξάρτητων Πετρελαιοπαραγωγών  Brindex, Robin Allan, δήλωσε ότι «με την τιμή του πετρελαίου κάτω από τα 60 δολάρια το βαρέλι είναι σχεδόν αδύνατο να υπάρξουν κέρδη.»

"Παρατηρούμε έναν πόλεμο τιμών, τώρα" εξηγεί ο αναλυτής αγοράς Μισέλ Χιούνσον "η προσφορά είναι μεγαλύτερη από τη ζήτηση. Εν μέρει πιστεύω ότι οφείλεται στην προσπάθεια της Σαουδικής Αραβίας να πιέσει, κυρίως, τους παραγωγούς σχιστολιθικού πετρελαίου στις ΗΠΑ".

Ημερίδα για το Εθνικό Σύστημα Χωρικού Σχεδιασμού από την σκοπιά της επιχειρηματικότητας

Ένα κρίσιμο ζήτημα που αντιμετωπίζουν οι νέες επενδύσεις στη χώρα μας είναι η έλλειψη ασφάλειας δικαίου στη ρύθμιση του χώρου, των χρήσεων γης και των όρων δόμησης. Τα προβλήματα αυτά συνήθως εμφανίζονται κατά τη φάση έκδοσης της οικοδομικής άδειας και της άδειας λειτουργίας και, συχνότατα, οφείλονται σε ασαφείς ή αντικρουόμενες χωροταξικές ή/και πολεοδομικές ρυθμίσεις. Το αποτέλεσμα; Πολλές επενδύσεις ματαιώνονται ή αναστέλλονται ή, στην καλύτερη περίπτωση, καθυστερούν αδικαιολόγητα, με σοβαρό κόστος.

Προκειμένου όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να κατανοήσουν το βάθος των προβλημάτων αυτών και την ανάγκη αποτελεσματικών λύσεων, το Παρατηρητήριο Επιχειρηματικού Περιβάλλοντος του ΣΕΒ εκπόνησε την θεματική μελέτη «Εθνικό Σύστημα Χωρικού Σχεδιασμού από την σκοπιά της επιχειρηματικότητας» που διατυπώνει συγκεκριμένες προτάσεις, οι οποίες θα παρουσιαστούν και θα αποτελέσουν αντικείμενο διαβούλευσης στην ημερίδα που διοργανώνεται.

Το τελευταίο διάστημα έχουν γίνει σημαντικά θεσμικά βήματα για το σύστημα χωρικού σχεδιασμού. Το πλαίσιο της χωροταξικής και πολεοδομικής μεταρρύθμισης έχει θέσει ο Ν.4269/2014, που επίσης θα παρουσιαστεί στην ημερίδα.

Εφόσον οι νέοι αυτοί νόμοι συμπληρωθούν με τις προβλεπόμενες εφαρμοστικές διατάξεις και ενισχυθούν με σύγχρονους μηχανισμούς και εργαλεία, μπορούν να δημιουργήσουν ένα διαφορετικό περιβάλλον: μία στέρεη βάση για να επιστρέψουν στην Ελλάδα οι επενδύσεις και η ανάπτυξη.

Δείτε εδώ το πρόγραμμα της εκδήλωσης.
Μπορείτε να εγγραφείτε στην εκδήλωση είτε online πατώντας εδώ, είτε συμπληρώνοντας την αίτηση παρακολούθησης πατώντας εδώ.


Ομιλία Υπουργού ΠΕΚΑ, Γιάννη Μανιάτη στην ημερίδα

16.12.14

Τα πετρέλαιά μας στον πάγο!

Για την Βενεζουέλα εκτιμάται ότι δεν θα αποφύγει το 2015 την χρεοκοπία, αν και παράγει 2,8 εκατομμύρια Barrel ημερησίως. Τα ασφάλιστρα κινδύνου δίνουν μια πιθανότητα 94% για ένα τέτοιο πιστωτικό γεγονός, ο πληθωρισμός τρέχει με ιλιγγιώδεις ρυθμούς, πάνω από 150% και οι αποδόσεις ομολόγων γράφουν 24%! Όποιος έχει νεύρα και λεφτά αγοράζει και ελπίζει ότι δεν θα χρεοκοπήσει προς πείσμα των λεγόμενων αγορών. Το εθνικό νόμισμα της χώρας, το μπολιβάρ, έχασε από την αρχή του χρόνου τη μισή του αξία σε σχέση με το δολάριο στην μαύρη αγορά συναλλάγματος.

Επιστρέφω στα δικά μας εξορυκτικά σχέδια. Παράπλευρες απώλειες στο περιβάλλον και στον τουρισμό θα είχαμε σε περίπτωση ατυχήματος και όχι μόνον. Πριν δέκα μέρες έγιναν διαδηλώσεις στις Κανάριους Νήσους ενάντια σε σχέδια εξόρυξης πετρελαίου στη θαλάσσια περιοχή. Τουρίστες είπαν τη γνώμη τους μπροστά στις κάμερες, ότι δεν θα ήθελαν να βλέπουν εξορυκτικά μηχανήματα και νησίδες στον ορίζοντα, θέλουν τα νησιά παρθένα, κατά το δυνατόν.

Ουδέν κακόν αμιγές καλού, λοιπόν. Μόνο που τα πιθανολογούμενα έσοδα από τα ελληνικά πετρέλαια ή το αέριο, καλό θα είναι να τα διαγράψει όποια κυβέρνηση θα βρίσκεται μελλοντικά στην εξουσία. Ο νόμος των πιθανοτήτων δεν συνάδει με αισιόδοξα σενάρια όσο παραμένει η τιμή του πετρελαίου κάτω από τα 70 δολάρια.


Γεωθερμία και Γερμανία!

Σύμφωνα με τις έρευνες που έχουν γίνει στον τομέα της υδροθερμικής ενέργειας πάνω από το 30% των αναγκών για θέρμανση στη Γερμανία μπορούν να καλυφθούν από την γεωθερμική ενέργεια. Εντούτοις, οι Γερμανοί παράγουν και ηλεκτρική ενέργεια από την γεωθερμία.

Σήμερα, σχεδόν 200 γεωθερμικές εγκαταστάσεις είναι σε λειτουργία ή υπό κατασκευή στη Γερμανία.Επί του παρόντος (2014), η συνολική εγκατεστημένη ισχύ για την παραγωγή ενέργειας από γεωθερμία ξεπερνά τα  27,1 MW (Σχήμα) ενώ για την παραγωγή θερμότητας η εγκατεστημένη ισχύ υπερβαίνει τα  200 MW παρέχοντας 530 GWh / έτος για τα δίκτυα τηλεθέρμανσης (σε ορισμένες περιπτώσεις σε συνδυασμό με την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας).

Μαζί με τις 167 ιαματικές πηγές που βρίσκονται κυρίως σε Νότια Γερμανία, η συνολική ετήσια παραγωγή γεωθερμικής θερμότητας στη Γερμανία συνοψίζεται  σε περίπου 920 GWh / έτος, με εγκατεστημένη ισχύ περίπου 250 MW (Σχήμα).

Deep Geothermal Energy Production in Germany

Τα δύο μεγαλύτερα εργοστάσια που βρίσκονται στη βαυαρική πόλη του Erding (9 MW γεωθερμικής ενέργειας, ισχύος 18 MW συνολικά) και Simbach (6-7 MWth και 20 MW), καθώς και άλλα μεγαλύτερα για την παραγωγή θερμότητας είναι υπό κατασκευή με αποτέλεσμα ο αριθμός των εγκαταστάσεων αυτών συνεχώς αυξάνεται.

Στη Γερμανία, επίσης, λειτουργούν τρία εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από βαθιά γεωθερμία.


Οι γεωθερμικές μονάδες παραγωγής ενέργειας βρίσκονται στο Neustadt-Glewe (Μεκλεμβούργο-Δυτική Πομερανία, από το 2003), Landau (Ρηνανία-Παλατινάτο Pfalz, από το 2007) και Unterhaching (Βαυαρία, από το 2008).

 Το 2008 η γεωθερμική μονάδα ηλεκτρισμού στο Unterhaching (νότια Γερμανία) εισήχθη στο σύστημα με εγκατεστημένη ισχύ 3,36 MW. 

Οι επενδύσεις σε Neustadt-Glewe και Unterhaching  παρέχουν επιπλέον θερμότητα για σκοπούς θέρμανσης. H  μονάδα στο Unterhaching είναι συνδυασμένου κύκλου και μεταφέρει θέρμανση σε περισσότερα από 2.500 νοικοκυριά.

Για την περαιτέρω αύξηση της χρήσης της γεωθερμίας υψηλής ενθαλπίας υπάρχουν στην Γερμανία διάφοροι χρηματοδοτικοί
μηχανισμοί οι οποίοι υποστηρίζονται από το γερμανικό δημόσιο.

The Neustadt-Glewe Geothermal Power Plant
Unterhaching Biggest Geothermal Power Station in South Germany

Υπενθυμίζεται ότι στην Ελλάδα έχουμε σημαντικές γεωθερμικές πηγές και των τριών κατηγοριών (υψηλής, μέσης και χαμηλής ενθαλπίας) σε οικονομικά βάθη (100-1500 μ). Εντούτοις, αν εξετάσει κανείς την συνολική εγκατεστημένη ισχύ (περίπου 180 MWt μέχρι το τέλος του 2012) των γεωθερµικών εφαρµογών στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια συμπεραίνει ότι ο μόνος τομέας που βελτιώθηκε σημαντικά είναι εκείνος των γεωθερμικών αντλιών θερμότητας (δεν αποτελεί ουσιαστικά γεωθερμία εφόσον δεν χρησιμοποιεί γεωθερμικά ρευστά) και μάλιστα χωρίς την ύπαρξη οικονομικών κινήτρων και ενισχύσεων. Αντιθέτως, η γεωθερμία υψηλής ενθαλπίας έχει να επιδείξει μηδενικές εφαρμογές στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στον τόπο μας, παρότι πρόκειται για μια ήπια ανανεώσιμη πηγή ενέργειας (ΑΠΕ) με τον υψηλότερο συντελεστή χρήσης/λειτουργίας σε σχέση με τις υπόλοιπες ΑΠΕ.
[του Πέτρου Τζεφέρη] [by Tzeferis Petros]

14.12.14

Αλιβέρι, 9 Δεκέμβρη του ’68!

Λιγνιτωρυχείο Αλιβερίου μεταφορά λιγνίτη
 (φωτογραφία αρχείου ΔΕΗ)
Το δυστύχημα του 1968 ήταν ίσως το πιο χαρακτηριστικό που σημάδεψε τη ζωή του τόπου και χαράχθηκε για πάντα στην μνήμη της τοπικής κοινωνίας του Αλιβερίου αλλά και των συναδέλφων που σχετίστηκαν με αυτό.   

Ας δούμε πως περιγράφει το δυστύχημα ο κ. Γιώργος Κατσαμάγκος 46 χρόνια μετά.

Αλιβέρι, σούρουπο 9 Δεκέμβρη του ’68, γιορτή της Αγίας Άννας. Τα καταστήματα κλείνουν ο κόσμος μαζεύεται στα σπίτια. Ο Σωτήρης ο Μπ. πήρε κάτι πράγματα που περίμενε και πήρε την ανηφόρα για το σπίτι.. Έπρεπε να κολατσίσει και να ξαπλώσει νωρίς. Το πρωί πήγαινε πρώτος στο λιγνιτωρυχείο να ελέγξει τα «φανάρια» ώστε μόλις θα’ ρθει η βάρδια να’ ναι όλα έτοιμα και ασφαλή. Ο Λάζαρος έκλεισε το φαρμακείο κι’ ετοιμαζότανε να πάει στη γιορτή της Άννας.

Ξάφνου ουρλιαχτά από σειρήνες ασθενοφόρων ξέσκισαν την ήσυχη νύχτα. Κανείς δεν κατάλαβε τι τρέχει. Οι καιροί ήταν δύσκολοι (δεύτερος χρόνος δικτατορίας) ο φόβος φώλιαζε στις καρδιές. Οι κλούβες πέρναγαν κι ανηφόριζαν τον « τσούλουρα ». Εκεί στην αυλή της παλιάς κλινικής παίχτηκε ένα ακόμα δράμα από αυτά που η οικογένεια των λιγνιτωρύχων έζησε και ζει σ’ όλο τον Κόσμο. Δεκάδες κορμιά νεκρά ή χτυπημένα, βογκητά, πανικός. Το κόκκινο αίμα ανακατεμένο με τη μαύρη μουτζούρα κυλούσε στη σκάλα. Το έργο της διαλογής, σου πάγωνε το αίμα. Από κει οι νεκροί, από δω οι τραυματίες. Ο παπα-Πλούταρχος να προσπαθεί να συγκεντρώσει ακρωτηριασμένα μέλη.

Πως έγινε τόσο κακό; Λιγνιτωρυχείο απόγευμα. Τουλάχιστον 250 άτομα δουλεύουν 170 μέτρα κάτω από την επιφάνεια. Μια λάθος ενέργεια του επιστάτη, και το κακό γίνεται! Η τεράστια έκρηξη δημιουργεί ένα φοβερό κύμα που έφτασε μέχρι την επιφάνεια. Τραγικό αποτέλεσμα 7 νεκροί πάρα πολλοί τραυματίες..

Οι άτυχοι μεροκαματιάρηδες προστέθηκαν στο πάνθεο των 25 νεκρών από δυστυχήματα στο ορυχείο, από το 53 μέχρι το 85. Δεκάδες ακρωτηριάστηκαν, πέθαναν από πνευμονοπάθειες, καρκίνο.

Η περιοχή αναπτύχθηκε οικονομικά, το βιοτικό επίπεδο ανέβηκε. Ας μη ξεχνούν όμως οι νεότεροι ότι το χρωστούν σ’ αυτούς που δώσανε τη ζωή τους, κάτω από τη γη η σε ένα δωμάτιο νοσοκομείου. Αιωνία τους η μνήμη!

Πλήρες άρθρο εδώ

13.12.14

Υπάρχουν επικίνδυνα ορυκτά;


Cinnabar on Quartz 

Μεγάλος αριθμός ορυκτών χρησιμοποιούνται σήμερα στην προστασία του περιβάλλοντος και γενικότερα σε περιβαλλοντικές εφαρμογές.


Εντούτοις υπάρχουν ορυκτά που η εξόρυξή τους είτε η βιομηχανική τους επεξεργασία κρύβουν  κινδύνους για τον άνθρωπο καθότι περιέχουν ιχνοστοιχεία ή βαρέα μέταλλα τα οποία μπορούν να συγκεντρωθούν στο νερό, στο έδαφος ή στα φυτά, και να έχουν τοξικές επιδράσεις στο περιβάλλον, στους ανθρώπους και στα ζώα.

Παρακάτω παρουσιάζονται ορισμένα ορυκτά που υπό προϋποθέσεις είναι δυνατόν να παρουσιάσουν τοξικό χαρακτήρα:

Κινναβαρίτης (cinnabar, HgS)

Πρόκειται για σημαντικό ορυκτό του υδραργύρου. Στην αρχαιότητα και μέχρι τον Μεσαίωνα με το όνομα "κιννάβαρι" χρησιμοποιούνταν ως φυτική χρωστική. Σήμερα χρησιμοποιείται στα θερμόμετρα, τα βαρόμετρα καθώς και σε μια σειρά από επιστημονικούς εξοπλισμούς.

Ως υδραργυρούχο ορυκτό είναι δηλητηριώδες αν καταπωθεί και ακόμη και η σκόνη του, αν θραυστεί, είναι επικίνδυνη όταν εισπνέεται. Δεν πρέπει, επίσης, να θερμανθεί, καθώς αναδίδει δηλητηριώδεις ατμούς υδραργύρου. Δεν διαλύεται στο νερό και, ως εκ τούτου, θεωρείται υλικό χαμηλής τοξικότητας, όταν βρίσκεται σε σχηματισμένους μεγάλους κρυστάλλους.


Φθορίτης (CaF2)
Διαφανής και άχρωμος ή πράσινος, κίτρινος, κυανός, κόκκινος ή καστανός, ο φθορίτης (CaF2) είναι αναμφίβολα ένα πολύ όμορφο ορυκτό που βρίσκεται συνήθως στις φλέβες άλλων μεταλλευμάτων όπως το σίδηρο, τον άνθρακα και τον χαλκό.

Πρόκειται για ένα ορυκτό του ασβεστίου με χημικό τύπο CaF2. Η μεγάλη χρωματική του ποικιλία έχει ως συνέπεια να είναι από τα πλέον περιζήτητα από συλλέκτες ορυκτά, ενώ, λόγω της ποικιλοχρωμίας του και της εμφάνισης ζωνώδους χρωματισμού, χρησιμοποιείται και ως ημιπολύτιμος λίθος, παρά την χαμηλή του σκληρότητα. 

 Πρόκειται για ένα ορυκτό που μπορεί να προκαλέσει σκελετικές φθοριώσεις για όσους έρχονται σε συχνή επαφή μαζί του. Σε πολλές περιοχές της Ινδίας, της Κίνας και της υπόλοιπης Νοτιοανατολικής Ασίας υπάρχουν κρούσματα που οφείλονται στην κατανάλωση ρυπασμένου νερού. (πχ. επαρχία Guizhou της Κίνας).


Διοξείδιο του πυριτίου (SiO2)
Είναι το δεύτερο πιο κοινό στοιχείο στο φλοιό της Γης.

Το άμορφο διοξείδιο του πυριτίου χρησιμοποιείται σαν οικοδομικό υλικό, σαν πρώτη ύλη της βιομηχανίας του πυριτίου, του γυαλιού και των κεραμικών. Η συνηθέστερη χρήση της πηκτής πυριτίου είναι σαν απορροφητικό υγρασίας, μέσα σε συσκευασίες ευαίσθητων στην υγρασία αντικειμένων. Είναι τα γνωστά σακουλάκια που βρίσκονται μέσα σε θήκες φωτογραφικών μηχανών, ηλεκτρονικών εξαρτημάτων κλπ. Χρησιμοποιείται όμως και στα χημικά εργαστήρια καθώς και στην χημική βιομηχανία (επίσης σαν προσροφητικό υλικό).

Το κρυσταλλικό χρησιμοποιείται σαν ημιπολύτιμος λίθος και για κατασκευή ειδικών οπτικών οργάνων (επειδή δεν απορροφά την υπεριώδη ακτινοβολία). Χρησιμοποιείται επίσης, λόγω των πιεζοηλεκτρικών ιδιοτήτων του, σε εφαρμογές της ηλεκτρονικής.
Έρευνες συνδέουν την υψηλή έκθεση και εισπνοή σκόνης  κρυσταλλικού πυριτίου με σημαντικό επαγγελματικό κίνδυνο που μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ασθένειες του πνεύμονα. Οι σκόνες που περιέχουν ελεύθερο κρυσταλλικό διοξείδιο του πυριτίου παύουν να θεωρούνται αδρανείς και κατατάσσονται στις ινογόνες, οι οποίες είναι τοξικές και μπορούν να προκαλέσουν  σοβαρές βλάβες στην υγεία των εργαζομένων.

11.12.14

ΤΟΜΟΣ ΠΕΡΙΛΗΨΕΩΝ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ του 10ου ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ του ΙΗΤ ΓΙΑ ΤΙΣ ΗΠΙΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ (Θεσσαλονίκη, 26-28/11/2014)

10.12.14

so you want to be a "whatever"?




την ώρα που κάποιοι ψάχνουν για τις 180 μαγικές βουλευτικές ψήφους ... εμείς ας σχολιάσουμε την διαφήμιση (δεύτερο βίντεο) με το ποίημα  Μπουκόβσκι.. . Ναι είναι διαφήμιση αλλά ας μου επιτραπεί δεν συγκρίνεται με εκείνες τις κακόγουστες των jumbo.. Ας μη σχολιάσουμε περισσότερο το διαφημιστικό, προτιμότερο είναι να σχολιάσουμε τον Μπουκόβσκι..

when it is truly time, and if you have been chosen, it will do it by itself and it will keep on doing it until you die or it dies in you. there is no other way. and there never was.

Και αλλού , σε άλλο ποίημα, ο ίδιος: what matters most is How Well You Walk Through the Fire..

Μα αγαπητέ αν μπορούσαν όλοι να περπατάνε στη φωτιά θα ήταν όλοι chosen  to do it. 

Τι γίνεται όμως με κείνους τους εκκολαπτόμενους wannabes που η φωτιά θάβεται μέσα τους;  Που πεθαίνει πριν την δει κανείς;

Τους σιωπηρούς σταρς της ζωής που δεν τους έμαθε ποτέ κανείς;

Τις μετριότητες της ζωής; την πλειοψηφία; αυτούς που γεμίζουν την καμπάνα της κανονικής κατανομής;

Αυτούς που δεν ύμνησε ή αναφέρθηκε ποτέ κανείς γιατί ποτέ δεν ξεμύτισαν από την μετριότητα;



4.12.14

Ημερίδα του ΥΠΕΚΑ για την Περιβαλλοντική Αδειοδότηση

Η ημερίδα "Το ΥΠΕΚΑ μετράει τις επιδόσεις του: Εφαρμογή του νέου νομοθετικού πλαισίου για την περιβαλλοντική αδειοδότηση έργων και δραστηριοτήτων – Ηλεκτρονικό Περιβαλλοντικό Μητρώο" πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου με στόχο την προβολή των αποτελεσμάτων εφαρμογής του ν. 4014/2011 και την παρουσίαση του ηλεκτρονικού συστήματος περιβαλλοντικής αδειοδότησης.

Παρουσιάσεις:

3.12.14

Αγία Βαρβάρα, η προστάτιδα των μεταλλωρύχων.

Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες στο Στρατώνι για τον εορτασμό της Αγίας Βαρβάρας της προστάτιδας του πυροβολικού αλλά και των μεταλλωρύχων.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις θα αρχίσουν στις 8 το πρωί με την πανηγυρική θεία λειτουργία στον Ιερό Ναό της Αγίας Βαρβάρας στο Στρατώνι χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Ιερισσού, Αρδαμερίου και Αγίου Όρους κ.κ. Θεόκλητου.


Μετά την ολοκλήρωση της θείας λειτουργίας θα γίνει η περιφορά της εικόνας της Αγίας Βαρβάρας στους δρόμους του Στρατωνίου.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις θα κορυφωθούν με το καθιερωμένο λαϊκό γλέντι που θα γίνει στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του γηπέδου μπάσκετ, όπου φέτος επίσημη προσκεκλημένη είναι η αγαπημένη ερμηνεύτρια Γλυκερία.