12.5.18

Το γεωλογικό φαινόμενο στο Φαλακρό ή Φαρακλό Λήμνου

Στα βόρεια του νησιού της Λήμνου, στο ακρωτήρι Φαλακρό ή Φαρακλό, ένα γεωλογικό φαινόμενο αποκαλύπτει τη γεωλογική ιστορία του νησιού και δημιουργεί ξεχωριστές εικόνες. Φωτ. by Dr Costas  Laskaridis.





Στα βόρεια του νησιού της Λήμνου, στο ακρωτήρι Φαλακρό ή Φαρακλό, ένα πανέμορφο γεωλογικό φαινόμενο αποκαλύπτει τη γεωλογική ιστορία του νησιού και δημιουργεί ξεχωριστές εικόνες.

Οι ντόπιοι το λένε  Γεωλογικό Πάρκο Φαρακλό ή «Φραγκοκέφαλα»  και βρίσκεται κοντά στο χωριό Ατσική και μετά από το χωριό Προπούλι. Οι περίεργοι σφαιροειδείς γεωλογικοί σχηματισμοί, με τις αποχρώσεις του κίτρινου, φτάνουν μέχρι τη θάλασσα και προσελκύουν πολλούς επισκέπτες κάθε χρόνο.

Ορισμένοι θεωρούν ότι οι σχηματισμοί αυτοί μπορεί να δημιουργήθηκαν από λάβα που ήρθε σε επαφή με το νερό και πάγωσε (η Λήμνος είναι ηφαιστειογενής). Το πιο πιθανό όμως, είναι ότι πρόκειται για ιζηματογενές πέτρωμα, ψαμμίτη, ο οποίος προκύπτει από Διάβρωση. Το συνδετικό υλικό ποικίλει και χαρακτηρίζει το πέτρωμα (χαλαζιακό, ασβεστιτικό, αργιλικό).

Η βλάστηση πάνω στους σχηματισμούς είναι ιδιαίτερα αραιή, με ελάχιστα είδη (λόγω των ιδιαίτερα δυσμενών συνθηκών, όπως έλλειψη εδάφους, ξηρασία κ.ά.). Στην ευρύτερη περιοχή και όπου οι συνθήκες είναι καλύτερες, κυριαρχούν τα φρύγανα.

Οι φωτο είναι του Κ. Λασκαρίδη, δ/τη του ΙΓΜΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλέπω σε έναν ευπρεπή διάλογο χωρίς κακόβουλα και υβριστικά σχόλια που προσβάλλουν την αισθητική μας αλλά κι εκείνη της ελληνικής γλώσσας. Εντούτοις, όλα τα σχόλια δημοσιεύονται!