12.8.18

Αρχαία λατομεία της Αλυκής Θάσου: once again...






Η Θάσος είναι ένα από τα γνωστότερα σημαντικά κέντρα εξόρυξης μαρμάρου της αρχαιότητας και εδώ μπορεί κανείς να δει λατομεία όλων των εποχών (από τον 7ο αιώνα π. Χ.).

Τα αρχαία λατοµεία μαρμάρου της Θάσου στις Αλυκές (φωτογραφίες του Κ. Λασκαρίδη) αλλά και σε Σαλιάρα - Βαθύ, στο ακρωτήρι Φανάρι και στην Αγία Βαρβάρα, που βρίσκονται βορειοδυτικά της Θάσου, παρήγαγαν το φημισμένο λευκό θασίτικο μάρμαρο το οποίο έχει χρησιμοποιηθεί σε πολλές θέσεις τόσο σε ελληνικά όσο και Ρωμαϊκά μνημεία.

Ο Κριοφόρος Κούρος (περίπου 580 π.Χ. ) που υπάρχει στο Μουσείο της Θάσου και έχει ύψος 3,5 μέτρα προέρχεται από αρχαϊκό λατομείο.

Εκτός της ποιότητας του μαρμάρου της Θάσου, το στοιχείο εκείνο που έκανε το νησί να προτιμάται ιδιαίτερα είναι ότι τα περισσότερα λατομεία βρίσκονταν δίπλα στη θάλασσα.

Το γεγονός αυτό ήταν καταλυτικής σημασίας για την οικονομική ανάπτυξη του νησιού και τη διάδοση του λευκου και ημιλευκου μαρμάρου, ήτοι του Δολομιτικού και της Κρυσταλλίνας!

Όπως εδώ και αιώνες διακρίνονται τα ίχνη λατόμευσης στα αρχαία λατομεία της Αλυκης, έτσι παρά τα άρθρα του Spiegel και παρά τη μετανάστευση 550.000 νέων Ελλήνων επιστημόνων κυρίως, στην περίοδο της κρισης, η Ελλάδα θα αντιστέκεται και θα συνεχίζει!!!

Τα αρχαία λατομεία της Θάσου

[Επιμέλεια: Π. Τζεφέρης]


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλέπω σε έναν ευπρεπή διάλογο χωρίς κακόβουλα και υβριστικά σχόλια που προσβάλλουν την αισθητική μας αλλά κι εκείνη της ελληνικής γλώσσας. Εντούτοις, όλα τα σχόλια δημοσιεύονται!