Αμπελώνας σε αποκατεστημένο ορυχείο περλίτη
Το Φεβρουάριο του 2014, ολοκληρώθηκε η φύτευση 17.500 αμπελιών μίας καθαρά ελληνικής/κυκλαδικής ποικιλίας (Aσύρτικο) στα πρώτα 50 στρέμματα του αμπελώνα της S&B στο αποκατεστημένο κομμάτι ενός ενεργού ορυχείου περλίτη στον Τράχηλα.
Η αμπελοκαλλιέργεια είναι μία από τις παραδοσιακές -σήμερα σχεδόν εγκαταλελειμμένη- οικονομικές δραστηριότητες του νησιού. Ιστορικές πηγές μαρτυρούν ότι το 1930 καλλιεργούντο 2.200 στρέμματα αμπελιών στο νησί με ετήσια παραγωγή κρασιού 250 τόνων. Η αμπελοκαλλιέργεια εγκαταλείφθηκε σχεδόν τελείως λόγω επιδημίας φυλλοξήρας. Η Εταιρεία επέλεξε να αναβιώσει αυτή τη δραστηριότητα, «οικοδομώντας» πάνω σε μία παράδοση ριζωμένη στην ιστορία και τις ιστορικές μαρτυρίες του νησιού.
Η Εταιρεία εφαρμόζει βιολογική μέθοδο καλλιέργειας ενώ το ποτιστικό νερό (πολύτιμο στις Κυκλάδες) προέρχεται από συλλογή ομβρίων υδάτων, δηλαδή δεν προέρχεται από τον υδροφόρο ορίζοντα του νησιού. Επιπλέον, διοργανώνει δωρεάν σεμινάρια στη Μήλο για την επιμόρφωση των ντόπιων που ήδη καλλιεργούν ή θέλουν να αναβιώσουν τους μικρούς οικογενειακούς αμπελώνες, προτρέποντάς τους να αρχίσουν να χρησιμοποιούν βιολογικές μεθόδους για την παραγωγή ντόπιου, ποιοτικού βιολογικού κρασιού.
Η νέα δραστηριότητα στοχεύει επίσης στην επιμόρφωση και των επισκεπτών σχετικά με τη χρήση
των βιομηχανικών ορυκτών της Μήλου. Το θείο χρησιμοποιείται στη βιολογική αμπελοκαλλιέργεια για την προστασία του φυτού από ασθένειες, ο μπεντονίτης βρίσκει χρήση στη «σταθεροποίηση» του κρασιού, ενώ ο περλίτης στη διαύγασή του, και αποτελούν χαρακτηριστικά παραδείγματα ορυκτών του νησιού που αξιοποιούνται στην αμπελοκαλλιέργεια και την οινοπαραγωγή.
Η πρώτη παραγωγή κρασιού αναμένεται μετά από 3 - 4 χρόνια, μετά την ολοκλήρωση επένδυσης για την εγκατάσταση οινοποιείου στη Μήλο.
[Πηγή: ΣΜΕ, έκθεση δραστηριοτήτων για το 2015]
1 comments:
Εξαιρετική η ιδέα και η εφαρμογή της. Θα ήταν πολύ ενδιαφέρον να μάθουμε πως πάει η παραγωγή κρασιού και η προβολή της όλης προσπάθειας στο θέμα της περιβαλλοντικής αποκατάστασης των εξοφλημένων ορυχείων, μεταλλείων και λατομείων.
Δημοσίευση σχολίου
Προσβλέπω σε έναν ευπρεπή διάλογο χωρίς κακόβουλα και υβριστικά σχόλια που προσβάλλουν την αισθητική μας αλλά κι εκείνη της ελληνικής γλώσσας. Εντούτοις, όλα τα σχόλια δημοσιεύονται!