28.2.08

ΣΤΟΧΑΣΟΥ, ΚΑΙ ΑΡΚΕΙ...'Ω 'Αναγνώστα : άλλο η ανωνυμία και άλλο η συστηματική κατάχρησή της...

Φυσικά και η προστασία του ανώνυμου λόγου είναι ζωτική για τον δημοκρατικό διάλογο…
και η ανωνυμία αποτελεί καταφύγιο από τη τυραννία της "πλειοψηφίας" υλοποιώντας επιπλέον ένα βασικό στόχο του Συντάγματος: την προστασία μη δημοφιλών πολιτών από την αντεκδίκηση μιας μη ανεκτικής κοινωνίας…

Σωστά, ενδεχομένως, ο "Ανώνυμος 'Ελλην" να μην είχε γράψει ποτέ την "Ελληνική Νομαρχία" αν ήταν υποχρεωμένος από τις τουρκικές αρχές, να φανερώσει το πραγματικό του όνομα…

Το δικαίωμα της ανωνυμίας του απλού πολίτη και φυσικά του μπλόκερ είναι και πρέπει να παραμείνει ιερό και απαραβίαστο.

Ομως επειδή, "ο Λόγος περί ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ" όπως εγραφε και ο περίφημος "Ανώνυμος Ελλην", άλλο η ανωνυμία και άλλο η κατάχρησή της, που περιορίζει τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των άλλων.

Η ενδεχόμενη κατάχρηση στην ανώνυμη εκφορά του λόγου στο διαδίκτυο, δυστυχώς δεν μπορεί να ελεγχθεί.

Φυσικά αυτό δεν σημαίνει οτι πρέπει να καταργήσουμε το δικαίωμα της ανωνυμίας, με οποιοδήποτε πρόσχημα.

Ομως εφόσον δεν μπορούμε να ελέγχουμε τα αποτελέσματα από ενδεχόμενη κατάχρηση και κανιβαλισμό που αφορά πρόσωπα του δημοσίου βίου, θα πρέπει να προσέχουμε τη χρήση αυτού του δικαιώματος. Ειδικά εκείνοι που δημοσιοποιούν πράγματα, διαχειρίζονται μέσα, συμμετέχουν στο δημόσιο βίο, διαβάζονται, βλέπονται, ακούγονται από άλλους.

Κι αν το δικαίωμα της ανωνυμίας για τον απλό ανώνυμο πολίτη ή μπλόκερ είναι ιερή, η συστηματική κατάχρηση της ανωνυμίας με διάφορους αδιαφανείς σκοπούς, ειδικά από πρόσωπα που ειναι εξουσιοδοτημένα για να προασπίζουν το δημόσιο βίο και να στηλιτεύουν τα κακώς κείμενα, είναι ανίερη.
[Πέτρος Τζεφέρης]

5 comments:

KitsosMitsos είπε...

Δύσκολο το θέμα, λεπτά τα όρια μεταξύ ασυδοσίας και ελευθερίας.

Ευτυχία Μεντζελοπούλου είπε...

Μου ελάφρυνε την καρδιά αυτη η υποδειγματική αποδοση δικαιωμάτων και ευθυνων σε ολους.Γιατί η δημοκρατία δεν ειναι για τους πολλους,ουτε βεβαια για τους ισχυρους ή τους έξυπνους,ουτε καν για τους κοινωνικα ευαισθητοποιημένους.Ειναι για ολους.
Και οταν κατακρίνεται μια ιδεα ή μια κατάσταση πρεπει να υπάρχει αντιπρόταση.
Διαβαζω σταθερά αυτο το μπλογκ αν και(κακως) δεν ειμαι ιδιαιτερα ευαισθητοποιημένη στα του περιβάλλοντος,γιατί είναι απο τα ελάχιστα που καταθέτουν γνωσεις και προτάσεις για το κοινο όφελος.

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
marayia είπε...

@kitsosmitsos πολλά σωστή η άποψη του οικοδεσπότη μας! Τα όρια μεταξύ ασυδοσίας και ελευ8ερίας έκφρασης είναι πολΥ λεπτά.Γι αυτό κι εμεις 8α πρέπει να είμαστε πολύ προσεχτικοί για να μπορέσουμε να κρατήσουμε την ισορροπία και τα δικαιώματά μας..
Εχουμε δικαιώματα αλλά και ευ8ύνες...
Την καλημέρα μου στην παρέα.
Ξύπνησε ο γάτος και τρίβεται στα πόδια μου ...
8α επανέλ8ω όμως ...
Βρήκα πολύ ενδιαφέρον το αρ8ρο του φίλτατου Tzeferis περι παιδείας και πανεπιστημιακού ασύλου

Fevos Man είπε...

Εγω βρισκω τα πραγματα πιο απλα, και ξεκαθαρα. Οταν λες μια γνωμη η διατυπωνεις μια ιδεολογια (οσο ακραια κι αν ειναι), ειναι ΑΝΑΦΑΙΡΕΤΟ δικαιωμα σου να διατηρεις την ανωνυμια σου.

Οταν ομως κατηγορεις, ειτε καποιο προσωπο ειτε ομαδες, πρεπει ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ να δηλωνεις το ονομα σου, και κατα προτιμηση να δινεις και αδιασειστα στοιχεια, αλλιως αυτο που κανεις ειναι ΞΕΚΑΘΑΡΑ λασπολογια και κιτρινισμος.

Επισης, δεν εχεις δικαιωμα στην ανωνυμια οταν περιγραφεις οτι εκανες καποιο εγκλημα (πχ παιδεραστεια η τρομοκρατεια), και ειδικα αν το ωραιοποιεις η παροτρυνεις και αλλους να το κανουν.

Αν εκανες καποιο ιδεολογικο εγκλημα (πχ δολοφονια πολιτικου), η προτρεπεις αλλους να το κανουν, τοτε και παλι δεν εχεις δικαιωμα στην ανωνυμια, ακομα και αν εχεις δικιο.

Ο καλυτερος τροπος, και ο πιο αντρικιος, για να πετυχεις εναν τετοιο σκοπο, ειναι να το δημοσιευσεις η να το κανεις ΕΠΩΝΥΜΑ. Οπως ο Αντρας με κεφαλαιο Α, Παναγουλης, ο οποιος αντιμετωπισε τις συνεπειες των πραξεων του, και ενεπνευσε χιλιαδες κοσμου.

Αυτη ειναι η ΜΟΝΗ αληθεια, και ολα τα αλλα ειναι κραυγες δειλων και απραγων, που σχεδον παντα κρυβουν συμφεροντα. Και ο κοσμος το καταλαβαινει αυτο.

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλέπω σε έναν ευπρεπή διάλογο χωρίς κακόβουλα και υβριστικά σχόλια που προσβάλλουν την αισθητική μας αλλά κι εκείνη της ελληνικής γλώσσας. Εντούτοις, όλα τα σχόλια δημοσιεύονται!