Οικοχωριά: ένα διαφορετικό μονοπάτι ανάπτυξης...
Καθώς γίνεται πλέον προφανές ότι οι σύγχρονες καταναλωτικές-καπιταλιστικές κοινωνίες δενμπορούν να ανταπεξέλθουν στα πρότυπα της βιώσιμης ανάπτυξης, ένα νέο όραμα φαίνεται να κερδίζει έδαφος.
Πρόκειται για τα οικοχωριά και τις οικοκοινότητες, μία ιδέα που έχει τις ρίζες της πολύ παλιά στην ανθρώπινη ιστορία αλλά επανήλθε στο προσκήνιο το 1995, όταν το ίδρυμα Findhon στην Σκωτία ανακοίνωσε ότι το ετήσιο συνέδριο του θα έχει τίτλο «Ecovillages and Sustainable Communities».H ανακοίνωση αυτή έγινε αποδεκτή με ενθουσιασμό και ακολουθήθηκε από έναν κατακλυσμό αιτήσεων και συμμετοχών. Λίγες μέρες μετά την ολοκλήρωση του συνεδρίου ανακοινώθηκε και η δημιουργία του Παγκοσμίου Δικτύου Οικοχωριών (Global Ecovillages Network-GEN). Σήμερα, 20 χρόνια μετά, ο χάρτης του GEN απαριθμεί 138 καταγεγραμμένα οικοχωριά στην Ευρώπη, 110 στην Βόρεια Αμερική, 58 στην Νότια Αμερική και 52 στην Ασία ενώ ο αριθμός συνεχώς μεγαλώνει..
Ποιες είναι όμως αυτές οι καινοτόμες ιδέες που καθιστούν την ιδέα της κυβέρνησης της Σενεγάληςεφικτή και συγχρόνως εξαιρετικά πρωτοποριακή; Αρχικά, η ίδρυση του δικτύου GENSE ως παράρτημα του GEN έχει ήδη αποδειχθεί ότι είχε καθοριστικό ρόλο στην στροφή της κυβέρνησης προς τη βιώσιμη ανάπτυξη μέσω των οικοχωριών. Επιπλέον η συνεργασία του GENSE με άλλους οργανισμούς όπως η USAID, μη κυβερνητικές οργανώσεις καθώς και η στήριξη από την UNESCO αύξησαν την επιρροή της ιδέας που θεωρήθηκε ως ένα ενδιαφέρον πείραμα από την παγκόσμια κοινότητα. Το όραμα της κυβέρνησης της Σενεγάλης χαιρετίστηκε επίσης από την κυβέρνηση της Ιαπωνίας, την Ευρωπαική Ένωση και την UNDP που πρόσφεραν απλόχερη χρηματοδότηση. Ο ρόλος του EcoYoff και του κέντρου Living &Learning ως μέσο ενημέρωσης και εκπαίδευσης της τοπικής κοινωνίας έθεσε τις βάσεις για τη ευρεία αποδοχή του προγράμματος και από τις τοπικές κοινωνίες.
Παρόλο που η ιδέα είναι ακόμα σε εμβρυικό στάδιο αξίζει να τονιστεί η σημασία της για το κίνημα των οικοχωριών, κυρίως διότι στοχεύει στην επέκταση του δικτύου και έχει τη δυναμική να εμπνεύσει την εφαρμογή της ιδέας σε χωριά, πόλεις και κράτη ανά τον κόσμο. Είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον να δούμε πως το πείραμα της Σενεγάλης θα εξελιχθεί και πως αυτό θα αντικατοπτριστεί σε παγκόσμιο επίπεδο. Παρόλα αυτά είναι σημαντικό να μην αλλοιωθεί ο χαρακτήρας του κινήματος και να μην απομακρυνθεί από τους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης. Ας εμπνευστούμε λοιπόν από το παράδειγμα της κυβέρνησης της Σενεγάλης και ας αναζητήσουμε καινοτόμα μονοπάτια ανάπτυξης καθώς δεν χωράει πια αμφιβολία πως ο δρόμος που βαδίζουμε σύντομα θα μας βγάλει σε αδιέξοδο. Όπως είπε εξάλλου και ο Αϊνστάιν: Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε δεν μπορούν να λυθούν αν μείνουμε στο ίδιο επίπεδο σκέψης που είχαμε όταν τα δημιουργήσαμε.
*Masters in Environmental Sciences, Policy & Management | MESPOM
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου
Προσβλέπω σε έναν ευπρεπή διάλογο χωρίς κακόβουλα και υβριστικά σχόλια που προσβάλλουν την αισθητική μας αλλά κι εκείνη της ελληνικής γλώσσας. Εντούτοις, όλα τα σχόλια δημοσιεύονται!