Η θετική πλευρά της κατάρρευσης των τιμών του πετρελαίου
Οι αισθητά χαμηλότερες τιμές πετρελαίου έχουν αναστατώσει τις χρηματαγορές και περιπλέκουν την οικονομική πολιτική σε όλο τον κόσμο. Αλλά ο "πετρελαϊκός Αρμαγεδδών" δεν είναι τελείως κακός – και τα οφέλη του επεκτείνονται και πέραν του χαμηλότερου κόστους για τους καταναλωτές. Η πτώση των τιμών του πετρελαίου ασκεί επίσης ευεργετική πίεση σε ορισμένα από τα πιο δυσάρεστα καθεστώτα του κόσμου.
Πολλοί μεγάλοι εξαγωγείς πετρελαίου απλούστατα δεν είναι το είδος των χωρών που θα ήθελε κανείς να γνωρίσει στη μητέρα του. Μόνο ένας από τους δέκα κορυφαίους εξαγωγείς πετρελαίου του κόσμου (ο Καναδάς), βαθμολογήθηκε ως "ελεύθερος” από την οργάνωση "Freedom House”. Πολλοί κατατάσσονται κοντά στο τέλος της λίστας διαφθοράς της Διεθνούς Διαφάνειας. Δαπανούν πολλά χρήματα στις ένοπλες δυνάμεις τους και στις υπηρεσίες ασφαλείας. Και σε πολλές περιπτώσεις – όπως για παράδειγμα στη Ρωσία, το Ιράν και τη Βενεζουέλα – η γενναιοδωρία των υδρογονανθράκων τους, τούς επιτρέπει να εκφοβίζουν γειτονικές χώρες, να τροφοδοτούν τον τυχοδιωκτισμό και εν γένει εκπέμπουν έναν όλεθρο.
Έχοντας τεράστια αποθέματα χρήματος από το πετρέλαιο, οι ηγέτες αυτών των κρατών είναι λιγότερο υπόλογοι στους πολίτες τους, στους οποίους δεν χρειάζεται να βασίζονται για τη φορολογία. Έχουν χρησιμοποιήσει τα χρήματα για να δωροδοκήσουν ή να καταστείλουν τους αντιπάλους τους, περιορίζοντας τα πολιτικά δικαιώματα και συντρίβοντας την ανάπτυξη της ανεξάρτητης κοινωνίας των πολιτών. Στη Μέση Ανατολή, ο πετρελαϊκός πλούτος έχει παροπλίσει τις γυναίκες, τόσο μέσω της κατάργησης της ανάγκης για ένα δεύτερο εισόδημα στην οικογένεια όσο και μέσω της επιβράδυνσης εξαγωγικών βιομηχανιών όπου θα μπορούσαν να απασχοληθούν. Τα επακόλουθα υψηλά ποσοστά γονιμότητας σε συνδυασμό με την διόγκωση του νεανικού πληθυσμού καθιστούν με τη σειρά τους την περιοχή πιο επιρρεπή στις αναταραχές.
Η βουτιά κατά δύο τρίτα των τιμών του πετρελαίου από τα υψηλά επίπεδά τους το 2014 μπορεί να διακόψει αυτή τη νοσηρή δυναμική. Η Σαουδική Αραβία δεν έχει περικόψει μόνο τις δαπάνες και τα επιδόματα αλλά εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής φόρων που θα απαιτούσαν την υποστήριξη του λαού της. Και η εκστρατεία κατά της διαφθοράς του προέδρου της Νιγηρίας Muhammadu Buhari, έχει αποκτήσει νέα δυναμική.
Η Ρωσία, το Ιράν και η Βενεζουέλα.... [Η συνέχεια εδώ]
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου
Προσβλέπω σε έναν ευπρεπή διάλογο χωρίς κακόβουλα και υβριστικά σχόλια που προσβάλλουν την αισθητική μας αλλά κι εκείνη της ελληνικής γλώσσας. Εντούτοις, όλα τα σχόλια δημοσιεύονται!