1.7.07

1000 + 1 τρόποι να βοηθήσουμε το περιβάλλον



Κλείστε τον διακόπτη!


Προστατέψτε το κλίμα και την τσέπη σας με μια απλή και ανέξοδη κίνηση
Πόσο «ύπουλες» είναι οι ηλεκτρικές συσκευές σας; Η τηλεόραση, το βίντεο, ο υπολογιστής και άλλες ηλεκτρικές συσκευές απορροφούν ενέργεια ακόμα κι όταν δε λειτουργούν, ιδίως όταν βρίσκονται σε κατάσταση αναμονής. Κλείνοντας την τηλεόραση από τον κεντρικό διακόπτη και όχι από το τηλεχειριστήριο, μπορείτε να κερδίσετε έως και 16 ευρώ από το λογαριασμό του ηλεκτρικού το χρόνο. Ταυτόχρονα, με την ίδια κίνηση αποφεύγεται η έκλυση στην ατμόσφαιρα μέχρι και 212 κιλών διοξειδίου του άνθρακα ετησίως.
Πολλές ηλεκτρικές συσκευές καταναλώνουν ενέργεια διαρκώς, εν αγνοία μας. Το ηλεκτρικό ρεύμα που απορροφάται από συσκευές σε κατάσταση αναμονής είτε δε χρησιμεύει σε τίποτα, είτε εξασφαλίζει ασήμαντες λειτουργίες, όπως την άμεση ανταπόκριση στις εντολές του τηλεχειριστηρίου ή τη λειτουργία ενός ρολογιού. Περίπου το 1,5% της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα καταναλώνεται από ηλεκτρικές συσκευές που βρίσκονται σε κατάσταση αναμονής (stand by). Η ενέργεια αυτή ευθύνεται για την εκπομπή 600.000 τόνων διοξειδίου του άνθρακα ετησίως.
http://www.greenpeace.org/greece/137368/137440


ΠΟΥ ΠΕΤΑΜΕ ΤΙΣ ΜΠΑΤΑΡΙΕΣ??

Στα Σχολεία (υπάρχουν στα περισσότερα ειδικά κουτιά συλλογής )
Τα καταστήματα
PRAKTICER
GERMANOS
VODAFON

Οι ουσίες που περιέχει μια μικρή μπαταρία (όπως αυτές που έχουν τα ρολόγια μας ή οι φωτογραφικές μας μηχανές) είναι ικανές να ρυπάνουν 1 κυβικό μέτρο χώμα ή 400 κυβικά μέτρα νερό!!!
Πάνω από 10 δισεκατομμύρια μπαταρίες παράγονται κάθε χρόνο στη γη. Στην Ελλάδα κυκλοφορούν κάθε χρόνο:
- 1.000.000 μπαταρίες αυτοκινήτων. (Οι περισσότερες είναι μολύβδου.)
- 100.000.000 μπαταρίες «οικιακής χρήσης» διαφόρων μεγεθών και τύπων,
- 5.000.000 μπαταρίες σε σχήμα κουμπιού (κομβιόσχημες).
- Χιλιάδες συσσωρευτές βιομηχανικού τύπου (βιομηχανίες, ΟΤΕ, στρατός) που είναι συνήθως μολύβδου ή καδμίου/νικελίου.
Στις προθέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι, στο μέλλον, οι μπαταρίες να συλλέγονται μέσω αυστηρών νομοθετικών ρυθμίσεων. Ως τότε όμως;



Τι μπορούμε να κάνουμε;
Από όλα τα επικίνδυνα οικιακά απορρίμματα το μόνο που αυτή τη στιγμή μπορούμε να στείλουμε για ανακύκλωση είναι οι μπαταρίες. Υπάρχουν τρόποι, αν θέλουμε, να μειώσουμε το πρόβλημα:

1. Αποφεύγουμε τη χρήση μπαταριών όσο είναι δυνατό. (π.χ. στο σπίτι ακούμε μουσική βάζοντας τη συσκευή στην πρίζα και όχι με μπαταρίες)
2. Δεν αφήνουμε μπαταρίες μέσα σε συσκευές που δεν χρησιμοποιούμε συχνά.
3. Προτιμάμε ηλιακές μπαταρίες όπου αυτές είναι διαθέσιμες. Φορτίζουν με το φως του ήλιου και δεν τις πετάμε…
4. Προτιμάμε τις επαναφορτιζόμενες . (Κοστίζουν περισσότερο στην αρχή αλλά συμφέρουν γιατί επαναφορτίζονται πολλές φορές με μηδαμινή κατανάλωση ρεύματος. Επιπλέον: δεν αναγκαζόμαστε να πετάμε συχνά μπαταρίες)
5. Ανακυκλώνουμε αυτές τις μπαταρίες που είμαστε σίγουροι ότι δεν «αντέχουν» άλλο. (Προσοχή: δεν τοποθετούμε μεταχειρισμένες μπαταρίες μαζί με καινούριες στην ίδια συσκευή! Είναι επικίνδυνο και βλάπτει και τις μπαταρίες)

Ας συνηθίσουμε να χρησιμοποιούμε τους ΜΠΛΕ ΚΑΔΟΥΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ!!

Οι συσκευασίες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα είναι τα αλουμινένια κουτάκια (από μπίρα, αναψυκτικά), τα γυάλινα μπουκάλια, τα πλαστικά μπουκάλια (από νερό, αναψυκτικά, απορρυπαντικά, τρόφιμα), οι σιδερένιες κονσέρβες (από γάλα ή τρόφιμα), τα χαρτοκιβώτια και οι χάρτινες συσκευασίες υγρών προϊόντων (από χυμούς και γάλατα) και, τέλος, το έντυπο χαρτί από εφημερίδες, περιοδικά και βιβλία.



http://www.herrco.gr/web/pages.fds?lang=1&page=7

Ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών

H παλιά μας τοστιέρα χάλασε, πήραμε καινούριο ψυγείο ας μην τ'αφήσουμε στο πεζοδρόμιο με την ελπίδα ότι κάποιος θα τα πάρει!!!

Για αυτές τις συσκευές (ψυγεία, τηλεοράσεις, καφετιέρες, ηλεκτρονικούς υπολογιστές κλπ.) μπορούμε να επικοινωνήσουμε με τη Διεύθυνση Καθαριότητας του Δήμου στον οποίο ανήκουμε (εφόσον είναι συμβεβλημένος με το πρόγραμμα της ανακύκλωσης) για να μας πουν πότε προγραμματίζουν την επόμενη περισυλλογή συσκευών ή μεταφέρουμε οι ίδιοι τις μικροσυσκευές μας στα Δημοτικά Σημεία Συλλογής, όπου υπάρχουν.

Διαφορετικά, όταν αγοράζουμε μια καινούργια συσκευή και θέλουμε να απαλαγούμε από την παλιά μας απευθυνόμαστε στον λιανοπωλητή ο οποίος βάσει νομοθεσίας οφείλει να παραλαμβάνει χωρίς επιβάρυνση αποσυρόμενο εξοπλισμό με σχέση ένα προς ένα και ισοδύναμου τύπου.

Έτσι θα απαλλαγούμε από τις παλιές συσκευές χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση

Ποια διαδρομή ακολουθούν οι συσκευές που δίνουμε για ανακύκλωση;-Μεταφέρονται στο εργοστάσιο της Ανακύκλωσης Συσκευών Α.Ε., το οποίο βρίσκεται στους Αγίους Θεοδώρους και έχει τη δυνατότητα να επεξεργάζεται μέχρι και 20.000 τόνους αποβλήτων ετησίως.

-Ταξινομούνται κατά είδος.

-Αποσυναρμολογούνται και απορρυπαίνονται με χειροκίνητο τρόπο.

-Περνάνε από την μονάδα μηχανικής επεξεργασίας.

-Τα επικίνδυνα υλικά καταλήγουν σε αδειοδοτημένες εταιρείες που αναλαμβάνουν τη διαχείριση τους.

-Οι άχρηστες συσκευές μας, αποκτούν ξανά αξία και επιστρέφουν στο ρεύμα της αγοράς σαν πρώτη ύλη.

[αναπνοή]

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλέπω σε έναν ευπρεπή διάλογο χωρίς κακόβουλα και υβριστικά σχόλια που προσβάλλουν την αισθητική μας αλλά κι εκείνη της ελληνικής γλώσσας. Εντούτοις, όλα τα σχόλια δημοσιεύονται!