29.6.07

H οικονομία στην ενέργεια είναι και δική μας υπόθεση!


ΝΑ μην ξεχάσουμε σήμερα (πριν αποχωρήσουμε ..από τις δουλειές μας) να κλείσουμε φώτα, κλιματιστικά και κάθε άλλη συσκευή που καταναλώνει ενέργεια…Η δουλειά αυτή είναι δική μας και όχι των συνεργείων καθαρισμού…Και είναι κάτι που πρέπει να το κάνουμε καθημερινά, όχι μόνο στις περιόδους του καύσωνα που πλησιάσουμε το ρεκόρ κατανάλωσης..Ας σκεφτούμε αν θα αφήναμε ποτέ το σπίτι μας με αναμμένες τις ηλεκτρικές συσκευές.. ορισμένοι έχουν ήδη αρχίσει στο σπίτι τους να σβήνουν ακόμη και τα standby φωτοκύτταρα.. Πόσο μάλλον όταν μιλάμε για το μεγάλο μας «σπίτι», το πραγματικό μας «σπίτι», αυτό που κινδυνεύει…Πρέπει επιτέλους να το καταλάβουμε όλοι πριν είναι πολύ αργά: περισσότερο επιθυμητή μορφή ενέργειας δεν είναι η φτηνή, η ανταγωνιστική, η ανανεώσιμη! Περισσότερο επιθυμητή μορφή ενέργειας είναι εκείνη που δεν παράγεται καν, εκείνη που εξοικονομείται. Εμπρός λοιπόν για την μακράν πιο αποδοτική, περιβαλλοντικά ασφαλή και βιώσιμη μορφή ενέργειας. Την ενέργεια που δεν παράγεται, απλά εξοικονομείται. Που κοστίζει φτηνά και αποδίδει πολλαπλάσια και ποικιλότροπα. Που απαιτεί όμως να αλλάξουμε παγιωμένες καταναλωτικές συνήθειες και τον τρόπο ζωής μας.

Πιστεύω ότι σύντομα απλές συσκευές σαν αυτή στην κουζίνα μου (βλ. φωτ.) που υπολογίζουν την κατανάλωση αλλά και το κόστος ενέργειας θα μπούνε παντού και επίσης σύντομα οι πολιτικές ηγεσίες θα μας δίνουν «μπόνους» και αμοιβή για την συμβολή που θα έχουμε στην εξοικονόμηση ενέργειας!

Ενας πρακτικός οδηγός για τις ενέργειες/πρακτικές που μπορεί να ακολουθήσει ένας απλός καταναλωτής ώστε να εξοικονομήσει ενέργεια (και χρήμα) σε καθημερινό και μεσοπρόθεσμο ορίζοντα (ελληνικά):



[Πέτρος Τζεφέρης]

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλέπω σε έναν ευπρεπή διάλογο χωρίς κακόβουλα και υβριστικά σχόλια που προσβάλλουν την αισθητική μας αλλά κι εκείνη της ελληνικής γλώσσας. Εντούτοις, όλα τα σχόλια δημοσιεύονται!