28.8.07

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΠΟΛΙΤΗ

οκ! ας το αναλύσουμε λιγάκι γιατί δεν ξέρω αν γίνεται πλήρως κατανοητό।

Θυμηθήκαμε λοιπόν ότι δεν υπάρχει κράτος, ότι κανείς δεν μας βοηθά (ποιος άραγε) , ότι τίποτα δε λειτουργεί σωστά (τώρα μας νοιάζει!!), ότι τίποτα δεν είναι στη θέση του!
Φταίει ο Καραμανλής, φταίει η αντιπολίτευση ,φταίει η πυροσβεστική, φταίνε οι εμπρηστές, φταίνε οι Αμερικάνοι,...φταίει κι ο χατζηπετρής!!
Όλα τα φταίει- φταίνε είναι στο 3ο πρόσωπο। Όχι κυρίες και κύριοι!

Δυστυχώς φταίΜΕ εμείς! 1ο πληθυντικό you know?

Kαι φταίΜΕ γιατί δεν έχουΜΕ συνείδηση πολίτη!

Δεν μας έμαθαν αλλά και δεν μάθαμε! Δεν θελήσαμε δεν μας ενδιέφερε ποτέ! Δεν μας βόλευε (όπου μας βολεύει και ενημερωνόμαστε και διεκδικούμε και να παρανομούμε)


Δεν μάθαμε το παιδάκι μας να μην περπατά στα γκαζόν στα πάρκα και να μη σπάει τα κλαδάκια από τα δέντρα
δεν έμαθε ποτέ η κυρία Κατίνα να μην παρατάει τα αποφάγια του γιόκα της στην παραλία!
Ούτε ο Σάκης ο μάγκας να μην πετά το τσιγαράκι από το παράθυρο κι όποιον πάρει ο χάρος...
Ούτε έμαθε ο Κυρ Ντίνος υπάλληλος του Δήμου ποτέ τι είναι αυτά τα κόκκινα (πυροσβεστήρες γαρ) μπας και πρέπει να τα συντηρήσουμε? ωχ αδελφέ…!
ο Δήμαρχος ή ο κοινοτάρχης του χωριού? έμαθε ποτέ ότι έχει αρμοδιότητες και πρέπει να προβλέψει και να προσέξει για να έχει... Μπα...είχε να βοηθήσει τους φίλους του συνδυασμού να φτιάξουν κάνα δρόμο που να βολεύει για τα μη άρτια οικοπεδάκια τους!
Άνοιξε κανένα δασικό μονοπάτι, καθάρισε κανένα ξερό χόρτο στα όρια του δήμου του; έκαμε καμιά άσκηση πυρασφάλειας, πήρε καμιά πρωτοβουλία να ευαισθητοποιήσει την τοπική κοινωνία; Σιγά, εκείνο που σίγουρα έκανε, μας φλόμωσε στο καλοκαιρινό πανηγυράκι, το καρναβάλι, τις πολιτιστικές εκδηλώσεις..με το αζημίωτο φυσικά..
Ο αγρότης ο κυρ Ηλίας ; γιατί να ξοδέψει ένα μεροκάματο με τον εργάτη ακόμα να κόψει τα ξερά τα χόρτα γύρω από τις ελιές; είναι νόμος;
Η δεσποινίς ετών 35 Ελενίτσα; Τη διόρισε ο μπαμπάς με τόσο τρέξιμο στο δημόσιο , γιατί τώρα να χαλάσει τα νυχάκια της κάνοντας γρηγορότερη την πληκτρολόγηση! Είναι νόμος;
Γιατί να μην παρκάρω παράνομα αφού με βολεύει;
Γιατί να μη χτίσω τον ημιυπαίθριο αφού ...δεν βαριέσαι;
O κύριος γεωπόνος του δήμου...; o γιατρός; o δασολόγος ; ο εφοριακός ; o δικηγόρος ; ο εργολάβος; γιατί να κάνουν αυτό που πρέπει; γιατί να μην παρανομήσουν αφού όλοι το κάνουν; γιατί να μην βολευτούν ;
Ο "έγκυρος" δημοσιογράφος; Γιατί να μη τα δείξει όλα κατάμαυρα και τα "πιτσιρικά" αφού αυτό βολεύει τα μηχανάκια της τηλεθέασης;

Γιατί να μην γκρινιάξει , να μην κρίνει ...

θεωρία επισκόπου και κοιλιά περίδρομο...ΟΛΟΙ!!
Εσείς, εγώ, ο διπλανός, ΕΜΕΙΣ!

Aυτό είναι έλλειψη συνείδησης πολίτη αγαπητοί μου φίλοι!!


Αν είχαμε αυτή τη συνείδηση όλα θα ήταν διαφορετικά !

-Θα ήμασταν υπεύθυνοι,
-θα τρέχαμε και μεις να βοηθήσουμε τους συνανθρώπους μας,
-δεν θα είχαμε καιρό για κριτική και μιζέρια ,
-θα ήμασταν στους δρόμους ενεργά,
-θα είχαμε τα μισά προβλήματα από όσα έχουν αυτοί που τρέχουν τώρα γιατί:
- θα ήταν οι κρουνοί στις θέσεις τους, δεν θα τους είχαν σπάσει τα ...παλιόπαιδα,
-οι αντιπυρικές φτιαγμένες (δεν θα χαν ξεχαστεί στα συρτάρια τα σχέδια) κλπ κλπ
- δεν θα τρέχαμε πίσω από ένα βουλευτή να διορίσει την κορούλα μας...
-δεν θα είχαμε υποχρέωση σε κανέναν κερατά!!!
-θα είχαμε ΣΥΝΑΙΣΘΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΘΗΚΟΝΤΟΣ όποια θέση κι αν είχαμε , σε νοσοκομείο, ΚΕΠ, πυροσβέστες , απλοί δημοτικοί υπάλληλοι,...κλπ
-και φυσικά δεν θα χρειαζόταν ο κάθε άσχετος (πχ. blogger) να έχει άποψη επί παντός επιστητού

Έτσι ....

θα είχαμε άααααλλους αρχηγούς,
άλλες κυβερνήσεις ...και εν τέλει ...
ΑΛΛΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ!!!
(σ 'αυτή την περίπτωση θα δικαιούμασταν να έχουμε)

θα ήμασταν άνθρωποι και θα μπορούσαμε να προλάβουμε κάποια από τα χειρότερα!!

[αναπνοή] ... γιατί θα σκάσω!!

11 comments:

If...ιγένεια είπε...

Η πρόληψη δεν υπάρχει στην Ελλάδα όπως και τόσα άλλα.. τώρα τι γίνεται..

ΠΑΥΛΟΣ είπε...

Γλυκιά μου αναπνοή, δεν Μας βόλευε να μάθουμε

o βασιλιάς του δάσους είπε...

kalh mou den fteme emeis..

dioti i paidia mas perase mai eggefaliki sinidisei..kai oxi psixiki..
alo na zigizeis to sosto apo ta prepei poy soy perasan kai alo apo tin fisi tin anthropini tis kardias..
pantos opos kai na exei to pragma..to post sou einai gemato ponemeni alithia..kai distixos den mporesa ma min dakriso..efxome anapnoi mou na ksipnisoume epitelous...akoloutho..sinexise xara mou..kai oso kai na pona,mesa apo tis floges perimeno ton ilio na fotisi epitelous tis kardies.
eklapsa poli diavazontas tin alithia sou.

latro είπε...

Συμφωνώ απόλυτα. Στην εποχή μας είναι όλοι τόσο εγωιστές που κανείς και ποτέ δεν παραδέχεται τα λάθη του. Θα το εκτιμούσα πολύ αν ο Καραμανλής, ή οποιοσδήποτε άλλος πρωθυπουργός στην εποχή του, έβγαινε και έλεγε: "Ναι, κάναμε μαλακία.Ζητώ όμως τώρα την βοήθεια όλων ώστε να αντιμετωπίσουμε ΟΛΟΙ μαζί το πρόβλημα".Αλλά αυτό δεν θα γίνει ποτέ!

Τζεφέρης Πέτρος είπε...

καμαρι μου...ετσι είναι..
διότι δεν ειναι πλέον στην τρυφερή και συνάμα επαναστατική σου ηλικία.
εχουν πολλές μα παρα πολλές αναστολές..
κι αν ποτε αποφασιζαν να το πούν θα το έλεγαν διπλωματικά, όχι με δικά τους λόγια..
σου θυμίζω το mea culpa..κάποιου αλλου..
εμπρος βάλε μας τα γυαλιά..
και μην κανεις πίσω ρουπι..

Ανώνυμος είπε...

Για κάθε ατομική ενέργεια συνήθως χρειάζεται μια άνωθεν καθοδήγηση ή παρότρυνση. Ειδάλλως χαρακτηρίζεται τρομοκρατία , αναρχία κλπ.

Το μόνο που ο καθένας μπορεί να κάνει από μόνος του χωρίς να χρειάζεται κάποιον "ηγέτη/αρχηγό" να τον καθοδηγήσει είναι να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις του.

Οποιαδήποτε άλλη ενέργεια χρειάζεται συντονισμό και καθοδήγηση, διαφορετικά θα δημιουργηθεί αλαλούμ κατάσταση που πιθανότατα θα διογκώσει το πρόβλημα .

Ας ξεκινήσουμε όλοι από το σπίτι και από την δουλειά μας (στην οποία ΟΛΟΙ κατακουραζόμαστε και την κάνουμε τέλεια) να κάνουμε αυτοκριτική και να μπούμε στην θέση του αφεντικού. Να χαρακτηρίσουμε τον εαυτό μας τεμπέλη, βαριεστημένο, χαραμοφάη, οκταωρόπληκτο, απατεωνίσκο. Να σταματήσουμε να ονειρευόμαστε θέσεις στο δημόσιο και να πληροφορηθούμε για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις μας, να μην δεχόμαστε τους τεμπέληδες στην εφορία, να γράφουμε επιστολές παραπόνων και διαμαρτυρίας κλπ.

Εν συνεχεία ας πάμε στο περιβάλλον μας, δεν είναι τόσο δύσκολο να ΜΗΝ πετάμε τα σκουπίδια οπουδήποτε, να μην μετατρέπουμε τις παραλίες και τα άλση σε σκουπιδότοπους, να περιορίσουμε την κατανάλωση ενέργειας και εν γένει να δείξουμε πραγματικό ενδιαφέρον.

Αν κάποτε δείξουμε λοιπόν ότι αξίζουμε κάτι παραπάνω, τότε είναι βέβαιο ότι θα το αποκτήσουμε. Οσο συμπεριφερόμαστε χειρότερα από γουρούνια ή παράσιτα τότε "καλά να πάθουμε".

Ανώνυμος είπε...

@ if..igeneia αυτό γραφω σε τουτο το ποστ. Το τι γίνεται τώρα. Αν δεν αλλάξουμε συμπεριφορά και σταση ζωής και δεν αποκτησουμε συνείδηση δεν γίνεται τιποτα!!

@Pavlo εμ..δεν μας βολευε!! Τωρα όμως??

Wasilia μου! ευαίσθητε και καλέ! τιποτα δεν μας πέρασαν ουτε εγκεφαλικό ουτε ψυχικό. Η παιδεία μας ήταν και ειναι...τα απολύτως βασικά. Ο,τι πηρε απο το σπίτι του ο καθένας μας. Μόνο που αυτο που κυριαρχει τα τελευταια 20 χρόνια ειναι "η παρτυ μας και ας τους άλλους να κουρεύονται"

@latro καλή μου καλώς μας ήρθες μαχητική :)

@ ανώνυμε καλως ήρθες χαίρομαι που συμφωνείς μαζί μας... :)

ο δείμος του πολίτη είπε...

Πολύ καλό άρθρο. Υπέροχο.

Ανώνυμος είπε...

@δείμο του πολίτη καλώς μας ήρθες. Ευχαρσιτούμε πολύ για τα καλα σου λόγια :)

Ανώνυμος είπε...

Υπάρχει και η ασφαλιστική συνείδηση του Έλληνα πολίτη. Υπάρχει? Τι λέτε εσείς?

Πόσοι από αυτούς που τα σπίτια έπαθαν ζημιές ή κάηκαν ολοσχερώς τα είχαν ασφαλίσει?

Μία μόνιμη κατοικία ασφαλίζεται με 70ευρώ το χρόνο για πυρκαγιά και 100.000ευρώ κεφάλαιο. Είναι τόσο απαγορευτικό αυτό το ποσό για μία οικογένεια? 19λεπτά την ημέρα και να μην έχεις ανάγκη τον κρατικό μηχανισμό και τις εκλογές. Να κρατήσεις την αξιοπρέπειά σου όταν θα σου συμβεί το κακό.

Στη χώρα μας ξέρουμε μόνο τα μέτρα (που συνήθως είναι ανεπαρκή) μετά τα γεγονότα, πρόληψη και σχεδιασμό ΜΗΔΕΝ.

Τζεφέρης Πέτρος είπε...

καλώς μας ήρθες mardonios!
:)
Αλήθεια είναι ότι ουτε πρόληψη υπάρχει ούτε σχεδιασμός. Ουτε σε προσωπικό επίπεδο. Και γω θα ρωτησω πιο απλα: ποιο σπιτι έχει έστω ΕΝΑΝ πυροσβεστήρα?? (ιδίως αυτά που είναι στην εξοχή)
[αναπνοή]

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλέπω σε έναν ευπρεπή διάλογο χωρίς κακόβουλα και υβριστικά σχόλια που προσβάλλουν την αισθητική μας αλλά κι εκείνη της ελληνικής γλώσσας. Εντούτοις, όλα τα σχόλια δημοσιεύονται!