9.12.07

Τα χριστουγεννιάτικα λαμπάκια, το ρέψιμο της αγελάδας, αλλά και τα ..διαζύγια συμβάλλουν ..σημαντικά στο φαινόμενο του θερμοκηπίου. Η υποκρισία μας;

Τα Χριστούγεννα συμβάλλουν στην κλιματική αλλαγή. Πάνω από 2 εκατομμύρια νέα λαμπιόνια που θα προστεθούν σε δρόμους, στύλους και πλατείες κατά τον φετινό στολισμό των Χριστουγέννων στη χώρα μας. Το διοξείδιο του άνθρακα που εκλύεται από την αυξημένη παραγωγή ρεύματος κατά το εορταστικό 15ήμερο υπολογίζεται (από το ελληνικό γραφείο της Greenpeace) σε 200.000 τόνους χωρίς φυσικά να υπολογίζεται το σημαντικό κόστος του όλου εγχειρήματος.

Στη Νέα Υόρκη, οικολογικές οργανώσεις προτρέπουν τους καταναλωτές να ανακυκλώνουν τα χριστουγεννιάτικα λαμπάκια που δεν λειτουργούν πια, υπολογίζοντας ότι σε διάστημα 25 ετών η ενεργειακή επιβάρυνση από τα λαμπιόνια θα μειωθεί κατά 500 εκ. δολάρια!
Στο Λονδίνο, ολόκληρη η Oxford Street είναι στολισμένη αποκλειστικά με λαμπτήρες τεχνολογίας LED, που αποσκοπεί στην εξοικονόμηση στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας.
Στο Παρίσι, ένα εκατομμύριο φιλικά προς το περιβάλλον χριστουγεννιάτικα λαμπάκια θα φωτίζουν τη λεωφόρο Champs-Elysees στο Παρίσι, εξοικονομώντας 70% ηλεκτρικής ενέργειας.

Επίσης, ας μην ξεχνάμε ότι οι Ιρλανδοί είναι η πρώτη χώρα στην ΕΕ που απαγόρευσε ήδη με νόμο τη χρήση των λαμπτήρων πυρακτάσεως, αποτελώντας έτσι το πρώτο κράτος μέλος που κάνει ένα αυτονόητο βήμα για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών: την απόσυρση από την αγορά των ενεργειακά σπάταλων προϊόντων.

Σύμφωνα με την περιβαλλοντική οργάνωση Greenpeace, αν κάθε νοικοκυριό αρχίσει να χρησιμοποιεί (για όλο το χρόνο φυσικά) δύο λαμπτήρες εξοικονόμισης αντί των λαμπτήρων πυρακτώσεως και των άλλων χρησιμοποιούμενων φωτιστικών τότε μπορούμε αμεσα να εξοικονομήσουμε τόση ενέργεια όση αντιστοιχεί στην μέση σταθμική αυξηση που αντιστοιχεί στις πρόσφατες αυξήσεις των τιμολογίων της ΔΕΗ. Και φυσικά το αντίστοιχο μη εκπεμπόμενο στην ατμόσφαιρα διοξείδιο του άνθρακα.

Εντούτοις, εμείς ασχολούμαστε με την αγελάδα που ..ρεύεται και παράγει μεθάνιο, με τα διαζύγια που αυξάνουν την κινητικότητα των διαζευγμένων και κάνουν τη μία εστία δύο, τον αέρα που εκπνέουμε..κλπ... αν ψάξουμε θα βρούμε και πολλά άλλα... Τα λαμπάκια του 15ήμερου των γιορτών είναι μια επίκαιρη αφορμή.. για οικολογικό βερμπαλισμό..

Σε όλα όμως (πρέπει να) υπάρχει το μέτρο, η ουσία, η στατιστική αλήθεια, που είναι και η μόνη πραγματική σήμερα.

Ξέρετε πόσο διοξείδιο παράγει μια μετακίνηση με αεροπλάνο; πόσο συμβάλλουν οι μεταφορές στο πρόβλημα; Οτι αν η εναέρια κυκλοφορία συνεχίσει να αναπτύσσεται σε αυτό το βαθμό, θα χρειαστεί όλοι οι υπόλοιποι παραγωγοί του Διοξειδίου του Άνθρακα να μειώσουν τις εκπομπές τους στο μηδέν; Δηλ. όλη η βιομηχανική παραγωγή καθώς και η παραγωγή ρεύματος από άνθρακα, φυσικό αέριο κλπ. θα πρέπει να μηδενιστεί για να επιτευχθούν οι συμφωνημένοι στόχοι εκπομπών.
Πώς όμως τότε θα θρέφονται ενεργειακά τα δισ. των κινέζων που σήμερα πεθαίνουν κάθε λιγο και λιγάκι κατά εκατοντάδες μέσα στα ανθρακωρυχεία και το γεγονός περνάει στα ψιλα, ως μη γενόμενο, απλά για να εξασφαλίσουν κάποιες kwh ενέργειας παραπάνω;


Ας βάλουμε λοιπόν πρώτα ένα μέτρο σύγκρισης, μια ιεράρχιση των ρυπαντών. Και ας πάψουμε να υποκρινόμαστε... Συμβάλουν και τα χριστουγενιάτικα λαμπάκια, ναι. Πλην όμως, ελάχιστα, τηρουμένων των αναλογιών!

[Πέτρος Τζεφέρης]

Το ρέψιμο της ...αγελάδας και το φαινόμενο του θερμοκηπίου: μια "υποκριτική" πραγματικότητα..

Παρελθόν οι λάμπες πυρακτώσεως στην Ιρλανδία

1 comments:

Ευτυχία Μεντζελοπούλου είπε...

εξαιρετικά ενδιαφέρον το γεγονός οτι υπάρχουν τεχνολογιες που χρησιμοποιουνται απο καποιες χωρες(Γαλλια,Ιρλανδια)ωστε να περισωσουμε οσο το δυνατον απο την πολυτιμη εξαντλουμενη ενεργεια χωρις να στερηθουμε την απλετη χαρα απο την υπέροχη διακόμισμη των Χριστουγέννων.
Είμαστε τόσο μακρια στην Ελλάδα να κανουμε κατι αντιστοιχο?γιατι?λογω οικονομκου ελλείματος;

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλέπω σε έναν ευπρεπή διάλογο χωρίς κακόβουλα και υβριστικά σχόλια που προσβάλλουν την αισθητική μας αλλά κι εκείνη της ελληνικής γλώσσας. Εντούτοις, όλα τα σχόλια δημοσιεύονται!