4.12.07

The River of De Nile (De-Nile) and the Cyoto protocol: απελπιστικά μόνες οι ..ΗΠΑ

Ξεκίνησε χθές στο Mπαλί της Ινδονησίας η διεθνής διάσκεψη του OHE για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Μια ακόμη διάσκεψη; Ιδωμεν..

Πάντως πρόκειται για την μεγαλύτερη συνάντηση που έχει διοργανωθεί ποτέ με θέμα την υπερθέρμανση του πλανήτη (10.000 πολιτικοί, ακτιβιστές και δημοσιογράφοι από σχεδόν 190 χώρες), η οποία θα επιχειρήσει να θέσει τα θεμέλια για την ταχεία προώθηση μίας νέας διεθνούς συνθήκης, που θα διαδεχθεί το Πρωτόκολλο του Kιότο.

Εντούτοις, περισσότερο σημαντικό κρίνεται το γεγονός οτι ο νέος πρωθυπουργός της Aυστραλίας Kέβιν Pαντ, σε μια συμβολική αλλά και μεγάλης πρακτικής σημασίας πράξη, υπέγραψε χθες το Πρωτόκολλο του Kιότο, αντιστρέφοντας την πολιτική του προκατόχου του, ο οποίος αρνούνταν επίμονα να επικυρώσει τη συνθήκη του Kιότο, αν δεν επιβάλλονταν στόχοι μείωσης εκπομπών αερίων και στις πιο ρυπογόνες αναπτυσσόμενες οικονομίες, όπως στην Kίνα και στην Iνδία.

Μετά από αυτή την εξέλιξη, απελπιστικά μόνες έμειναν πλέον οι ΗΠΑ, η μόνη χώρα του απεπτυγμένου κόσμου που δεν έχει επικυρώσει το Πρωτόκολλο, και δεν έχει δεσμευτεί για τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων κατά των κλιματικών αλλαγών..


Αυτό φυσικά δεν μειώνει τις ευθύνες της Κίνας, της Ινδίας καθώς και ολων των υπολοίπων που κρύβονται πίσω από την φτώχεια και την ανέχεια..

Κάθε χρόνο μόνο στην Κίνα χάνονται περίπου 4500-5000 εργάτες μέσα στα ανθρακωρυχεία, πολλοί από αυτούς αβοήθητοι, παγιδευμένοι στις στοές των ορυχείων μετά από έκρηξη (μονο το 2006 εχασαν τη ζωή τους 4700 εργάτες). Και όλα αυτά για να βασιλεύει ο king coal.. και να προκαλεί ολες τις γνωστές συνέπειες στην κλιματική αλλαγή..

Πολλοί έχουν ακούσει το περίφημο λογοπαίγνιο του Mark Twain: "Denial (De-Nile) Ain’t Just a River in Egypt", "η άρνηση δεν είναι ενα ακόμη ποτάμι στην Αίγυπτο".. πρόκειται για μια φράση μάλλον σαρκαστική που χρησιμοποιώντας το λογοπαίγνιο με το ποταμό Νείλο και την άρνηση ("De Nile" = denial) θέλει να ψέξει και να σαρκάσει εκείνον που είναι σε άρνηση..

Δυστυχώς όμως φίλοι μου ....The Nile really is a river in Egypt. And denial is something totally different, whatever it means. Denial is a powerful thing. It is not just a river in Egypt, it’s an ocean...
Και στη συγκεκριμένη περίπτωση..η αρνηση να δεσμευτεί κανείς για ένα τόσο σοβαρό θέμα έχει και βαρύτητα και ειδικό νόημα. Με πολλαπλούς αποδέκτες και ανυπολόγιστες οικολογικές και οικονομικές συνέπειες.
Στο ερώτημα to bind or not (with Cyoto) πρέπει να απαντούμε ολοι: to bind. Από εκεί και πέρα αρχίζει η συζήτηση, για τα ποσοστά, τις δράσεις και τις δαπάνες της δέσμευσης.Το πόσο θα μειωθούν οι εκπομπές θερμοκηπίου, το πόσο θα συμμετέχουν οι ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα κλπ. Αυτά μπορεί να ειναι υπό συζήτηση, όχι όμως και η αρχική, πρωτεύουσα επιλογή: to bind...
[Τζεφέρης Πέτρος]

3 comments:

Anastasia Konstantakatou είπε...

..και όχι μόνο, μόνες όσο και απομονωμένες σε μια γυάλινη σφαίρα, με τις όποιες εξαιρέσεις να είναι αξιέπαινες πλην όμως λιγοστές...

λέγεται, γράφεται ότι η "Αμερική αλλάζει"... (όσον αφορά τα ζητήματα του περιβάλλοντος) και με την καινούρια κυβέρνηση τύποις θα αλλάξουν κάποια πράγματα... Ωστόσο είναι και κάποια που δεν αλλάζουν εύκολα, τα ζητήματα της νοοτροπίας, η "κουλτούρα της σπατάλης", η κόρη της αχαλιναγώγητης κατανάλωσης..


οι ΗΠΑ είναι εξαιρετικά ανομοιογενής χώρα.. και ναι η Καλιφόρνια ως πολιτεία μπορεί να σταθεί πλάι στις Ευρωπαϊκές (πλην Ελλάδας βεβαίως βεβαίως) αλλά μπορεί κανείς να πει το ίδιο και το "χάος" που ξαναγοίται εξ'ανατολάς;

Η Αμερική θα αλλάξει, ελπίζουμε πριν είναι πολύ αργά...

Τζεφέρης Πέτρος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Τζεφέρης Πέτρος είπε...

H αμερική πρέπει να αλλάξει, πριν είναι πολύ αργά..
όμως ας μην τα περιμένουμε όλα από την επόμενη κυβέρνηση των δημοκρατικών..
ας κουνήσουμε κι εμείς το δάχτυλό μας
ευχαριστούμε αναστασία

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλέπω σε έναν ευπρεπή διάλογο χωρίς κακόβουλα και υβριστικά σχόλια που προσβάλλουν την αισθητική μας αλλά κι εκείνη της ελληνικής γλώσσας. Εντούτοις, όλα τα σχόλια δημοσιεύονται!