5.2.08

Το να κρατάς πλαστική σακούλα είναι πλέον κοινωνικά απαράδεκτο στην Ιρλανδία...Στην Ελλάδα;

Απαγορεύονται οι κοινοί λαμπτήρες πυρακτώσεως από τον Γενάρη του 2009, στην Ιρλανδία. Οι Ιρλανδοί θα μπορούν να προμηθεύονται μόνο λαμπτήρες χαμηλής κατανάλωσης από τα καταστήματα. Το νέο μέτρο έχουν υπολογίσει ότι θα βοηθήσει τη χώρα να πετύχει τους στόχους της ΕΕ για μείωση των αερίων του θερμοκηπίου κατά 20% μέχρι το 2020.

Παρελθόν επίσης και η πλαστική σακούλα από την Ιρλανδία... Μετά από μια μεγάλη διαφημιστική εκστρατεία, οι κάτοικοι χρησιμοποιούν πλέον υφασμάτινες σακούλες πολλών χρήσεων, τις οποίες κρατούν στο γραφείο ή στο πορτ-παγκάζ του αυτοκινήτου και όταν ψωνίζουν τις χρησιμοποιούν. Οι πλαστικές δεν απαγορεύτηκαν, ούτε και οι χάρτινες (παρότι βιοδιασπώμενες εχουν καλύτερη περιβαλλοντική συμπεριφορά, συμβάλλουν κι αυτές σημαντικά στην έκλυση αερίων θερμοκηπίου κυρίως με την παραγωγή τους).

Εντούτοις, το να κρατάς πλαστική ή χάρτινη σακούλα είναι πλέον κοινωνικά απαράδεκτο στην Ιρλανδία...

Η Ιρλανδία αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα μοντέλου ανάπτυξης, το οποίο ενέπνευσε σε μεγάλο βαθμό τη Στρατηγική της Λισαβόνας. Πέτυχε, μέσα σε μια δεκαετία να μειώσει το ποσοστό ανεργίας κατά δέκα μονάδες, να περιορίσει το δημόσιο χρέος και τελικά να πετύχει το υψηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα από τις χώρες-μέλη της ευρωζώνης. Χωρίς μαγικά. Με τον απλούστερο τρόπο. Βάζεις στόχους, πετυχαίνεις, προχωράς...
Κοιτάς μπροστά, όχι τον διπλανό σου..

Τώρα πρωτοπορεί και στα θέματα περιβάλλοντος και ενεργειακής αποδοτικότητας.

Το παράδειγμα της Ιρλανδίας, μιας μικρής χώρας (4 εκατομ. κάτοικοι) με αντίστοιχες καταβολές και ιδιαιτερότητες όπως εμείς, θα μπορούσε να μιμηθεί και η Ελλάδα.

Λέμε τώρα, εμείς, οι οικολογούντες...

(για να μην αδικούμε κανένα πρέπει να επισημάνουμε εδώ οτι η Αθήνα αποτελεί ήδη μέλος της διεθνούς πρωτοβουλίας σαράντα μεγάλων πόλεων του κόσμου, της C40 δηλαδή, με σκοπό την ανταλλαγή πληροφοριών, τεχνικών και βέλτιστων πρακτικών για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Μάλιστα ο δήμαρχος της Αθήνας, Ν. Κακλαμάνης, ήδη έχει εξαγγείλει ενα πρώτο μέτρο στα πλαίσια της C40, το οποίο ειναι η αντικατάσταση της πλαστικής σακούλας των σουπερ μάρκετ με τσάντες κατασκευασμένες από υλικά φιλικότερα στο περιβάλλον (καλαμπόκι ή πατάτα). Bέβαια υπάρχει ο προβληματισμός διότι η βιοδιασπώμενη σακούλα από καλαμπόκι ή πατάτα, οδηγεί σε υπερεντατική καλλιέργεια των προϊόντων αυτών ενώ αν προχωρούσαμε κατευθείαν σε πάνινη θα είχαμε καλύτερο αποτέλεσμα. Ιδομεν... Από 14 Απριλίου του 2008..

(oρισμένοι όπως τα σουπερ μάρκετ του βερόπουλου ήδη τις χρησιμοποιούν, βλέπε φωτο)

Ευγε!

[Πέτρος Τζεφέρης]

Δείτε περισσότερα για τον "πόλεμο της πλαστικής σακούλας" από την PopArt εδω

5 comments:

Ευτυχία Μεντζελοπούλου είπε...

η Ιρλανδία είναι μια χώρα που αγαπω ιδιαίτερα.
Εχει το κλασσικο βρεττανικο πανεμορφο φυσικό περιβαλλον,αχανεις καταπρασινες πεδιαδες που σε γαληνευουν είναιο,ομως οι Ιρλανδοι πολυ πιο κοντα σε μας τους μεσογειακους σε χαρακτηρα παρα στους γειτονες τους.
Ειναι ενας λαος βασανισμένος που η εξελιξη της ιστορίας προσπαθει να τον αποκόψει απο το παρελθον του και την ταυτότητα του.
Αγαπαει τη ζωή κι ελπίζει παντα σ'ενα καλύτερο αυριο.Χαίρομαι πολυ που γινονται εκει τοσο συντονισμένες προσπάθειες για τη διαφύλαξη του περιβάλλοντος.
Οι Ιρλανδοι ειναι αγωνιστες.Κι οι Ελληνες είμαστε αγωνιστες,απλως ασυντόνιστοι και ατομιστες.Ελπίζω και πιστευω οτι εφτασε ο καιρος με απ'αρχη την αποφαση του δημαρχου που θα κανουμε σωτηριες αλλαγες και στον δικο μας τροπο ζωης.

KitsosMitsos είπε...

Καλημέρα. Ας αναλογιστούμε απλώς πόσες φορές καθένας από εμάς πήγε σουπερμάρκετ και δεν πήρε πλαστική σακούλα, αλλά τα κουβάλησε στα χέρια ή έφερε μαζί του απ'το σπίτι υφασμάτινη. Πόσες φορές σε φούρνους και λοιπά μικρομάγαζα όταν ψωνίζει ένα ή δύο πράγματα, παίρνει και μια σακούλα. Μικρός ο όγκος, μεγάλη η ζημιά.

doctor είπε...

Πολύ κατατοπιστικό ποστ.
Έχω ανοίξει κι εγώ κάτι σχετικό.

doctor

p.s. kitsosmitsos, που είσαι γείτονα;;;

Ανώνυμος είπε...

Έδω και κάμποσο καιρό χρησιμοποιώ μία τσόχινη οικολογική τσάντα πολλαπλών χρήσεων κάθε φορά που πάω σούπερ μάρκετ. Ωστόσο στη λαϊκή τα βρίσκω σκούρα. Ο κάθε μανάβης σου δίνει την πλαστική τσαντούλα για να βάλεις πορτοκαλάκια, μηλαράκια, καροτάκια κλπ.κλπ. και μετά στα ζυγίζει. Τί μπορείς να κάνεις σε αυτή την περίπτωση ώστε να αποφύγεις την πλαστική σακούλα; Επίσης αν γνωρίζει κάποιος ας μου πει αν η πληθώρα πλαστικών σακούλων που μαζεύουμε σπίτι μας μπορούν να μπούν στους κάδους ανακύκλωσης και να ανακυκλωθούν μαζί με τα λοιπά πλαστικά (μπουκάλια π.χ.); Βλέπετε προσφάτως ξεκίνησα τη χρήση σακούλων απορριμάτων από καλαμπόκι. Ελπίζω μόνο να μη λήψει από τις κότες το φαί τους!!! αστειεύομαι...
Μαρία Νικολάου

Τζεφέρης Πέτρος είπε...

Μαρία καταρχάς ευχαριστούμε για τις πάντοτε εύστοχες και πρακτικές παρατηρήσεις σου.

Για τη διαλογή στην πηγή και που πανε οι πλαστικές σακούλες που έχουμε στο σπιτι.
Αν δεν μπορείς να τις απορρίψεις στους "ειδικούς πολυκάδους" (http://elladitsamas.blogspot.com/2007/10/blog-post_02.html) που δέχονται σχεδόν τα πάντα, υπάρχουν οι οι λεγόμενοι «μπλε κάδοι», στους οποίους απορρίπονται όλων των ειδών οι συσκευασίες. Το περιεχόμενο των μπλε κάδων μεταφέρεται στα κέντρα διαλογής, όπου διαχωρίζεται στα επιμέρους υλικά: χαρτί χαρτόνι, διαφορετικά είδη πλαστικού (π.χ. PET, πολυαιθυλένιο), γυαλί, αλουμίνιο κ.λπ. Κέντρα διαλογής λειτουργούν σήμερα στο Μαρούσι, στην Πάτρα, στη Θεσσαλονίκη, στη Λάρισα, στη Ζάκυνθο, στην Κατερίνη, στη Λαμία, στα Χανιά κλπ. Σήμερα καλύπτεται περίπου το ένα τέταρτο της χώρας, ενώ στο ΥΠΕΧΩΔΕ αισιοδοξούν ότι θα καλυφθεί ολόκληρη η επικράτεια έως το τέλος του 2008.
Μετά το πλαστικό πηγαίνει στις βιομηχανικές μονάδες ανακύκλωσης πλαστικού της χώρας μας.
πχ. ξέρω ότι στο 5ο χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Άργους-Ναυπλίου, βρίσκεται μία από τις πλέον σύγχρονες μονάδες ανακύκλωσης πλαστικού της χώρας μας, η «Σ. Ρόκιζας Α.Β.Ε.Ε.», στις εγκαταστάσεις τις οποίας καθημερινά, συλλέγονται, αποθηκεύονται και επεξεργάζονται ποσότητες πλαστικού (πολυπροπυλένιο PP, πολυαιθυλένιο PE).Μάλιστα η εταιρεία αυτή
προκείμενου να συλλέξει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο ποσοστό χρησιμοποιημένου πλαστικού (από νοικοκυριά, καταστήματα, σχολεία, περίπτερα, super market), στο πλαίσιο των πόλεων του Άργους και του Ναυπλίου αρχικά, έχει εναποθέσει, σε μικρή κλίμακα, κάδους περισυλλογής αυτών. Η κίνηση αυτή έγινε μετά από ενθάρρυνση του φορέα της Ελληνικής Εταιρίας Ανάκτησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ) στην οποία είναι πιστοποιημένη η εταιρία.

Και να έρθω και στο δεύτερο θέμα με το μανάβη. Εδω φυσικά έχεις απόλυτο δίκιο,όμως στο χέρι μας είναι να το λύσουμε κι αυτό. Τα μεγάλα σουπερ μάρκετ (ΑΒ Βασιλόπουλος Α.Ε., Ατλάντικ Σούπερ Μάρκετ ΑΕΕ, Αφοί Βερόπουλοι Α.Ε.Β.Ε, Bazaar ΑΕ, Γαλαξίας, Carrefour Μαρινόπουλος Α.Ε., Dia Hellas, My Market της ΜΕΤΡΟ Α.Ε.Β.Ε και Σκλαβενίτης ) υπέγραψαν ήδη στο δημαρχείο Αθηνών μνημόνιο συνεργασίας με τον δήμαρχο Νικήτα για πέντε χρόνια.
Το επόμενο βήμα θα πρέπει να είναι η λαϊκή.
Δεν κοστίζει τίποτε να τους εφοδιάσουν κι αυτούς με αυτές τις σακούλες που θα χρησιμοποιούν τα μεγάλα σουπερ μαρκετ.
Ο πολίτης θα πρέπει να παίξει το ρόλο του κι εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλέπω σε έναν ευπρεπή διάλογο χωρίς κακόβουλα και υβριστικά σχόλια που προσβάλλουν την αισθητική μας αλλά κι εκείνη της ελληνικής γλώσσας. Εντούτοις, όλα τα σχόλια δημοσιεύονται!