15.2.08

Climatherm 2008: έχουν μέλλον τα φωτοβολταϊκά στην Ελλάδα

Τα φωτοβολταϊκά συστήματα (Φ/Β) έχουν φυσικά πολλά πλεονεκτήματα ειδικά για την ελλάδα με το γνωστό ηλιακό δυναμικό.

Δεν είναι ομως χωρίς μειονεκτήματα που συνήθως ολοι τα ξεχνούμε. Το υψηλό αρχικό κόστος επένδυσης (που σχετίζεται και με την εκάστοτε επενδυτική πολιτική για επιδοτήσεις), ο σχετικά μικρός βαθμός απόδοσης (14% περίπου) και η απαίτηση για σχετικά μεγάλες επιφάνειες εγκατάστασης (σχετίζεται με το χωροταξικό σχεδιασμό και γενικότερα την περιβαλλοντική πολιτική) είναι σημαντικά μειονεκτήματα που περιορίζουν την άμεση ευρεία διάδοσή τους.

Στη χώρα μας, η εγκατεστημένη ισχύς Φ/Β συστημάτων συνολικά το 2006 ήταν μόλις 6,7 MWp, ενώ στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης έφτανε τα 3.418 MWp.

Υπολογίζεται ότι σε αυτά τα μεγέθη προστέθηκαν άλλα 2,5 MWp ως το Σεπτέμβριο του 2007, ποσοστό που συνιστά αύξηση 100% σε σχέση με το 2006, αλλά παραμένει εξαιρετικά χαμηλό, τόσο σχετικά με το επενδυτικό ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε όσο και σε σύγκριση με άλλες χώρες.

Σύμφωνα με τον ΣΕΦ (Συνδεσμο Εταιρειών Φωτοβολταϊκών) «το πρωτόγνωρο επενδυτικό ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε το 2007 δεν μεταφράστηκε σε πραγματικά έργα». Ο βασικός λόγος, κατά το σύνδεσμο, γι’ αυτή την καθυστέρηση είναι «οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις που εμποδίζουν την απρόσκοπτη ανάπτυξη της αγοράς και ακυρώνουν στην πράξη το θεσμικό πλαίσιο που ισχύει από το 2006 (Ν.3468/06)».

Ν. 3468/06 (ΦΕΚ 129 Α/27-6-2006)Παραγωγή Ηλεκτρικής Ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και Συμπαραγωγή Ηλεκτρισμού και Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης και λοιπές διατάξεις..

πλήρες άρθρο για τις προοπτικές των Φ/Β στην Ελλάδα...

και το όνομα αυτής Λετονία...

Climatherm 2008

3 comments:

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Ευτυχία Μεντζελοπούλου είπε...

Τα φωτοβολταικα περα απο τη χρησιμότητα τους για τη διατήρηση της ενέργειας του πλανήτη νομιζω οτι χρησιμοποιήθηκαν/ουνται λιγο σαν το χρημαστήριο...τρόπος για γρήγορο κέρδος.Παντα το μοναδικο κριτήριο για να ασχοληθει ο ελληνας με κατι...
Ας ελπίσουμε οτι θα εχει ευνοικη εξέλιξη για το κοινωνικο συνολο η ιστιρια αυτη.

Ανώνυμος είπε...

:) σωστά!!

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλέπω σε έναν ευπρεπή διάλογο χωρίς κακόβουλα και υβριστικά σχόλια που προσβάλλουν την αισθητική μας αλλά κι εκείνη της ελληνικής γλώσσας. Εντούτοις, όλα τα σχόλια δημοσιεύονται!