15.3.08

Think city, think in ...Norwegian: μήπως δεν είναι τυχαίο που οι πρωτοπόροι σκέφτονται πρωτοποριακά;

Νέο ηλεκτροκίνητο μικρό, φιλικό στο περιβάλλον τόσο στη σχεδίαση όσο και στην συνολική συμπεριφορά. Απο Νορβηγούς, όχι δεν καταλάβατε λάθος. Think city ειναι το όνομά του και για πρώτη φορά εμφανίστηκε στη Γενεύη η νορβηγική μάρκα Think. Προτείνει ένα καθαρό, πλήρως ηλεκτρικό όχημα με αυτονομία μπαταρίας 180 με 200 χλμ. Μηδενικοί ρύποι και επιπλέον ανακυκλώσιμο κατά 95% με προδιαγραφές ασφάλειας για Ευρώπη και Αμερική. Ορισμένα του μέρη δεν έχουν καν βαφτεί, για λόγους τόσο μη τοξικότητας του περιβάλλοντος όσο και περιορισμού της ενέργειας που δαπανάται.

Από την αλλη οι νορβηγοί δεν χαρίστηκαν καθόλου σε θέματα ασφαλείας, αερόσακοι, ABS και ζώνες με προεντατήρες και το αλουμινένιο πλαίσιο, παρά το μικρό μέγεθός του (μήκος λίγο μεγαλύτερο των 3 μέτρων), ειναι σχεδιασμένο ώστε να παραμορφώνεται ελεγχόμενα σε περίπτωση πρόσκρουσης.

Μπορεί το Think city να μην αλλάξει τον κόσμο. Ειναι ομως για καλή αρχή...
Μάλιστα οι νορβηγοί έχουν την ιδέα να το νοικιάζουν σε ωριαία βάση στο κέντρο της πόλης. Με μια κάρτα μέλους, ο πελάτης θα μπορεί να χρησιμοποιεί το αυτοκίνητο για τον χρόνο που το χρειάζεται και θα χρεώνεται ανάλογα με το χρόνο χρήσης σε μηνιαία βάση.. Αυτο τελικά μπορεί να έχει τεράστιο οφελος τόσο για το περιβάλλον όσο και για το κυκλοφοριακό στα αστικά κέντρα..αντί να χρησιμοποιεί ο καθένας το δικό του ΙΧ στον κέντρο. Μπορεί τελικά να μειώσει και τα εμφράγματα...
Think about it..

Ισως αναρωτιέστε πότε θα έρθει στην ελλάδα και πόσο θα κοστίσει..
Εγω πάλι σκέφτομαι πόσο θα κόστιζε να γινόταν το όλο εγχείρημα στην ελλάδα..
Οχι πολλά.. Ομως εδώ όποιος έχει λεφτά αγοράζει κανάλια, εφημερίδες ή χτίζει πολυκατοικίες κατά προτίμηση μέσα στο δάσος...
Δεν ρισκάρει τα λεφτά του σε αυτοκίνητα φιλικά προς το περιβάλλον..
Περιβάλλον; πώς είπατε; this is Greek to me....


[Πέτρος Τζεφέρης]

2 comments:

Ευτυχία Μεντζελοπούλου είπε...

συνήθως η ομορφιά συμβαδιζει με το επιβλαβες..Τα λαχταριστά πιάτα είναι γεμάτα κορεσμένα λίπη,σάκχαρα και καρκινογονες γευστικες ενισχύσεις..

Τί θαύμα ένα ένα τετοιο σωτήριο για το περιβάλλον-τη ζωη μας-αυτοκίνητο να είναι τόσο κουκλίστικο και βολικό!!!

Ανώνυμος είπε...

Υπάρχουν φήμες οτι θα διατίθεται στην Ελλάδα το ερχόμενο καλοκαίρι,το ελπίζω!!!

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλέπω σε έναν ευπρεπή διάλογο χωρίς κακόβουλα και υβριστικά σχόλια που προσβάλλουν την αισθητική μας αλλά κι εκείνη της ελληνικής γλώσσας. Εντούτοις, όλα τα σχόλια δημοσιεύονται!