25.4.08

Τσερνόμπιλ, 22 χρόνια μετά!

[To παρακάτω διήγημα στηρίζεται σε πραγματικό γεγονός και γράφτηκε ορισμένα χρόνια μετά το ατύχημα του Τσερνόμπιλ. Ο Πειραϊκός Σύνδεσμος το βράβευσε το 1995. Και ο Σεργκέϊ χάθηκε το 1996. Ηταν πάλι Απρίλης, 10 χρόνια μετά το ατύχημα]




[Θυμάμαι, πέρυσι 20 και πλέον χρόνια μετά το ατύχημα, το αφιέρωσα στον ουκρανό ομόλογό μου σε μια ομάδα εργασίας του ΒSEC (Black Sea Economic Cooperation) ο οποίος επέμενε να διατηρήσει (και να αυξήσει) η Ουκρανία την πυρηνική της δύναμη. Φυσικά, η …αφιέρωση, ήταν χωρίς αποτέλεσμα..

Η πυρηνική αναγέννηση στην Ευρώπη αλλά και τον κόσμο ολόκληρο, είναι πλέον γεγονός! Ακόμη και στη Φινλανδία ετοιμάζουν τον νέο πυρηνικό τους αντιδραστήρα (τον μεγαλύτερο στον κόσμο παρακαλώ) κοντά στους αλλους δύο που διαθέτουν στο παραθαλάσσιο Ολκιλουότο.. Στην Βρετανία, αυτήν την περίοδο, η κινητικότητα για τα σχέδια κατασκευής νέας τεχνολογίας πυρηνικών αντιδραστήρων, έχει φτάσει στο κατακόρυφο, με αγγλογαλλικά σχέδια αλλά και αντιδράσεις.

Η «καθαρή» ενέργεια, χωρίς διοξείδιο του άνθρακα, είναι μια καλή δικαιολογία για νέα εργοστάσια! Ας ελπίσουμε και …αναίμακτα]

ΣEPΓKΓEI MATBEΓEΦ, διήγημα

Πυρηνική αναγέννηση και πάλι...


Μια παρατήρηση: O καθένας μπορεί να πει ή να γράψει την άποψή του ένθεν και εκείθεν, σε ένα θέμα τόσο controversial. Ας διαβάσει ομως πρώτα, ας δει ολες τις επιμέρους παραμέτρους του θέματος που είναι πάρα πολλές. Μόνο τότε μπορεί να έχει άποψη, και τότε η άποψή του δεν θα είναι μονόπλευρη, μονολιθική αλλά ρεαλιστική και θα προάγει το διάλογο.
Αλοιώς το να πετάμε προωθημένες αφοριστικές κορώνες οπως:

"Η πυρηνική ενέργεια είναι ο μόνος ρεαλιστικός τρόπος για να λύσουμε το πρόβλημα της υπερθέρμανσης του πλανήτη" ή
"Η πυρηνική ενέργεια είναι επικίνδυνη ειδικά σε σεισμογενείς χώρες και συνεπώς a priori απορριπτέα"

απλώς για να προσαρτηθούμε στο άρμα των ενθεν ή των εκείθεν, δεν οδηγεί πουθενά.

Καλύτερος πολίτης δεν είναι απλώς ο ενεργός πολίτης, είναι ο υπεύθυνα ενημερωμένος πολίτης που ενεργεί. Που δεν βλέπει τα πράγματα ως "μαύρα" κουτιά, αλλά που ενημερώνεται πανταχόθεν, συμμετέχει στη λήψη των αποφάσεων και φυσικά συμμετέχει και στην ανάληψη της ευθύνης για τις αποφάσεις του αυτές!  ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ!

[πέτρος τζεφέρης]

2 comments:

Ευτυχία Μεντζελοπούλου είπε...

Καταφέραμε εμεις οι ανθρωποι να αυτοεγκλωβιστουμε στο θανατο και στην απελπισία.Γιατί ολοι σ'αυτη τη γη έχουμε μια ψυχή.Κι οταν καποιος υποφερει πονάμε και κινδυνευουμε ολοι,ακομα κι αυτοι που δεν μπορουν να το συνειδητοποιησουν τώρα.
Σήμερα έχουμε πένθος βαρύ ,μεγάλη Παρασκευή.
Περιμένουμε ,όμως,την Ανάσταση.
Μπορουμε να κανουμε πραγματικότητα την ανάσταση και στη δική μας ζωη,στη γη μας.
"αγαπήσομεν αλλήλους ίνα εν ομονοία ομολογήσομεν."

Τζεφέρης Πέτρος είπε...

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλέπω σε έναν ευπρεπή διάλογο χωρίς κακόβουλα και υβριστικά σχόλια που προσβάλλουν την αισθητική μας αλλά κι εκείνη της ελληνικής γλώσσας. Εντούτοις, όλα τα σχόλια δημοσιεύονται!