8.4.08

Πέτρου Τζεφέρη: Το Ολυμπιακό Ιδεώδες των Φαρμακοβιομηχανιών και των Ανθυποπλοιάρχων!


Θυμάστε αλήθεια την βιονική αμερικάνα Φλόρενς Γκρίφιθ-Τζόινερ ; Θυμάστε κάποτε, στην αρχή της καριέρας της, που την θαυμάζαμε μόνο για τα ..μπλέ ή κίτρινα μαλλιά της, τα τεράστια νύχια της 15 εκατοστών, και τις εκκεντρικές εμφανίσεις της στους στίβους; Μέχρι που, ώ του θαύματος, στη Σεούλ το 88, έσπασε κάθε παγκόσμιο ρεκόρ, που αμφίβολο είναι αν ποτέ καταρριφθούν τα ρεκόρ της από γυναίκα…

Παρακαλώ, 10.49'' στα εκατό…, όταν νεαροί 18χρονοι άρρενες αγωνίζονται να κατέβουν τα 11 δευτερόλεπτα. Χωρίς ντόπα φυσικά…Μόνο με μια κουταλιά ζάχαρη!

Μήπως ξέρετε και πού βρίσκεται η εν λόγω παγκόσμια ρέκορντγουμαν; Δεν πέρασαν δέκα χρόνια και η υπέροχη «Φλο-Τζο» μόλις στα 39 της, πέθανε από ανακοπή…και με σάπιο συκώτι.. Τα ρεκόρ της έζησαν περισσότερο από την ίδια.

Και μια λεπτομέρεια. Ενώ ο κόσμος βούιζε, ενώ όλοι μιλούσαν για την ξαφνική ..ντοπάνοδο της «Φλο-Τζο», αυτή ποτέ δεν συνελήφθη ντοπαρισμένη.

Τα μετάλλια της και τα παγκόσμια ρεκόρ της υπάρχουν, είναι εκεί, παγκόσμια σύμβολα του Ολυμπιακού Ιδεώδους…..

Η επόμενη βασίλισσα των σπρίντ ήταν η Μάριον Τζόουνς. Αυτή έφτασε μόνο μέχρι τα 10.65'' στα εκατό, πριν συλληφθεί ντοπαρισμένη και της πάρουν όλα τα ρεκόρ και μετάλλια… Δεν πρόλαβε να ξεπλύνει τα κέρδη της….

Και μια ακόμη λεπτομέρεια. Το μετάλλιο που της αφαίρεσαν από το πρωτάθλημα κόσμου του 2001, το πήρε ήδη η Κατερίνα Θάνου, για την οποία «δεν υπάρχει απόδειξη ότι έκανε χρήση απαγορευμένων ουσιών κατά το διάστημα στο οποίο αναφερόμαστε»… Απομένει να διευθετηθεί άλλο ένα θέμα. Τα μετάλλια που είχε πάρει η Τζόουνς στους Ολυμπιακούς του 2000. Αν αφαιρεθούν από την Αμερικανίδα, η Θάνου θα αναδειχθεί «χρυσή» Ολυμπιονίκης στα 100μ. Χωρίς σχόλια….

Θυμάστε την Γιαρμίλα Κρατοσβίλοβα (από την τσεχία) και την Μαρίτα Κωχ (από την Αν. γερμανία) που τα ρεκόρ τους κρατάνε ακόμη από τη δεκαετία του 80;

Ποιος ξέρει τι φύλο ήταν η Γιαρμίλα? Και ποιο ήταν το όνομά του ως άνδρας? Μήπως Κρατοσβίλοφ?

Θυμάστε τον Μπεν Τζόνσον? Τέλος πάντων, ο κατάλογος δεν τελειώνει. Και ούτε θα τελειώσει ποτέ.

Σεις όμως σίγουρα ξέρετε πως έγιναν τα ρεκόρ αυτά. Και φυσικά και όλα τα άλλα που δεν ενοχοποιήθηκαν ποτέ: π.χ. του Μάικλ Τζόνσον, του Καρλ Λιούις, της Φανή Χαλκιά κλπ.

Tο σημερινό κοκτέιλ το λένε… μεθιλετριανόλη. Παλιότερα ήταν η τεστοστερόνη, η νανδρολόνη, η στανοζολόλη, η ερυθροποιητίνη, η προβενεσίδη και πολλές άλλες..

Και οι παρενέργειες λίγο πολύ γνωστές: Καρδιοπάθειες, υπερτάσεις, λιγότερο σπέρμα, μικρότεροι όρχεις, γυναικομαστία, στείρωση, στεφανιαίες νόσοι, καρκίνος, καρδιακή ανακοπή, θάνατος…

Για τους ειδικούς είναι βέβαιο και το ίδιο βέβαιο είναι και όλους τους σκεπτόμενους ανθρώπους: πρωταθλητισμός και μάλιστα σε παγκόσμιο επίπεδο δεν γίνεται πλέον χωρίς φάρμακα.

Συνεπώς, είναι επίσης απολύτως ασφαλές, ότι «όποιος διακρίνεται σε αυτό το επίπεδο έχει κάνει ειδική αγωγή με φάρμακα»

Ας αφήσουν λοιπόν οι αρμόδιοι τα μεγάλα λόγια και τους δήθεν αιφνιδιασμούς. Ας πάψουν το κακόγουστο και επικίνδυνο θέατρο που παίζουν.

Και ακόμη, όλοι οι ταγματάρχες, συνταγματάρχες, σημαιοφόροι, ανθυποπλοίαρχοι και δεν ξέρω εγώ τί άλλο, που ευεργετήθηκαν ήδη από τον ελληνικό λαό, ας πουν την αλήθεια στους νέους αθλητές και στους γονείς τους.. Κανείς δεν λοιδωρεί τους παλιούς αθλητές. Εχουν όμως εκτός από δικαιώματα και υποχρεώσεις, ειδικά οι παλαιοί που δεν είναι πλέον αθλητές. Υποχρεώσεις απέναντι στην Ελλάδα που τους ανέδειξε και τους αγάπησε. Και απέναντι στην νέα γενιά.

Αμφότεροι, καθώς και όλοι οι εμπλεκόμενοι στο κύκλωμα (αρμόδιοι, γιατροί, αθλητές, παράγοντες ) ας πουν την αλήθεια. Και ας αφήσουν τους νέους να επιλέξουν. Την εφήμερη δόξα μαζί με το γαλόνι και τα συμπαρομαρτούντα ή τον ερασιτεχνικό αθλητισμό, τον κλάδο της ελιάς και την ειλικρινή ανωνυμία?

Όμως ας τους πουν το πόσο ρισκάρουν. Πόσο κινδυνεύουν…

Και η πολιτεία που γέννησε το ολυμπιακό ιδεώδες, αν έχει τα κότσια, ας αναλάβει μια προσπάθεια για έναν παγκόσμιο αθλητισμό χωρίς φάρμακα. Σαν εκείνον του Σπύρου Λούη και του Κώστα Τσικλιτήρα. Του Τζιμ Θορπ και του Πάαβο Νούρμπι. Του Τζόνι Βαϊσμίλερ και του Τζέσε Όουενς. Και τότε πολλοί από κάθε μέρος της γης, θα τη συντρέξουν…

 [του Τζεφέρη Πέτρου] [by Tzeferis Petros]

6 comments:

Ευτυχία Μεντζελοπούλου είπε...

Η ελλαδίτσα μας,η Ελλαδα μας..Δεν θα περιμένω από κανέναν "αρμόδιο"τίποτα.Εγω θα προσεξω τα παιδια μου να μην διακινδυνέψουν τη ζωή τους κυνηγώντας την πρωτη θεση στο βαθρο.

Τζεφέρης Πέτρος είπε...

Ο/Η Agorafoviagr είπε...

Είναι ίσως αυτή η ψυχολογία του πρωταθλητισμού, που σε βάζει να χρησιμοποιήσεις θεμιτά και αθέμιτα μέσα προκειμένου να πάρεις την πρώτη θέση. Από τα 16 μου μέχρι και τα 23 μου πήγαινα σε γυμναστήριο. Θα μπορούσα να κάνω σώμα με τα αναβολικά εκείνης της εποχής. Μόνον μια φορά χρησιμοποίησα συμπλήρωμα διατροφής, για να πάρω παραπάνω θερμίδες και βάρος. Και αυτό το συμπλήρωμα είχε μόνον Υδατάνθρακες και Πρωτεΐνη. Τίποτα άλλο. Ούτε creatine ούτε metabolic boosters. Όμως εγώ έκανα αθλητισμό και όχι πρωταθλητισμό. Φίλοι μου, στην αρχαιότητα αγωνιζόταν για ένα δάφνινο στεφάνι. Αυτό νομίζω ότι ήτανε το ιδεώδες των Ολυμπιακών Αγώνων. Με τα χρόνια όμως το ιδεώδες αυτό, σκεπτάστικε από το χρηματικό ιδεώδες. Το ντόπινγκ συνήθως είναι ένα βήμα μπροστά από το αντιντόπινγκ. Άλλοτε πάλι ίσως κάποιοι να κάνουν τα στραβά μάτια και να αφήνουν χώρες να πάρουν μετάλλια και όταν δε θέλουν να κυνηγάνε τους αθλητές συγκεκριμένων χωρών για να τους αποκλείσουν λες και όλοι οι υπόλοιποι στην πλειοψηφία τους είναι "καθαροί". Την Ολυμπιάδα στην Ατλάντα την χάσαμε λόγω μια εταιρίας που παράγει γνωστότατο αναψυκτικό. Τελικά παίζονται πολλά λεφτά γύρω από τους Ολυμπιακούς Αγώνες με θύματα....Λυπάμαι για αυτό που συνέβει στους αθλητές μας. Όμως ο αθλητής είναι όπως και στο στρατό ο τελευταίος που μπορεί να ευθύνεται. Οι πάνω από αυτόν που αποφασίζουν για το τι θα πάρει είναι υπεύθυνοι. Όμως ποιος τολμάει να τα βάλει με καρχαρίες;
Με αγάπη πάντα
Agorafoviagr
http://agoraffoviagr.wordpress.com/

Τζεφέρης Πέτρος είπε...

Αν η πολιτεία εχει λίγο τσίπα και σέβεται τον εαυτό της ως γενήτορας του ολυμπιακού ιδεώδους, θα
πρέπει να γυρίσει πίσω το όποιο μετάλλιο της κας ΜΑΡΙΟΝ ΘΑΝΟΥ!

Ανώνυμος είπε...

Πως να αλλάξει η τακτική τόσων ετών; Πως να σταματήσουν οι αθλητές να χρησιμοποιούν "ενισχυτικά"; Δε γνωρίζω πως ξεκίνησαν όλα αλλά θυμάμαι πριν από κάποια χρόνια ένα άρθρο σε περιοδικό εφημερίδας που ανέφερε ότι αθλήτρια της τότε Ανατολικής Γερμανίας από τις τετοστερόνες που έπερνε όχι μόνο είχε μεταμορφωθεί σε άντρα αλλά είχε πλέον αλλάξει φύλο, όνομα και είχε δημιουργήσει και οικογένεια...
με τη νέα ταυτότητά της/του.
Ποιός δε θυμάται και τη Νάντια Κομανέτσι με εκείνο το περίφημο χρυσό δεκάρι στην ενόργανη; Φήμες λένε ότι τα κορίτσια του πρώην ανατολικού μπλόκ ντοπάρονταν με το να μένουν έγκυες λίγο πριν τους αγώνες ώστε να αυξάνονται οι ορμόνες και οι ικανότητές τους και μετά φυσικά να προχωρούν σε άμβλωση. Από τις κομπογιαννήτικες πρακτικές όμως προχωρήσαμε στις Do ping και στις Sou li πρακτικές... Μεγάλη πρόοδος!
Θα φτάσουμε λοιπόν να λέμε σε λίγο Ναί στον αθλητισμό, όχι στον πρωταθλητισμό...
Και μετά από αυτά άντε να αποδείξεις ότι είσαι καθαρός άν τύχει και πάρεις κάποιο μετάλλιο...
Μαρία Νικολάου

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Ανώνυμος είπε...

καλό θα ήταν να πάψει ο πρωταθλητισμός να είναι μαχη μεταξύ φαρμακευτικών/χημικών βιομηχανιών και αν μη τι άλλο να μάθουν οι γονεις ότι το να ξεκινήσουν τα παιδιά τους πρωταθλητισμό δυστυχώς "προϋποθέτει" τη συγκατάθεσή τους στο να μετατραπουν τα παιδια τους σε πειραματόζωα...

Είναι κρίμα!! Εμεις το κάνουμε...ας το σταματήσουμε ΕΜΕΙΣ!!

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλέπω σε έναν ευπρεπή διάλογο χωρίς κακόβουλα και υβριστικά σχόλια που προσβάλλουν την αισθητική μας αλλά κι εκείνη της ελληνικής γλώσσας. Εντούτοις, όλα τα σχόλια δημοσιεύονται!