Ένα ακόμη «όχι»: σε τί όμως;
«Πάνω από 4.000 κάτοικοι της Νότιας Λακωνίας πραγματοποίησαν τη Δευτέρα συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στα σχέδια κατασκευής ιδιωτικής μονάδας ηλεκτροπαραγωγής στα Ασπρούδια του Δήμου Βοιών, απέναντι από τις διάσημες παραλίες της Ελαφονήσου. Τη συγκέντρωση οργάνωσε στη θέση Πούντα ο Δήμος Βοιών Λακωνίας. Η περιοχή με τις ειδυλλιακές αμμουδιές και τους λιβανέζικους κέδρους είναι ενταγμένη στο δίκτυο Natura 2000 και προστατεύεται από τη συνθήκη Ramsar, τονίζουν κάτοικοι και φορείς. Εκτιμούν ότι το εργοστάσιο θα υποβαθμίσει την περιοχή και θα διώξει τους χιλιάδες τουρίστες. Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας δεν έχει αποφανθεί ακόμα για την αίτηση της εταιρείας Στερόπη Θερμοηλεκτρική ΑΕ (θυγατρικής της ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ) που αφορά την κατασκευή μονάδας φυσικού αερίου 460 MW. Εκτός από το εργοστάσιο, το σχέδιο περιλαμβάνει την κατασκευή λιμανιού και εγκαταστάσεων τροφοδοσίας»
Βρέθηκα κι εγώ στην εν λόγω εκδήλωση. Γνωρίζω την περιοχή πολύ καλά για προσωπικούς λόγους. Ημουν λοιπόν ένας από τους 1000 περίπου (και όχι φυσικά 4000) που βρέθηκαν εκεί του Αϊ Γιώργη (Λαμπροδευτέρα) αν και το πλήθος σε μια θέση σαν την Πούντα Βοιών δεν έχει ιδιαίτερη σημασία (αν μάλιστα η εκδήλωση γινόταν σήμερα το πλήθος θα ήταν δραματικά μικρότερο!). Εκανα μάλιστα και ερωτήσεις στον κόσμο που έδωσε τις παρακάτω απαντήσεις (το δείγμα είναι περισσότερο αντιπροσωπευτικό από πολλά «τηλεοπτικά» γκάλοπ):
1η ερωτ. Τί συμβαίνει ρε παιδιά εδώ; Γιατί διαμαρτυρόμαστε; Γιατί κρατάμε μαύρες σημαίες;
Aπ. Για να μην γίνει το εργοστάσιο. Ποιό εργοστάσιο; Αυτό που θα μολύνει την περιοχή μας. Πώς θα την μολύνει; Θα την μολύνει. Τι θα παράγει; Ηλεκτρική ενέργεια. Δεν ενδιαφέρει με ποιά πρώτη ύλη. Ούτε το λιμάνι θέλουμε. Η μία εγκατάσταση θα φέρει την άλλη. Και ολες μαζί την περιβαλλοντική υποβάθμιση. Και μετά την κοινωνική και πολιτιστική.
2η ερωτ. Χτες, ανήμερα Πάσχα, οι περισσότεροι βάλαμε ηλεκτροκίνητες σούβλες για τον οβελία. Και το ρεύμα μας ακολουθεί παντού σε κάθε δραστηριότητά μας. Μόνο τα βλέφαρά μας δεν ανοιγοκλείνουμε με ρεύμα. Αρα το χρειαζόμαστε, το δίχως άλλο, έτσι όπως ζούμε. Πού να πάει το εργοστάσιο;
Απ. Να πάει σε βιομηχανική περιοχή, όχι σε νατούρα. Να πάει οπουδήποτε αλλού. Να μην πάει πουθενά. Δεν χρειάζεται κάτι που ρυπαίνει. Να παράγουμε ενέργεια χωρίς να ρυπαίνουμε. Υπάρχουν άλλοι τρόποι, με τις ΑΠΕ, να τους βρούν οι ειδικοί. Εμείς θέλουμε τα αρχαία μας, τις παραλίες μας, τα ενοικιαζόμενα δωμάτιά μας, τον τουρισμό μας, όχι όμως εργοστάσια.
3η ερωτ. Αν χρειαζόταν, αντί να γίνει εργοστάσιο, να μειώσετε την ενέργεια που καταναλώνετε στα σπίτια σας, από πού νομίζετε ότι μπορείτε να αρχίσετε την εξοικονόμηση; Τι δηλαδή ηλεκτροκίνητο μπορείτε να μην χρησιμοποιήσετε; Και πόσο % μπορείτε να μειώσετε?
Απ. …………………
[Πέτρος Τζεφέρης]
8 comments:
πολυ ενδιαφέρον ποστ.Ζηταει ο κόσμος και την πιτα ολοκληρη και το σκυλο χορτάτο.
Πάγια τακτική των μικρών αλλα και των μεγάλων κοινωνιών!!! Ποσες μονάδες δεν εχουν επεκταθει ή δεν μπηκαν ποτε σε λειτουργία και δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στην ηλεκτροδότηση της χώρας!!!!
Οταν ομως "πέσει το σύστημα" και γινει κάποια βλαβη ΄λογω υπερφορτισης ή ακόμα και λόγω ανθρωπίνου λάθους τότε όλοι ΦΩΝΑΖΟΥΝ για τη ΔΕΗ ...που τους αφήνει χωρις ρεύμα!!!
Λείπει η σωστή ενημέρωση μεν , αλλα οχι μόνο! Περισσεύει η κατευθυνόμενη ενημέρωση κατα πως βολεύει τα διαφορα κομματικά - μικροκομματικά συμφέροντα ! ΔΥΣΤΥΧΩΣ!!!
Re paidia na sas po kati..epeidi eimai apo neapoli kai ksero..Proton dn tha exei fisiko aerio tha exei ligniti,pou einai karkinogonos..Deyteron dn nomizo na legate to idio kai ama itan stn dikia sas perioxi..Triton i perioxi exei kirixtei prostatevomeni kai "kseprostateftike" molis eidan lefta...Kai telos aytoi pou rotisate kai sas edosan aytes tis apantiseis mallon itan kato apo pente...A!kai itan pano apo 2000..Gt imoun k ego ekei....
ΕΠΕΙΔΗ ΗΜΟΥΝ ΚΑΙ ΕΓΩ ΕΚΕΙ, ΗΤΑΝ ΟΝΤΩΣ 2000 ΟΧΙ 1000.ΔΕΥΤΕΡΟΝ ΝΑ ΣΑΣ ΣΤΕΙΛΩ ΤΟ CD ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΝΑ ΦΡΙΞΕΤΕ. ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΝΑ ΚΛΕΙΝΕΙ ΜΑΤΙ, ΤΟΥ ΣΤΥΛ ΤΟ'ΠΑ ΚΑΛΑ ΤΟ ΠΟΙΗΜΑΤΑΚΙ ΚΤΛ. ΑΛΛΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΝΑ ΛΕΕΙ ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΟΠΩΣ ΔΕΝ ΜΠΗΚΑΝ ΟΙ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΞΕΡΕΙΣ ΟΤΙ ΗΔΗ ΜΕ ΤΟ ΕΙΔΙΚΟ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΕ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΙ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΠΟΥ ΘΑ ΨΗΦΙΣΤΕΙ ΘΑ ΣΦΑΞΟΥΝ ΤΟ ΒΟΥΝΟ ΚΑΙ ΘΑ ΔΙΑΛΥΣΟΥΝ ΤΑ ΠΑΝΤΑ.ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ.ΟΙ ΝΟΜΟΙ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΤΗΡΟΥΝΤΑΙ. ΟΤΑΝ ΚΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΝΑΤΟΥΡΑ, ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΤΑΙ. ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΕΙ ΘΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΕΙ.ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ Ο ΚΑΘΕ ΙΔΙΩΤΗΣ ΝΑ ΚΑΤΑΠΑΤΑΕΙ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΧΤΙΖΕΙ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ. ΕΛΕΟΣ ΠΙΑ.
θα είχε πολύ ενδιαφέρον να βλέπαμε κι εμεις το cd αυτό.
Σε ευχαριστούμε.
Κύριε Τζεφέρη, προφανώς η σχέση σας με τα Βάτικά έχει υπάρξει εντελώς επιφανειακή. Η επένδυση αυτή θα ήταν καταστροφική για τη περιοχή καθώς είναι ευθέως ανταγωνιστική προς την οικονομία της καταρχάς (αγροτοκτηνοτροφική, ήπια τουριστική). Θεωρείται θετικό στοιχείο την εγκατάσταση εργοστασίου ακριβώς απέναντι από την κατεξοχήν τουριστική Ελαφόνησο; Ή μήπως πιστεύετε ότι δεν είναι άξιο λόγου το ότι δίπλα υπάρχει περιοχή αρχαιολογικού και οικολογικού ενδιαφέροντος (τοποθεσίες Παυλοπέτρι και λίμνη Στρογγύλη αντίστοιχα) υπαγόμενη και σε καθεστώς Natura; Δε λέω βέβαια ότι θα έρθει καμία περιβαλλοντική καταστροφή. Αλλά βλέποντας το ζήτημα ως ολότητα (περιβάλλον, άνθρωποι, οικονομία κ.λπ.), όπως άλλωστε πρέπει να το βλέπουμε, είναι μια κίνηση που μόνο αρνητικά στοιχεία μπορεί να δώσει στην περιοχή. Και λυπούμαι γιατί μια στοιχειώδης δυνατότητα αντίληψεις των πραγμάτων, και κυρίως μια ουσιαστική και βιωματική επαφή με τα Βάτικα θα σας οδηγούσε στα παραπάνω συμπεράσματα. Όσο για αυτά που επισημαίνετε σχετικά με το πως θέλουμε να καταναλώνουμε αλλά να μην κάνουμε οι ίδιοι θυσίες κ.λπ. είναι στο σκεπτικό τους ορθά αλλά τελείως δευτερεύοντα σε σχέση με την υπόθεση. Ορθοί, γενικοί προβληματισμοί για τη σύγχρονη ζωή που δεν αναιρούν το ουσιωδώς άτοπο και απαράδεκτο της επένδυσης αυτής.
Θα σας απαντήσω όσομπορώ συνοπτικότερα παρότι ανωνυμος (ή ανώνυμη) για δύο λόγους: πρώτον γιατί ξέρω και αγαπώ την περιοχή οχι φυσικά επιφανειακά αλλά ουσιαστικά και σε βάθος χρόνου και δεύτερον γιατί σε μεγάλο βαθμό έχετε δίκιο, συμφωνώ με αυτά που γράφετε και δεν θελω να παρεξηγηθώ τελικά για ένα τόσο σημαντικό θέμα.
Ξερετε φαντάζομαι το θέμα των ενεργειακών ορυκτών (λιγνίτη κλπ) και την σημασία τους για τον τόπο μας (ο υποφαινόμενος το γνωρίζει διότι το σπούδασε ως μηχανικός κι ακόμα ασκεί ανάλογο επάγγελμα από κυβερνητική θέση). Χρόνια ασχολούμαι με τα θέματα αυτά (ενέργεια, ορυκτός πλούτος, βιομηχανία, χωροταξικό) και μάλιστα απο τη μεριά του δον κιχώτη που νομίζει οτι ολα μπορούν να γίνουν και να ωφεληθεί τελικά ο πολίτης!
Για τη χώρα μας και τη μεταβατική περίοδο που διανύουμε μέχρι το 2020, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Συμβουλίου Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής (ΣΕΕΣ), είναι απαραίτητη η συντήρηση των λιγνιτικών μονάδων, σε μειούμενο ποσοστό. Μάλιστα το ΣΕΕΣ, θεωρεί αναγκαία και την εισαγωγή του λιθάνθρακα στο ενεργειακό μίγμα, σε περιορισμένη χρήση, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα επάρκειας και διαφοροποίησης των πηγών ενέργειας αλλά και να δοθεί η δυνατότητα απόσυρσης των παλιών λιγνιτικών μονάδων. Διαφορετικά μη αξιοποιώντας τα ενεργειακά ορυκτά, η χώρα μας κινδυνεύει, σύμφωνα πάντα με το ΣΕΕΣ, να βρεθεί αντιμέτωπη με καταστάσεις οριακής κάλυψης των αναγκών σε ηλεκτρική ενέργεια, αν μάλιστα συνυπολογιστούν και οι καθυστερήσεις στην υλοποίηση επενδύσεων ΑΠΕ ή αγωγών φυσικού αερίου. Και ακόμη ο δείκτης της ενεργειακής της εξάρτησης, ενδέχεται να εκτοξευθεί κοντά στο 100%, όταν σήμερα με τη χρήση του λιγνίτη ήδη ξεπερνά το 70%. Και ως γνωστόν, η απεξάρτηση, δεν συντελείται δια της εξάρτησης…
Για τις θέσεις εγκατάστασης των τυχόν νέων λιγνιτικών μονάδων ή μονάδων λιθάνθρακα που μας απασχολεί η άποψη μου δεν είναι "βάλτε τις όπου λάχει" ή "όπου τις θέλουν", αλλά "βάλτε τις εκεί που πρέπει".
Συνεπώς, για να είμαστε σαφείς, τα Βιγκλάφια θα ήταν για μένα μια απο τις ΕΣΧΑΤΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ αν δεν μπορούσε να γίνει διαφορετικά, για ολους τους λόγους που αναφέρατε κι εσείς και χιλιάδες άλλους. ΤΟ ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ ΑΥΤΟ και η Νότια Πελοπόννησος και η Λακωνία και η Νεάπολη και η Ελαφόνησος, διότι πέραν των συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων των ντόπιων πολιτών, στην ουσία καμία δημόσια επένδυση δεν έχει πραγματοποιηθεί εκεί ούτε καν στον τομέα των μεταφορών(πλην ίσως του αεροδρομίου των Κυθήρων).
Εχω εισηγηθεί και μάλιστα αναλυτικά και σε δημοσιευμένο άρθρο μου "Ενεργειακά ορυκτά: λίγο πριν το τέλος;" πού πρέπει να εγκατασταθούν ολα αυτά, ότι δηλ. η επιλογή των τόπων εγκατάστασης θα πρέπει να συντελείται με την ρητή συναίνεση των τοπικών κοινωνιών και την εφαρμογή κριτηρίων που συνάδουν προς την περιφερειακή ανάπτυξη και συνυπολογίζουν το περιβαλλοντικό/κοινωνικό κόστος και το κόστος των CCS (μάλιστα εν πολλοίς έχουν γίνει αποδεκτά από το ΣΕΕΣ).
Η διαφωνία μου ειναι μόνο στο ότι θεωρείτε δευτερεύουσες τις παρατηρήσεις για τους πολίτες και τον τρόπο αντιμετώπισης του θέματος. Και ήταν απλά μια αφορμή (ενδεχομένως οχι η καλύτερη) για να αναφερθώ στο θέμα αυτό. Επειδή κι εδώ κινδυνεύω να παρεξηγηθώ διότι πριν τους πολίτες (πρέπει να) μεριμνά η Πολιτεία και η ΕΚΕ (Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη) των εταιρειών, θα σας στείλω -αν θέλετε- μια εργασία ολόκληση για τη δράση των τοπικών κοινωνικών και τη "δαιμονοποίηση" της όποιας μορφής αναπτυξης στην ..μπρος και την πίσω αυλή μας.. Επειδή κι εδω τα θέματα ειναι πολλά και φυσικά, οι πολίτες είναι οι τελευταίοι από τους οποίους μπορεί κάποιος να αναζητήσει την ανάληψη ευθύνης από τη μια, ενώ από την αλλη μεριά, η περιβαλλοντική ευαισθησία δεν είναι προνόμιο κανενός, ειδικά όταν σήμερα, οι κινητοποιήσεις ενεργών πολιτών, αποδεδειγμένα εμποδίζουν ή και ματαιώνουν επενδύσεις, που ενδεχομένως είναι εθνικής δημόσιας ωφέλειας, θέλω να δώσω κατι πλήρες (μέσα από το βιβλίο που ετοιμάζω) και να μην είναι αποσπασματικό.
Δείτε και το άρθρο με τίτλο η
Η βιώσιμη ανάπτυξη είναι πολιτισμός!
H ...δική μας αντίληψη για την ανάπτυξη
σχετικά με το τι είναι τελικά πρωτεύον και τι ειναι δευτερεύον.
Μακάρι, να υπήρχαν πολλοί ανώνυμοι να απευθύνουν τον λόγο όπως εσείς, με ευγένεια και επιχειρήματα!
Τότε σίγουρα θα λύναμε ευκολότερα και το ενεργειακό της χώρας!
Θα συμφωνήσω μαζί σας για όλα όσα αναφέρατε και επιτρέψτε μου μια παρατήρηση. Πράγματι και στο Δήμο Βοιών υπάρχει το ζήτημα της αρνητικής στάσης της τοπικής κοινωνίας σε επενδυτικές προσπάθειες και δεν μιλώ για το παραπάνω εργοστάσιο, αλλά για τις ανεμογεννήτριες. Η άρνηση αυτή έχει προσλάβει χαρακτήρα απόλυτο και στείρο(όχι σε κάθε αίτηση που αφορά την περιοχή κ.λπ.) αλλά έχει και κάποια δικαιολόγηση. Για παράδειγμα έχουν γίνει αιτήσεις στη ΡΑΕ πρακτικά για όλες τις βουνοκορφές της περιοχής, ενώ έχει υπάρξει και ζήτημα με παράνομες δραστηριότητες ιδιωτικού επενδυτή που προσπάθησε να καταχραστεί εκτάσεις του Δημοσίου. Όλα αυτά τρομάζουν την τοπική κοινωνία και λαμβάνει αυτή την ακραία θέση, παρότι η περιοχή έχει τοποθεσίες απομακρυσμένες από οικισμούς και ελάχιστου φυσικού κάλλους (στα σύνορα με το Δήμο Μονεμβασίας) όπου θα μπορούσαν κάλλιστα να μπουν ανεμογεννήτριες.
Για το ίδιο θέμα (της ασυνέπειας δηλ. της τοπικής κοινωνίας) μπορώ να φέρω ένα ακόμη παράδειγμα, αυτό της προσπάθειας που γίνεται να εκχωρηθούν περιοχές δίπλα ακριβώς από το Σίμο στην οικοδόμηση, και μάλιστα από κατοίκους του νησιού, υπόθεση που πρόβαλλε ο ΣΚΑΙ.
Επομένως σίγουρα οι πολίτες φέρουν ευθύνη σε μεγάλο βαθμό γιατί κρίνουν με δύο μέτρα και δύο σταθμά την προστασία του περιβάλλοντος.
Απλώς παρεξήγησα το γεγονός ότι ο προβληματισμός σας ξεκίνησε από τη διαμαρτυρία αυτή.
Δημοσίευση σχολίου
Προσβλέπω σε έναν ευπρεπή διάλογο χωρίς κακόβουλα και υβριστικά σχόλια που προσβάλλουν την αισθητική μας αλλά κι εκείνη της ελληνικής γλώσσας. Εντούτοις, όλα τα σχόλια δημοσιεύονται!