16.6.08

Οικιακή κομποστοποίηση: δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο..

Δεν είναι πολύς καιρός που άκουσα για τον κάδο κομποστοποίησης. Μία συνδημότησά μου ανέφερε ότι στον δήμο Ελευσίνας έχει αρχίσει ένα πιλοτικό πρόγραμμα με μοίρασμα κάδων κομποστοποίησης σε κατοίκους, προκειμένου να μειωθούν τα οικιακά απόβλητα και οι εκπομπές σε διοξείδιο του άνθρακα. Τα οργανικά απόβλητα στους ΧΥΤΑ θάβονται και αποικοδομούνται κάτω από συνθήκες έλλειψης οξυγόνου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την παραγωγή μεγάλων ποσοτήτων μεθανίου, μονοξειδίου του άνθρακα κλπ., αερίων που συμβάλουν στο γνωστό φαινόμενο και στην κλιματική αλλαγή. Συνεπώς, όσο λιγότερα καταλήγουν στη χωματεερή, τόσο καλύτερα..

Μου έκανε φοβερή εντύπωση ότι στην Ελευσίνα που την έχει ξεχασμένη ακόμη και ο θεός οι άνθρωποι ψάχνουν, αφουγκράζονται, τολμούν. Η πόλη της Αγέλαστου Πέτρας, ένας από τους σημαντικότερους αρχαίους τόπους προσπαθεί να κάνει κάτι.

Δυστυχώς εμείς στο δήμο μας, στα Γλυκά Νερά Αττικής, δεν έχουμε την ίδια τύχη. Όχι κάδο, ούτε κάδους για ανακύκλωση απορριμμάτων δεν έχουμε.

Ας γυρίσουμε όμως στον κάδο κομποστοποίησης. Μετά από πολύ σκέψη και συζήτηση αποφασίσαμε και τον αγοράσαμε. Τον τοποθετήσαμε στην αυλή μας (δεν έχουμε μεγάλη αυλή) στο πίσω μέρος, βάλαμε το χώμα που μας έδωσε ο προμηθευτής και τα σκουληκάκια (δεν φαινόντουσαν, για όσους σιχαίνονται), και αρχίσαμε να ρίχνουμε τα οργανικά σκουπίδια της κουζίνας μετά βέβαια από αρκετή μελέτη του τι επιτρέπεται και τι όχι.

Ο προμηθευτής μας είχε δώσει και μια λευκή σκόνη σαν αλάτι να την ρίχνουμε προκειμένου να εξισορροπεί το pH του κάδου.

Ο κάδος λοιπόν άρχισε να υποδέχεται τα μαρουλάκια, τα λαχανάκια, τις ντοματούλες, τις πατατούλες, τις αγγιναρόφλουδες κ.α. πολλά. Κάποια στιγμή αρχίσανε να εμφανίζονται μιγάκια τα οποία όλο και πληθαίνανε. Μάλιστα η μητέρα μου (χρησιμοποιείται από δύο νοικοκυριά) έριξε …μπαϊγκόν (ναι δεν ακούσατε λάθος..) πριν αρχίσει να τον ανακατεύει. Τότε έπαθα το σοκ.

Επικοινώνησα με τον προμηθευτή και μου είπε να δω αν ζούνε τα σκουλήκια, διαφορετικά έπρεπε να ξεκινήσω όλη τη διαδικασία από την αρχή.
Τα μυγάκια είναι αποτέλεσμα του ότι ο κάδος είχε πολλά χλωρά και λίγα ξερά σκουπίδια και το PH δεν ήταν ουδέτερο. Με συμβούλεψαν να ρίξω ξερά, χώμα και λίγη από την σκόνη που μας είχαν δώσει.
Ακολούθησα τις συμβουλές τους και με χαρά διαπίστωσα ύστερα από αρκετό ανακάτεμα ότι τα «κατοικίδιά» μας ζούνε και το μπαϊγκόν δεν είχε κάνει καλά τη δουλειά του. Έριξα τη σκόνη για το ph, χώμα και κάποια ξερά χόρτα που είχαμε βγάλει από τον κήπο και τα φυλάξαμε για αυτή τη δουλεία.


Τότε κατάλαβα ότι η οικιακή κομποστοποίηση θέλει δουλειά, θέλει φροντίδα, προσοχή και χρόνο να διαθέσεις.

Αν κάποιος αποφασίσει να τον αγοράσει ή να το πάρει από το δήμο του να το έχει αυτό στο νου του. Ο κάδος θέλει ξερά όσα και χλωρά μπορεί και περισσότερα. Θέλει συχνά ανακάτεμα, θέλει παρακολούθηση, δε θέλει χημικά.


Εμείς βέβαια δεν ρίχνουμε αποφάγια γιατί φοβάμαι λίγο τις πιθανές οσμές που μπορεί να προκληθούν. Μόνο τα υπολείμματα σαλάτας και ψωμί. Πάντως μη το φοβηθείτε γιατί ΔΕ ΜΥΡΙΖΕΙ ΚΑΘΟΛΟΥ.

Χαίρομαι πάντως γιατί κάθε φορά που πέταγα στα σκουπίδια κάτι που είχε χαλάσει στο ψυγείο λυπόταν η ψυχή μου… ενώ τώρα όχι μόνο περιορίζω τα απόβλητά μου αλλά φτιάχνω (ευελπιστώ δηλ. να φτιάξω) και λίπασμα για τις τριανταφυλλιές και τις λεμονιές μου…[Μαρία Νικολάου][Maria Nicolaou]


Τι είναι η Οικιακή Κομποστοποίηση;


Γιατί να κάνουμε κομποστοποίηση;


Πώς θα κάνω κομποστοποίηση;
Οι απαντήσεις εδώ


Ποια υλικά μπορούμε να κομποστοποιήσουμε;

Τι εξοπλισμό χρειαζόμαστε;

Πόσοι είδη κάδων υπάρχουν;Λίστα με προμηθευτές κάδων

Υπάρχει κίνδυνος για την υγεία;
Οι απαντήσεις εδώ


Μια εξαιρετική παρουσίαση για την κομποστοποίση στο σπίτι

Μια ακόμη παρουσίαση για την κομποστοποίση στο σπίτι


[Πέτρος τζεφέρης] [Petros Tzeferis]

2 comments:

Tasos είπε...

Πολύ καλή σκέψη!!!!Πραγματικά, δεν το είχα φανταστεί καν πως θα μπορούσαμε ο καθένας μας να περιορίζει σε σημαντικό βαθμό, με αυτό τον τρόπο τα μη ανακυκλώσιμα σκουπίδια του!!!Μπράβο στον δήμο Ελευσίνας και μακάρι να εξαπλωθεί το "φαινόμενο" σε όλη την Ελλάδα!!!

Unknown είπε...

Μην ρίξετε ψάρι. Παρότι βοηθάει την αντίδραση θα σας τσακίσει η μυρωδιά. Τα υπόλοιπα αποφάγια είναι καλά, ειδικά τα φυτικά.

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλέπω σε έναν ευπρεπή διάλογο χωρίς κακόβουλα και υβριστικά σχόλια που προσβάλλουν την αισθητική μας αλλά κι εκείνη της ελληνικής γλώσσας. Εντούτοις, όλα τα σχόλια δημοσιεύονται!