7.7.08

Το λάδι μετά από το μαγείρεμα (ΙΙ) : οι μύθοι και η ..πραγματικότητα.

[by Tzeferis Peter] [του Τζεφέρη Πέτρου]

Ξέρετε πού να ρίξετε το λάδι μετά από το μαγείρεμα στο σπίτι;

Θα έχετε σίγουρα δει το «μέιλ» που προτείνει να μη ρίξουμε το χρησιμοποιημένο λάδι στο νεροχύτη της κουζίνας, αλλά να το τοποθετούμε σε ένα πλαστικό μπουκάλι (νερού, αναψυκτικού), να το κλείνουμε καλά και να το πετάμε στα …κανονικά σκουπίδια. Είναι επώνυμο και έχει κάνει πολλές φορές τον γύρο των μπλοκ και μάλιστα με την υπερφιλόδοξη επωδό «αν επιλέξεις να προωθήσεις αυτό το μήνυμα στους φίλους σου, το περιβάλλον θα σε ευγνωμονεί…».

Προσοχή. Φυσικά και δεν είναι το σωστό αυτό το μέιλ/ποστ φίλοι μου. Καλή η προσπάθεια αλλά όχι ολοκληρωμένη.
Καταρχάς, τα χρησιμοποιημένα λάδια είναι οξειδωμένα και ελαφρώς μόνο βιοδιασπώμενα. Η διάθεσή τους στο φυσικό περιβάλλον είναι επομένως επικίνδυνη για τα φυσικά συστήματα. Επίσης η τυχόν καύση των απόβλητων λαδιών κάτω από μη ελεγχόμενες συνθήκες είναι επίσης επικίνδυνη εφόσον παράγει εκπομπές και υπολείμματα καύσης τα οποία είναι δυνητικά επικίνδυνα για το περιβάλλον.

ΜΗΝ πετάξετε τα λάδια στην αποχέτευση, αυτό είναι μια σωστή διαπίστωση . Επίσης, ποτέ μην πετάτε χρησιμοποιημένα λάδια σε σιφώνια αποβλήτων, επιχώματα αποβλήτων, υδρορροές ή σωλήνες αποχέτευσης. Γενικότερα δεν πρέπει να πετάμε χημικές ουσίες όπως μπογιές, βερνίκια, εντομοκτόνα, φάρμακα ή άλλα χημικά στο νεροχύτη.Όλα αυτά μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα στο σύστημα επεξεργασίας των αποβλήτων καταστρέφοντας την χλωρίδα και πανίδα (μειώνοντας το ποσόν του οξυγόνου που είναι διαθέσιμο) ή φράσσοντας τις σωληνώσεις.Αν δεν υπάρχει σύστημα επεξεργασίας και τα υλικά αυτά απορρίπτονται στο αποχετευτικό σύστημα και από εκεί μολύνουν κατευθείαν τους υδροφόρους ορίζοντες, ακόμη χειρότερα.

Όμως, μην βάλετε τα λάδια της κουζίνας και του τηγανίσματος σε μία σακούλα ΟΥΤΕ να τα πετάξετε στα σκουπίδια σε πλαστική μποτίλια, όπως ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΑ παροτρύνεσθε. ΕΙΝΑΙ ΛΑΘΟΣ και φυσικά δεν αποτελεί ούτε ανακύκλωση, ούτε αποδόμηση των λαδιών, ούτε φυσικά και της πλαστικής σακούλας ή μποτίλιας. Απλώς αποτελεί μια λανθασμένη "ενδιάμεση λύση" για τους «τεμπέληδες»...

Σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία είναι υποχρεωτική η σταδιακή μείωση της διάθεσης των βιοαποδομήσιμων αστικών αποβλήτων (δηλαδή των οικιακών οργανικών απορριμάτων, περιλαμβανομένων και των λαδιών) στους ΧΥΤΑ (Κ.Υ.Α. 29407/3508 «Μέτρα και όροι για την υγειονομική ταφή των αποβλήτων» ). Ένας από τους λόγους είναι και το μεθάνιο που εκλύεται από τους ΧΥΤΑ εξαιτίας των οργανικών απορριμμάτων, το οποίο είναι ένα από τα αέρια του θερμοκηπίου. Ένας δεύτερος λόγος είναι η μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα από τα στραγγίσματα των οργανικών απορριμμάτων στις χωματερές (ΧΑΔΑ) - αλλά και στους ΧΥΤΑ.

Τι πρέπει λοιπόν να γίνει με τα χρησιμοποιημένα λάδια ;
  • Το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να εντοπίσουμε το κέντρο συλλογής αυτών των υλικών στη γειτονιά μας (αν υπάρχει) και να τα απορρίψουμε εκεί. Τα συλλέγουμε σε ένα δικό μας δοχείο αποβλήτων μακριά από τα παιδιά και όταν αυτό γεμίσει τα προωθούμε.Ήδη λειτουργούν εγκεκριμένα από το ΥΠΕΧΩΔΕ Συστήματα που συλλέγουν τα λιπαντικά και τα λάδια και τα επαναφέρουν σε χρήση (ανακύκλωση). Φυσικά δεν μιλάμε για τα αποκαλούμενα μαύρα λάδια, προερχόμενα κυρίως από λίπανση αυτοκινήτων, που έχουν υποβληθεί σε δύσκολες θερμικές και μηχανικές συνθήκες, κάτω από τις οποίες έχουν φορτωθεί με μέταλλα και υπολείμματα καύσης και έχουν οξειδωθεί.
  • Ελέγξτε αν στον Δήμο σας λειτουργεί πρόγραμμα συλλογής λιπαντικών και ελαίων.
    Αν οχι, επικοινωνήστε με την ESK OIL (Μιχάλης Σπυρόπουλος (697) 478-0808 / 621-6305 / Λυκόβρυση 17 Μεταμόρφωση 14410)

  • Ο αρμόδιος φορέας για την ανακύκλωση στην Ελλάδα είναι το ΥΠΕΧΩΔΕ, Γραφείο Εναλλακτικής Διαχείρισης Συσκευασιών και Άλλων Προϊόντων, οδός Πατησίων 147 Αθήνα, Τηλ. 210-8627444 και package@otenet.gr
  • Eπίσης η ΕΛΤΕΠΕ (Ελληνική Τεχνολογία Περιβάλλοντος ΑΕ) δραστηριοποιείται στον τομέα της εναλλακτικής διαχείρισης των αποβλήτων λιπαντικών ελαίων (Α.Λ.Ε.) με τρόπο φιλικό προς το περιβάλλον. http://www.eltepe.gr/

  • Περισσότεροι από 100 τόνοι καθαρού σπορέλαιου αποστέλλονται μηνιαίως στην μονάδα ανακύκλωσης καμένων λιπών - σπορέλαιων του κ. Χατζηανδρώνη στο Αιγίνιο Πιερίας, ο οποίος ξεκίνησε να συλλέγει τα καμένα λάδια από τα εστιατόρια και τις ταβέρνες της ευρύτερης περιοχής της Πιερίας. Η μονάδα παράγει βιοντίζελ.Όλα τα καμένα λίπη συγκεντρώνονται στις ειδικές εγκαταστάσεις για να ακολουθήσει η διαδικασία φιλταραρίσματος και κοσκινίσματος σε ένα δονητικό μηχάνημα (κόσκινο). Το καθαρό σπορέλαιο που βγαίνει αδειάζεται σε μια μεγάλη δεξαμενή για να σταλεί στη συνέχεια στις επιχειρήσεις παραγωγής βιοντίζελ.
    Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες λειτουργούν δεκάδες ιδιωτικές εταιρείες, οι οποίες αναλαμβάνουν να συλλέξουν τα καμένα λίπη των χώρων μαζικής εστίασης. Το κράτος εκεί υποχρεώνει τους επαγγελματίες της μαζικής εστίασης να στέλνουν τα καμένα λίπη προς ανακύκλωση. Στην Ελλάδα λειτουργούν μόλις δύο, η μία εκ των οποίων είναι αυτή του κ. Χατζηανδρώνη. Αυτή τη στιγμή η εταιρεία συνεργάζεται με επαγγελματίες της μαζικής εστίασης από τη Δράμα μέχρι τα Γιάννενα, τη Λάρισα και το Βόλο, ενώ όλο και περισσότεροι επιλέγουν να συλλέξουν τα καμένα λίπη της κουζίνας τους προς ανακύκλωση, αντί να τα πετάξουν στο νεροχύτη. Ανακυκλώστε τα καμένα λίπη της κουζίνας
Τα παραπάνω στοιχεία που δίνουμε για την ενημέρωση των επισκεπτών αποτελούν προτάσεις και μόνο. Σίγουρα υπάρχουν κι άλλοι που αν κάποιος ψάξει θα βρει. Δεν διαφημίζουμε κανέναν, ούτε έχουμε καμία επαγγελματική σχέση με κανέναν από τους παραπάνω αναφερόμενους. Παρακαλούμε τους επισκέπτες μας να χειρίζονται τις παραπάνω πληροφορίες με σύνεση και αφού επαληθεύσουν οι ίδιοι την εγκυρότητά τους.
Ομως πρέπει να επισημάνουμε κάτι που αφορά εμάς εδώ.Καλόν είναι να ακριβολογούμε σε κάτι που ποστάρουμε, επιτρέποντας έτσι στον αναγνώστη να αποφασίζει για τις διαπιστώσεις και πράξεις του. Αν κάτι δεν είναι ακριβές ή καλύτερα είναι επιστημονικά ανακριβές ή περίπου ακριβές μπορεί να προκαλέσει παρερμηνείες.

Φυσικά και συμφωνούμε για το πόσο ελάχιστα είναι τα οργανωμένα και πιστοποιημένα κέντρα συλλογής ελαίων και λιπαντικών.
Πάντως ευτυχώς υπάρχουν σήμερα και η διάθεση των λιπαντικών και ελαίων πρέπει να γίνεται μέσω αυτών που κατέχουν άδεια διαχείρισης επικίνδυνων αποβλήτων. Μάλιστα στις ιδιωτικές επιχειρήσεις (πχ. πρατήρια καυσίμων) που έχουν τέτοια απόβλητα, οι εγκεκριμένοι περιβαλλοντικοί τους όροι, τους υποχρεώνουν να τα διαθέτουν μέσω της ως άνω διαδικασίας δηλ. είτε μιας εγκεκριμένης υπηρεσίας ανακύκλωσης , είτε ενός εγκεκριμένου κέντρου ανακύκλωσης αποβλήτων ή έστω μέσω ενός εγκεκριμένου πράκτορα τελικής διάθεσης.
Γενικότερα, όταν παροτρύνεις τα ΑΛΕ (απόβλητα λιπαντικών ελαίων) να αποβάλλονται ανεξέλεγκτα μέσα στις χωματερές χωρίς να διασφαλίσεις την αποτροπή κινδύνου φωτιάς και διαρροών προς τους υδροφόρους ορίζοντες, δεν βοηθάς και πολύ.
Ο ρόλος μας εδώ είναι λοιπόν να ενημερώνουμε σωστά με την όποια επιστημονική κατάρτιση διαθέτει ο καθένας.

Το πόσο απέχει το δέον γενέσθαι από το γίγνεσθαι ή από αυτό που εμείς νομίζουμε σωστό, ας αφήσουμε τον αναγνώστη να το κρίνει.. [Πέτρος Τζεφέρης]

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλέπω σε έναν ευπρεπή διάλογο χωρίς κακόβουλα και υβριστικά σχόλια που προσβάλλουν την αισθητική μας αλλά κι εκείνη της ελληνικής γλώσσας. Εντούτοις, όλα τα σχόλια δημοσιεύονται!