23.7.08

Πράσινες στέγες: μόδα είναι, ελπίζουμε να μην περάσει...

Πρόκειται για την ταράτσα στο Κτίριο Διοίκησης των ΗΣΑΠ στην οδό Αθηνάς... που εγκαινίασε ο υπουργός μεταφορών μέσ' στον Ιούλιο..

Υποσχέθηκε μάλιστα ο υπουργός μετά τους ΗΣΑΠ η «πράσινη στέγη» θα ..πάει στους ΗΛΠΑΠ- στο αμαξοστάσιό τους στο Ρουφ, στον ΟΣΕ και στο ίδιο το Υπουργείο το φθινόπωρο, στα πλάισια μιας γενικότερης "πράσινης" πρωτοβουλίας ευαισθητοποίησης όλων , έτσι ώστε να ζήσουμε σε πιο ανθρώπινες πόλεις।

Η ιδέα αφορά τις στέγες των κτιρίων ταρατσών οι οποίες μπορούν να λειτουργούν ως φυσικά φίλτρα και ως πνεύμονες πρασίνου μέσα στον αστικό ιστό, και κερδίζει συνεχώς έδαφος σε πολλές χώρες του κόσμου. Σε κάποιες πόλεις μάλιστα, οι πράσινες στέγες επιβάλλονται και από τη νομοθεσία. Τα κόστη δεν είναι απαγορευτικά, αντίθετα τα οφέλη είναι αναμφισβήτητα, όπως περιγράφονται παρακάτω:

άρθρο Γ. Δέτση, ενημ. ΤΕΕ 2495: Φυτέψτε τις ταράτσες σας

Ενεργειακά-οικονομικά οφέλη
Οι πράσινες στέγες προσφέρουν εξαιρετική θερμομόνωση, υγρομόνωση και ηχομόνωση। Κατά την διάρκεια του καλοκαιριού, μειώνεται πολύ η απορρόφηση της ηλιακής ακτινοβολίας από την στέγη με αποτέλεσμα την μείωση της διείσδυσης της θερμότητας από το εξωτερικό περιβάλλον προς το κτήριο.
Σε ένα καλά μονωμένο κτίριο η χρήση του κλιματιστικού και του καλοριφέρ μειώνεται. Η μείωση της κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης υπολογίζεται σε 2 λίτρα για κάθε τετραγωνικό μέτρο πράσινης ταράτσας κάθε χρόνο. Μια πράσινη στέγη προστατεύει επίσης την ταράτσα από εξωτερικούς φθοροποιούς παράγοντες (ηλιακές ακτίνες UV, απότομες μεταβολές θερμοκρασίας, χαλάζι, ρύποι κλπ) και επιμηκύνει τη διάρκεια ζωής της κατά τουλάχιστον 40 χρόνια. Αποφεύγονται τα προβλήματα στην αποχέτευση του νερού καθώς συγκρατείται από την βλάστηση της πράσινης στέγης και δεν πέφτει με ορμή στην αποχέτευση ομβρίων του σπιτιού κατά την διάρκεια μιας νεροποντής.Γίνεται καλύτερη αξιοποίηση της έκτασης του οικοπέδου του κτίσματος καθώς μια επιπλέον έκταση είναι καλύτερα αξιοποιήσιμη.

Περιβαλλοντικά οφέλη
Οι πράσινες στέγες βελτιώνουν την ποιότητα του εισπνεόμενου αέρα (παράγουν οξυγόνο, φιλτράρουν τη σκόνη), συμβάλλουν στην άμβλυνση του φαινομένου της αστικής νησίδας θερμότητας (το φαινόμενο της αύξησης της θερμοκρασίας στο κέντρο της πόλης σε σχέση με τα προάστια λόγω απουσίας πράσινου και υπερβολικής παρουσίας τσιμέντου και ασφάλτου), συμβάλλουν στην ορθολογική διαχείριση του νερού και παρέχουν χρήσιμο χώρο στην εκτοπισμένη από τις πόλεις άγρια ζωή.
Η ηχομόνωση του δικού μας κτηρίου μπορεί να βελτιωθεί έως 8db προσφέροντας παράλληλα μείωση του θορύβου της πόλης καθώς ο ήχος απορροφάται από την μαλακή επιφάνεια της πράσινης ταράτσας και δεν αντανακλάται. Η ύπαρξη πράσινων στεγών σε μια πόλη είναι μεγαλύτερης αξίας από την ύπαρξη πάρκων αναφορικά με την επίτευξη θερμικής άνεσης στην πόλη.Επιστρέφουμε ένα μικρό μέρος του φυσικού περιβάλλοντος στην φύση για να φιλοξενήσει έντομα και φυτά.Το βρόχινο νερό που πέφτει στην πράσινη στέγη επιστρέφει στο έδαφος καθαρισμένο από βαρέα μέταλλα και άλλους ρύπους.

Κοινωνικά κι Αισθητικά οφέλη

Oι πράσινες στέγες ομορφαίνουν κτίρια και γειτονιές και αξιοποιώντας αχρησιμοποίητους χώρους, παρέχουν μέρη για ψυχαγωγία, χαλάρωση ή/και κοινωνικοποίηση.





Τύποι "πράσινων στεγών"
Υπάρχουν 3 βασικοί τύποι "πράσινων στεγών", ανάλογα με το βάθος φύτευσης και την φροντίδα που τους αρμόζει:

Εντατικός τύπος (Intensive) : υπόστρωμα πάχους 12-100 εκατοστών και μπορεί να φιλοξενήσει χλοοτάπητα, φυτά, θάμνους έως και δέντρα. Απαιτεί αντίστοιχη τακτική συντήρηση για άρδευση και λίπανση.

Ημιεντατικός τύπος (Semi-intensive ): Μία μέση κατάσταση με υπόστρωμα τυπικού πάχους 10-25 εκατοστών, όπου μπορούμε να έχουμε χλοοτάπητα, φυτά και θάμνους. Απαιτεί μια μικρή συντήρηση.

Εκτατικός τύπος (Extensive): Αποτελούν μια εύκολη και χαμηλού κόστους προσέγγιση. Πρακτικά δεν χρειάζονται καθόλου η χρειάζονται ελάχιστη συντήρηση. Τυπικό πάχος υποστρώματος 8-15 εκατοστά. Φιλοξενούν χλοοτάπητα και φυτά χαμηλής βλάστησης.
Η ιδέα είναι πραγματικά πολύ ενδιαφέρουσα και εύκολα πραγματοποιήσιμη, όντως με πολλά οφέλη για έναν άνθρωπο που ζει καθημερινά στο εξοντοτικό περιβάλλον των πόλεων, αποξενωμένος από το φυσικό του "πράσινο" περιβάλλον...

Πόσο κοστίζει;
Στην πραγματικότητα είναι λάθος να εξετάζουμε με καθαρά οικονομικά κριτήρια μια τεχνική που μπορεί να παρέχει άμεση και σημαντική βελτίωση της δικής μας ποιότητας ζωής και παράλληλα συμβάλλει σιην καλλιτέρευση της ποιότητας ζωής της πόλης όπου ζούμε. Παρ' όλα αυτά, μπορούμε να αναφέρουμε ότι μια απλή κατασκευή βασισμένη σε δίκτυο γλαστρών κοστίζει από 5 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, ενώ μια σύγχρονη κατασκευή με όλα τα απαραίτητα στρώματα, αρδεύσεις, μονώσεις και φύτευση κυμαίνεται γύρω στα 100 ευρώ ανά τετραγωνικό. Ασφαλώς, το κόστος είναι συνάρτηση των προδιαγραφών που θέτουμε εμείς στον κατασκευαστή και της επιλογής των υλικών και φυτών

Για περισσότερες "πράσινες" πληροφορίες: greenroofs.gr

Πανελλήνιος αρχιτεκτονικός διαγωνισμός "πράσινης στέγης" στα πλαίσια της οδηγίας 2002/91/ΕΚ
[για την αντιγραφή Τζεφέρης Πέτρος] [tzeferis peter]

3 comments:

Lorelei Am Rhein είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Lorelei Am Rhein είπε...

Πολύ ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία και με μακροπρόθεσμη ευεργετική επίδραση στο τόσο ταλαιπωρημένο-εξαθλιωμένο περιβάλλον μας.

Μακάρι να μην είναι άλλη μια φούσκα!

Καλό καλοκαίρι!

Ευτυχία Μεντζελοπούλου είπε...

γιούπυ!!!
Ξεκινήσαμε να φτάχνουμε τον κόσμο!

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλέπω σε έναν ευπρεπή διάλογο χωρίς κακόβουλα και υβριστικά σχόλια που προσβάλλουν την αισθητική μας αλλά κι εκείνη της ελληνικής γλώσσας. Εντούτοις, όλα τα σχόλια δημοσιεύονται!