25.7.09

To «μεγαλύτερο πάζλ όλων των εποχών» για τις …διακοπές μας!

Οι φανατικοί των προβλημάτων είναι συνήθως εριστικοί, έτοιμοι να διαφωνήσουν με οποιαδήποτε από τις προτεινόμενες λύσεις. Εντούτοις, ένας εκπληκτικά μεγάλος αριθμός από αυτούς συμφωνούν ότι το παρακάτω πρόβλημα γνωστό ως το κλασικό πάζλ Σμιθ-Τζόουνς- Ρόμπινσον είναι ένα αριστούργημα του είδους, μια συναρπαστική δοκιμασία για τις διανοητικές σας ικανότητες. Δεν υπάρχει σ’ αυτό καμιά παγίδα και πολλοί άνθρωποι βρίσκουν τη λύση μέσα σε 5-10 λεπτά. Ας το δούμε:


Σε ένα τρένο ο Σμίθ, ο Ρόμπινσον και ο Τζόουνς είναι ο θερμαστής, ο χειριστής των φρένων και ο μηχανοδηγός, αλλά όχι αντιστοίχως. Στο τρένο ταξιδεύουν επίσης τρεις επιχειρηματίες με τα ίδια ονόματα: ένας κύριος Σμιθ, ένας κύριος Ρόμπινσον και ένας κύριος Τζόουνς, μιλάμε δηλαδή για 6 συνολικά άτομα.

1. Ο κύριος Ρόμπινσον μένει στο Ντιτρόιτ
2. Ο χειριστής των φρένων μένει ακριβώς στο μέσον της απόστασης μεταξύ Ντιτρόΐτ και Σικάγο
3.Ο κύριος Τζόουνς βγάζει ακριβώς είκοσι χιλιάδες δολάρια το χρόνο
4. Ο πιο κοντινός γείτονας του χειριστή των φρένων, ένας από τους επιβάτες, βγάζει ακριβώς 3 φορές περισσότερα χρήματα το χρόνο από το χειριστή των φρένων
5. Ο Σμιθ κερδίζει τον θερμαστή στο μπιλιάρδο
6. Ο επιβάτης, που το όνομά του είναι ίδιο με αυτό του χειριστή των φρένων, μένει στο Σικάγο.

Και το ερώτημα είναι: Ποιος είναι ποιος, πώς δηλ. ονομάζεται ο μηχανοδηγός, πως ο χειριστής των φρένων και πώς ο θερμαστής;

Η λύση, αν χρειαστεί, στα επόμενα…

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Προσβλέπω σε έναν ευπρεπή διάλογο χωρίς κακόβουλα και υβριστικά σχόλια που προσβάλλουν την αισθητική μας αλλά κι εκείνη της ελληνικής γλώσσας. Εντούτοις, όλα τα σχόλια δημοσιεύονται!